2010. augusztus 5., csütörtök

Puppet: Aleister Crowley, II. rész

Először is szeretnék elnézést kérni az elmaradt bevezetőért, még nem nagyon vagyok jártas az effajta írásban, de igyekszem, ezért írtam egy kisebb bevezetőt, amiből végre kiderül, hogy lényegében ki volt, mi volt Mr. Crowley. :)

Tehát Aleister Crowley (18775-1947) angol okkultista, író és hegymászó volt. Mindemellett Crowley ismeretes volt jógiként, sakk játékosként és hedonistaként is. Két másik, ismertebb neve a Frater Perdurabo és az Apokalipszis Fenevadja (angolul: The Great Beast). Számtalan okkultista rend tagja volt (Arany Hajnal Hermetikus Rend, Argenteum Astrum ,Ordo Templi Orientis vezetője, ezekről később adok részletes leírást). Már élete során is a világ leggonoszabb embereként emlegették ("The Wickedest Man In The World"). A modern okkultizmus kiemelkedő alakja. Életét végül szegényen és drogfüggőként fejezte be. (Erre találtam egy viccet is, amiben van valami igazság: - Mi a különbség egy fehér és fekete mágus között? - A fekete mágusnak nincs mentsége rá, ha szegény.) És az életrajz folytatása:

Az Arany Hajnal /1898-1899/

1898-ban Crowley a svájci Zermattban tartózkodott, ahol találkozott Julian L. Baker gyógyszerésszel és közös érdeklődésükről kezdtek beszélgetni: az alkímiáról. Angliába való visszatértük után Baker bemutatta Crowley-t George Cecil Jonesnak (Megj.: walesi okkultista, az A.:A.: -később erről is lesz szó- társalapítója), aki az Arany Hajnal Hermetikus Rend tagja volt. (Megj.: a 19-20. században aktív okkultistas rend, melyben különböző rítusokat végeztek, a 20. századi nyugati okkultizmusra nagy hatással volt.) Crowley-t később az Alsó Rendbe avatták 1898. november 18-án. A rend vezetője S.L. MacGregor Mathers volt. (Megj.:a modern okkultizmus egyik meghatározó alakja, az Arany Hajnal egyik alapító tagja, később Crowley róla mintázza a Moonchild című regényében a "fő gonoszt".) A ceremónia a londoni Mark Masons Hallban történt, ahol Crowley elfogadta a jelmondatát és ezzel a Frater Perdubaro nevét (jelentése: Aki Mindvégig Kitart, angolul: 'I shall endure to the end'). Ez idő tájt, a Cell Hotel-beli elegáns szállásából elköltözött a saját luxuslakására a Chancery Lane 67-69-es szám alá. Ott Crowley két szobát készített elő: egyet fehér mágia, egyet pedig fekete mágia gyakorlására. Hamarosan meghívta az Arany Hajnal egyik tagját, Allan Bennett-et, hogy éljen vele, majd Bennett a személyi mentorává vált, így a ceremoniális mágiát, valamint a drogok rituális használatát is elsajátíthatta. Azonban Bennett 1900-ban Srí Lankára utazott (akkoriban még Ceylon néven volt ismert), hogy a buddhizmusról tanulhasson, míg Crowley 1899-ben megszerezte a foyersi Boleskine-házat, ami a skóciai Loch Ness partján helyezkedik el. Később Crowley megszerette a skót kultúrát, magát pedig csak ,,Boleskine földbirtokosaként" emlegette és elkezdett hagyományos skót felvidéki ruhát hordani, még a londoni látogatásai során is.

Azonban, egy szkizma volt kialakulóban az Arany Hajnalban Mathers és egy kisebb csoport között, ami megpróbálta Matherst megfosztani helyzetétől, mivel sokaknak nem tetszett Mathers zsarnoki uralma. Crowley felkereste ezt a csoportot, hogy beavassák magasabb rendekbe, ám ezt a kérését megtagadták. Ekkor felkereste Matherst, aki ekkor még mindig vezetői posztban volt és miután elmagyarázta Crowleynak a szituációt, beavatta őt a Középső rendbe. Így Mathershez hűségesen, Crowley (akkori szeretőjével és Elaine Simpson beavatott társa segítségével) megkísérelte, hogy leverje a lázadókat, valamit visszafoglaljon egy londoni templomterületet, melynek neve Vault of Rosenkreutz volt. (Megj.: Rózsakeresztes Krisztiánról nevezték el /Christian Rosenkreutz/, aki a hagyományok szerint a 15. században a Rózsakeresztesek rendjét alapította.) Crowley személyes viszályba is keveredett néhány taggal; nem szimpatizált W.B. Yeats-szel versei miatt (megj.: Yeats ír költő és dramaturg, eleinte a Dublini Hermetikus Rend tagja, későbbiekben került kapcsolatba az Arany Hajnallal); Yeats a felkelők közé tartozott, ám versei miatt nem volt előnyös helyzetben. Arthur Edwars Waite-et sem kedvelte, aki nagyképűségével kivívta társai ellenszenvét. (Megj.: Waite okkult és ezoterikai témában írt, a Rider-Waite Tarot egyik segédkészítője.) Crowley kritikáin keresztül hangoztatta, hogy Waite elbizakodott, unalmas ember. Az Equinox-ban (megj.: egy könyvsorozat, amit Crowley az A.:A.: rendjének számára állított össze), egy támadó beszédet is írt, melynek címe Wisdom While You Waite volt , majd Waite haláláról szóló jegyzetének a Dead Waite címet adta.

Világ körüli utazások /1900-1903/

1900-ban Crowley Mexikóba utazott az Egyesült Államokon keresztül; két útitársa volt ekkor, egy helyi hölgy, aki a szeretője volt, valamint jóbarátja Oscar Eckenstein(Megj.: angol hegy és sziklamászó), kivel számtalan hegyet megmásztak, belefoglalva az Ixtaccihualt, Popocatepetlt és a Colimát is, amit a vulkán kitörésének veszélye miatt el kellett hagyniuk. Ez idő alatt Eckenstein felfedte saját tudását és tanácsolta Crowley-nak, hogy fejlesztenie kell tudatának irányítását; a raja jógát ajánlotta neki. (Megj.: raja jóga a hindu filozófia része, a ragyogás állapota, a legmagasabb fokú jóga, célja a megvilágosodás állapotának elérése.) Aleister ezután magától folytatta tanulmányait, tapasztalásait; otthagyta Matherst és az Arany Hajnalt, valamint írásai alapján feltételezik, hogy ekkor fedezte fel az Abrahadabra szót. (Megj.: A Törvény Könyvében /The Book of Law/ jelent meg először ez a szó, egyfajta formulaként. A 'C'-t felcsrélte egy 'H'-val, amit indoklása szerint a Hermetikus Kabbalah miatt tett. Erről részletesen a Gemátria című esszéjében számolt be.)

Mexikót elhagyva Crowley San Francisco-ba, Hawaii-ra, Japánba, Hong Kong-ba és Ceylonra utazott, ahol találkozott Bennettel. Ekkor már több időt szánt a jóga gyakorlására, állítása szerint eljutott a dhyana (megj.: meditációs állapot) spirituális szintjére. Ez abban az időben történt, mikor Bennett elhatározta, hogy a Theráváda hagyományokat követve buddhista pap lesz (megj.: a Theráváda a a buddhizmus legkonzervatívabb irányzata, mely Buddha eredeti tanításait próbálja megőrizni; gyakran hívják "az idősek útjának"), míg Crowley Indiába utazott, hogy különböző hindu gyakorlatokat tanuljon. 1902-ben Eckenstein és még pár hegymászó csatlakozott hozzá. Együtt, a Crowley- Eckenstein expedíció megkísérelte megmászni a K2 hegyét, amit azelőtt európai ember még nem próbált meg. (Megj.: a K2 a Mount Everest után a második legmagasabb hegy a világon. Crowley-ék 6525 métert, több mint 20.000 láb magasságig értek el. Viszont a megkérdőjelezhető fizikai állapotuk és rossz időjárási viszonyok miatt nem sikerült feljutni a csúcsra. /Olvastam, hogy személyi konfliktusok is gátolták az expedíció sikerességét./) Az utazás során Aleistert influenza, malária és hóvakság kínozta, míg a többi hegymászót is hasonló betegségek gyötörtek. Végül 6525 méter megtétele után visszafordultak.

Európába visszatérve, Párizsban meglátogatta Matherst és bár régen jó barátok voltak, addigra eltávolodtak egymástól; Crowley állítása szerint távollétében Mathers lopott tőle (,amit a későbbiek során vissza is lopott) és életrajzírója John Symonds megjegyezte, hogy ekkor már mindketten felsőbbrendű ezoterikusnak tartották magukat a másiknál, így megtagadták a lehetőséget, hogy egyikőjük behódoljon a másiknak. (Megj.: Symonds és Crowley 1946-ban találkoztak, Crowley végrendeletében ráhagyta a szerzői jogokat.) 1903-ban Crowley elvette Rose Edith Kelly-t, aki festő barátjának, Gerard Festus Kelly-nek volt testréve. Házasságuk érdekházasság volt. (Megj.: Két gyermekük is született, de a felnőttkort csak Lola Zaza Crowley nevű lányuk élte meg. Nuit Ma Ahathoor Hecate Sappho Jezebel Lilith Crowley nevű lányuk pedig kisgyermekként meghalt. ) G. F. Kelly jóbarátja, W. Somerset Maugham később Crowley alakját egy regényében (The Magician) felhasználta, Mr. Crowley viszont Oliver Haddo írói álnéven plagizálással vádolta és kritizálta az írót.

10 megjegyzés:

  1. Nincs semmi baj! Nagyszerű írás volt, várom a folytatást! Örülök, hogy elkezdett valaki róla írni mert én mindig csak halogattam :-s ~ég~

    Itt azért felnevettem:

    "hegymászó ,,

    De valóban az volt. :D Csak kb. úgy hangzik mint egy sorozatgyilkos bűnlajstromát sorba vennénk és a végére írnám, hogy szerette a perecet! XD

    VálaszTörlés
  2. Újfent várom a folytatást!!! ^_^ Amúgy durva, hogy milyen lelkes hegymászó volt. :)

    VálaszTörlés
  3. Káin:
    éjfélkor már én is a fejemet fogtam, hogy hogy voltam képes ebbe belekezdeni... Jó sok mindent át kellett néznem hozzá, hogy valóban igazak-e a dolgok...:D
    És a hegymászós dolgát elsőre én se hittem el.. Okkultista hegymászó... Érdekes dolog:)

    VálaszTörlés
  4. -Puppet:

    Nekem van róla könyvem és minden helyes amit írtál, a hegymászás is! :D

    VálaszTörlés
  5. Ugyan gyerekek hiszen mindenkinek van valami hobbija a szakmája mellett! Neki pl ez volt:D
    Szintén várom a folytatást! Az viszont érdekes hogy akkoriban megmásztak egy hegyet minden felszerelés nélkül és nem lett semmi bajuk a betegségeken kívül O_o

    VálaszTörlés
  6. -Skinny:

    Talán a modern ember lett hülyébb :D

    VálaszTörlés
  7. Káin:

    Ebben van némi igazság:D

    VálaszTörlés
  8. Én meg betanított,nehéz,fizikai,munkát végzek, közben technikus végzettségem van amit már régen elfeledtem meg sosem birtokoltam igazán és közben a spirituális fejlődésemet egyengetem és ha még jutna rá időm egyik kedvenc időtöltésemnek hódolnék, a focinak.
    Szóval spiritiszta-hegymászó :) de viszont kíváncsi volnék rá, hogy miért gonosz? Amit a következő írásból most már biztosan megtudok.

    VálaszTörlés
  9. "kamupók":

    lényegében a "gonosz"-címet inkább a korabeli "média" ruházta rá,mivel már akkor is eléggé hírhedt volt :)

    VálaszTörlés
  10. Hírhedt mi? Az emberiség mindig a "jóra" és az "erkölcsre" tanította önmagát közben amikor senki nem figyelte őket sorra vétettek ellene ( mély tiszteletemet fejezem ki azon kevés kivételnek). Szóval egy ember aki merte vállalni önnön gyarlóságát.Ennyi.

    VálaszTörlés

Ezeket is ajánljuk: