2010. augusztus 12., csütörtök

Puppet: Aleister Crowley, IV. rész


Az Argenteum Astrum /1907-1911/

1907-ben két fontos esemény történt Crowley életében. Az első az új mágikus rend, az Argenteum Astrum /A.:A.:/ megalakítása (megj.: thelemita mágikus társaság, neve jelentése: Ezüst Csillag. Crowley a rendben a Magister Templi tisztségét töltötte be), valamint megírta a Thelema Szent Könyveit. (Megj.: a thelemita könyveket 5 kategóriába sorolták -A,B,C,D,E kategóriák-, a Szent Könyv az A kategóriába tartozik, azaz a meg nem változtatható írásokhoz.) 1908 októberében, Párizsban újra elérte a Samadhi állapotát, a rituálé során pedig nem alkalmazott drogokat. Sikeréről írt is egy jelentést, hogy bebizonyítsa: a módszere bevált és nem kell remeteként élnie, hogy misztikus eredményeket érjen el. 1908. december 30-án Oliver Haddo álnéven plagizálással vádolta Somerset Maugham-t a The Magician című regénye miatt. Crowley cikke a Vanity Fair-ben jelent meg. A kritika a ,,Hogyan írjunk regényt! (W.S. Maugham után) címen jelent meg; Crowley szerint Maugham a listázott könyvek alapján írta regényét:

H. G. Wells- The Island of Dr. Moreau
Christian Knorr von Rosenroth - Kabbalah Unveiled (MacGregor Mathers fordítása)
Franz Hartman - The Life of Paracelsus
Eliphas Levi - Rituel et Dogme de la Haute Magie (A. E. Waite fordítása)
Mabel Collins - The Blossom and the Fruit

1909-ben Aleister és Rose elváltak, lényegében a nő alkoholizmusa miatt. Később Rose-t elmegyógyintézetbe adta, mivel alkohol okozta demenciában szenvedett. Közben Crowley továbblépett és találkozott egy Leila Waddel nevű nővel (megj.: később Layah-ként is emlegetik, Crowley múzsája), aki szeretőjeként a ,,Skarlát Asszony" nevet kapta. (Megj.: a Skarlát Asszony eredetileg ,,a babiloni szajha" volt a Biblia szerint, a Thelemánál viszont az egyik istennő szerepét töltötte be.) 1910-ben Crowley kiadta az Eleusis Rítusait (megj.: hét invokáció, rítus található benne, melyek középpontjában az antikvitás hét planétája áll), melyben két A.:A.: tag segített neki: Leila Waddel és Victor Benjamin Neuburg (megj.: Neuburg angol költő, író; később Crowley-val viszonya megromlik, állítólag Crowley támadta őt családja és zsidó felmenői miatt, ezért később idegösszeomlást kapott.)

Ordo Templi Orientis /1912-1913/

Crowley szerint 1912-ben Theodor Reuss (megj.:tantrikus okkultista, az O.T.O. vezetője) megvádolta Crowley-t , miszerint O.T.O. titkokat hozott nyilvánosságra. (Megj.: másnéven:Order of the Temple of the East vagy Order of Oriental Templars; a 20. században egy nemzetközi testvériség, eredetileg a szabadkőművességhez hasonló felépítést szántak neki, Crowley alatt viszont a Thelema törvényei szerint újraszervezték.) Crowley a vádakat elutasította, mivel nem érte el azokat a szinteket, melyeknél a titkokat felfedik (IX. fok). Reuss viszont megmutatta az adott részt Crowley utolsó könyvében, a Book of Lies-ban (Megj.: a könyv 93 fejezetben áll, melyben kérdések, versek, rituálék, instrukciók, homályos célzások és kriptogramok találhatók.) Ez egy hosszú beszélgetést indított, ami elvezetett addig, hogy Crowleyt beavassák a X. fokozatra, valamint hogy az O.T.O. angol szekciójának a Nagy Mesterévé emelték. Az angol rend neve Mysteria Mystica Maxima volt.

Crowley vébül bevezette a férfi homoszexuális szexuálmágiát az O.T.O.-ba , mivel úgy gondolta, hogy a szexuálmágia a legerősebb formula. (Megj.: a Thelemával kapcsolatban Crowley az orgazmust egy mágikus eszközként alkalmazta.)

Itt meg kell jegyeznem hogy Crowley a ,,magic" szót átalakította: egy ,,k" betűt rakott a ,,c" elé, így ,,magick" lett belőle. Állítólag azért alakította át az eredeti szót, mivel a kívülállók számára a ,,magic" csak egy bűvészmutatványra utal, hanem valami magasztosabbra. De van három sokkal hihetőbb teória, hogy miért került a ,,k" betű a szóba:

1. A „k” utalhat arra, hogy a mágikus rendszer az ősi egyiptomi filozófiával harmonizál,
és a kemetikus (egyiptomi) mágikus ágenst, a „felsőbb szintű önvalót”, a „Khu”-t
kapcsolja hozzá.

2. Más értelmezés szerint a szó végi betű a görög κλειτ, klitorisz szóból származik, így
így hangsúlyozva a rendszer szexuálmágikus elemeit. (Klitorisz =csikló)

3. A „k” az angol ábécé 11-ik betűje, és ez a szám a Skarlát Asszony száma is, Babalon
istennőé, aki fontos szerepet játszik a thelemita szimbólumvilágban/panteonban.

Crowley új szintet helyezett a X. fok fölé, XI. fok néven. Később tiltakozás bontakozott ki néhány O.T.O. tag által Németországban és Európa nagy részéről, ami egy állandó ,,hasadást" idézett elő a rendben.

1913 márciusában, Crowley bemutatta a The Ragged Ragtime Girls-t, melyben Leila Waddel is szerepet kapott és kisebb sikereket értek el. Júliusban a produkciót hat hétig Moszkvában adták elő, ahol Crowley találkozott egy fiatal magyar lánnyal, Anny Ringlerrel. Crowley ekkor ismerdekett meg a szadomazochista szexszel. Crowley erről így írt:,, Ő megtalálta azt a területet, ahol az örömnek fontos jelentése van számára. Ezt csak a fájdalmon keresztül tudta átélni; az én feladatom pedig az volt, hogy fizikai fájdalmat okozzak neki, az ő irányítása szerint. Ez a fajta kapcsolat új volt nekem; és emiatt, amit ez az önkínzó lélek erősített bennem, inspirálva voltam, hogy a következő hat hétben alkossak." Crowley Moszkvában tartózkodása idején csak egy-egy órára találkozott Anny-vel, majd találkozásaik után Crowley verseket írt. A Moszkvában töltött nyáron a két legemlékezetesebb művét írta meg: az egyik a Himnusz Pánhoz, a másik pedig a Gnostic Mass (más néven: Ecclesiae Gnosticae Catholicae Canon Missae) volt. A Himnusz Pánhoz című művét 34 évvel később a temetésén olvassák fel. Egyes thelemiták a mai napig rendszeresen végrehajtják a Gnostic Mass-t. Ez magát a szexet egy mágikus vagy vallásos rituáléként szimbolizálja.

1913 őszén, Londonba visszatérve, Crowley kiadta a tizedik és egyben utolsó számát az Enquinox-nak. Ezen év decemberében Crowley felkéri Neuburgot, hogy vegyen részt vele a The Paris Working-ben. Az első rituálét 1914 újévén hajtották végre. 7 hét során Crowley és Neuburg összesen 20 rituálét hajtott végre, melyeket az Opus Lutetianum könyvébe jegyeztek le. Körülbelül nyolc hónap múlva Neuburg idegösszeomlást kapott. Ezek után soha többet nem találkoztak.

4 megjegyzés:

  1. Eddig úgy voltam Mr.Crowley-val hogy elolvasgattam a róla szóló írásokat,de annyira nem fogott meg viszont számomra ettől a résztől kezdenek érdekessé válni a dolgok!
    A szexuálmágiára kíváncsi lennék illetve az elsajátítására meg egyéb apró részleteire is:D
    A Magyar vonatkozás tetszik ilyenkor mindig felcsillan a szemem egy kicsit^^
    Amikor megláttam azt a képet ahol egy piramis féleséget visel a fején megijedtem mert azt hittem ők is valami szabadkőműves balherék,de szerencsére nem!
    Várom a folytatást;)

    VálaszTörlés
  2. Hohó! egyre jobban halad a cikk! (L)

    -Skinny:

    Én már kiskorom óta gyakoroltam és mindmáig hatalmas erőm van ezen a téren. Tudnék mesélni :D

    VálaszTörlés
  3. Káin:

    Hajajj egyszer ha lesz rá időd majd írj róla egy cikket:D

    VálaszTörlés
  4. -Skinny:

    A vámpíros cikksorozatban már rengeteget írtam erről. Talán a tükrösben is. :D

    Külön cikken gondolkozom majd, de az már gyakorlat és ott nem tartunk hogy metafizikai dolgokról írjak. Előtte okkult alapok kellenek, utána fizika aztán metafizika és csak utána a mágikus gyakorlatok. XD

    VálaszTörlés

Ezeket is ajánljuk: