2010. augusztus 21., szombat

Puppet: Aleister Crowley, V. rész

Nagy nehezen, de sikerült összeállítani Crowley további életútját, ha minden jól megy a következő lesz a zárócikk az életéről.

Egyesült Államok /1914-1918/

Az Egyesült Államokban töltött idő során, Crowley az Magister Templi tisztségét ( A Templom Ura) töltötte be, ugyanis minden jelenséget úgy fogott fel, mint egy "isten" különleges legyőzése. Különböző nőkkel kezdett el találkozgatni, akiket a folyamatos beavatásai során ismert meg, mint tisztviselőket; ezek a nők különböző egyiptomi rituálékban vettek részt. Egy ilyen viszonya során, melyet Jeann
e Robert Foster íróval folytatott, egyik meditációja után eljutott arra a szintre, hogy a Magus címet igényelhesse, mellyel szintén utal az A.:A.: rendszerére. (Megj.: az A.:A.: rendszerében az egyik legmagasabb fokozatnak számít, az i.e. 4. századból való kifejezés viszont utalhat Zoroaster, azaz Zarathusztra követőire is.)

1915 júniusában Crowley találkozott Jeanne Robert Fosterrel és egy újságíró barátjával, Hellen Hollis-szal; Crowley mindkét nővel viszonyt folytatott. Foster híres New York-i modell, újságíró, költő, szerkeztő és házas volt. Crowley úgy tervezte, hogy Foster szülje meg neki első fiúgyermekét, de a számtalan mágikus eljárás ellenére sem esett teherbe a nő. 1915 végére a kapcsolatuknak vége szakadt. Ugyanebben az évben, egy vancouveri utazása során találkozott Wilfred Smith-szel, az O.T.O. vancouveri páholyának tagja, aki 1930-ban engedélyezte Crowley-nak,hogy a dél-kaliforniai Agape páholyt létrehozza.

1916 elején egy tiltott szerelmi viszonyba kezdett Alice Richardsonnal, aki a 20. század egyik leghíresebb művészettörténészének, Ananda Coomaraswamy-nak felesége volt. A színpadon Richardson Ratan Devi néven volt ismert, mint indiai dalokat előadó, mezzo-szoprán énekesnő. Richardson teherbe esett, de az Angliába visszatérő hajóúton elvetélt. A ratan Devi-vel folytatott viszonya előtt Crowley egy német prostituálttal, Gerda Maria von Kothekkel gyakorolt szexmágiát.

1916 júniusában egy újabb mágikus kísérletezésbe kezdett Evangeline Adams, amerikai asztrológus Nem Hampshire-i házában, valamint segített a nőnek megírni két asztrológiáról szóló könyvét. Körülbelül egy hónappal később, mikor étert fogyasztott, egy látomása támadt az univerzumról, amire később többször utalt. Később egy újabb kísérletbe kezdett a Hudson folyó egyik szigetén, ahol étel helyett rengeteg piros festéket vásárolt. Miután a sziget mindkét oldalűn a sziklákra festette a ,,Tégy amit akarsz" mondatot, ajándékot kapott pár különös látogatótól. A szigeten múltbéli életetekről volt víziója, ám azt a teóriát, miszerint ennek bármi köze lehet a tudatalatti működéséhez, visszautasította. Mielőtt a szigetet elhagyta volna, Leah Hirsinggel szexuális és mágiai kapcsolatba kezdett, valamint a nő segítségével sokkal szenvedélyesebben és kreatívabban kezdett festeni. (Megj.: Leah Hirsing egy amerikai-svájci előkelő családból származott, a Crowley-val folytatott viszonya során felvette az ,,Alostrael" nevet.)

Thelema Apátság /1920-1923/


1920 februárjában Crowley az újszülött lányával Anna Leah-val (beceneve Poupée volt; a gyermek februárban született, majd októberben, egy palermo-i kórházban halt meg), és Leah Hirsinggel 1920-ban Szicília szigetére költöztek, ahol április 14-én, Cefalú nevű városban Leah--val megalapították a Thelema Apátságát. A bérleti szerződésben Sir Alastor de Kerval és Contessa Lea Harcourt néven szerepeltek. Crowley-ék 1920. április elsején érkeztek Celafú városába. Az apátság idején Hirsing Soror Alostrael nevet használta, Crowley Skarlát Asszonya. Crowley ezt a nevet azoknak a nőknek adta, akikkel sexmágiát gyakorolt, egyfajta utalásként: a Skarlát Asszony az Apokalipszis Fenevadjának hitvese. Az apátság n
evét egy francia reneszánsz író, Francois Rabelais egyik szatírájából kapta a nevét ahol "Theléma Apátságát" egy anti-monostorként írta le, ahol az emberek nem szabályok és törvények alapján élték életüket, hanem szabad akaratukat követték. Ez az idealizált utópia adta Crowley közösségének alapját, ami egyfajta mágikus iskolaként is funkcionált, mely a ,,Collegium ad Spiritum Sanctum" (A Szentlélek Iskolája) megjelölést kapta. A ,,képzés" szempontjából sokban hasonlított az A.:A.:-hoz, valamint naponta tisztelet kellett mutatása a Nap számára, Crowley írásainak tanulmányozása, rendszeres jóga és rituális gyakorlás, valamint ház körüli munka is a napi teendők között szerepelt. Fontos volt, hogy a tanulók a ,,Nagy Mű" tanulmányozásának szentelják idejük és megtalálják az ,,isteni Akaratuk". Ekkor két nő, Hirsing és Shumway (,kinek Cypris Nővér volt a mágikus neve) is Crowley gyermekével volt terhes. Hirsing-nek ekkor már volt egy két éves fia, Hansi és Shumway-nek is volt egy három éves fia,Howard; Crowley őket tiszteletből Dionüszosznak és Hermésznek nevezte. Miután Poupée meghalt, Hirsing elvetélt, de Shumway viszont megszülte Astrate Lulu Panthea nevű lányát. Hirsing gyanította, hogy Shumway fekete mágiát alkalmazott a gyilkosságra és miután Crowley elolvasta Shumway naplóját (megj.:az apátságban mindenkinek naplót kellett vezetnie, ezt Crowley a Liber E-ben indokolta) teljesen megdöbbent. Crowley ezután száműzte Shumway-t az apátságból. Azonban Shumway hamarosan visszatért, hogy gondját viselje lányának. 1923 áprilisában Mussolini kormánya viszont kiűzte az országból az apátság tagjait.

1 megjegyzés:

  1. Jó és összeszedett írás, várom a befejező részt! :3

    ( Sokszor írsz rám freemailen , így vegyél fel inkább msn-re, találd ki mi lehet a címem... XD)

    VálaszTörlés

Ezeket is ajánljuk: