2011. május 31., kedd

Ahowe: A lopásról...

Az esti hírműsorokban általában annyit lehet hallani, hogy ki sikkasztott 3 milliárd forintot, ki hány embert mészárolt le, ki mit lopott vagy épp milyen új járványok tizedelik a népességet.


Az én témám a lopásra irányul, ugyanis a mai nap után teljesen fel vagyok háborodva. A reggelem már alapjáraton jól kezdődött, ugyanis lekéstem a buszomat, illetve az orrom előtt csukta be az ajtót a kedves sofőr bácsi, így gyalogolhattam. De hát legyünk fittek és egészségesek, nyáron majd lustálkodom, elmentem gyalog. Hazafelé pedig korán értem oda, így várakozás helyett megint sétáltam egyet. Ezzel nem is lenne probléma, de …


Édesapám munkájából kifolyólag minden nap autózik – néha több száz km-t – én pedig úgy döntöttem, elkísérem. Elvégezte a dolgát, én addig vidáman nézelődtem az adott városban, végül beültünk öt percre egy kávézóba. Ez idő alatt olyan szépen kirámolták a céges autót, hogy öröm volt nézni – mindezt 5 perc alatt. Szerencsére készpénz nem sok volt a kocsiban, mivel azt elővigyázatosságból ( és nem véletlenül ) zsebben tartjuk. Viszont a táskáinkat minden irattal és benne lévő pénzzel lenyúltak. Ennek az abszolút zseninek külön gratulálok, ugyanis a táskák mellett volt egy telefon is a legfeltűnőbb helyen, de vagy nem kellett neki ( amit kötve hiszek ), vagy nagy sietségében nem látott a saját szemétől és otthagyta. A táska tartalmazott minden iratot –jogsi,forgalmi,személyi,TAJ,lakcímkártya stb. - ebből kifolyólag órákig ülhettünk a rendőrségen, mivel jogsi nélkül nem tudtunk hazajönni. Fantasztikus élmény volt, komolyan mondom…Egyébként végigturkáltunk minden kukát, hátha kidobta az a jóember, de semmi. Én végül hazajöttem busszal, apa még mindig ott dekkol…

Miután hazaértem, elpanaszkodtam pár embernek, hogy mekkora tahók léteznek ezen a földön, és érdekes véleményeket kaptam visszajelzésnek, amiket kicsit később meg is osztanék, de előbb néhány szó a lopásról és a büntetéséről.


A lopás fogalma: Aki idegen dolgot mástól azért vesz el, hogy azt jogtalanul eltulajdonítsa, lopást követ el.


A lopás büntetése:


A büntetés vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztés, közérdekű munka vagy pénzbüntetés, ha a lopást kisebb értékre, vagy a szabálysértési értékre elkövetett lopást 1) bűnszövetségben, 2) közveszély színhelyén, 3) üzletszerűen, 4) dolog elleni erőszakkal, 5) helyiségbe vagy ehhez tartozó bekerített helyre megtévesztéssel vagy a jogosult (használó) tudta és beleegyezése nélkül bemenve, 6) hamis vagy lopott kulcs használatával, 7) lakást vagy hasonló helyiséget az elkövetővel közösen használó sérelmére, 8) zsebtolvajlás útján, 9) másnak a bűncselekmény elhárítására képtelen állapotát kihasználva követik el. A lopás mint bűntett büntetése: A büntetés bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztés, ha 1) a lopást nagyobb értékre, 2) a kisebb értékre elkövetett lopást - az előző bekezdés 1)-4) pontjában meghatározott módon, - kulturális javak körébe tartozó tárgyra, - vallási tisztelet tárgyára, illetőleg vallási szertartásra vagy más egyházi célra rendelt helyiségből a vallási szertartás végzésére szolgáló tárgyra, - temetőben vagy temetkezési emlékhelyen a halott emlékére rendelt vagy holttesten lévő tárgyra követik el. A büntetés egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztés, ha 1) a lopást jelentős értékre, 2) a nagyobb értékre elkövetett lopást a fent említett bekezdés 1)-4) pontjában meghatározott módon követik el. A büntetés két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés, ha 1) a lopást különösen nagy értékre, 2) a jelentős értékre elkövetett lopást a már hivatkozott bekezdés 1)-4) pontjában meghatározott módon követik el. A büntetés öt évtől tíz évig terjedő szabadságvesztés, ha a 1) a lopást különösen jelentős értékre, 2) a különösen nagy értékre elkövetett lopást a már többször hivatkozott bekezdés 1)-4) pontjában meghatározott módon követik el. Egyébként évszázadok óta büntetik.


Személyes véleményem a lopásról


( illetve a párbeszéd, amiről néhány sorral ezelőtt említést tettem ) : Helytelen, akárki akármiért csinálja, akkor is helytelen. A barátomnak meséltem, mennyire ki vagyok bukva, a rendőrségen töltött óráktól főleg.


Megkérdeztem, hogy aki lop, ennyi erővel miért nem megy el dolgozni? A válaszával végül teljesen egyetértettem : Nem mindenki tud, vagy alulképzett, vagy túl idős, egyebek. Illetve a másik véglet, aki tudna, de így könnyebbnek találja. Jó, eddig oké. Van, aki lusta dolgozni, illetve van aki egyszerűen nem tud elhelyezkedni.

Jött a második kérdésem: Mégis miért kellettek pont az iratok? Vigye a pénzt, örüljön a fejének, hogy ő most megváltotta a világot, de az iratokkal mit csinál? Részben azért, mert gondolom nem volt ideje végignézni mindent a pénztárcáért. Ilyenkor kidobják az első kukába és kész. De itt nem így történt,sajnos. Másik lehetőség az adatlopás. ( Ezért tépik szét a leveleket egyes emberek mielőtt eldobják.)

Ekkor már ő kérdezett, elkanyarodtunk a megélhetési lopás felé.Láttam-e már olyan embereket, akik küzdenek minden egyes falatért, hogy etessék a családjukat, önmagukat? És ez ellen nem tudnak mit tenni, akármennyire is szeretnének.. Nem, nem láttam még ilyen embereket. Aki nagyon akar és kitartó, találhat magának valami melót, bár tény, hogy nem egyszerű manapság. De ha mégsem így történne, nem talál semmit, szerintem még nem ok arra, hogy elvegyük valaki más tulajdonát. Valaki másét, aki lehet, hogy pont ugyanolyan helyzetben van, mint az adott illető, ő is azt az x összeget a családjára szeretné áldozni, erre valaki elveszi tőle… Elveszi azt, amiért ő keményen megdolgozott ( többnyire ), szó nélkül. És miért? Mert etetni kell a családot? Nemes egyszerűséggel rávágtam volna, hogy akinek nincs pénze eltartani az ne „csináljon” családot, bár ez több okból helytelen, így inkább mellőztem. A másik dolog, amit ténylegesen ki is mondtam, az a „megalázkodás”. Nevezhetjük így is, vagy csak simán „kérés”. A legtöbb embernek vannak barátai, családja, akiktől kérhet kölcsön pénzt, vagy akár ételt, illetve léteznek családsegítő alapítványok. Ja, hogy egyesek túl büszkék ehhez… A lopáshoz nem azok? Ti nyugodt szívvel tükörbe tudnátok nézni?

Ő csak annyit válaszolt erre, hogy azért gondolom így, mert még nem kellett nélkülöznöm. Lehet, hogy igaza van, nem tudom milyen, nem is szeretném megtudni. Tegyük fel, valóban nincs más megoldás, nincs kihez fordulni. Elveszed valaki más holmiját, mert nincs más lehetőséged(erről pedig nem mindenki tehet), csak így tudsz túlélni. Az én válaszom egy kérdésben merült ki: megéri ilyen emberként tovább élni? Becsület nélkül, egy senkiként, de túlélni?

Nem mondott semmit, de megint éreztem, hogy igaza van. Ameddig nem vagyok ilyen helyzetben és csak külső szemlélőként látom a dolgokat el fogom ítélni, ezen akármilyen szent beszéd sem változtathatna. Szóval a megélhetési lopás témában végül maximálisan igaza volt, be is ismerem.


Na de ott a másik véglet, aki azért csinálja, mert így „egyszerű”. Tipikusan „minek szarakodjak vele én, a másik hülye majd megcsinálja” felfogás. Ők gyakran hivatkoznak a megélhetésre, de ugyan már.. Általánosban pl. olyan srác lopkodott mindenkitől, akinek mindig aranylánc lógott a nyakában és a legmenőbb mobiltelefonja volt. Minek? Hajlam? Vagy talán irigység? Vagy csak szimplán, mert fel kell vágni a haverok előtt, akik a legkisebb bajban azt is letagadják, hogy valaha is láttak? Sok mindent nem tudok erről írni, de őszintén, akinek van gerince tudatosan, semmi létszükségleti okból kifolyólag elvenni valaki más tulajdonát, annak szívesen tennék megjegyzéseket az édesanyja foglalkozására nézve két jobb egyenes kíséretében :D A betörőkről egyébként direkt nem tettem említést, őket pontosan ebbe a kategóriába sorolom. Annyi, hogy ők nem csak a pénzt viszik, hanem mindent, ami mozdítható.Gratulálok nekik az életben elért teljesítményükhöz, szívből.


Utóiratnak hozzátenném még, ez csak az én személyes véleményem a lopásról, a post lényege is ez, nem pedig a bűnügyi illetve statisztikai adatok mazsolázása (illetve nem az önsajnáltatás). Kíváncsi lennék, ti mit gondoltok erről. Van más is, aki ennyire kiakadna egy ilyen eseten, vagy csak én vagyok selejtes? :D Végül pedig vigyázzatok a holmitokra! Ámen, szép estét.

5 megjegyzés:

  1. Basszus :( Nagyon sajnálom ami történt. Én azt vallom,hogy akinek nincs pénze ne alapítson családot. Szegénységbe beleszülni egy gyereket a legnagyobb bűn.

    Én amúgy bevallom kiskoromban szegény voltam, olyan 12 éves koromig (akkor kezdtek rendeződni az anyagiak, de anyám nem lopott meg soha magánszemélyt. O___O

    VálaszTörlés
  2. Annyian lopnak mindenféle módon,hogy a büntetések direkt semmit nem érnek,nehogy nagyon fájjon...pedig fájnia kéne testileg vagy lelkileg...egy alapos alázással még a legvagányabb is meggondolná a dolgot,felesleges bízni a törvényben,van börtönviselt haverom és kíváló véleménye volt a bent töltött időről,2 szakmát kitanult,enni kapott,kellemesen elvolt és a számomra legrosszabb kijelentése így hangzott:

    "Azért kár a bent töltött évekért,mert annyira laza volt,hogy nem érzem a súlyát!"

    Tehát ez mit jelent?Megéri lopni...

    Megoldás:mivel a nép úgy is vezethető,egy főmüsoridőben leadott szájbarágós "Miért nem éri meg neked ellopni azt,ami az enyém!" cimű reality showban szanaszéjjel kell kínozni egy kis lopós csicskát,lefosni-lehugyozni,szadizni,könyörgéses haláltusával...majd mikor mindenki összeokádta magát otthon a tv elött,akkor utolsóként belépne Orbán Viktor és a néphez szólna:

    "Tisztelt Hölgyeim és Uraim!
    Kedves Barátaim!

    Kérlek titeket,hogy ne lopjatok!" :DD

    VálaszTörlés
  3. Hát abból ítélve, hogy 5 perc alatt neki mert esni egy autónak, nem ez volt az első eset, hogy ilyet csinált, szóval gondolom a lelkiismeretét csöppet sem zavarja, hogy mit csinál.
    Én régebben elgondolkodtam azon, hogy mi lenne ha hazamennék és látnám, hogy betörtek...sztem kiakadnék. Az ilyen lopásokkal az is a baj, hogy nemcsak az anyagi dolgait viszik el az embernek, hanem így lelkileg is megrázó lehet, hogy valaki idegen elvett tőled valamit, bármi legyen is az. ;(

    Nem tudom, hogy mi lehet a megoldás: jól belesulykolni az emberekbe, hogy ne nyúljanak ahhoz, ami a másé.

    VálaszTörlés
  4. Nekem márciusban lopták el a telefonomat a táskámból egy szórakozóhelyen , de úgy h végig a táska mellett volt valaki( barátaim közül) :S
    Nem tudom h csinálták de biztos ügyes volt.
    Olyan mérges voltam , ha tudom ki az szerintem puszta kézzel megfojtottam volna.

    Én is hülye voltam , hogy elvittem magammal a telefont, de úgy vagyok vele ha baj van akkor mit csinálok?

    Teljesen jogos amit írtál szerintem , mert bátyámtól és egyik ismerősömtől is loptak már el pénztárcát és nem éppen olcsó mulatság pótolni az iratokat.

    Szóval , nem csak te vagy az aki ilyen dolgokon kiakad! És abban is egyet értek , ha nincs miből fent tartani egy gyereket akkor nem kell csinálni és kész!

    VálaszTörlés
  5. Nos. Kétféle lopást ismerek. Az egyik az indokolatlan (mert lenne más út is), a másik az egyenlítés. Ami velünk megtörtént, hogy felnyomták a lakásunkat amikor 10 év körüli voltam. A lépcsőházunkban laktak a betörők, akkor tájt 20-as éveik elején jártak. Az egyikük azóta halott, öngyilkos lett, vacakul alakult az élete, megérdemelte. A másik azóta is itt lakik, fölöttünk, nem tudom mi is van vele, nem érdekel. A rendőrség persze azt sem tudta merre induljon el, pedig ujj lenyomatok is voltak, meg vért is hagytak egy másik lakásban ahol pofátlanul kajáltak is a hűtőből (késsel megvágta a kezét)...

    Tudjátok "A fejétől bűzlik a hal", tehát amit a vezetőség megengedhet magának azt a kicsik is megtehetik csak kicsiben. "Megélhetési bűnözés nincs" hivatalosan, csak közszájon forgó szleng.

    Mivel az emberek nincsenek megtanítva a gondolkodásra, hanem csak arra, hogy mindig kövessenek valakit és azt tegyék amire beprogramozták őket, ezért fordulhatnak elő ilyenek.

    Van, hogy az ember kiegyenlíti a számlát a lopással, ami az emberek alkotta törvények szerint lopás, de a természet rendje szerint egyensúlynak hívják, de ezt a módozatot sokan nem merik megtenni, mert a "Törvény bünteti".
    Nos, mit tegyen az az építési vállalkozó, aki nem lett kifizetve, de a munkát elvégezte? Vagy az alul fizetett, meg nem becsült alkalmazottak 100 ezrei. Amikor tudja, látja, érzi, hogy nem igazságos ez az egész helyzet amiben kötelezővé teszik a részvételét és még el is várják, hogy jó pofát vágjon hozzá az ember. Ha nem volna elég a kisemberekre rótt teher aránya, nem egyezik meg azzal amit a felsőbb rétegek (itt kimondottan a gazdagokra gondolok, mivel közép réteg már egy jó ideje nincs - mi is onnan csúsztunk le) vállalnak, mivel ők irányítják és igazgatják az ország egészét és népét, úgy érzik nekik több jár. Ennek az a pszichológiája, hogy elszállnak. Valaki minél többet keres annál többre vágyik. Megízleli az érzését annak, hogy sok mindent megengedhet magának. Viszont nagy százalékuk csak belecsöppen a jóba és nem dolgozik meg érte. Ilyenkor gyorsan kifolyik az egész a kezéből, mivel nem ért annak forgatásához, kezeléséhez, ezért vetemedik még több negatív dologra, amivel embertársai életét keseríti meg. Ördögi kör ez és mivel az egónk hatalmas, ebből következőleg az önzésünk, saját jólétünk is azzá válik és az anyagi javak oltárán áldozzuk fel életünket.

    Remélem érthető volt.

    VálaszTörlés

Ezeket is ajánljuk: