2010. november 21., vasárnap

Káin: Ím igyen szóla Zarathustra

http://t1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcR8RPDbSZZrVnQ0390giXqrNrcd_UUuW8mU12l49TNOLtwZMzoN7g

Hello mindenki! Jön a szokásos adag Zarathustra, remélem már vártátok! ^__^ Ma csak akkor jelentkezek még cikkel, ha a másik kettő rövid lesz! Ha nem akkor meg holnap! :Đ

http://t2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRXj1G-GPvqdnZMW4KQ_GRAS8Sb6Fa6hNjJmFYCNS1tmzuhGWBO

AZ ÚJ BÁLVÁNY

Valahol vannak népek és nyájak, de nem nálunk, testvéreim: nálunk csak államok vannak. Állam? Mi az? Rajta! Most nyissátok ki fületeket, mert most a népek haláláról mondok egy szót. Minden hideg szörnyek leghidegebbike az állam. Hidegen hazudik és ez a hazugság folyik az ajkáról:

" Az állam, a nép vagyok,,.

Hazugság! Alkotók valának, kik a népeket teremték és hitet és szeretetet állítottak föléjük: ekképp az életet szolgálták.De rombolók azok, kik csapdát állítanak a sokaságnak és elnevezik azt államnak: ezek kardot és száz gerjedelmet akasztanak föléje.

Ahol még nép van, az még nem érti meg az államot és gyűlöli mint a szemmel való verést és az erkölcsök s jog elleni bűnt. Íme e jelt mutatom nektek: minden nép a jóról és rosszról a maga nyelvén szól: ezt a szomszéd nem érti. A maga nyelvét erkölcsében s jogában alkotta meg.

De az állam a jó és rossz minden nyelvén hazudik s akármit beszél, hazudik-s akármije van lopta. Hamis rajta minden: harapós, de lopott fogakkal harap. Hamis még a bele is.

A jó és rossz nyelvzavara: ezt a jelet mutatom nektek az állam jeléül. Bizony mondom a halál után való vágyat jelenti e jel! Bizony a halál prédikátorainak integet az!

Felette sokan születnek: a feleslegeseknek találták ki az államot! Nézzétek csak, miképp csábítja magához a nagyon is sokakat. Hogy rág-nyel és kérődzik rajtatok!

"Nincs a földön nálamnál nagyobb: Én az Isten rendező ujja vagyok,,-ordítja a szörnyeteg. És nem csak hosszú fülűek és kurta szeműek rogynak térdre előtte! De jaj, még ti nektek, nagy lelkek, is elsúgja komor hazugságait! Kitalálja a dús szíveket, akik szívesen tékozolják magukat!

Feltalál benneteket is, ti legyőzői a régi istennek! Elfáradtok a harcban és még bágyadtságotok is az új bálványnak szolgál! Hősökkel s tiszteletreméltókkal vétetné magát körül ez új bálvány.Szívesen sütkérezik a jó lelkiismeretek sugarában a hideg szörnyeteg.

Mindent megad nektek az új bálvány, ha ti imádjátok: és ekképp veszi meg erényetek fényét s büszke szemetek tekintetét. A sokaság csalétkéül akarna felhasználni. Igen, pokoli mesterkedés az, a halál lova, isteni tisztelet pompájában csörömpölve!

Bizony sokaknak halál az, ami magát itt élet gyanánt dicsőíti: hív szolgálat a halál valamennyi prédikátorának! Államnak azt nevezem, ahol mindenki, jók és rosszak, méregkeverő: állam, hol mindenki magamagát vesztegeti el, jók és rosszak: hol összeseknek lassú öngyilkosságát életnek nevezik.

Nézzétek csak a feleslegeseket! Elcsenik magoknak a feltalálók műveit s a bölcsek kincseit: műveltségnek nevezik lopásukat és minden csak bajukká és nyavalyájukká lesz!

No nézd a feleslegeseket! Folyton nyavalygósok, epét hánynak és hírlapnak nevezik. elnyelik egymást és még meg se tudják egymást emészteni. Nézd csak e feleslegeseket! Gazdagságot szereznek s napról-napra szegényebbek általa. Hatalmat áhítoznak, s mindenekelőtt a hatalom feszítővasát, sok pénzt, ezek a tehetetlenek!

Nézzétek, hogy kúsznak e gyors majmok! Egymás fölött ugrándoznak és aztán a sárba és mélységbe rántják egymást. Valamennyi a trón köré törekszik: ez a rögeszméjük,mintha bizony a trónon boldogság ülne!

Gyakran az iszap ül a trónon és gyakran a trón is az iszapon. Őrültek és futkározó majmok, ezek mind és túl hevesek. Bűzlik nekem az ő bálványuk, a hideg szörny, bűzlenek ezek mindannyian, e bálványszolgák.

Atyámfiai, hát meg akartok az ő szájuk és gerjedelmeik bűzében fúlni? Inkább zúzzátok be az ablakot s ugorjatok a szabadba.

Térjetek hát ki a bűz elől! Távozzatok sz emberáldozatok gőzköréből! Nagy lelkeknek szabadjára van a föld még ma is. Még sok üres hely van, hol csöndes tenger illata kél. Nagy lelkeknek szabadjára van még a szabad élet. Aki keveset bír, azzal annál kevésbé lehet bírni: áldassék a kis szegénység!

Csak hol az állam végződik, kezdődik a nem fölösleges ember: itt születik a szükségnek a dala, az egyszer hangzó, a pótolhatatlan melódia.

Ott, hol az állam végződik, nézzetek hát oda atyámfiai! Hát nem látjátok a szivárványt s a hidat az emberibb ember felé?

Ekképp szóla Zarathustra.

FOLYT.KÖV

http://t2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRXj1G-GPvqdnZMW4KQ_GRAS8Sb6Fa6hNjJmFYCNS1tmzuhGWBO

8 megjegyzés:

  1. Ez most annyira nem volt érdekes,de ami előtte volt és aminél én pont offon voltam na az valami csúcs volt!!! Annyira tudtam vele azonosulni hogy az hihetetlen:D
    Különben ebben is van igazság nem kevés csak most kissé nyersnek érzem valahogy.

    VálaszTörlés
  2. -Skinny:

    Hát eléggé egyszer-ilyen egyszer-olyan-ok az írásai :Đ

    VálaszTörlés
  3. Ez feltűnt már egy ideje :D

    VálaszTörlés
  4. Nos nekem nem tűnt fel hogy ez 'nyersebb' volt mint az előző, addig amíg fel nem hívtátok rá a figyelmemet :D mert végig a járt a fejemben hogy ezzel egyet értek, ez is igaz, ez is... :)

    MSE

    VálaszTörlés
  5. Egy kis lazítás. Ez nem volt annyira árnyalt, de az nem feltétlen probléma persze :)
    Legalább felfogtam^^ és egyet is értek vele...

    VálaszTörlés
  6. Na örülök, hogy így bejött, szerintem lesz még tőle ilyen! ^^

    VálaszTörlés
  7. Már csak annyi a kérdésem, hogy akkoriban nem olvastak Nietzschetől semmit az,hogy annyira bevették Hitler propagandáját a felsőbb rendű emberről? Eszerint az írás szerint Hitler is egy ilyen "fölösleges" ember, aki a hatalomra áhítozik és mindent megtett érte, csábította, elhalmozta az embereket mindennel csakhogy magához édesgesse őket. Mivel társadalmilag érzékeny vagyok nekem nagyon is bejött. Akár úgy is fogalmazhatnánk, hogy ez egy anarchiára buzdító iromány... lépj túl az állam szerkezetén és korlátain, ne mások munkáit/műveit idézd, hanem alkoss sajátot és azzal dicsekedj. No de kérlek szépen Nietzsche bácsi, amíg a gyermek nem tud még kúszni sem ne akard, hogy rögtön lábra álljon. Először tanulja meg a "lépéseket" és a többit bízd rá. Vagy egy kényelmes, lusta, ember lesz vagy alkot valami újat amivel a többi is fejlődhet majd a későbbiek folyamán.

    VálaszTörlés
  8. -Kamupók:

    Mivel Hitler azt hitte megépíti a hidat az übermensch felé , nem gondolta hogy olyan lenne mint a felül írott gané. :Đ

    VálaszTörlés

Ezeket is ajánljuk: