2011. május 26., csütörtök

Káin: Filmajánló

http://beautifulcornucopia.files.wordpress.com/2011/04/nekojiru1.jpg

Sziasztok!

Ma ajánlok egy jó kis mesét (vagyis többet) . :D Nem tudtam hogy anime vagy film ajánló legyen, de végül is animéről van szó. Van ugye a Simpsones , Southpark és a Family guy ami évek óta görbe tükröt mutat a társadalomnak, hát japán verzió is létezik :D. Hozzá kell tennem hogy a poénok brutálisabbak és keményebbek mint a fent nevezett 3 rajfilmsorozatban de nekem nagyon bejött. Az egyik kedves ismerősöm ajánlotta nekem a nagyfilmet majd a mesét is, a nagyfilm egy manga alapján készült. Első körben a mesesorozatot szeretném bemutatni ami könnyedebb mint a nagyfilm, hiszen az sokkal művészibb ennél.

Nekojiru Gekijou Jirujiru Original

ねこぢる劇場 ぢるぢるORIGINAL


http://www.anime-planet.com/images/anime/screenshots/nekojirugekijou1.jpg

A mesesorozat egy olyan világban játszódik ahol több féle/fajú állat él együtt az emberekkel. A középpontban egy iskolás testvérpár áll, akik állandóan rosszalkodna, bár mindig valami vérengzés lesz a vége az esetek nagy százalékának. Az apuka iszik, az anyuka házsártos háziasszony, egy általános alsóbb osztály profilját ismerhetjük meg. A történetek csattanóinál a Happy three friends jutott az eszembe :D.

A sorozat1999-ben készült és a japánban kezdték sugározni. A sorozat 27 részből áll ami 1-2 perces. nincs túl sok szereplő a történetekben max 5-10. A Nekojiru Gekijou világában nem csupán az emberek számítanak értelmes lénynek, hanem a különböző állatok egy része is. Így például a macskák – akik közül főhőseink is kikerülnek – a disznók, a vakondok és még pár további faj. Érdekes, hogy a kutyák közönséges állatnak vannak beállítva, illetve a disznók közül nem mind értelmes, nem mind tud beszélni, sőt pár horrorisztikus jelenet is lesz mikor a malacgyerekek megeszik a saját megsütött rokonaikat :D.

A kismalac eszi a testvérét miközben a feje mellett a szülei kúrnak :'D

http://t1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRlVRJ9L8f0ByoJNgKP15sQG8XK-d_dNPo01aIIDYZmecXLDf_zhg

Sajnos, ahogy az a mi világunkban is van, az animében szereplő értelmes fajok/lények is mind egyenlők, de azért vannak, akik „egyenlőbbek” a többieknél. A hierarchia csúcsán az emberek állnak, ők a teljes jogú polgárok. Utánuk, velük majdnem egyenlő ranggal a macskák következnek, akik lényegében ugyanúgy teljes jogú tagjai a társadalomnak. A többi értelmes állatfaj pedig mind alattuk áll. Főképp a disznók, akik élelemforrásként és polgárként is elmennek. Az alaptémák az alkoholizmus a munkakerülés, mindenféle ide sorolható emberi bűn. Ezen témákat persze nem komoly formában dolgozza fel az anime, nem a felnőttek szemszögéből közelíti meg hanem úgy, ahogy a 8-10 éves gyerekek fogják fel azt. Nem csoda tehát, hogy hangsúlyos szerepet kap a gyermeki „ártatlanság”, a tudatlanságból fakadó kegyetlenség, az érzelmek „győzelme” az értelem felett. Az ember egyfelől jót nevet a „társadalmi” (faji) különbségek okozta nézeteltéréseken, vitákon, jól szórakozik mikor 1-1 szereplőt lemészárolnak / felakasztanak / elgázolnak / megsütnek vagy egyszerűen levágnak ebédre, de a morbid humor mögött mégis ott bujkál a felismerés: hisz ez megy a valóságban is. Csak azoknak ajánlott a mesesorozat aki érti sé szereti a cinikus fekete humort és van benned annyi utálat embertársaid iránt hogy élvezd annak a látványát hogy ilyen -olyan bűnökkel rendelkező embereket lemészárolnak. X'D (nekem bejött). Most jöjjön a sokkal komolyabb hangvételű Nagyfilm.

Nekojiru-so / Cat soup

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgH-0XRgkNY3fGZfRmMPqhH4HetZDMRVe7LIEIwf3P69v6eejnN2dZAg68dSlsYNjSK42sfaQuGss4XxEPtHBIJgwmp61XSFHY3HsQR57vOC4ak-VaxwaWrFe3La86Q_oTCastA_tJeMTs/s1600/cat_soup_poster.jpg

A történet főhősei a két testvérpár, a film pedig erősen súrolja a némafilmek fogalmát. Elsőként bemutatom az official adatokat, utána pedig beleássuk magunkat a történetbe.

Év: 2001
Ország: Japán
Műfaj: fantasy, animáció
Rendező: Tatsuo Sato

A kismacska fiú a kádban játszik, a kisautójával... lebukik a víz alá, és jó sokáig ott is marad (ennél a pontnál a néző eldöntheti, hogy az állat meghalt-e, vagy sem)... Miután a kölyök megtudja, hogy a betegeskedő nővére lelkét elviszik, utánuk rohan, de csak a lélek felét sikerül visszaszereznie. Emiatt a nővére fogyatékossá válik, a kölyök pedig elindul vele, hogy felkutassák azt a virágot, amivel meg tudják gyógyítani őt... Dióhéjban erről szól maga film.

Nekem nagyon tetszett hiszen az egész olyan mint egy LSD-s látomás. A történet az elején normálisnak tűnik, de ahogy keresik a virágot átfolynak egy olyan környezetbe ami erősen megkérdőjelezhető hogy valóságos- e vagy sem. A film fél órás, de érdemes nagyon figyelni, mert szinte minden jelenet számít hogy össze álljon a kép. Azok akik fiatalabbak és nem nagyon vannak toppon értelmi szinten (mondjuk bizonyára nem tudják magukról....) ne nézzék meg, mert fölösleges időpocsékolás. A hangulat nyomasztó, ezt fokozzák azzal hogy nincsenek párbeszédek. Nem akarok spoilerezni ezért nem nagyon erőltetem a témát, mert kielemezni nem szeretném így nézzétek meg. erősen ajánlom azoknak akik szereti a művészibb alkotásokat, vagy elgondolkodni egy két se füle se farka gyanús (ám értelmes) történeteken.

http://28.media.tumblr.com/tumblr_lfkjgpvCoJ1qeghpao1_500.jpg

Nos most hogy átrágtuk a két történetet nyomatok nektek egy kis ízelítőt. Első körben a nagyfilmet mutatom meg, utána pedig a sorozatot. :D

Cat-soup trailer


Most pedig, kirakok nektek pár részt a másik sorozatból, remélem tetszeni fog, az első részt és a malacosat rakom ki nektek, jó szórakozást! ^__^



A malacos rész :D


Nos remélem tetszett nektek. Ezeket a részeket tovább tudjátok nézni, a film pedig itt található:

Katt


http://www.joe-ks.com/archives_may2001/CatSoup.jpg

2 megjegyzés:

Ezeket is ajánljuk: