2010. november 14., vasárnap

Ködhajós: A ködhajó születése

A ködöt mindenki ismeri, sokan félik mert rejtélyes, titokzatos, sugalló. A ködben az embernek beindul a fantáziája. Megtölti lényekkel, szörnyekkel, akárcsak a sűrű erdőket, hiszen minden izgalmasabb ha többet képzelünk bele mint ami valójában. Hogy a köd mi is igazán? Nos megkérdeztem egy jó barátom itt az interneten... a beceneve KUGLI. Ő a következöt mondta:


Köd

A levegőben állandóan levő vízgőz, vagyis páratartalom a legfinomabb kicsapódási formája. A levegő ilyenkor annyira lehűl, hogy hőmérséklete megközelíti a harmatpontot, és ennek következtében a páratartalom kicsapódik. A kialakuló vízcseppecskék mérete alig teszi ki a milliméter ezredrészét. Az így „vízcseppekből” kialakult fal a levegő átláthatóságát rontja.

Felhő és köd között nincsen lényeges különbség, például a hegyet burkoló köd alulról felhőnek látszik.

A köd kialakulását alapjában a légkör földfelszíni lehűlése okozza. A lehűlés módja lehet nyugvó és áramló köd.

Nyugvó vagy kisugárzási köd

A nyugvó, vagy kisugárzási köd a leggyakoribb ködfajta. Általában a szárazföldi felületek felett alakul ki, amikor a földfelszín kisugárzása következtében a talaj feletti légréteg a harmatpont alá hűl. Derült hűvös éjszakákon alakul ki. Rendszerint vékony, néha a felszínen található tárgyak, például fák, tornyok kilátszanak belőle.

Mocsarak és ingoványok fölött még nyáron is keletkezik köd derült, csendes éjjeleken. Eredete azzal magyarázható, hogy a melegebb víz felett a levegő párában dúsabb, mint a környezetében és csekélyebb lehűlés is elegendő a pára részbeni kicsapódásához.

A nagyvárosok gyakoribb ködképződésének egyik oka az ipartelepek folytán a levegőbe kerülő sok szennyező alkotórész, por, füst, korom, hamu. Ezek a kis finom eloszlású, szilárd részecskék, sokáig tudnak a levegőben lebegni, és a vízgőz kicsapódását igen megkönnyítik. Ezek a kicsapódást elősegítő apró szemecskék a kondenzációs magvak.

Áramló vagy frontális köd

Az áramló, vagy frontális köd kialakulásánál két különböző hőmérsékletű, csaknem telített levegőfajta keveredik. A téli időszakban igen gyakran alakul ki.

Meleg légköri frontok áramlásakor nagy páratartamú meleg levegő kerül a hideg felszín fölé, és telítetté válik. A levegő páratartamának egy része ilyenkor kicsapódik és ekkor hatalmas ködtakaróvá alakul. Ez a köd akár több héten át is megülheti a tájat.

Erre a ködfajtára jellemzőek az Anglia feletti tartós ködök, innen ered a „ködös Albion” elnevezés. Ekkor a hideg szárazföld lehűti a föléje kerülő langyosabb légtömeget és létrehozza a 100-300 m magas és tartós ködréteget.

Ködfelszakadás

A köd a Nap melegítő hatására, amint a felszínt melegíteni kezdi, el is oszlik. A melegedés hatására a levegő hőmérséklet is emelkedik, aminek következtében egyre több párát tud magába venni.

Sík felszínen a szelek rendszerint a ködöt eloszlatják.

A köd felszakadását, megszűnését a melegedésen kívül a lehűlés is megszüntetheti. A lehűlés hatására kicsapódott vízszemcsék megnagyobbodnak, nem tudnak lebegni a levegőben és visszahullnak a felszínre.

Ezek voltak a száraz tények. Amik nem érdekelnek, elolvastam ennyi, de nem lényeges. A köd az Más.... A köd az ami az embereket és más lényeket körülveszi. Láthatatlanul, de mindig ott van.

Biztos ti is jártatok már úgy, hogy volt egy remek ötletetek, amit muszáj megjegyezni, De mikor kellett volna, az ötlet már nem volt sehol. Költők is járnak így rendszeresen, megszülik a verset mert megszállja őket az ihlet, viszont nem tudják azonnal leírni, és a versből, jó ha marad néhány sor, de sose az egész... A többi??? Nos, eltűnt a ködben.

A ködben 2 hajó el tud úgy menni egymás mellett akár 10 méterrel, hogy ha nem adnának ki hangot, a recsegő ropogó csattogó dohogó csobogó hangokat, hogy nem veszik észre egymást. Ugyanígy száguldanak a ködben a gondolatok. Mikor bekerülsz a ködbe, az igazán sűrű áthatolhatatlan ködbe, úgy mennek el az agyad mellett és azon keresztül a gondolatok, hogy a nagy részét észre sem veszed. Beindul a fantáziád, vagy belemerülsz abba hogy látni akarod mi van a talpad alatt. És nem veszed észre a „Cikákat”

A köd egy feneketlen űr, mindent képes elnyelni. És a sok elnyelt gondolat egyszer csak kivetül, egy emberi alak párából, de huss.. már el is tűnt, egy hajó... „Volt itt egy hajó?” nem csak a szemem káprázott... és egyszer a köd kiköpött valamit... A víz felett lebegő pára megtestesült, nem folyt szét nem vízzé, nem anyaggá testesült. Hanem egy gondolatokból álló szilárd testté. Miért ne? Hiszen megteheti. Valaki egyszer már kitalálta. Biztosan, csak eltűnt a ködben a gondolat. Most ez másképp történt. Formák jöttek létre, egy hajótest egy orrsudár, néhány árboc, palánkozás, vitorlák, és rengeteg kötél, amik összetartják a gondolatokat mint az erek és idegek az emberi testet. És elindult, cél nélkül, csak úgy, a köd a ködben.

Így született meg a KÖDHAJÓ. De nincs hajó, amit egyszer ne találna meg valaki.. egyszer... és szerencsés szerencsétlen voltam... az árnyékjáró aki otthonosan mozgott a ködben.. nem vettem észre. Csak ott termett. És rásétáltam. De nem tudom hogy lehet lejöni.. hisz csak egy gondolat... egy önálló gondolat ami nem hagyja magát elfelejteni míg míg ő maga el nem felejt hajónak lenni. Gyakori, hogy mások csak nyugodtan keresztülsétálnak rajta hisz nem ismerik a ködöt, van aki rátalál, csak nem fogja fel idejében, és akad akit a hajó és új utasa megtalál... és köszön.. Egy reccsenéssel, egy lyukadó palánkkal.. Ha szerencséd van érzed tudod, és magadévá teszed a gondolatot. Elkapott, véged. Most már bármikor megtalál, a tenger fenekén, a hálószobádban a szeretőd mellkasán, bárhol. A Ködhajó sose kegyelmez annak akit elkap. Menthetetlenül a gondolatok csapdájába esel, és néha nem tudod, hogy ""ez most a saját gondolatom, vagy valaki már kigondolta csak elfelejtette, és most nekem „jutott eszembe”..."" Nem. Most a Hajó juttatta eszedbe. Majd erre gondolj. Hogy ott van az a hajó a ködben és megtalált...

23 megjegyzés:

  1. Szia!

    Üdv itt, örülök, hogy írtál! (pedig jövőhéttől kellett volna de nagyra értékelem hogy ennyire iparkodsz)

    Tetszett az írás nem is tudtam hogy a ködről ennyi mindent el lehet mondani (biológiai részére gondoltam) és szépen megfogalmaztad a többit is! Kíváncsian várom mit tartogatsz még itt nekünk!

    Sok sikert kívánok!

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm szépen. Vagy valami ilyesmi, szóval én nem tartogatok semmit, csak néha kivetem a hálóm, és akad ami akad. Jó hajósként nem szabad válogatni, amit a tenger ad, az a tiéd!

    VálaszTörlés
  3. Nem, én minden vagyok, kalóz, halász, kutató, katona, matróz, első-tiszt, pogyautas, szállításvezető... hisz mind csak egy gondolatba kerül... :D

    VálaszTörlés
  4. Üdvözlünk itt, jó fogást kívánok. Igazán érdekes volt a bevezető, az elején nem is nagyon tudtam hova tenni mire is akarsz kilyukadni :D

    VálaszTörlés
  5. Ez borzongató volt. Már ez a név is az, Ködhajós. Hűűű...nem tudom, nekem a hideg futkos tőle a hátamon. Még nem döntöttem el, hogy jó, vagy rossz értelemben. :D Egyébként az oldal kapcsán sokszor eszembe jut egy sorozat, amire mostanában rákattantam. Ha valamelyik szerkesztő ismeri, írhatna róla egy ajánlót, ha még nem volt. Az Odaátról van szó, ami egy testvérpárról szól akik démonokra és más természetfeletti lényekre vadásznak.

    VálaszTörlés
  6. -LUna:

    Írnék én de nm nézem és sajna annyira nem fogott meg. Majd megkérdezem a többieket hátha van aki szereti!

    VálaszTörlés
  7. Megvagy. kb fél éve várom hogy előkerülj. 6 blogot követtem miután "Onnan" eltűntél. Vártalak, és szerencsém volt, ellentétben veled. Kerestelek társkeresőn is, meg a Gonosz lapokon. és itt vagy. Még mindíg csepegteted a tudásod? Csak szólok 8-an maradtunk "nyelvhasználók". Idén ketten meghaltak. Ha ezt nem érted akkor bocsánat téves.

    VálaszTörlés
  8. -Tulélő32:

    Remélem megtalálod akit keresel.

    VálaszTörlés
  9. Szia Túlélő...

    Én is remélem megtalálod... A köd sejtelmes és gyakran átveri a szemed... Biztos engem keresel? És mit értesz "nyelvhasználók" alatt? Ki halt meg? Tudod idén nagyon sokan meghaltak... van ez így az élők sorában...

    VálaszTörlés
  10. Szerintem a rejtélyes kommentelő itt már nem bukkan fel nálunk, hacsak nem találjuk meg véletlenül pont azt akit keres, szóval addig is rejtély marad, hogy pontosan mit is értett a hozzászólása alatt...
    (Gonosz lapok... a mortem nem tartozik közéjük)

    VálaszTörlés
  11. -Kamupók:

    Szerintem de, mert folyamatos olvasó lett (ott van a legelső ikon).

    Szerintem annyira nem rejtélyes sem a dolog sem ki lehet az. Úgy vélem ha valaki ennyire okkult akkor nem egy heti 7000-res olvasottságú blogon fog kikiabálni ennyire személyes dolgokat. Ugyanis ködhajós emailcíme a profiljában ott van.

    Ha valóban ilyen szituáció lenne nem nagy nyilvánosság előtt teregetném ki ezeket a nagyon "okkult,, dolgokat :Đ... szóval szerintem műbalhé. De lehet hogy csak én vagyok túl titokzatoskodó és gyanakvó. Minden esetre remélem meglesz mindenkinek mindene. ^__^

    VálaszTörlés
  12. Káin: engem egy időben a 'vérfarkasok' üldöztek :D Tény, hogy nekem is van folt az okkult múltamban, de egyet értek veled, azt azzal osztottam meg, akire tartozik. Most meg próbálok úgy élni, hogy ne legyen újabb gond.

    Bár, ha valami fontos, az ember hajlamos kapkodni, és lehet el sem jutott a címig. Kapkodás, hiba. Ezek sodorják az embert ilyen kellemetlen szituációkba: figyelmetlenség.

    VálaszTörlés
  13. -Shinigami:

    Hát szerintem nem kapkodás miatt volt, de legyen igazad. Én vagyok túl rosszindulatú.

    VálaszTörlés
  14. Káin: nem vagy rosszindulatú, szerintem ezt aki ebben kételkedik, az is láthatta az elmúlt napok cikkein. Teljesen egyet értek veled, csak azt akartam mondani, hogy nekem lehetséges, eszembe sem jutna email címet keresni, ha ráakadnék valakire, akit fél éve keresek.
    Bár bevallom, hogy a hozzászólás olvasásakor nekem egyből a tini-vámpíros-démonos filmek jutottak az eszembe :D Bocsi X'D

    VálaszTörlés
  15. -Shinigami:

    Meg nekem az fura hogy nem előbb iwiwen vagy vipen néz körbe :Đ

    VálaszTörlés
  16. Igen kicsit filmszerű, ilyen az élet.

    Bocsánat a zavarásért nem ő az. Biztosan nem.

    Minden jót Káin és a többiek!

    VálaszTörlés
  17. Remek! akkor ezen túl vagyunk. :D
    :D
    :D

    Engem innentől nem érdekel. :)

    Egyéb kutató rajongó az éterben mielőtt unatkoznék? vagy bekesség van?

    VálaszTörlés
  18. -Túlélő:

    Akkor további jó keresést és vigyázz ezekkel a hirtelen felindult kommentekkel, legyél óvatosabb!

    -Ködhajós:

    Szerintem igen de még kereshetnek :Đ

    VálaszTörlés
  19. Nem tudom megállni hogy ne írjak!
    Annyira tetszett ahogy leírtad ,a gondolatok, a mondanivaló, ámultam és bámultam.
    Nagyon titokzatos :)
    Felkeltetted az érdeklődésem ;)
    Üdv!

    VálaszTörlés
  20. Szeretem a sötétséget ezt profilomon is kifejezem, de a tanok azok csak tanok maradnak még számomra is, és ez az volt. Köszönöm a mindent átható káosznak hogy ezzel is bővülhetett tapasztalatom

    VálaszTörlés

Ezeket is ajánljuk: