2010. november 24., szerda

Káin: Freakshow és a Kéztőalagút szindrómaSziasztok!

Tegnap éppen youtube-ra mentem fel és tudjátok egy idő után ajánl nektek videókat. Nagy elmebeteg lehetek mert nekem csak kilógó vastagbeleket és élveboncolásokat rakott ki :D. Minden estre olyat rakott ki amit még sosem láttam. Utána néztem a betegségnek amiről még soha nem hallottam, nagyon érdekesnek tűnik, így megosztom veletek is! :Đ Jöjjön hát a:

KÉZTŐALAGÚT SZINDRÓMA

http://t0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTv9mJA33oMipQ8HY-sySo0brBavYq016pfyr8wQxxNi04A4wZAyg

A leggyakoribb tünete az öregujj, mutatóujj és a középső ujj zsibbadtsága. A mediánus ideg károsodásánál figyelhetjük meg. A betegek éjjeli zsibbadtságra, és bizsergésre ébrednek, ami gyakran a kéz megrázása után enyhül. A zsibbadtság jelentkezhet autóvezetés, újságolvasás vagy más tevékenység közben, amikor a kezeket hosszabb ideig felemelve tartjuk.

Gyakori a fájdalom, amit a betegek nehezen tudnak behatárolni. Lehet fájdalom a csukló fölött, a könyök fölött, a vállban, vagy még annál feljebb is. Így a tünetek gyakran hasonlítanak más betegségekre, amelyek a vállal vagy a kézzel vannak kapcsolatban. Ezért legjobb, ha a diagnózist egy olyan orvos állítja fel, akinek ezzel nagy gyakorlata van. A betegek 50%-a ,akik azt gondolják, hogy ebben a betegségben szenvednek, tévednek.

Mi okozza a kéztőalagút szindrómát?

http://t1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRmwG_eI2OJiHtzE3-ld_3XweJ5hPANHM3n1W3E_-mpOPdJE9wH

A kéztőszindróma oka a medianus ideg összenyomása, mivel a magas nyomás csökkenti az ideg vérellátását. Ennek a magas nyomásnak az okozója általában az inakat körülvevő szinóvium szövetének megdagadása. Dagadást okozhat bármilyen sérülés, túlerőltetés, trauma, vagy anyagcserezavarok (terhesség, menopauza, hormonzavarok).

Nem teljesen világos a folyamat, de úgy tűnik, hogy összefüggésben van az erek tűrőképességének határával. A szövettani kivizsgálás dagadást és fibrózist (sebesedést) mutatnak, valószínűleg mikroszkopikus hasadások végett. Ellentétben a közhittel, nagyon kis szerepet játszik az íngyulladás (kevesebb mint 5%).

http://t2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQKwcDYetOukmjMVYAX9LiydH_yX5A3r1fxcUFa4-gI7GhGHZxzOg

Gyógyítás

1. Diagnózis: Fontos, hogy biztosak legyünk a diagnózisban

2. Fontos, hogy a betegek ismerjék a betegséget, és annak folyamatát.

3. Aktivitás módosítás: Ez nagyon hatásos lehet, de nagyon sok esetben nem lehetséges.

4. Gyulladásgátló gyógyszerek, merevítések, és kézterápia. Éjszakai merevítők használata, segíthet, de ritkán oldják meg teljesen a problémát. Nappali merevítés is segíthet, de a legtöbb beteg számára ez nemmegoldható.A kézterápia is részben hatásos lehet ugyanúgy, mint a gyulladásgátló gyógyszerek. A gyógyszerek hatékonysága meglepő, mivel hogy a probléma nem a gyulladásban rejlik. Hatékonyságukat talán azzal magyarázhatjuk, hogy stabilizálják az erek falait, és így kevesebb folyadék jut a szövetekbe, ami csökkenti a dagadást.

5. Injekciók: Nagyon hatékonyak lehetnek, de nem oldják meg a problémát örökre. A tanulmányok alapján az injekciók hatékonysága megjósolhatja a sebészeti beavatkozás sikerét.

6. Sebészeti beavatkozás: A legtöbb beteget indokolatlanul elriasztja. A beavatkozás kb. 20 percig tart, helyi érzéstelenítéssel vagy altatás alatt is elvégezhető, ami a betegtől függ. Ez egy járóbeteges eljárás, ami kevés rizikóval jár, és általában teljes gyógyulást hoz a beteg számára, kivéve a nagyon súlyos eseteket.

Nos nézzük meg ez hogy is fest :DNos remélem mindenkinek tetszett, nézek magamnak egy kis kaviárt.... X'D

15 megjegyzés:

 1. Annyira nem durva betegség.Akkor a műtétet lehet altatás nélkül is megcsinálni?:D

  VálaszTörlés
 2. -Wonderland:

  Igen ez nem annyira vad, viszont engem megijesztette a trancsír, meg hogy ébren vagy és ott szétbasszák az orrod előtt a kezedet :D

  VálaszTörlés
 3. Kicsit fura,de élvezném a látványt:D

  VálaszTörlés
 4. -Wonderland:

  Én ösztönösen elrángatnám :D

  VálaszTörlés
 5. Nem vészes de az a gennyes izémizé tényleg undormány :S
  Egyik ismerősömnek volt, műtétet is végeztek de nem gyógyult meg teljesen..addig-addig húzta míg késő lett :S...

  VálaszTörlés
 6. Mi történt veled? Hogyhogy ilyen gyomorbarát lett a cikk? Semmi undorító, semmi hányinger... xD Na most a következő ilyen cikknek extragusztustalannak kell lenni :D
  Csak vicc volt. Amúgy tetszett, érdekes volt.
  A kaviárhoz meg jó étvágyat!:P

  MSE

  VálaszTörlés
 7. Jaja súúúlyos probléma! xD Hát ilyen feljövünk a Mortemre, elolvassuk ezt a cikket és nem lesz hányingerünk!!? Ki hallott már ilyet xD
  (el ne hidd Káin :D )

  MSE

  VálaszTörlés
 8. Na várjatok! Majd jövőhéten megkapjátok :DDDDDDDDDD

  VálaszTörlés
 9. Fákjú Káin!
  Már megint mi a ez?!

  Amúgy meg nehogy azt gondoljátok,hogy lazán megnéznétek altatás nélkül meg hasonló... eltörtem a kisujjamat és drótozták,amig összeforr...aztán amikor kihúzták a drótokat,nem kértem altatást...elájultam és rájöttem,hiába nem éreztem undort és még segítettem is fogni a fogót és itattam a vért,de az agy egyszer csak úgy döntött...rotty! :D
  De jó is lenne ellenőrzés alatt tartani mindenféle ingert,de kispatkányok vagyunk mi ehhez...emberek

  VálaszTörlés
 10. -Janezz:

  Durva :DDDDD Én még sosem ájultam el XD

  VálaszTörlés
 11. Előre félünk :] :DD

  De gondolom el voltál altatva, azért nem :D

  VálaszTörlés
 12. Jujj juuj most nagyon megijesztettél Káin xD Már várom a jövőhetet! :D

  MSE

  VálaszTörlés
 13. Oké!Na majd a következő mondatom meghozza a hányingert :DDD

  Szóval mütétnél elájultam a saját véremtől,de amikor az asszony stukál és úgy húzom a cerkára,az nem zavar...:XDDDD

  VálaszTörlés
 14. Az érdekes :O...Am nálam fordítva van, az én vérem látványa annyira nem zavar mint másé :D

  Janezz Darko:
  És próbálkozz :ĐĐ Minket csak Káin hányattatthat meg xDD

  VálaszTörlés

Ezeket is ajánljuk: