2011. május 24., kedd

Ahowe: Vízallergia

Szép estét mindenkinek!


Ma nem volt időm túl hosszú bejegyzést írni ( igazából erről nem is lehet, majd meglátjátok miért ), nem mintha szokásom lenne. Két téma között vacilláltam, a másik egy könyvbemutató volt. Azért erre esett a választás, mivel a könyvet még nem olvastam végig, de amint kész leszek jön bejegyzés arról is (még pedig egy öngyilkos bosszújáról fog szólni, de ez titok :) ).. Amit ma hoztam, az az egyik a legkülönösebb betegségek közül. Állítólag eddig csak 30 esetet diagnosztizáltak.

Vízallergia



A ritka betegség neve aquagenic urticaria. Az allergiás reakció lehet fürdéshez, zuhanyzáshoz használt krémektől, illetve a vízben található szennyeződésektől - legyen az akár szerves, vagy ásványi. A tünetek perceken belül jelentkeznek (és órákig tarthatnak), ez erős viszketéssel, égető érzéssel, vörös kiütésekkel járhat. Jellemzően a következő területeket érintik: mellkas, hát, karok és lábak A kezelés több módon valósulhat meg: léteznek krémek, melyekkel a tünetek sikeresen orvosolhatók. Igénybe vehető fényterápiás eljárás, antihisztamin szedése és más, orvos által felírt készítmények..


Azt mondom, ez még mindig a jobbik eset.. Vannak, akik konkrétan magára a vízre allergiásak. Ennek az előfordulása olyan ritka, hogy 230 millióból 1 embert érint (főleg szülés utáni nőket, mivel ezt hormonális problémák okozzák a tudomány jelenlegi álláspontja szerint ). Leghíresebb példa - talán többen is hallottatok róla - Michaela Dutton esete. A fiatal nőnél azután jelentkezett a betegség, hogy fia megszülése után először zuhanyozni ment, és mára olyan súlyos, hogy még gyermekét is csak akkor tudja néhány másodpercre magához ölelni, ha teljesen fel van öltözve, mivel nem izzadhatnak össze. Őszintén, ezt semelyik szülőnek nem kívánom.

A 23 éves nő hetente 1x zuhanyozhat, 10(!!) másodpercre. Mondanom sem kell, nem ihat vizet, kávét, teát, nem mehet ki az esőre, de még csak nem is izzadhat, ugyanis bőre víz hatására rendkívül fájdalmas, égető, viszkető kiütésekkel lesz tele, illetve a torka feldagad és megfulladhat. Egyedül a diétás kóla nem okoz tüneteket. ( Lehet gondolkodni, hogy akkor az miből is van...)

Az orvosoknak fogalmuk sincs a gyógyírről, csak annyit tudtak megállapítani, hogy a hormonális változások miatt történik.

A saját teste a börtöne

Dutton elmondása szerint, aki egyike azon kevés embereknek, aki a világon ebben a betegségben szenvednek, a kór miatt úgy érzi, saját testének foglya lett.

„Ha Mitchell csak egy csepp italt is rám fröccsent, már attól őrült fájdalmat érzek. Még a könnyeit sem tudom letörölni, és nem is fürdethetem őt! Ha esik az eső, nem tudok kimoccanni a házból, és a barátaim is elmaradtak, mivel tévesen azt hiszik, a betegségem fertőző. Csak remélni tudom, hogy valaha is megtalálják számomra a gyógyírt!”

Jelenleg Michaela a szüleivel él, ők segítenek a kisfiú gondozásában. Ő pedig gondosan ügyel rá, hogy száraz, hűvös levegőjű helyiségben legyen, ahol nem izzad, illetve mindig van nála esernyő.


A betegségről
Annyit tudni, hogy bármilyen hőmérsékletű vízcseppel való érintkezés után legkésőbb 15 perc múlva kiütéseket okoz. A betegség főleg tiniket és fiatal felnőtteket érint, a kiütések, melyeket vörös foltok kísérnek, általában 10-120 perc múlva tűnnek el.


Az esetek jelentős részében a csapvíz valamely alkotóelemére(klór, fluor, stb.) való túlérzékenység okozza, bár vannak, akiknél a desztillált víz vagy esővíz is hasonló tüneteket okoz ( lásd: Dutton esete ) Amennyiben az allergiás reakciót a víz valamely hozzáadott alkotóeleme váltja ki, a kezelés egyszerű: kerülni kell azt. Amennyiben maga a víz a felelős a betegségért, általában szteroid krémet vagy antihisztamint írnak fel rá az orvosok, hogy enyhítsék a tüneteket.

Mivel a betegségre egyenlőre nincs gyógymód, csak a tüneteket tudják enyhíteni, abban a reményben, hogy a betegség egyszer magától elmúlik. Ráadásul a szteroidok és antihisztaminok hosszan tartó alkalmazása komoly mellékhatásokkal is jár, ezért nem ajánlottak hosszú távon.

1 megjegyzés:

  1. Bazdmeg milyen buta "barátai,, vannak???? O___O"

    Amúgy én allergiás vagyok majdnem minden tusfürdőre, egyedül a gyógyszertári illatosító mentes és a sima Nivea vagy Baba az amit tudok használni. Ha más kerül rám tele leszek égő, viszkető hólyagokkal -.-" Mondjuk a kalciumos pezsgőtablettától azonnal elmúlik. Volt hogy egy tusfürdőt magamra kentem és abban a pillanatban a szemem láttára borítottak el a foltok X'DDDD

    VálaszTörlés

Ezeket is ajánljuk: