2010. november 8., hétfő

Darkness: Csonttemplom

Már nagyon régóta lenyűgöz ez az építmény. A fejembe vettem, hogy márpedig én ezt megfogom nézni. Egyszer biztosan.XD

Csehország, Kutna Hora.

A mai városmagtól néhány kilométerre fekszik. Eredetileg 1280-1320 között épült Szűz Mária Mennybemenetele-templom kápolnája volt. Az itteni apátot II. Premysl Ottokár küldte a Szentföldre, hogy a Kálvária-dombról hozott földdel megszenteljék a területet. Emiatt többen is ide temették szeretteiket.

Az 1328-as pestisjárvány alatt 30 ezer embert temettek ide. Nem mindenkinek jutott koporsó... A huszita háborúkban elesett embereket is temettek el ide, valamint a husziták is lemészároltak 500 szerzetest. A háborúk után a temetőt felszámolták. Ekkor kezdték gyűjteni a mai kápolna hírét megalapozó csontokat.

1511-ben egy fél vak szerzetes találta ki, hogy a csontokat rendszerezni kellene, megszüntetve a káoszt. Ezért összeszedte a csontokat és 6 hatalmas piramist állított fel belőlük. Aztán sok évvel később a Schwarzenberg család megbízta Frantisek Rint (fafaragó volt), hogy a több ezer csontvázból díszítse fel az épület belsejét. Ezért a munkáért nem kevés pénzt ajánlottak fel a fafaragónak. 1870-ben elkezdődött a munka. Első lépés a csontok kifehérítése volt. A 6 piramisból 2 felhasznált, a többit a templom sarkaiba hordatta.







Csillár, címer, szentségtartó. Mind-mind más és más emberi csontból kialakítva. Hátborzongató látvány így képeken is. Hát még élőben. Meg kell ezt néznem.

12 megjegyzés:

  1. Jaj ezt vágom. Én akkor sem mennék be oda, ha bottal ütnének :-s

    VálaszTörlés
  2. Basszus de durva. Az biztos, hogy ezt én is megnézném! Emberi csontokból készült építmény... kicsit olyan húúúú (kísérteties húúú xD) viszont biztos gyönyörű és nagyon érdekes lehet élőben.

    MSE

    VálaszTörlés
  3. Darkness, vigyél magaddal *---------*
    Baromi morbid, de engem érdekel.

    VálaszTörlés
  4. Úgy egy két hete voltam ott... és tényleg nagyon érdekes. ^^

    VálaszTörlés
  5. Szépnek szép :/ de biztos nem mennék be. Szerintem nem erre valók a csontok -mert amúgy mire valók? oké- De leginkább a pestis feszélyezne...mi van, ha elkapom? :Đ v más fertőzést. Lehet, hogy tökéletesen fertőtlenítették eme remekművet, mégis...

    Madame C.

    VálaszTörlés
  6. Gyönyörű! Itt az élő(nek nem nevezhető) példája annak hogy az ember mennyire leleményes és kreatív fajta!!!
    Kicsit ijesztő helynek tűnik,de vagyok annyira elszánt és kíváncsi hogy belépjek oda^^

    Ja és csatlakoznék a kis túrátokhoz mert ez engem is marhára vonzz XD

    VálaszTörlés
  7. Flesheater:
    vazz, irigyellek ám.:D

    Mai és Skinny:
    Mehetünk.:D

    VálaszTörlés
  8. -Fleasheater:

    Milyen energiákat érzékeltél???

    VálaszTörlés
  9. Én be nem tenném oda a lábam. Így is éppen elég volt a tegnapi kaland.

    VálaszTörlés
  10. Énis meg akarom nézni élőbe *-*

    VálaszTörlés
  11. Ezek "csak" csontok. Az egyik a fertőzés veszély lehetősége, a kóbor lelkektől akik még évszázadok múlva sem szabadultak tetemük mellől nem kell aggódni, csak át kell nézni rajtuk, ahogy eddig tettük :D

    VálaszTörlés

Ezeket is ajánljuk: