2010. november 27., szombat

Radirpók: Adolf Wölfli

Sziasztok!

Máma Adolf Wölflit (1864-1930) szeretném bemutatni nektek.Wölfli Svájcban született ,egy 7 gyerekes család legfiatalabbikjaként. Apja agressziv alkoholista volt aki terrorban tartotta a családot- testileg ,lelkileg egyaránt.

Sokat ült börtönben ,igy Wölfli édesanyja tartotta el a családot, mosónőként dolgozott. Miután meghalt s az anya megbetegedett, fogta legifjabb gyermekét s visszatért a család gyökereihez, Zaziwilbe. Pénz hiányában, ő és fia felváltva dolgoztak a környékbeli farmokon, hogy legyen mit enni , meg hol lakniuk- s ezáltal el lettek választva egymástól.

Mikor Wölfli 8 éves lett, anyja meghalt s így a gyerek rákényszerült hogy tovább dolgozzon a fennmaradásért. Rengeteg durvaságban és kihasználásban volt része ennek ellenére elvégezte az iskoláit . Mikor 18 lett, beleszeretett egy tehetős farmer lányába , de a család természetesen ellenezte a kapcsolatot, Wölfli alacsony státusza miatt, és megtiltotta a találkozást.

Összetört szivvel ,Wölfli elhagyta Zaziwilt s visszatért Bernbe. Bár a városban talált munkát, Wölfli magányos és depressziós volt. Egy nap mikor a város melletti erdőben sétált, megpróbált elcsalni egy fiatal 14 éves lányt a barátaitól ámde ezt sikerült megakadályozniuk. Később azonban egy másik fiatal leánnyal való incidens miatt 2 évre lesittelték. Ezek után nehezen talált munkát így alkalmi melókat vállalt, mint kertész ,sirásó és hasonlók. Munkáltatói meg mások is észrevették, hogy egyre furább és agresszivabbá vált a viselkedése.

Egy incidens után egy nagyon fiatal gyermekkel, a Waldau-elmeosztályra utalták. 35 évig, egészen haláláig ottmaradt. Waldauban Wölfli agressziv és kezelhetetlen volt, egyszer pl. összetörte az ágyát s a kitört darabokkal az ajtónak esett hogy kiszabaduljon. Máskor, a folyosó ablakait törte be ám nem is próbált megszökni- mikor reggel rátaláltak, mozdulatlanul állt a törött ablak előtt és nézett maga elé.

Ebben az évben kezdett el rajzolni. Hetente új ceruzát használt el, tövig elfogyasztva azt. Később több anyagot kapott , s észrevették hogy ha alkot, lenyugszik és sokkal kezelhetőbbé válik. Rajzolt és irt, egészen haláláig egyfolytában. Képein rokonokat jelenitett meg, kialakitott egy saját világot. De Wölfli nem csak rajzolt hanem irt ,sőt még zenét is szerkesztett! Olyan nyelven is irt sokszor amit kizárólag ő értett. Munkái által lett ismert a kórház falain kívül is.

Radírpók






Íme egy kis videó is Wölfli képeivel: sajnos franciául beszélnek, de nem is a szöveg a fontos!

9 megjegyzés:

  1. A stílusa hasonlít Walláéhoz viszont az ő alkotásai jóval letisztultabbak és precízebbek na meg ő nem csak a festészetben jeleskedett!
    Ez is azt bizonyítja hogy az elmebetegek 90%-a tehetséges valamilyen téren:)

    Most így elgondolkodva lehet nekem is festenem kéne vagy valami XD

    VálaszTörlés
  2. Mint látod, sosem késő...!
    Amúgy valóban hasonlatos Wallához.

    VálaszTörlés
  3. Ja azt elfelejtettem említeni hogy mikor először megláttam a cikkhez tartozó képet amin Wölfli felemelve tartja a kezét azt hittem Hitler úrról fogsz írni XD
    Meg az Adolf név is gyanús volt,de aztán mégsem:D

    Skinny

    VálaszTörlés
  4. Hát,-lehet jobban járt volna a világ ha hagyták volna azt a másik Adolfot is inkább érvényesülni a festészetben! (őrült is volt, meg festett is.És nem is rosszul!)

    VálaszTörlés
  5. Egyszer nem szeretnéd bemutatni az Ő műveit is? :O

    VálaszTörlés
  6. Gondolom majd rá is fog időt szakítani ha szépen nézel rá ;)
    Egyébként tetszetősek az úr munkái ahhoz képest, hogy dühöngő volt.

    VálaszTörlés
  7. Radirpók:

    Egyetértek sőt mondani is akartam ezt a példát de látom megelőztél:)

    Csatlakozok Ms.Rathez mivel én is szívesen olvasnék Hitler munkásságáról!

    Skinny

    VálaszTörlés
  8. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  9. Mindenkinek:
    Nagyon szivesen, mert bár nem vagyok fasiszta, azt rühellem hogy sokak azt irták Hitler "középszerűen" festett ,közben szerintem kimagaslóan festett meg tereket, városrészleteket. Csak mert nem birjuk a SZEMÉLYÉT még a tudását el lehet ismerni, nem kell hozzá nácinak is lenni!
    Röhej hogy azért nem vették fel a főiskolára ,mert állitólag "nem tudott térben festeni"- miközben PONT ebben jeleskedett.
    Nem elhanyagolható a tény ,hogy aki elutasitotta, zsidó volt...
    Akkor nemsokára majd lesz Hitleres cikk, előtte majd egy elmebeteg NŐCIT mutatok be nektek, a változatosság kedvéért, aki szintén elmeosztályokra járt ,nagyon jól rajzolt s még szép is volt.
    Majd szombaton!

    VálaszTörlés

Ezeket is ajánljuk: