2010. november 20., szombat

Radírpók: August Walla -őrület és kreatívitás



Első írásomban AUGUST WALLÁ-t szeretném bemutatni nektek.

Walla egy pszichésen zavart ember volt , aki különös falfestményei révén- melyeket a pszichiátriai osztály falaira festett- vált ismertté.

1936-ban született Kleusternezburgban, Ausztriában. Édesanyja már idős, 40 éves asszony volt és Walla volt az első és egyetlen gyermeke. Egyedülálló dolgozó anyaként a kis Augustot a nagymamára bízta, az vigyázott rá. Sajnos ,ő meghalt mikor Walla 6 éves volt.

Az iskolában feltűnt , hogy Walla másként tanul mint a többiek- ezért speciális iskolába került . Visszaköltözött édesanyjához és 16 éves koráig járt a speciális iskolába. Egy évre rá került be először a pszichiátriára de továbbra is az anyjánál élt – már mikor épp nem a diliházakat járta.

1983-ban ő és édesanyja is, akinek memóriagondjai voltak, bekerültek a GUGGING-kórházba, édesanyja ott is halt meg. 1991-ben .

Walla 1983-ban tagja lett a GUGGING MŰVÉSZEK HÁZÁNAK - a pszichiátria kreatív művészeti részlegének .

Felépített egy sajátos világot rajzokból, nyomatokból, festményekből, fotókból. Mély szimbolikát használt alkotásain, személyes, politikai, kulturális és vallásos tartalommal.

Minden elérhető felületre irt, rajzolt és festett, a Guggling művészeti ház ajtóira, falaira, fáira stb. kívül és belül. Mentális világa fel volt szigorúan osztva ellentétekre, mint jó-és rossz, férfi és nő, - és így tovább!

A 70-es évek elejétől világszerte kiállították műveit pl.a Los Angeles Country Museum of Art-ban, Setagava Art-Museumban , a Tokyói modern Művészetek Múzeumában , a Bécsi modern Művészetek Múzeumában és a Weserburgi új múzeumban. 2000-ben munkásságát besorolták az ABCD-be, azaz az amerikai / New York-i népi és naiv művészet -(Outsider Art) - és a Chicagói kulturális központ gyűjteményeibe.

Az általa (is) képviselt ösztönös, nyers művészeti stilus ART BRUT-ként is ismert..

Walla már ifjúkorában festményekkel borította be otthonuk falait ahol anyjával éltek. Istenszerű figuráival és sajátos mitológiájával kidekorált mindent, egyedi szimbolikája egyaránt tartalmazott kereszteket, horogkeresztet, sarló-kalapácsot, melyek nála azonban más jelentéssel bírtak mint amúgy.

Betűkkel és szavakkal, sőt: idegen szavakkal is szeretett „játszani”, teleirkálta vele képeit, jelrendszerként használva azokat – akárcsak a többi jeleit. Ő ezeket „szent jeleknek” vagy „ábécének” hívta, mindég tudta mit akar festeni sosem másolt.

Műveiben megvetette a halált, ugyanakkor azonosult is vele. Önmagát „Világvége-halál-Wallának” is nevezte, .

Walla 2001-ben hunyt el, rákban. 65 éves volt.

A GUGGING MŰVÉSZHÁZ kreatív pszichiátriai betegek alkotásaival foglalkozott, és hires lett művészeti berkekben is. Több alkotója vált híressé ,a klinika falain kívül is.

Hát,ennyit találtam róla neten.....remélem, tetszett!









7 megjegyzés:

  1. Egész érdekes cikk volt ez:) Még eztán is jöhetnének ilyen Wallához hasonló különc művészek mert ők valahogy sokkal kreatívabbnak tűnnek legalábbis számomra mint a hagyományos festők!

    VálaszTörlés
  2. Ez durva volt, érdekesek a művei! A fején mondjuk tényleg látni hogy valami nincs rendben! :Đ

    VálaszTörlés
  3. Skinny Sixx:
    Ne félj vannak még jópáran a "tarsolyomban"...
    Káin:
    Hát igen, elég "komoly" az Úriember...!

    VálaszTörlés
  4. Radirpók:

    Hogy mennyi pók van ezen az oldalon!
    Most már te vagy a második kamupók után:D

    Ja gondoltam hogy van még pár trükk a tarsolyodban,de ha szabad tippet adnom akkor egyszer majd írj cikket Szilágyi Zoéról mivel ő is eléggé a különc művészek közé tartozik ;)

    VálaszTörlés
  5. Nagyon érdekes írás volt elsőnek :)
    Sokszor ezek a beteg emberek sokkal több kreativitással rendelkeznek mint az átlag.
    Háát félelmetes arca van, meg kell hagyni :S
    Így tovább^^

    VálaszTörlés
  6. Skinny Sixx:
    Hát, úgy látszik ez egy ilyen pókos oldal....
    Ismerem Zoé honlapját, meglátjuk.
    Egyenlőre még a régiekkel foglalkozom, olyanokkal akik már nincsenek az élők sorában és/vagy főleg akik elmeosztályokon élték le életük nagy részét(na nem csak ,azért lesznek mások is de mindnek volt dolga a lélekkurkászokkal elég rendesen.)
    Később minden megtörténhet...

    VálaszTörlés
  7. A "Világvége-Halál Walla" csupán arra utalhat, hogy többet nem ölt emberi formát. Vajon hogyan élhette meg a második világháborút és az utána következő korszakokat, ha az információk amiket kapott egy félig működő "szűrő" berendezésen jutott át, részben érzékelhette a valóság mögött megbúvó igazságot talán?

    VálaszTörlés

Ezeket is ajánljuk: