2011. május 7., szombat

"kamupók": Kósza gondolatok

Látom ismét itt az ideje egy újabb gondolat menetnek. A világ körülöttünk olyan amilyen. Már sokszor hangsúlyozva lett, hogy az éremnek két oldala van. Az emberi világ vezetőinek érdeke fűződik hozzá, hogy csak a negatív "hírek" számítsanak hírértékűnek és a pozitív dolgok említésre se kerüljenek vagy csak felületesen legyenek, gyorsan elhadarva. Pedig a pozitív dolgok is ugyan úgy számítanak. Az emberek életében ugyan úgy előfordulnak "jó"/"kellemes" tapasztalások is, mint negatívak. De ha az emberek életképei csupán az egyikre korlátozódnak, egy idő után a látás módjuk is beszűkül törvényszerűen és torzul a világról alkotott képük is. Mikor már beállt ez a fajta szűk látás mód, az embereket könnyebb manipulálni, nem látják a világot a valódi formájában, hanem a negatívumokra lesznek érzékenyebbek.



Az emberi agy működése, ha nem volna tiszta mindenki számára 3 elemből tevődik össze.

Analitikus elme - ami értelmez, összefüggéseket keres mindenben, a tudatos részünkhöz kapcsolódik, tehát a bal agyfelünket használjuk ezekre a feladatokra.

Reaktív elme - alvás, ájulás, öntudatlan állapotban használjuk; minden más feladatot lát el, van és érzékelni tud, intuíciós képességeink, művészi hajlamaink innen ezen keresztül nyilvánul meg. Tudattalan részünkhöz kapcsolódik. Ez a jobb agy felünkhöz kapcsolódik.

Szomatikus elme - ez a részünk felelős a testünk, szervezetünk megfelelően működjön, állandó jelleggel aktív.

Tehát amikor ébren vagyunk az analitikus elménk és a szomatikus elménk működik, amikor alszunk, elájulunk, stb. akkor a reaktív és a szomatikus elménk működik egyszerre. A reaktív és a szomatikus elme egyszerre sosincs jelen. Akkor amikor az elménket fejlesztjük valójában a jobb agy felünket fejlesztjük. Sokszor hallhattuk, hogy agyunknak csupán a 10%-át használjuk, ez egy megtévesztés, ugyanis a jobb agy felünknek a 10% használjuk, mivel a bal agy felünknek a teljes kapacitását használjuk, mivel az szolgál a tanulásra. A teremtés képessége viszont kizárólag a jobb agy felünk sajátja. Az agykontroll tanfolyamok nem másra szolgálnak, mint a jobb agy felünk fejlesztésére. Minél fejlettebb a jobb agy felünk annál bölcsebb, annál többet ért az ember a világból és a képességek aminknek mindenki a birtokában van a felszínre törnek. Amíg a racionális elme korlátok közé van szorítva, addig az intuitív elme korlátlan, felhőtlen, határtalan (legalábbis a racionális elme nem képes felfogni a korlátait).

Az elmének egy másik tulajdonsága. Amit elhisz, azt tartja a valóságnak. Jézus mondta: "A hit hegyeket mozgat". Nem elég rágondolni vagy szeretnénk dolgokat, hogy úgy alakuljanak amire vágyunk, hanem el is kell hinnünk. Legyen ez akár egy dolgozat sikeres megírása, vagy egy randi amit nem hiszünk el, hogy jól fog sikerülni. Pozitív és negatív hatása is lehet. Mi magunk teremtjük meg, saját magunk sorsát, teremtő elménk segítségével.

Ide tartozik még a hangulatunk is. Minél mélyebben van a hangulatunk, negatívabb a valóságot annál inkább torzabban fogjuk látni. Ugyanis a tudatos felünk elkezd kikapcsolni és kezdünk olyankor átsodródni egy olyan világba ahol minden csak fájdalom, minden az ellenségünk és nem úgy értelmezzük, fogjuk fel a világot amilyen valójában.

Talán most kaptatok egy olyan képet, hogy mit is jelent az emberiség számára a negatív világkép. Beletörődés, harcképtelenné tétel, feladás, önpusztításra buzdít. Ha sok negatívum ér bennünket, akár hírek, akár különböző "gyógyszerek", stb. hatása miatt, akkor a hozzánk érkező jelek közül csak a ránk negatívan hatóakra fogunk reagálni önkénytelenül is az analógia elvét követve.

Tegyél ellene. Ha sok a rossz hír a tévében (és miért is ne lenne), kapcsold ki, mert a valóságnak van másik oldala is, ami fényes, jó és boldog. Menjetek napra, szabad levegőre (az internet miatt nem érdemes állandóan bezárnotok magatokat). Ha olyan a környezet, ami bennetek negatív érzetet kelt, hagyjátok ott, ha nem tehetitek, akkor ne engedjétek magatokba. Ha mások piszkálnak, akkor csupán saját negatívumaikat látják magukban, ezen töprengjetek el, hogy valójában mi lehet a baja, miért pont titeket szúrt ki magának. Végül nem visszavágni, hanem ésszel rávilágítani a "támadó" hibájára. Előfordul, hogy tényleg akad hibánk, kinek nincsen. Ezt elfogadni és megpróbálni javítani rajta. Az erőszak, erőszakot szül. Nem visszatámadni, hanem védekezni csupán, nem elpusztítani a másikat, hanem meggyőzni - ha nem lehet akkor se idegesítsük fel magunkat, hagyjuk hadd gondolkodjon el a hallottakon, mindenkinek kell egy kis idő amíg feldolgozza a dolgokat. Akinek pedig érzékeny pontjára mutatnak rendszerint ideges lesz, dühbe gurul, de mi tartózkodjunk a hasonló magatartástól és a heves vérmérséklettől. Valamint ha jót akarunk magunknak ruházzuk fel magunkat pozitív jelentés tartalommal bíró jelekkel, színekkel, gondolatokkal.

Remélem Ichy L. Slanimirc segítettem kicsit. Ha kicsit össze-visszára sikeredett, csupán dekoncentráltságomnak köszönhető, tanfolyamon voltam és kicsit lefáradt a mentális felem.

5 megjegyzés:

  1. A dekoncentráltság meglátszik, van benne egy-két logikai hiba, például a reaktív és a szomatikus elme párhuzamos jelenlétének kérdése.:P Érdekes téma egyébként.
    Mit értesz pontosan az "elme" alatt?

    VálaszTörlés
  2. Szeretem a gondolataidat kamupók! :) Sajnálom, hogy nem ismerjük egymást, mert értékes ember vagy!!

    VálaszTörlés
  3. =) Tényleg, már hiányzottak az írásaid.
    Amúgy igazad van, a híradóban is mindig azt nézem, hogy a hírek 90%-a csak arról szól, hogy hol milyen katasztrófa történt, hányan haltak meg stb. :-S Mintha semmi jó nem lenne a Világban.

    Egyébként csatlakozom Kallisto előző hozzászólásához! :) =)

    VálaszTörlés
  4. Óóóó, igen. :) (végre valamennyi lélek vissza lett belém öntve. ^^) Amúgy tényleg érdekes téma, főleg hogy az agy mit tart igaznak... Elgondolkodtató.

    Ichy L. Slanimirc

    VálaszTörlés
  5. Elnézést, hogy kihagytam az elmúlt hetet. Zajlik az életem. Káinnak már írtam mi a helyzet.
    A szomatikus elme állandóan működik, a test működéséért felelős, amikre nem kell különösebben odafigyelnünk és maguktól is működnek. Nem kell odafigyelnünk a gyomor működésünkre, emésztésünkre, levegő vételre, stb. Az elme pedig, leginkább a folyamatok megértése, ellenőrzése, tárolása, ahogyan működnek, működtetik a lényünket.

    Köszönöm az elismerést, de nem biztos, hogy valóban így gondolnátok, ha ismernétek. A gondolatok lehet, hogy értékesek, de maga az ember, nem biztos, hogy annyira szimpatikus lenne. Nőkkel nehezen barátkozom, nehezen találok témát amiben elmerülhetnénk.
    Meg sokat bolondozom, de nem annyira a vicces formában, nem tudok vicceket mondani, inkább magamból csinálok bolondot :)
    Csak remélni tudom, hogy mind azt a jót ami a világban található lassan, de biztosan észre veszitek, mert ott vannak, csak elmegyünk mellettük, mert nem hívják fel magukra a figyelmünket, mivel annyira egyszerűek, nem hivalkodóak, csak vannak és kész :D

    VálaszTörlés

Ezeket is ajánljuk: