2010. augusztus 15., vasárnap

Puppet: A macskák

Az interneten böngészgetve találtam egy érdekes cikket a macskákról, amit gondoltam megosztok Veletek. Eddig csak kétféle emberrel találkoztam: aki szereti a macskákat, és aki ki nem állhatja őket. Eszerint én az első csoportba tartozom, azon se lepődnék meg ha őrült macskás nő szindrómában szenvednék. Nem is értem hogy lehet ellenállni nekik... Hiszen a következő cikkben kiderül milyen mesterien tudják manipulálni az embereket. Ezért is mondják gyakran: Dogs have masters - cats have servants. (A kutyáknak gazdájuk - macskáknak szolgájuk.)


Hat imádni való macska-viselkedésmód sokkolóan gonosz magyarázattal

Úgy tűnik két féle ember létezik a Földön: azok, akik nem értik meg a macskákat és azok, akik azt gondolják, hogy a macskák egyfajta seggfejek. (Igen, szó szerint ezt írták...)

A macskakedvelők számára sajnálatos módon a tudomány a második csoport mellé állt. A kutatások sok köntörfalazó és aranyos dolgot fedtek fel, amik mind azt jelzik, hogy a macska egy fasz. (Igen, ez is így szerepelt a cikkben...)


1.Babasírásnak imitált nyávogás

A macskáknak sok módjuk van a kommunikálásra, de a nyávogás minden macska vokalizációja, ha mondani akar nekünk valamit; ez lehet ,,éhes vagyok", ,,figyelj rám" vagy ,,épp most kakáltam, menj és takarítsd fel". Akárhogy, messze az egydimenziós ugatástól, amivel a kutyák kommunikálnak, a macskák élő sztereó erősítők, ami lehetővé teszi számukra, hogy megtalálják a megfelelő tónust és hangmagasságot... így jobban tudnak manipulálni, hogy azt tedd, amit ők akarnak.

A legújabb tanulmányok mutatják, hogy az emberek tudat alatt meg tudják különböztetni a kérő, könyörgő, valamint az egyszerű nyávogást, melyeket különböző macskaféléktől vettek fel különböző szituációkban. Az elemzés azt mutatja, hogy a könyörgő hangot sokkal sürgetőbbnek és kevésbé kellemesnek hallották , mint az átlagos nyávogást, így az sokkal jobban hasonlít egy éhes baba sírására.

Valójában, további tanulmányok bebizonyították, hogy a macska élelemkérése figyelemreméltó hasonlóságot mutat a babasírás frekvenciájához. Ez nem egybeesés- ez tiszta, zseniális cica gonoszság.

Tapasztalatukat szovjet-stílusú tudatküszöb alatti hirdetésként használva, a cicák ehhez igazítják a dorombolásuk és nyávogásuk, mindebbe helyezik ezt a frekvenciát, amivel buzdítják a gazdit, hogy minél gyorsabban reagáljanak. Mint a jól képzett állatnak, úgy válaszolunk ezekre a jelekre; nem csak azért, mert a hang zavaró, de stimulálja a természetes ösztönünk, hogy azonnal gondját viseljük bárminek, ami olyan hangot ad, mint a gyermekünk, még akkor is, ha szőrrel van borítva és Bojangles úrnak hívják.

2.Sértésképp fedetlenül hagyott kaki

Az egyik előnye a macskának, hogy ösztönösen a macskaalomba ürít, ezzel kiiktatva a gyakori sétáltatási szükségletét és a szemmel látható kellemetlenséget, ami a műanyag zacskók nyilvános használatával jár. A macska ösztönösen eltemeti az ürülékét, így ez mindenkinek előnyös.

A kaki eltemetésével megelőzi, hogy ellenségei felfedezzék, a másik lehetőség pedig, hogy elkerüljék a domináns macska kihívását. Ez így érthető: ha eltemetik a kakit egy jel arra, hogy tartanak a másik, nagyobb állattól; fedetlenül hagyva ez egy elég agresszív cselekedet lenne. ,,Senki sincs aki elég kemény ahhoz, hogy velem cseszekedjen. Élvezzétek a szarom!"- gondolhatja a cica.

Tehát... mit is jelenthet, ha a cicád nem érdekli a kaki elfedése?

Hát, néhány macska ösztönösen hagyja a kakiját fedetlenül, vagy feltűnő helyen (mint például a küszöbön vagy a testvéred ágyában), ezzel kifejezve, hogy ő a ház domináns tagja és ez az ő területe.

A macskafélék hóbortos világának politikájában az ürülék olyan, mint a kicsi, bűzös zászló, ami tisztán mutatja a macska területének határait. A vadonban ezek a jelek szánt szándékkal látszódnak és érződnek, ezzel mutatva, hogy ez egy rossz cica területe.

Mikor egy emberrel kell a területet megosztania, a szabályok akkor is érvényesek, így a házi cicák a nyílt területen hagyott kakival jelzik, hogy ők az urak és nekünk kéne elfedni az ürülékünk, nehogy megsértsük.

És tudjátok mit? Ezt meg is tesszük: lehúzzuk a WC-n és a macska azt gondolja azért teszed, hogy ne sértsd meg. Ha pedig vissza akarod szerezni a házad, kakálj a cica ágyába!

3. Dörgölőzés, hogy kijelentse tulajdonát

A macskákat természetüknél fogva nehéz megérteni. Ők nem olyanok mint a kutyák, akik örömükben ugrálnak mikor belépsz az ajtón vagy szégyenteljesen elosonnak, mikor szemétevésen kapják. A macskák kifejlesztették a kevély közöny kifejezését, hangulattól függetlenül.

A vénlányok azt mondanák, hogy a macska ragaszkodása egyértelmű, hiszen a lábadnak dörgöli a testét és a fejét. Olyan mintha az állatnak ez az egy módja lenne rá, hogy adjon egy cicaölelést.

Ezzel az a probléma, hogy mikor a macska dörgölőzésének semmi köze sincs a ragaszkodáshoz, ő csak így fejezi ki, hogy te is az ő tulajdona vagy.

A macskák, mint más állatok, tele vannak feromon-kibocsátó illatmirigyekkel, melyeket elsődlegesen arra használnak, hogy más állatokkal kommunikálhassanak olyan fontos témákról, mint az azonosságuk, szexuális elérhetőség vagy területi tulajdon. A legfontosabb mirigyek, melyeket a macskák felhasználnak a farkukon, oldalukon és fejükön találhatók. Tehát, ha a cica a lábadnak dörgölőzik, vagy a fejét a kezedhez simítja ezeket a mirigyeket alkalmazza, hogy az egyedi illatot rajtad hagyja.

Az illattal a környéken lévő összes állattal közli nemcsak, hogy nőstény és felajzott, hanem azt is , hogy az ember az ő tulajdona. Ha a lábhoz dörgölőzés így kevésbé egy szőrös ölelés, inkább egy börtöntetkó. Egy másik macska ezt olvashatja: ,, Cirmi tulajdona" és ,,Szingli sziámi nőstény, nyolc éves, egy kandúrt keresek egy menetre a sikátorban."

4. Kígyók imitálása, hogy megfélemlítsen

Bárki, aki már látott két dühödt macska között lejátszódó halálos viadalt, biztos, hogy megijed attól a vérfagyasztó hangtól, melyeket ezek az aranyos kis lények képesek kiadni. A démoni "Mrrowww" mellett, ami úgy hangzik, mintha a pokol legmélyebb bugyraiból törne fel, mikor a macskák fenyegetve érzik magukat bevetik a jól bevált pisszegésüket.

Számtalan állat veti be ezt a trükköt egy egy harc során, de miért? Kiderül, hogy mikor a macska lecsapja a fülét, kivillantja a fogait, hunyorítja a hasított szemét, egy másik állatra emlékeztet, amitől rengeteg más ragadozó fél: a kígyó. A külső hasonlóságok szándékosak.

A macskák, mint más élőlények, mint a pillangók és madarak, alkalmazzák a mimikri művészetét, hogy így megvédjék magukat a támadásoktól. Egy megfontolt macska számára fontos a csel és félrevezetés használata, így elkerülve, hogy elpusztítsák őket és mivel a legtöbb állat fél a mérges kígyóktól, egy hirtelen sziszegés, amit egy piton fejéhez hasonló lény ad ki a legbátrabb vadászt is megfutamodásra kényszerítheti.

Tehát legközelebb, ha felidegesíted a macskát az a sziszegéssel nem csak a rosszallását fejezi ki.
Így tetteti, hogy ő egy olyan lény, ami meg is ölhet.

5. Megszállottan próbál megszabadulni az emberi szagoktól

Ugye a macskák milyen tiszta állatok? Mindig a bundájuk nyalogatják és ápolják magukat. Nekik biztos nagyon fontos a tisztaság...

Hmm, ez furcsa... Cirmi elkezdi nyalni a szőrét miután megsimogattad. Esetleg mogyoróvajat kentél a kezedre, amitől meg kell tisztítania a szőrét? Vagy talán allergiás az érintésedre és a nyalakodástól jobban érzi majd magát?

Nem, inkább csak a bűzödtől próbál megszabadulni.

A macskák olyan mirigyekkel rendelkeznek, melyek a tisztálkodásuk hatására stimulálódnak, így a saját illatuk áramlik belőlük. A nyalakodás ezeket a mirigyeket elég rendesen megdolgoztatja, így a cica sokkal jobban a saját szagát érzi és megszabadul a te borzalmas bűzödtől. Ez körülbelül olyan, mintha anyukád minden ölelés után elrohanna zuhanyozni...

És volt már olyan, hogy a macskád mindenhova odapisilt miután hazavitted az új barátod/barátnőd? Rápisil a ruháira vagy abba a szobába pisil, ahol tartózkodtatok? Ugyanezen az elven működik: megpróbálja kiiktatni a szagát a saját territóriumából.

6.Döglött állatokat hord haza, hogy megmutassa milyen pocsék vagy a vadászatban

A macskák imádnak ölni. Egerek, madarak tudatlanul válnak annak az állatfajnak az áldozatává, ami úgy tűnik a móka kedvéért öl. Sok macskatulajdonos szembesült a morbid örömmel, hogy a kedvence legfrissebb áldozatát mutatta meg neki. A cicád egy vérző döggel jön haza és dobja a cipődre, majd elváró tekintettel néz rád, mintha csak azt várná, hogy megzabáld a tetemet.

De miért teszi ezt? Mivel a cicád valóban elvárja, hogy megzabáld a tetemet.

A legtöbb macskatulaj tudja, hogy egy tegnap esti macskakonzervtől jóllakott cica is képes egy alacsonyan szálló verebet levadászni és bemutatni a gazdi előtt; ők ezt ösztönösen teszik. Miután sikeresen elkapta a zsákmányát, a büszke kiskedvenc majd prezentálja az áldozatát a domináns falkavezérnek (jelen esetben a gazdinak), mint egy ajándék. Míg ez tökéletes logikára utal, a feltevés helytelen és csak a történet fele.

A kócos tollba és vörös ,,masniba" csomagolt halott madár valójában nem egy ajándék, inkább egy kiképzés. A macskák a kölykeiket és más családtagjaikat különböző fokozatokon keresztül tanítják vadászni. Mikor a cica egy dögöt dob a cipődre, ez a tanítás első lépését jelenti. Mikor észreveszi, hogy megdöbbentően alacsony a vadászási képességed, megpróbál megtanítani, mintha a kölyke lennél, hogyan kell megenned.

Tehát ahelyett, hogy legközelebb megdöbbensz vagy rosszul leszel, mikor a cicád egy döglött állatot hoz haza, edd meg és készülj fel a következő leckére. Ez történik, mikor a hivatalos harci cicád megtanítja neked a balsorsok fontosságáról.

19 megjegyzés:

  1. Júúú, ez naagyon jó cikk lett *------* Gratulálok!
    Nekem is van cicám *najó, méretileg inkább egy közepes testű kutya xD* de ha ezek tényleg így vannak akkor.. *felborzolja a szőrét* itt cicaharc lesz XD pedig néha már úgy örültem, amikor esténként odafeküdt hozzám és dorombolt, hogy biztosan szeret, meg minden xD ... *őrült macskásnő szindróma*

    VálaszTörlés
  2. Jaaj ez nagyon érdekes. Mondjuk én inkább kutyapárti vagyok de a cicák se zavarnak.

    "Ha pedig vissza akarod szerezni a házad, kakálj a cica ágyába!"

    "Tehát ahelyett, hogy legközelebb megdöbbensz vagy rosszul leszel, mikor a cicád egy döglött állatot hoz haza, edd meg és készülj fel a következő leckére."

    Váááá ezeken majdnem sírtam a röhögéstől xD

    MSE

    VálaszTörlés
  3. Ez a cikk nagyon jó volt! :D Én is csak gratulálni tudok. xD Nekem két macskám van. xD
    Én sokszor bosszantom, és már teljesen megszelídült, a kutyánknak is engedi, hogy harapdálja. XD :D
    És komolyan a cicák tényleg ügyesek, érted, a saját kutyánkat megtanította mosakodni, könyörögni, és mindig nyüszítenek ott hármasban [ két macska, meg a kutya xDD ]
    És tényleg nagyon édes, nekünk még eddig nem hozott egyik sem döglött állatot, inkább védi a táplálékát, de ezelőtti macskáim mindig hoztak madarat/egeret az ajtónk elé :-s xD
    És nagyon aranyosak, most ugyan nem tapasztaltam ezeknél a macskáknál a vadászást, ezek nagyon megszelídültek, és nem vadásznak, mivel hozzá vannak szoktatva a táphoz, de képesek több óráig is nyávogni xD
    Vagy például egyik macskám mindig nyávog, ha egyedül érzi magát, vagy egyedül van a szobában xD Bírom. :D Írtad, hogy ösztönösen megyünk oda, meg nem tudom mi. xD Hát mikor bosszant, akkor én ösztönösen visszaszólok, hogy "sicc, kácc, csendben legyél" és elhallgat. xD Szerintem már hozzámszokott. :D Egyébként az én macskáim már akkor dorombolnak, mikor feléjük megyek, vagy kaját adok nekik xD

    VálaszTörlés
  4. Örülök, hogy elnyerte tetszéseteket a cikk:) A macskákkal kapcsolatban én már semmin nem lepődök meg, nagyanyámnál jelenleg 10 macska van, igaz hogy hat ebből még újszülött...Bár nemsokára lesz több is... De mikor az egyhetes kiscica, ami járni alig tud, szeme épphogy csak kinyílt és lát, valamint fogai sincsenek és elkezd rád kígyószerűen sziszegni, akkor elgondolkodok azon, hogy a cikkben van némi igazság :)

    VálaszTörlés
  5. *---------------* könyörgöm könyörgöm fotózd le őket <333 *kiscicabuzi*
    Amúgy meg nemtudom, nekem totál házimacskám van, tekintve hogy emeletes házban lakunk sose jár ki udvarra, csak az erkélyre... (persze ha valamiért kikell vinni az utcára akkor tündéri módon visszavesz az amúgy hatalmas pofájából, most is költözés közbne ágy kapaszkodott belém, hogy majd letépte a pólómat -_-xD )úgyhogy nem is vadászik meg semmi, max az én lábamra XD de általában önként odajön és dörgölőzik meg nyalogat, dorombol, elvárja a kis köcsö vagyis tündérbogár (^^") hogy simogassam meg minden és tök jól tűri hogy este purcogtassam.. a kakiját meg mindig gondosan betakargatja, úgyhogy ezzel semmi problémánk sincs, még nem fenyeget a veszély hogy majd belekell kakilnom az almába xD már megtanultuk hogy ki is itthon a főnök.. xD

    VálaszTörlés
  6. Búúúú ez nagyon aranyos lett!!! És akkor mi van ha a macskád nyalogat? XDDDDDDDDDDDDDD

    VálaszTörlés
  7. Káin : lol xDD
    Nyalogat? XD Téged nyalogat? Amúúgy én úgy tudom, hogy téged is mosdat olyankor, mert kölykének tart. xD Az én kezem is szokta néha. xDD
    Vagy simán megjelöli a területét esetedben, és ha megjelöli, örülj, hogy csak nyalogat!! XDD
    Vagy csa viszonozza azt, mikor te is megnyaltad. xD *Őrült macskás nő szindróma* xD

    VálaszTörlés
  8. -Catastrophe:

    Igen , mosdat :D Szerintem a nyalással nem megjelöl hanem inkább egyenrangúnak vesz vagy nem tudom. XD

    ~őrült macskás Káin~

    VálaszTörlés
  9. Ez aztán jó írás lett! Már jó ideje van macskám,de ezeket a jeleket mindig félvállról vettem és sosem törődtem vele,de ennek mostantól vége XD
    Beköszönt az hatalom átvétel ideje:D

    Amúgy van mikor néha rám jön és csak úgy egy kicsit beleharapok a fülébe XDXD

    VálaszTörlés
  10. Káin:

    "Szerintem a nyalással nem megjelöl hanem inkább egyenrangúnak vesz vagy nem tudom."

    Csak szeretnéd! :D

    VálaszTörlés
  11. Még mindig utálom a macskákat:Dde jó cikk volt:)inkább a kutyámmal szeretek macskát kergetni^^

    VálaszTörlés
  12. Nekem is van cicám. Engem nem zavar , h meg akar szabadulni a szagomtól. Te is elmész kezet mosni miután kimacskáztad magad XD.
    Van benne valami , h önző dög. Akkor hagyja, hogy simogasd mikor ő akarja , nem amikor te szeretnéd.
    Én ettől függetlenül imádom őket :).

    Cikk is jó lett ^^

    VálaszTörlés
  13. Black Butterfly:

    Akárhányszor macskázok tényleg mindig rögtön az az első hogy elmegyek és kezet mosok:D
    Amúgy tényleg mindegyik olyan hogy ha van kedve akkor engedi hogy simogassák ha nem akkor meg morog és harapdál XD

    VálaszTörlés
  14. Már megint macskás cikk :33 Mééég <3
    Imádom őket, akármilyen "gonoszak" is ^^ a picik a legédesebbek mikor elkezdik az ujjamat rágcsálni x'DD gondolom az anyjuk cicijét keresik xD de váh <3 *vinnyog*

    http://www.youtube.com/watch?v=CVmGBoPx6Ms ez csak mert olyan aranyos :DDD

    és az mit jelent ha belém ereszti a körmeit míg simogatom? :33

    de LoL milyeneket felröhögtem miközben olvastam a cikket meg a kommenteket XD

    VálaszTörlés
  15. Misu:

    Jaaaaajj...az a pocak! ♥ :)

    Akkor én is, hadd örüljön az összes őrült macskás. :D

    http://www.youtube.com/watch?v=0Bmhjf0rKe8&feature=related

    http://www.youtube.com/watch?v=vRXgpR2lzo4

    VálaszTörlés
  16. Örülök, hogy mindenkinek tetszik a cikk:)
    A macskák már csak ilyenek, lehetnek akármilyen szemetek, egoisták és nemtörődömök, akkor is imádnivalóak.

    VálaszTörlés
  17. Én is cicabuzi vagyok, és éppen ezekért az elragadó gonoszságokért, önzőségükért, vagyis én pontosan azért imádom őket, amiért mások utálják. És ezek a vonások fejlett intelligenciára vallanak. A kutya szolga, a macska egyéniség! És az ember, a magamfajta legalább is, ahhoz vonzódik, amihez hasonlít, és/vagy amilyen lenni akar. Jómagam inkább nem lennék senkinek a szolgája...

    Az én cecám, Cirmi (Ignác, Zsazsa, Tökfejű Tündér, Seggluk Tündér, Fanyar, stb. - ezekkel a nevekkel mind őt illetem) pl. ha kinyitom a hűtőt, dörgölődzik, dorombol, sírdogál, s ha ezek ellenére lusta vagyok neki adni valamit, mert általában az vagyok, a simogatáson kívüli teendőket inkább anyámra testálom, utánam szalad a szobába, és lezúzza a lábamat, ha nem hosszú nadrágban vagyok. Engedem, hadd higgye, ő az úr, annyira tetszik ez nekem. A kis édes, a kis naiv! Aztán meg, ha épp nem vagyok humoromnál, fogom, és nyakon öntöm jó ragacsos üdítővel. Hehe... Ha csak már meglátja a kezemben a palackot, úgy spurizik be a szekrény alá, mint a veszedelem. Szegény, olykor, amikor eszem és őt is etetem közben, és felveszem az üdítőt, mert inni akarok, ott hagyja a legfinomabb falatot is...

    Ja, lehet, hogy nem is a cica utánozza a babasírást, hanem a kopasz, ráncos csecsemő az aranyos, selymes szőrű cicuska hangját, hogy megessen rajta az anyja szíve... ;)

    VálaszTörlés
  18. Még valami: az én macskám, még a lomha, nagy éjjeli lepkét sem tudja levadászni a szobában, olyan béna, és ha anyám kimegy a lakásból, óbégat az ajtóban, ameddig vissza nem jön... Jobb szereti őt, mert ő tartja rendben az almát, ő eteti rendszeresen, ő szolgálja. Én meg ugye, csak élvezkedem rajta, kihasználom a magam szórakoztatására.

    VálaszTörlés

Ezeket is ajánljuk: