2010. november 29., hétfő

Darkness: Szvasztika

Ma erről a jelképről szeretnék írni, amiből Hitler is kialakította a horogkeresztet. A szvasztika egy egyenlő szárú kereszt, aminek szárai derékszögben megtörnek. Egyike a legősibb jelképeknek. Nagyon sok kultúrkörben használták. Indiában a jelentése: Mohendzso Daro kultúrában, jó szerencse, míg Kínában a halhatatlanság volt. A magyar népművészetben is előfordul, tekerőlevél néven.

Legtöbbször úgy helyezték el, hogy a vonalak vízszintesen és függőlegesen legyenek, bár olykor 45 fokkal elforgatták. A hindu változatban 4 pöttyöt is tesznek a szárak közé. Antiszemita töltését a 20. század elején, közepén kapta. Egy bizonyos Lanz Von Liebenfels Ostara nevű újságjában tűnt fel, Hitler pedig ebből a képből alakította ki a nemzetszocializmus jelképét.

A szvasztika a hinduizmus legszentebb jelképe. De Európában szinte csak a nácizmussal azonosítják. Ugye, a sok tudatlan habzó szájjal kezd kritizálni valamit, amiről tulajdonképpen fogalmuk sincs. Ismerős, nem?:D A motívumot először egyébként Eurázsia korai lakói használták. Az indiánok között is elterjedt volt. Ma az indiai vallási és polgári ceremóniákon rendszeresen használják. A templomokat, esküvőket, fesztiválokat és egyéb ünnepségeket gyakran díszítik szvasztikákkal (jó szerencsét jelképezve). Kipling könyvei borítóján használta, Robert Baden-Powell pedig a cserkészmozgalomban.

Európában akkor vált ismertté, amikor Heinrich Schlieman, Trója romjai között fedezte fel a jelet. A korai német népi nacionalista mozgalmak számára az árja eredet jelképévé vált. Alfred Rosenberg és más teoretikusok hatására a nordikus felsőbbrendű faj koncepciójával hozták kapcsolatba. A Nemzetszocialista Német Munkáspárt óta a fasizmus szimbólumaként azonosítják. A II. Világháború után széles körben tabunak számít. Elég megnézni, hogy micsoda felhajtás van, ha csak egy falfirkán is felbukkan. Ma már főleg neonáci mozgalmak használják. Több országban (Magyarországon is) tiltott önkényuralmi jelképnek számít. Ám Ázsiában a népszerűsége töretlen.:D

Elnevezések

A szvasztika egy szanszkrit szó. Jelentése: szerencsés vagy kedvező jel vagy dolog. A szó a su- (egy görög szó rokona, jelentése: jó.) és az asti (a létezni ige egyik alakja) szavakból tevődik össze. A végén pedig a ka rag, kicsinyítő képzőként szolgál. Szó szerinti fordítása: a jóléthez köthető kicsi dolog. A -tika azt is jelenti, hogy jel. Ezért Indiában shubhtika-ként is használják. Ez a szó, először az ószanszkrit nyelven íródott Rámájana és a Mahábhárata eposzokban olvasható.

Más megnevezések:

-Fekete pók -Nyugat és Közép Európa.
-horogkereszt -a legismertebb
-gammakereszt
-napkerék
-tetraskelion -görögül: négylábú
-Thor kalapácsa - Thor az északi mitológiában a mennydörgés istenének a neve. Ez valószínű, hogy téves elnevezés, mert Thor kalapácsa T alakú.
-villámkereszt

Eredete


A szvasztika már az őskorban is része volt a művészetnek. Szimbolizálta a napot, a szerencsét stb. Az ókorban díszítőmotívumként és vallási jelképként is felbukkant. Az elterjedését három különböző módon akarják magyarázni: független kialakulás, kulturális diffúzió vagy külső esemény. Az első szerint a szvasztikát szimmetrikus alakja miatt több kultúra is felfedezte egymástól függetlenül. Keleten a hinduizmusnak, a dzsainizmusnak és főleg a hinduizmusnak volt nagy szerepe az elterjedésében. I.e. 6. században keletkezett buddhizmus az első évezred végére terjedt el Ázsiában. A tibeti Bön vallás, a vietnami Cao Dai vagy a kínai Falun Gong is valószínűsíthető, hogy belőle vették át a szvasztika használatát. Vallási jelentése akkor szorult ki az emberek fejéből, amikor a nácik alkalmazni kezdték. A nácik azt állították, hogy az árják a németek ősei voltak és, hogy ez alapján a német világuralmi törekvések jogosak és előre elrendeltettek. A háború után nyugaton kerülik a használatát. A nácizmus előtti jelentőségéről számos tévhit kering. Gertrud Baumer Der neue Weg der deutschen Frau című, 1946-ban megjelent írásában idéz egy 1604-es forrást, miszerint a szvasztika az Antikrisztus szimbóluma a szent jel (a kereszt), melyhez csatlakozik a négy bitófa-gerenda.

Érdekességek

"Magam hosszú kísérletezés után leszögeztem a végleges alakot: egy vörös alapú zászlót, benne fehér kör alakú mezővel, a közepén fekete horogkereszttel. Hosszas tanulmányozás után megtaláltam a helyes arányt is a zászló, a korong, valamint a horogkereszt alakja, vastagsága és nagysága között. Emellett maradtunk." -írja Adolf Hitler a Mein Kampf-ban.

Nem tudom ki szereti Marilyn Manson zenéjét, vagy mennyire követi nyomon a bandát, de legutóbbi albumát (The High End of Low), van egy dal, aminek címében és magában a dalban is felbukkan a szvasztika szó. A lemezmegjelenés után Amerikában tilos kiejteni a szvasztikát. A borítón pedig egy dollárjellel helyettesítik. Sokatmondó nem?:D

Marilyn Manson: Pretty as a Swastika

When I see you in the sun you're as pretty as a swastika
Take you down, down from the inside
Take you down, down from the inside
I want to smash into your face,
like a plane,
and drown in between your legs
Take you down, down from the inside
Take you down, down from the inside
I'd die for your sins
if you don't kill me while I'm trying, baby
Let me show you where it hurts
Let me show you where it hurts
Let me show you where it hurts
There's more than one way, to make you cry
When I see you in the sun you're as pretty as a swastika
When I see you in the sun you're as pretty as a swastika
Take you down, down from the inside
Take you down, down from the inside
One of us is a knife
One of us is ripe, baby
Let me show you where it hurts

11 megjegyzés:

  1. Szerintem a sok habzó szájú azért kritizálja mert nem tudják az igazi eredetét és nem veszik a fáradságot,hogy utána nézzenek.Iskolákban is tanítani kellene,hogy nem csak a nácizmus jele hanem egyes kultúrákban jelentős vallási jelentése van.Egyébként tetszett a bejegyzés:)

    VálaszTörlés
  2. Wonderland:
    -Teljes mértékben egyetértek. Az iskolákban a sok hülyeség helyett normális, valós dolgokat kellene tanítani.
    Mennyivel könnyebb csak elítélni valamit/valakit, mint előtte utánnanézni.

    VálaszTörlés
  3. Ebből biztos hogy csinálok valami kiselőadásfélét =)...már csak azért is amiről beszéltetek, nem hinném hogy a suliban valaha is hallanánk ezekről, inkább marad a jó öreg "Hitler és társai" bemutatásban...
    Szerintem ez lesz az alapja, ha megengeded hogy lopjak egy kicsit :))

    VálaszTörlés
  4. Érdekességként annyit fűznék ehhez a témához hogy Amerikában van egy Swastika nevű település XD Vagy ha minden igaz akkor Kanadában,de a lényeg hogy ez a város neve:D
    Thor-nak meg tudtommal az övén helyezkedett el ez a szimbólum.

    VálaszTörlés
  5. Örülök ennek a cikknek, nagyon érdekes volt. Eddig én is a tudatlanok csoportjába tartoztam ezzel kapcsolatban. Eddig :D

    MSE

    VálaszTörlés
  6. Nagyon tetszett de valamiben nem értek egyet.

    Hitler ezt nem újságban látta, hanem erősen kutatott okkult dolgok után és mikor az árja faj képét alakítgatta magában erős befolyást tett rá Madame Blavatsky .

    Ez a teozófus nő csinált egy több szintes lépcsőt ami a tökéletes ember spirituális szintjeit jelzi. Ezekhez a szintekhez kötött egy -egy jelet és a legfelsőbb fokon állt a napkorong jelével ellátott embertípus.

    Hitler ezt is bevette a fajelméletébe, bár Blavatsky nem kötötte bőrszínhez és hasonló egyebekhez.

    A napkorongot direkt forgatta meg, egy tudat alattira ható jelképet csinált, ami a pozitív negatív princípiumát jelképezi.

    VálaszTörlés
  7. Brrr...
    Kissé tudatlannak érzem magamat, de azért vagytok, hogy felvilágosítsatok engem :D [persze nem csak ti ;)]. Ilyen témákban lehet bővíteni a morzsákat falattá, majd szeletté ;) .

    Köszönet Darkness-nek és Káinnak...

    VálaszTörlés
  8. -Kamupók:

    Nincs mit, majd írok ha egyszer ráveszem magamat Hityire.

    (Ká)

    VálaszTörlés
  9. Káin:
    -Blavatsky-ról ezt nem tudtam. Kössz az infót.:D Én ezt olvastam a neten, hogy egy újságcikkben látta.

    Ms.Rat:
    -Elég baj az, hogy a suliban ilyenekről nem tanítanak. Örülök, ha az én írásomat is felhasználod a kiselőadáshoz. A tanári meg osztálytársak reakcióira pedig kiváncsi vagyok.:D

    VálaszTörlés
  10. -Darkness:

    amit neten erről írnak az zsidó propaganda agyszüleménye...

    VálaszTörlés
  11. Az, majd egyszer talán benne lesz a tantervbe. :S
    Nem tudom mikor érünk a II. Világháborúhoz, de messze van, addig meg nem pattoghatok hogy erről szeretnék írni. De feltétlenül megírom...ha működik még addig a blog xD ilyen tempóban még 1 év mire esedékes lesz xD

    VálaszTörlés

Ezeket is ajánljuk: