2011. május 20., péntek

Káin: Filmajánló

http://ia.media-imdb.com/images/M/MV5BMTUwNzc3NjM1M15BMl5BanBnXkFtZTcwNDE5NzQ5MQ@@._V1._SY317_CR4,0,214,317_.jpg

Sziasztok!

Sajnos Ködhajós és Bleeding Moonlight még nem került elő, de azért reménykedek. Közbe updateltem a kezdő postot: kilépett szerkesztők és új szerkesztők kint vannak bemutatkozókkal (akik még nem írtak azok még nem, de amint írnak őket is kirakom.) Ezzel együtt a Mortem Facebook is frissítve lett. Mivel nagyon régen nem ajánlottam filmet, ma ezt fogom tenni. Az a baj hogy annyi jó beteg filmet szereztem, hogy nem is tudom mivel kezdjem nektek :D. Azt hiszem ma valami vicceset fogok nektek mutatni a japán filmek berkeiből. Akik szeretik a comics strip-eket azok értékelni fogják. Vagyis nekem erről a filmről egy comics strip jut az eszembe majd ki is fejtem miért.



Funky Forest

http://www.azsiafilm.hu/images/stories/funkyforest2.jpg

Nos ez a film... hát nem is tudom mit mondjak :D. Youtubon láttam egy rohadt beteg videót és addig kerestem amíg meg nem találtam a filmet. Letöltöttem és azonnal megnéztem és komolyan megérte. Sajnos magyar felirat nincs (de mondjuk rá lehet keresni mert tuti van neten valahol max nem lehet a filmre tenni) így be kell érnetek azzal hogy japánul nézitek angol felirattal de semmi nehezebb nyelvi dolog nincs benne, nagyon könnyű megérteni.

Hogy miért a coimics strip jut az eszembe? El is mondom. Ugye a ciomics strip arról szól hogy pár kockában történik valami csattanós történet, ilyen pl a Garfield vagy ha már japánhoz ragaszkodunk akkor a Azu manga Daioh. Ez a film egy világról szól ami kissé bizarr és ebben a világban egymástól független dolgok történnek az ott élőkkel és néha úgy fut össze a szál hogy a történetek szereplői egy "strip-re,, találkoznak egy másik történetben. Az emberek életéről és érzéseiről szól, éppen kirándulnak vagy próbálnak megtanulni táncolni, álmodnak valamit. Ezek humoros eszközökkel vannak megfogva és nagyon morbid és bizarr elemekkel tarkítják az eseményeket (pl egy iskolai zenekar ami szörnyeken zenél úgy hogy esetleg amin sípolsz azt a segglukadba kell valamiért csatlakoztatni és így tovább :D). A világ teljesen normális leszámítva a benne lévő szörnyeket és fura figurákat. :D Kedvenc videómmal demonstrálom mire is gondolok ez alatt. :DDDDD


Funky Forest-ről írták:

http://t2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTSd9Au6OpmRhbdM6WDXu9pjkMpIahoxGhwF9YTqcpzDFHPUNGq

A Funky Forest című film két és fél órán át tartó látomássorozat a kamaszok és a média perverz és nevetséges világáról. Monstre pszichedelikus videoklip, elképesztő ötletekkel és szép szimbólumokkal. A Funky Forest három japán rendező egyvelege. Közülük a magyar közönség Kacuitó Isi munkásságát ismerheti, részben mert ő készítette a Kill Bill első részének animációit és részben mert a tavalyi Titanic Filmfesztiválon játszották A tea íze című filmjét. Társai főleg reklámokat és videoklipeket készítettek eddig. Közös nagyszabású alkotásuk tavaly kezdte járni a világ fesztiváljait.
Sokkoló, szürreális és csak lazán összefüggő jelenetsorokból álló filmjük egyszerre vicces és mély értelmű. Bár befogadásához kétségtelenül nyitottság és türelem kell. Ennek alátámasztásához legyen elég annyit felidézni, hogy a film közepén van egy háromperces szünet, ami alatt egy órát látunk másodpercenként visszaszámolni. A filmben semmi sem tűnik öncélú ökörködésnek vagy kísérletezgetésnek, így ez sem. Az összes táncos, beszélgetős vagy éppen akciódús jelenetről könnyen eszébe juthat az embernek egy csomó minden, elsősorban a tévéről és a nemi gerjedelemről. A három perc szünet alatt például végiggondolhatja az ember, hogy hányszor nézett már életében értelmetlen három perceket, az hány óra és nap összeadva. Ez azért kézenfekvő, mert néhány jelenet szappanopera-paródiának is beillik. Vagy végiggondolhatja, hogy mit is látott eddig és van-e kedve újabb több mint egy órához ebből.
http://t1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTiHZysXgrs5zBD9ej-rSmq51ILiqLkSRwqEQVQOi_LYYlRu9xHeb_RqrNZ
Miközben a jelenetek többsége harsány, színes és látványos, a nézőnek is meg kell dolgoznia az élményért. A kaotikusnak tűnő, hol lelassuló, hol pedig LSD hatása alatt kigondolt videoklipnek tűnő részek ugyanis valójában összetartoznak, és jeleket rejtegetnek. A film egyik visszatérő jelenete a fehér ruhában idétlenkedő, egymást ok nélkül képen törlő Vakond Fivérek magánszámai. A hülye tévéműsorokat idéző otromba jeleneteik az összes szereplő (és ember) jelképei, akik egyszer sértegetik, máskor pedig ajnározzák egymást. Ez így nagyon egyszerűen hangzik, de az egész kép látványvilága, a bekevert ováció és a jelenetek szétdobálása a filmben mind egy egységes és mégis árnyalt jelentést adnak rendszeres feltűnésüknek. Vannak még visszatérő szereplők: például a diáklányra hajtó középiskolai angoltanár. Vagy a Gitár Fivérek, akik közül az idősebb egy kamaszkorból jóval kiöregedett japán hippi, míg öccse egy elhízott fehér kisfiú (esküszöm ez a legjobb az egészben XDDDDD) . Vagy az osztály, ahová minden korosztályból járnak egyenruhás tanulók, és kiselőadást kell tartaniuk, és mindig botrányba fullad a tanítás. Vagy a késő harmincas férfi, aki pletykálkodva vihogó tinilányokra gerjed.
http://t2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQksb0ek-TLZht_YPuENhrkXaVwW35lk1gwem6MGjd1DEFxSuRZTQ
Megismerjük ezeket az alakokat, aztán persze minden a feje tetejére áll. Hogy csak egy példát fejtsünk ki: a diáklányba szerelmes angoltanár gépfegyveres marslakóval táncol az éjszakai tengerparton, hatalmas hangfalak teliholdszerű kürtőjének világában, meg egy moszatos autó is áll ott. Aztán lények és táncosok bújnak elő a kocsiból, a fövenyen meg műlakkruhás alak jön. A fején csuklya, amin hasonlóak a szemek, mint a nyuszinak vannak, amit egy másik jelenetben a diáklány hord a pólóján, épp a mellei között. És ez csak egy jelenet kezdete.
A film csúcspontja az a jelenetsor, ami egyszerre idézi a Monty Python Az élet értelme és Cronenberg Meztelen ebéd című filmjét. A gimnázium tornatermében a tollasütős lány keményebb edzést akar. Kedves oktatója egy kikötözött, melegítős ötvenes urat rak elé, akinek húszcentis mellbimbói vannak. A gatyájából furcsa csomagokat dobál, miközben vékony kocsányon agyvelőszerű heréje lelóg a szék alá. A csomagokat kell elütnie a lánynak. Az egyik csomag viszont harapós szörnnyé válik, és elkezdi szívni a kislány hónalját. Ez a vérszopó, hívni kell az iskolaorvost, aki bizonytalankodó türelemmel visszafejti a lény húsát, mintha egy körülmetélési szertartásba kezdene. Ráadásul közben zavart és elképesztően vicces párbeszédek folynak.(Ez a kedvenc jelenetem, feljebb már kint volt).
http://t0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcR3MdHpchZTCj9n64x07X2fmu1KMchd878tyHHccJKVkgE3oYdyHQ
Értelmetlen lenne tovább sorolni a szavakkal visszaadhatatlan hangulatot, és ízelítőnek talán ennyi is elegendő. A film központi kérdése a szex utáni vágy, az ártatlanság elvesztése, álmok és fantáziák, a gerjedelem szublimációi. Másrészt pedig a mai tévés látvány paródiája, szappanoperás és videoklipes elemekkel. Animációs betétek és hosszú beszélgetések szabdalják mindezt. A két és fél óra rendkívül tömény. Sok poén visszafogottan kerekedik ki, máskor viszont a nyilvánvaló viccek annyira erőltetettek és túlzóak, hogy önmaguk paródiájaként értelmezhetőek, és ezért nem könnyű darab a Funky Forest. Viszont nagyszerű alkotás.
Kísérlet is arról, hogy a film mint művészeti forma milyen lehetőségeket rejt. Megoldási javaslata szerint éppoly közel áll a képzőművészethez, mint a színházhoz. A látvány bonyolult, a párbeszédek pedig mindig önmagukon túl mutatnak, sohasem a kimondott szavak a fontosak, hanem a mögöttük bujkáló motiváció. A Funky Forest arra is emlékezteti a nézőt, hogy mennyire keveset használnak ki a filmesek lehetőségeikből és mennyire konzervatív valójában ez a modern műfaj. Az egyre könnyebben hozzáférhető trükköknek köszönhetően valószínűleg a filmművészetnek az ilyen típusú művek jelenthetik a fejlődés irányát. Ami videoklip-hosszúságban már természetes, az talán hamarosan nagyobb lélegzetvételű filmek esetében is jellemző lesz. Sztorik helyett érzések, hangulatok és utalások jönnek.
trailer



Mindnekinek ajánlom aki szereti és ismeri a japánok bizarr ám kedves humorát. Nekem ez a film az első helyzeteim közt szerepel! Jó szórakozást hozzá!

http://www.dangerousminds.net/images/uploads/funkyforest1111111_thumb.jpg

2 megjegyzés:

Ezeket is ajánljuk: