2010. november 10., szerda

Káin: Alkímia VI.

http://www.bloggersbase.com/images/uploaded/original/3fdf2a29dbd20e5a116d61a881ac46eafa4e8671.jpeg

Sziasztok!

Elnézést, hogy ezzel a cikkel mindig elúszok, de iszákosságom nem engedi, hogy kirakjam időben XD. Nem tudom emlékeztek-e de a múltkor különböző érdekességekről írtam és jelképmagyarázatokról is. Már szó esett az alkímiai hermafroditák jelentőségéről is. Ma is szeretnék pár szimbólumot bemutatni nektek, hogy érthetőbbé váljék számotokra a titokzatos világuk. Szerintem holnap nem írok erről, majd csak jövőhéten, addig is kitalálok valami érdekes témát.

HERMETIKUS KÖR

http://t1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTwSi8r0cj-h2N2fPZUQVCLV5sLXmbsVFlicv95W5zYPNYb_zA&t=1&usg=__-DpGo-GPPpvOYpkHrfpZO-WnMjo=

Valentine neve már sokszor elhangzott a cikksorozat folyamán. Most is róla fogok nektek írni. Egyik metszete a hermetikus kört ábrázolja. Egyik lába a körnek vízben, a másik szárazföldön van. Itt is megjelenik a hermafroditákra vonatkozó jelzés, ugye hím és nőnemű elemek bemutatásával. A korongon a bolygók sugarai közt a hét allegória jelenik meg : a születéstől a bomlásig. A hét szó sugallja hogyan kell a munkát elvégezni ehhez.

"Visita interiora terrae rectificando invenies occultum lapidem,,

(Vizsgáld meg a föld belsejét. Ezt kiigazítva megleled a titokzatos követ.) A tökéletesség elérése egy paradoxon:

" Csináld meg a szilárd gázneműt-egyesítsd az illékony nőneműt a szilárd hímneművel.,,

A szilárd gáznemű jelképe két szárny szokott lenni összekötve. amúgy elkészítése máig rejtély maradt. annyi biztos hogy a párolgó higanyra utalnak és a szilárd valószínűleg az edény fenekén maradt higany. Ha a gázneműt az edényben cseppfolyósítjuk, akkor lecsöpög és amikor:

"A víz visszatér, áldást hoz magával,,

Ez a felemelkedés és lesüllyedés sokszor az apállyal és a dagállyal van azonosítva.A szublimáció arra jó hogy elválasszuk a higany hímnemű részét a nőneműtől. Ez a két fél egymással küzd és az alkimista dolga véget vetnie a harcnak, a harc jelképe a hattyú, ami Arisztotelész szerint a saját fajtájával harcol. Sajnos a kémiai recept olvashatatlan ami erre a helyzetre vonatkozik 8ha-ha ki gondolta volna XD). Minden esetre annyi könnyítette a dolgát a kutakodóknak hogy a jelképek általában évszázadokig ugyan azok maradtak. Bár az olaszok kissé átrajzolták giccsesebbre a dolgokat pl : több kacskaringót tettek a jelképekre stb. Sokszor Görögország mítoszai és Bibliai képek keverednek az alkimisták allegóriáiban és képein. Iászón aki elvette az aranygyapjút pl alkimista volt, Bezalél a zsidó kézműves akit Mózes megáldott szintén alkimista volt. Nagy Sándor és Salamon birtokában volt a bölcsek kövének, ahogy Püthagorasz , Démokritosz és Galénosz is.

Az Alkahest

http://ssptchem.home.pl/ssptchem/images/znaki/alkahest.gif

Az alkimisták szerint a prima materia mindenütt ott van, hiszen ez minden anyag esszenciája. Ez a világlélek, a kvintesszencia amelyből az elemek is erednek. Az alkimisták ezt az erőt akarták a bölcsek kövébe zárni, így különböző anyagokat oldottak fel az ügy érdekében.

Savat alkalmaztak legtöbbször, égető víznek nevezték és elsőként Paracelsus említette meg. Jean Babtiste van Helmont volt aki bejelentette az alkahest oldó tulajdonságát és a Pokol vizének keresztelte el.

Az a vicces, hogy a XVIII. században annyira sok alkimista kereste ezt a cuccot, hogy kb könyvtárakat lehetne megtölteni az erre vonatkozó jegyzeteikkel. Glauber a nátrium szulfátot fedezte fel, ezért glaubersó a neve. Szerencsétlen azt hitte, hogy övé a csodaelixír. Voltak akik úgy tartották, hogy még a saját üvegét is feloldja :DDD. Ha ebből indulunk ki akkor kijelenthetjük, hogy ez az anyag nem is létezhetett ha ilyenekre képes.

Támadások az alkímia ellen

http://t3.gstatic.com/images?q=tbn:B6P_L9X400P_JM:b

"A tudomány melyet a jó emberek gyűlölnek, és a legtöbb ember kárhoztat,,

A reneszánsz korban sok író tiltakozott az alkímia ellen, sőt úgy tartották, hogy ez nem tudomány hanem illuzió! Akik a legjobban vérszemet kaptak azok az Északi protestánsok voltak. Az ortodox egyház hatalma itt állami kézbe került, a vagyonát elkobozták és a zárdákat, kolostorokat megszüntették. A katolikus és protestáns polgárok a közösség erényét hirdették és az emberi butaság inkvizítorinak nevezték ki magukat. Szatirikus írók vették sorra az emberi tevékenységeket és az alkimistákat is pellengérre állították.

Mivel a könyvnyomtatás megkezdődött egyre több alkimista műalkotás is kikerült, amit a köznép nevetségesnek és hatásvadásznak titulált. Sebastian Brant a Bolondok hajója című művében pár gúnyos strófát szentel az alkimista "szélhámosoknak,,. Úgy vélte általános trükkjük volt, hogy aranyat rejtettek a botba amivel az olvadt fémeket keverték és a szemtanúk aranyat láttak. :Đ Sőt ehhez hasonlóan érveltek:

" Ha az alkímiai valóság lenne, Salamon király tudott volna róla. Mert nem azt mondja a szentírás, hogy benne egyesült minden égi és földi bölcsesség? Ám Salamon Ofirba küldte hajóit az arany keresésére. És alattvalóival adót is fizettetett. Ha Salamon ismeri a bölcsek kövét, másként cselekedett volna. Ezért- alkímia nincs!!,,

Erre az alkímia védelmezője John Becher hasonlóképpen meddő érveléseket hozott válaszul:

"Igaz, Salamon minden bölcsességnek a birtokosa volt. Ám ismerte-e az emberi tevékenységnek minden részletét? Festett, faragott, cipőt készített, szőnyeget szőtt? Az is bizonyos hogy nem vett észre számos eljövendő dolgot, a könyvnyomtatást és a puskaport például. Salamon ettől még birtokában lehetett a bölcsek kövének. Nem tudni milyen okból küldte a hajóit, és az is bizonytalan, hogy ez a legendás expedíció megtörtént-e egy olyan korban, amikor az iránytűt még nem találták fel. I. Lipót német császárról köztudott , hogy aranyat csinált. Visszahívta-e ezért összes hajóját és csökkentette-e alattvalói adóit?,,

http://t3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcS6lOT98ObDp_Z138TrEv8dMlKuH7_ks7Zah8X868QTZwbJwU0&t=1&h=158&w=235&usg=__N6pNT6VOBOx9JbYrpvvEnn5Uh4c=

Érdekes hogy ennek ellenére sok tudós hitt a boszorkányságban. Erastus nevű tudós pl dühösen rontott neki Johann Wiernek, mert le merte írni, hogy a boszorkányok általában zavart elméjű nők.

Agrippa aki újplatonista mágus volt és megírta a Három könyv az Okkult filozófiáról-című művet meglepte a korában élő tudósokat mert írt egy könyvet: A tudományok és művészetek hiábavalóság-át. Addig minden csodában hitt, de a zűrzavar miatt hirtelen elveszettnek érezte magát és arra radikális következtetésre jutott, hogy minden emberi vállalkozás ostobaság. Az alkímia bajnoka volt de elkezdett ellene beszélni és leleplezte az alkimisták tragikomikus tulajdonságfait. Mivel elfogultsága elvakította nem látta meg hogy ezek az emberek akik az életüket áldozták erre az elfoglaltságra és kutatásra nem éppen gúnyt, hanem részvétet és érdeklődést érdemelnének. Ekkor kezdtek karikatúra metszetek is készülni, Breughel az emberi butaság festője pl őket találta magának a legalkalmasabb modellnek :-/. Sajnos ekkor már kezdett leáldozni az alkímia hőskorszaka és csak gúnyolódás tárgyaiként szolgáltak ezek az emberek.

http://www.mineralienatlas.de/VIEW.php?param=1261307098.200.b

A Következő részben híres transzmutációkról fogok írni és lassan be is fejezzük a témát. Utána folytatom az okkult tanok sorozatot a középkori dolgok boncolgatásával. Remélem mindnekinek tetszett a cikk, elnézést a késés miatt!

7 megjegyzés:

  1. Háááát talán... nagyon nagyon nehezen, de megbocsájtjuk, hogy késve raktad fel. De csakis most! xD :D És csak azért, mert jó volt a cikk :DD

    MSE

    VálaszTörlés
  2. -MSE:

    Jaj örülök a kommentnek, már azt hittem senkit sem érdekelt a cikk. XD

    Köszi szépen! :)

    VálaszTörlés
  3. Ahogy olvasgattam már az alkímia elterjedésének korában az egyneműség terítékre került. Azt vajon miből gondolták vagy honnan értesültek róla, hogy a léleknek nincs neme? No meg persze a különböző tanítás módok is olyanok voltak, mint az Egyház(ak). Voltak az alkimisták között egyet nem értések, viták, nézeteltérések az útjukat illetően? Vagy mindegyiknek megvolt a saját mániája? Ha pedig egyazon érdeklődési körbe tartozó (vagy filozófiát valló) találkozott is akkor vajon tapasztalataikat mennyire voltak képesek megosztani egymással és nem vezetett-e konfliktusokhoz a különbözőségük?

    VálaszTörlés
  4. -Kamupók:

    Ezek nem jártak össze, mind begubózott és saját maguk kis dolgaival törődtek :Đ

    Szerintem nem osztották meg, hát a bölcsek kövét kutatták :Đ Ha én ezt tenném egyiknek sem segítenék, hogy megtudja mire jutottam. Különben megszerzi Ő....

    VálaszTörlés
  5. Szomorú mennyi tudás veszett oda, csupán a kapzsiság miatt :(

    VálaszTörlés
  6. -Kamupók:

    Tuti nem veszett oda, biztos olyan kezekben van aki tovább viszi a hagyományt.

    VálaszTörlés
  7. ...de jó,hogy úgy érzem magam ilyen irományok között,mint Tódi :DDDD

    VálaszTörlés

Ezeket is ajánljuk: