2010. november 26., péntek

Káin: Okkult tanok

http://t2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSwRnwtZ5CU_0cOP2IxZXYQ83P4i9NaaFS8U4NWHrM4mPG0QIqZdOTVhid0eA

Sziasztok!

Az alkimistás cikksorozat lezárult, most új dolgokat hozok nektek! ^^ Sokan érdeklődtetek a középkor iránt így most a középkori mágiát fogjuk átvenni, szerintem izgalmas és érdekes lesz. A felvezető cikk rövidke lesz mert most értem haza (1 óra de már 2 van XD) a Harry Potterről ~lol~ , de ne aggódjatok jövőhéten nagy cikkel fogok jelentkezni! :Đ

KÖZÉPKORI MÁGIA

http://t2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQESnoZuyuhgirvDZwIRIRZhZb7JMa9t_Jt8SdpB3l9W57IaNdF

Mint a régebbi okkult tanos cikksorozatban is láthattuk anno az ókorban nagyon magas filozófiai színvonal uralkodott. Hermész tanait és még sorolhatnám mennyi mindent megismertünk már. Sajnos ez a színvonal a korai középkorban a béka segge alá zuhant. :-/ 700 éven át szorították vissza a mágiát és úgymond meg is semmisítették. Ezt az egyház képviselői akarták így mert úgy érezték így semmi veszély nem fenyegeti őket (ja...hát nehogy már az átlag paraszt esetleg szabadon gondolkodó szellemmé váljon... :P)

Ezekből az időkből származnak a legérdekesebb törvények és büntetések pl a Frankoknál volt egy ilyen:

"Az emberi hús evésének bűnével vádolt boszorkánynak nyolcezer dénárt ,vagyis kétszáz aranyat kell fizetnie!,,

Ezeket a törvényeket Chlodvig hozta aki többek közt hetvenkét és fél arannyal bünteti azt aki mágikus csomókat készít, érdekes hogy a varázslóra kirótt büntetések kisebbek voltak néha mint pl a rágalmazásért járó.

A ripuariánus törvény szerint a boszorkány bármilyen rontását pénzzel kell kiegyenlíteni. Voltak akik a bűbájosokat bebörtönözték, Kent király szerint:

"Aki szerződést köt az ördöggel, hat shillinggel vagy a bőrével fizessen!,,

XD... Nem is tudom melyiket választottam volna :O. Érdekes hogy a magasabb osztály durvább büntetéseket kapott mint az alacsonyabb. Elég súlyos büntetés sújtotta az egyház által a démonoknak áldozókat.

"Egy év bűnhődés , ha alacsony sorból való tudatlan ember, ha magasabb sorból való akkor viszont tíz év.,,

http://t1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTeOvhcwEdW-SG-A2caDgWCFBSsZ2zuTqKtJ5U7x-QYYWRjb8z_qA

Érdekes hogy a királyi családdal volt baj akkor más volt a helyzet. Ha valaki pl megölni próbálta akkor nagyon durva büntetés érte. PL sokszor a boszorkányság volt sz ürügy ha az udvar meg akart szabadulni valamely kellemetlen személytől (Báthory Erzsébet a példa rá, anno a vámpíros cikksorozatban elég kimerítően írtam a témáról, hogy egy összeesküvés áldozata lett csupán). A hermetizmus ekkor keletre kúszott és Európában alig esett említés pl az alkímiáról, bár sok pogány szokás fennmaradt, főleg a szegényebb osztály körében. Mindenki félt és rettegett a mágiától, a világi emberek, a tudósok, a papok a királyok. Érdekes hogy nem nagyon határozták meg a különbséget a mágia és a boszorkányság közt és az is hogy az asztrológiára akkor is nagy figyelem irányult: a csillagnézők és a matematikusok még mindig nem voltak büntetve nem úgy mint a többi mágikus tevékenységet végző varázsló.

Sevillai Izidor mondjuk hitt a szörnyekben, torzszülöttekben, előjelekben és csodákban. Szerinte Zarathustra és Démokritosz találta fel a mágiát :Đ.Úgy gondolta a mágia egyenlő a boszorkánysággal és a halált okozó ráolvasásokkal. Ezeket az érveket az egyház atyáktól vette akik marha ügyesen érveltek...mint tudjuk a a sorozatból Zarathustra alapította meg az alapkövét a főbb hitcsoportoknak no mindegy ... ~fáj neki a butaság~. Szent Gergely aki pápa volt szerette mondjuk az ördögök által megszállott emberek témáját :Đ. babonásan hitt a rémmesékben...

Szóval lesz miről írni az eljövendő cikkekben. Végig fogjuk nézni a középkori hisztériát amit a mágia körül csaptak, addig is maradjatok velünk! :P

http://t2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcT4L4TEiA1sAPhGWn6MqnlB9Mo04lY830so5irwKWTP1aT5bV9j

8 megjegyzés:

  1. Érthető a felsőbb osztályok szigorúbb büntetése mivel Istenhez "közelebb" voltak, mint a szegényebb sorsú emberek.

    VálaszTörlés
  2. Már várom:)Imádom a középkori mágiát:)

    VálaszTörlés
  3. -Janezz:

    lol

    -Kamupók:

    Igen...

    -Wonderland:

    Na remélem tetszeni fog :)

    VálaszTörlés
  4. Jó lesz, jó lesz. Már váárom a folytatást! :D
    A HP hogy tetszett? xD Én ma voltam megnézni :D

    MSE

    VálaszTörlés
  5. Mennyivel jobb lett volna ha a középkort valamiféle csoda folytán ki tudták volna törölni a létezésből! Az emberiség a mai napig is ennek issza a levét -.-

    700 év nagyon sok idő viszont ha a keresztényekről van szó akkor rengeteg...
    Ők kb olyanok mint egy rosszindulatú rákos sejt ami nagy sebességgel osztódik míg végül el nem pusztít mindent ami ép és egészséges.:

    VálaszTörlés
  6. -MSE:

    Tele volt náci jelképekkel :D

    -Skinny:

    Ebben igazad van sajna :-/

    Szebben nem is tudtam volna megfogalmazni XD

    VálaszTörlés
  7. Káin: Téényleg? Én nem is figyeltem :DD

    MSE

    VálaszTörlés

Ezeket is ajánljuk: