2010. augusztus 28., szombat

Puppet: Zeneajánló (Többek között)

Mötley Crüe

Mára egy zeneajánlóval készültem, ami nem csak zeneajánló lesz, hanem egy cikkel, amely valamilyen szinten bepillantást nyerhetünk a nyolcvanas évek Los Angelesébe, ahol az élet jóformán három dologról szólt: ,, Sex, drugs & Rock 'n' Roll". Ezt az ,,életformát" a legjobban egyik legkedveltebb bandám, a Mötley Crüe által lehet bemutatni, akit gyakran emlegetnek a világ leghírhedtebb bandájaként is.

A heavy metal, glam metal, hair metal mind a nyolcvanas években élték fénykorukat, sok híres és hírhedt heavy metal-alak élte ekkor a fénykorát, mint a Kiss, Alice Cooper, W.A.S.P., Ozzy Osbourne, Mötley Crüe, Skid Row, Ratt, Poison, Twisted Sister és még sorolhatnám. Abban az időben Los Angelesben mindenki, aki tanult gitározni, dobolni, énekelni esetleg értett a billentyűkhöz mind mind ,,wannabe"-k voltak, mindannyian rocksztárok akartak lenni, a színpadon állni és telt házas koncerteket adni olyan elhíresült helyeken, mint a Troubadour, Roxy Theatre. Abban az időben, ha be akart valaki futni az újonnan összehozott bandájával, akkor erre a két helyre kötelező volt ellátogatni, mivel a lemezkiadók menedzserei keselyűként vadászták a potenciális glam-bandákat.

A glam metal lényegében a heavy metal ,,alfaja", azzal a különbséggel, hogy a nyolcvanas évekbeli glammerek imádták a csillogó, feltűnő megjelenést és az erős sminkeket. A külső megjelenésüket és a nevüket részben a hetvenes évekből kapták; a hetvenes évek nagyjait, mint például Roxy Music, T.Rex, David Bowie vagy a New York Dollst emlegették glam rock bandákként, akik szintén a feltűnő megjelenést preferálták, tehát lényegében az ő ,, leszármazottainak" is nevezhetjük a nyolcvanas évek legbalhésabb és legfeltűnőbb bandáit.

De miről is ismerhetők fel ezek a bandák? Leopárdmintás szűk nadrágok, vagy bőrnadrágok, esetenként fehér szerelés, valamint a rózsaszíntől sem riadtak vissza. Fontos volt a magas talpú csizmák, csilli-villi ezüst kiegészítők és különböző kendők viselése, valamint az elmaradhatatlan smink, és feltupírozott haj. A legtöbb banda ,,összeválogatott szépfiúkból" állt, akikbe fél Amerika szerelmes volt és a legtöbb fiatal lány mind arról álmodozott, hogy egy éjszakát eltölthessen a bandatagok ágyában. (Megjegyzem a bandatagok általában baromira vékonyak voltak, legtöbb esetben a töménytelen mennyiségű drog és alkohol miatt. Kedvencük a Jack Daniels, a heroin és a kokain volt.)

Tehát ebbe a korba csöppen négy fiatal, akik elhatározzák sikeresek lesznek, 1981-ben megalakítják a Mötley Crüe-t. Ebben az időben Nikki Sixx, basszgitáros kivált a London nevű bandából és saját bandát alakítva talált rá Tommy Lee-re (dobos), Mick Mars-ra(gitáros) és Vince Neil-re (énekes). A felállás 1981 óta tart, igaz volt egy rövid idő, amíg Vince-t John Corabi (Crab) helyettesítette, később pedig Tommy Lee helyén Randy Castillo állt.

A nevük meglehetősen érdekesen jött létre: Mick Mars egy előző bandájának próbáján mondta azt a kifejezést az akkori basszgitáros: motley looking crew (szedett-vedett banda), Mick pedig annyit jegyzett le ebből, hogy Motley Crew, majd alá nagy betűkkel MOTLEY CRU. A későbbiekben a két pont az ,,o" és az ,,u" fölött csak esztétikai szerepet töltött be.

Az eredeti felállás pedig 1981-ben elindult a siker útján, fel a csúcsra, ahonnan volt egy kisebb mélyrepülésük, míg végül felküzdötték magukat a csillagok közé. :) Mind a négyüknek megvoltak a maguk sötét dolgai, amik beárnyékolták életük bizonyos szakaszait, később ezt mind beleírték zenéjükbe. 1981 novemberében debütáló albumuk, a Too Fast For Love átütő sikert aratott, ezt követte még négy sikerlemez, időrendi sorrendben a Shout at the Devil (1983), Theatre of Pain (1985), Girls, girls, girls (1897) és a Dr. Feelgood (1989). Ezalatt a közel tíz év alatt mindent megtettek, amiről mások csak álmodni mertek.

Ebben az időben számtalan dekadens és egy normális ember számára elítélendő dolgot megtettek, minderről két könyvben a The Dirt-ben, amiben a banda pályafutásáról olvashatunk a kezdetektől, valamint a Heroinnaplókban, ami Nikki Sixx egy pokoli, heroinnal eltöltött évét mutatja be, ezekből fogok most pár sort idézni.

The Dirt, Első rész - A Mötley-ház, Első fejezet, Vince tolmácsolásában:


,, A csaj neve Bullwinkle volt. Azért neveztük el éppen arról a rajzfilmfiguráról, mert olyan voltaz arca, mint egy jávorszarvasé. Tommy viszont - annak ellenére, hogy bármelyik nőt megkaphatta volna a Sunset Stripen - egyszerűen nem akart szakítani vele. Szerette a csajt; feleségül akarta venni; amikor megkérdeztük, hogy miért, mindig azt mondta, azért, mert a nő, amikor elélvez, képes arra a mutatványra, hogy átspricceljen a szoba másik végébe. Sajnos nemcsak ezek a nedvek röpködtek a házban, amikor ott volt, hanem edények, ruhák, székek is - gyakorlatilag bármi, ami a keze ügyébe került amikor rájött a dili..."

A későbbiekben Tommy Lee-nek lesz egy elég hírhedt húzása: pornót készít feleségével, Pamela Andersonnal. Később pedig börtönbe kerül, mivel megverte Andersont. Ám a Dirt-ben Tommy szemszögéből nem tűnt olyan nagyon durvának a helyzet.

Negyedik rész- Shout at the Devil, Második fejezet,Vince:

,,Azzal kellet szembesülnünk, hogy sikerült felhelyeznünk a térképre egy vadonatúj nemzedéket. Ahogy lenéztem a helikopterből, a bal kezemben egy üveg Jackkel, a jobban meg egy zacskónyi tablettával, ahogy egy szőke fej mozgott ütemesen az ágyékom fölött, na, akkor tényleg a világ császárának éreztem magam."

Vince Neil egészen 1984-ig magáénak tudhatta ezt az érzést, mikor részegen autóba szállt a Hanoi Rocks egykori dobosával, Nicholas ,,Razzle" Dingley-vel, és frontálisan ütközött egy másik személyautóval. Razzle a helyszínen belehalt a sérüléseibe, a másik autó utasai pedig súlyos sérüléssel kerültek kórházba. Vince pár karcolással megúszta, ám ezek után elvonókúrára küldték, valamint harminc napos börtönbüntetésre és közmunkára ítélték.

Hetedik rész - Legjobb barátaink közül páran drogdílerek, Második fejezet, Mick:

,,Először tizenkilenc éves koromban tűnt fel. Fájt a csípőm, de állatira. Valahányszor elfordítottam a testem, úgy éreztem, tűzijáték-rakétákat robbantanak a csontjaim belsejében. Arra, hogy orvoshoz menjek, nem volt elég pénzem, ezért ezt a problémát is úgy próbáltam megoldani, ahogy az összes többit: az elmém erejével. Erősen kívántam, hogy elmúljon, de hiába, mert egyre rosszabb lett."

Később kiderült, hogy Mick egy nagyon ritka betegségben szenved: ankilotizáló spondilitisz, ami egy degeneratív jellegű csontbetegség. a kór a gerinc mozgását lehetővé tévő ízületeket és inakat támadja meg. Az ízületek és inak begyulladnak, majd megmerevednek. Ebben a betegségben szenved fiatalkora óta, ami eléggé megnehezítette számára az életet.

Heroinnaplók- 1987. december 23., Nikki Sixx naplójából:


,,Szétfoszló, bizonytalan, céltalan, szükségtelen... így foglalhatnám össze az életem. Le kell állnom vagy meg kell halnom...nem bírok tovább lavírozni... Láttam valamit... bassza meg... oké, lássuk csak. A hordágyon voltam, az arcom letakarva. Láttam valamit... ott volt a limóm. Az emberek sírtak. Ott volt a mentő... volt ott egy letakart test, amit betettek a mentőbe. Én voltam az. Láttam az egészet. Dönt voltam, az egész fölött. Nem tudnék erről, ha meghaltam volna. Nem értem. De úgy érzem, valami megváltozott. Déli 12 Most keltem. a testem úgy fáj, ahogy még soha nem fájt. Éhes vagyok, piszkos vagyok, és le akarok zuhanyozni. Válaszolnom kell pár üzenetere. Mikor tegnap este megérkeztem, megváltoztattam az üzenetrögzítőm szövegét arra, hogy HELLÓ, NEM VAGYOK ITT, MERT MEGHALTAM. Ezt meg kell változtatnom."

Ez volt az az este, mikor Nikki és pár másik ember, többek között Slash ugyanúgy töltötték az estéjüket, mint a többit: drog, csajok, alkohol. Ám Slash totál kiütötte magát, Nikki túladagolta a heroint, mentőt kellet hívni hozzá. A mentősök pedig a klinikai halálból hozták őt vissza... Amíg a mentősök ki nem érkeztek, Slash barátnője tartotta őt életben szájon át lélegeztetéssel, egy darabig...



Mind a négyük számára voltak nehéz pillanatok az életben, ám túlélték a nyolcvanas évek drog és alkoholáradatát, a kilencvenes évek sorozatos bukásait (John Corabival a Mötley Crüe lemez hatalmasat bukott, és a Generation Swine albumuk se hozta meg a várt sikert). A 2000-ben kiadott New Tattoo-val kezdtek visszatérni, ám a 2008-as Saints of Los Angeles lemezzel mutatták meg, hogy még mindig maradt belőlük valami a nyolcvanas évek eleven és eszeveszett érzéséből.

És nem minden banda mondhatja el magáról, hogy látta, amint Ozzy Osbourne felszippant egy szívószállal egy seregnyi hangyát, majd rávizelt a betonra és kiscicaszerűen felnyalta a vizeletét, majd mikor megkérte Sixx-t, hogy ezt csinálja utána, Nikki rá mert vizelni a betonra, ám mielőtt felnyalhatta volna a saját vizeletét, Mr. Osbourne megtette helyette.



Valamint arról se feledkezzünk meg, hogy az 1987-es Los Angeles-i földrengés során, csak Nikki Sixx rohant ki ádámkosztümben a házából egy crackpipával hadonászva.

Arról a megszámlálhatatlan nőről már ne is beszéljük, akikkel karrierjük során lefeküdtek... Hát volt egy pár az biztos. A Crüe-nél talán csak Gene Simmons lehetett durvább (Kiss basszgitáros), akinek állítása szerint körülbelül 4600 nővel volt szexuális viszonya.

Végül 2006-ban bekerültek a csillagok közé, vagyis a Hollywoodi hírességek sétányára.

Mindeközben a négy tagból hárman szólókarrierbe is kezdtek, Vince Neil eddig három lemezt adott ki (Exposed- 1993, Carved in Stone- 1995, Tattoos and Tequila-2010), Tommy Lee két szólólemezt adott ki (Never a Dull Moment-2002, Tommyland: The Ride-2005), Nikki Sixx pedig A heroinnaplók című könyvéhez írt soundtrack-et.




Mötley Crüe - Kickstart my Heart

When I get high
I get high on speed
Top fuel funny car's
A drug for me
My heart, my heart
Kickstart my heart
Always got the cops
Coming after me
Custom built bike doing 103
My heart, my heart
Kickstart my heart

Ooh,are you ready girls?
Ooh,are you ready now?
Ooh, yeah
Kickstart my heart
Give it a start
Ooh, yeah, baby
Ooh, yeah
Kickstart my heart
Hope it never stops
Ooh, yeah, baby

Skydive naked
From an aeroplane
Or a lady with a
Body from outerspace
My heart, my heart
Kickstart my heart
Say I got trouble
Trouble in my eyes
I'm just looking for Another good time
My heart, my heart
Kickstart my heart

Yeh, are you ready girls?
Yeh, are you ready now?
Ooh, yeah
Kickstart my heart
Give it a start
Ooh, yeah, baby
Ooh, yeah
Kickstart my heart
Hope it never stops
Ooh, yeah, baby

Ooh, kickstart my heart...

When we started this band
All we needed, needed was a laugh
Years gone by...
I'd say we've kicked some ass
When I'm enraged
Or hittin' the stage
Adrenaline rushing
Through my veins
And I'd say we're still kickin' ass

Ooo, ahh, kickstart my heart
Hope it never stops
And to think, we did all of this...
To rock

Ooh, yeah
Kickstart my heart
Give it a start
Ooh, yeah, ba-ba-ba-ba-ba-baby
Ooh, yeah
Kickstart my heart
Hope it never stops
Ooh, yeah, baby

Ooh, yeah
Kickstart my heart
Hope it never stops
Ooh, yeah, baby

Ooh, yeah
Kickstart my heart
Give it a start
Ooh, yeah
Ok boys, let’s rock the house



Mötley Crüe- Wild Side

Kneel down ye sinners, to
Streetwise religion
Greed's been crowned the new King
Hollywood's dream teens
Yesterday's trash queens
Save the blessings for the final ring-
AMEN

Take a ride on the wild side
Wild side

I carry my crucifix
Under my death list
Forward my mail to me in hell
Liars and the martyrs
Lost faith in The Father
Long lost in the wishing well

Take a ride on the wild side
Wild side

Fallen Angels
So fast to kill
Thy kingdom come on the wild side
Our father
Who ain't in heaven
Plead thy name on on the wild side Holy Mary
Mother may I
Pray for us on the wild side
Wild side
Wild side

Name dropping no-names
Glamorize cocaine
Puppets with strings of gold
East L.A. at midnight
Papa won't be home tonight
Found dead with his best friend's wife

Take a ride on the wild side
Wild side

Take a ride on the wild side
Wild side

Gang fights
Fatal strikes
We lie on the wild side
No escape
Murder rape
Doing time on the wild side
A baby cries
A cop dies
A day's pay on the wild side
Wild side
Wild side
Tragic life on the wild side
Wild side
Wild side
Kickin' ass on the Wild Side

(És ilyenkor utálom a Youtube-ot mert különböző szerzői jogok miatt nem tudom a jó minőségű, valódi Mötley videókat belinkelni...)









Személyes megjegyzés: Nem biztos, hogy mindenkinek fog tetszeni ez a zene, esetleg a mérhetetlen dekadencia, amit ők négyen megtestesítenek, mégis zenéjükben van valami egyedi, valami, ami arra készteti az embert, hogy újra és újra végighallgassa ugyanazokat a számokat és egészen a rabjává váljon... Egyfajta drog, amivel nem a testünk, hanem a lelkünk ,,mérgezzük" és mégis élvezzük. Valamint használata után nem tapasztalható majd különböző kellemetlen mellékhatás:)

5 megjegyzés:

  1. Ezt sem hittem volna hogy a Mötley-val ezen a blogon fogok találkozni:D
    Nekem szintén a kedvenc zenekarom olyannyira hogy még a Guns N Roses-t is megelőzi és a második sorba taszítja:DDD
    Lehet elfogult vagyok velük kapcsolatban,de én azt mondom hogy a 80-as évek glam bandái közül ők a legeslegjobb zenekar!!! Akkoriban elég sok tucatbanda működött L.A.-ben,de ezt rájuk nem lehet mondani!

    Anno Theatre of Pain volt az a lemez amivel megszerettem a bandát.Sőt még a Dirt is megvan amit rongyosra olvastam ^^
    A heroin naplókat még nem olvastam,de dolgozok rajta;)

    Egyébként mára már kiábrándultam a rákenroll világából és más szemmel nézek rá mint pl 17 évesen viszont a MC az a banda amit sosem fogok elfelejteni (:

    VálaszTörlés
  2. Skinny:
    Nekem a Crüe volt az első banda amit a nyolcvanas évekből megismertem kb. hat évvel ezelőtt... Hát azóta is ők a csúcstartók :)

    Mostanában hallgatgattam egy-két válogatás albumot (Absolute Hair Metal sorozat) és azt kell, hogy mondjam a sablonbandák között is akadnak jó számok, de a Mötley színvonala messze visz mindent... Ezért Mr. Sixx-nek még a mai napig köszönettel tartozhatunk:)

    VálaszTörlés
  3. Puppet:

    Én ugyan nem a Mötley-val kezdtem,de amint meghallottam tőlük az első számot rögtön eldöntöttem ott helyben hogy imádom őket:D

    Persze a többi banda közt is akad gyöngyszem,de azért untam bele mert vannak zenekarok akik egytől egyig megegyeznek mindenben mint pl hangzás,image,dalszövegek viszont a Crüe az nagyban eltér tőlük és pont ezért lettek ekkora sztárok mert eleve tudják azt amit a többi kócos balfasz nem:D
    Ja és Nikki Sixx egy zseni!!! Bár emberileg egyre kevésbé csípem,de mint zenész és dalszövegíró megállja a helyét!

    VálaszTörlés
  4. Tetszett nagyon az ajánlód, és igazad volt bár a zenéjük nem annyira tetszik, de érdekesek! :3

    VálaszTörlés
  5. Nekem zeneileg kimaradtak(eddig, de most majd belehallgatok), viszont A heroinnaplók-ból olvastam elég sokat. :) Mit ne mondjak tényleg csináltak Mindent.Viszont valahogy tényleg áradt belőle vmi megfoghatatlan hangulat.^^

    VálaszTörlés

Ezeket is ajánljuk: