2010. augusztus 15., vasárnap

Misantrophe Mandy: Filmajánló

Az imént fejeztem be egy filmet, amiről eddig semmilyen forrásból nem hallottam, viszont olyan óriási hatással volt rám, hogy muszáj megosztanom veletek. Ez a film is jól példázza, mire képes a bigott vallásosság...

A Magdolna nővérek


A film az 1960-as évek Írországában játszódik, egész pontosan egy, az Irgalmas Nővérek által üzemeltetett mosodában. A rossz magaviseletű lányok kerülnek ide, hogy az apácák szigorú felügyelete alatt tisztuljanak meg bűneiktől. Családjuk küldte a rendhez őket, különféle okokból. Van olyan köztük (Rose), aki gyermeket szült lányanyaként (még olyan is (Crispina), aki gyengeelméjűsége miatt nem is volt tisztában azzal, hogy ez bűnnek számít), van olyan (Margaret), akit megerőszakoltak, és ezért neki kell bűnhődnie a külvilág szerint, s még olyan is (Bernadette), aki semmiféle hasonlót nem követett el, csupán hagyta, hogy a kamaszfiúk legeltessék rajta egy kicsit a szemüket az árvaház kerítésének túloldaláról.

A rend falain belül nem számít, kinek jogos a büntetése és kinek jogtalan, a lényeg, hogy aki itt él, bűneiért vezekel és nem szabadul soha. A külvilág mit sem tud arról, ami idabent zajlik, s a lányok valamilyen kivételes okból (pl. egy ünnepi körmenet alkalmából) találkoznak is a kintiekkel, akkor csak megvetés övezheti őket, semmi más.

A film szinte dokumentarista jelleggel, kellő távolságot tartva igyekszik bemutatni azt a pszichológiai folyamatot, amin az itt élő lányok keresztülmennek. Ahogy a lúg kimossa a ruhákból a foltot, úgy mos ki belőlük a rend mindenféle büszkeséget és gőgöt. Van, aki teljesen alkalmazkodik és feladja a személyiségét, van, aki megpróbál ember maradni, de akad olyan is, aki szörnyeteggé válik, hogy mások még nála is jobban szenvedhessenek.

Az apácák jelleme még a lányokénál is torzabb. Emlékeztek még a Zimbardo-kísérletre? Itt van egy újabb példázata. A film egyik legmegrázóbb jelenetében az apácák meztelenül tornáztatják a lányokat, majd versenyeztetik őket: kinek van a legkisebb melle, kinek a legnagyobb, ki a legszőrösebb... És mikor az egyik "nyertes" lány sírni kezd, az apáca őszinte megrökönyödéssel kérdi: de hát most mi bajod? Ez csak játék.


Nem látunk a filmben minden kínzást, kegyetlenséget, amit az apácák hajtanak végre (pedig elég kreatívak), de a színésznők bravúros játékukkal mégis elérik, hogy egyre nőjön bennünk nézőként a tehetetlen düh. Dühösek vagyunk, mert érezzük a képmutatást a rend munkájában, főleg azért, mert belátunk a kulisszák mögé... És dühösek vagyunk, mert a film legvégén kiderül, hogy mindez igaz történeten alapult.

"A film bemutatásával szinte egyidejűleg robbant ki Írországban egy, a Magdolna mosodákkal kapcsolatos botrány, az Irish Times című lap újságírójának oknyomozó riportja nyomán. A lap beszámolt arról, hogy 1993-ban, amikor a rend eladott egy olyan telket, amelyen az egyik legnagyobb mosoda állt, százharminchárom sír exhumálására kértek engedélyt a Környezetvédelmi Minisztériumtól. A rend által átadott listán a százharminchárom név közül huszonnégy olyan vallásos hangzású név volt, mint Lourdes-i Magdolna vagy Szent Teréz Magdolnája. Ezeknek a nőknek a személyazonosságáról semmilyen információval nem rendelkeztek, ezért halotti bizonyítványt nem állítottak ki. További harmincnégy nőnek a halotti bizonyítványát szintén nem tudták felmutatni, olyanokét például, akik a hetvenes években hunytak el. Az exhumálás során érte a hatóságokat az újabb meglepetés: a százharminchárom bejelentett sír mellett huszonkét azonosíthatatlan holttestet találtak. Az Irish Times szerint végül mintegy hetvenöt holttest személyazonosságára nem sikerült fényt deríteni, nem tudni, hogy kik voltak eltemetve a mosoda kertjében.
Az utolsó Magdolna mosodát csak néhány évvel ezelőtt, 1996-ban zárták be. A becslések szerint összesen mintegy harmincezer nőt tartottak fogva bennük. "



Hivatalos adatok:

Eredeti cím: The Magdalene Sisters
Megjelenés éve: 2002
Rendező: Peter Mullan

Főbb színészek: Anne-Marie Duff (Margaret), Nora-Jane Noone (Bernadett ), Dorothy Duffy (Rose), Eileen Walsh (Crispina ), Geraldine McEwan (Bridget nővér)

Angol nyelvű trailer



A film 10 perces részekre bontva megtekinthető a youtube-on, eredeti nyelven, felirat nélkül. Egyébként a piratebayről letölthető a torrent, a feliratok.hu-n pedig van a hozzávaló magyar felirat.

17 megjegyzés:

  1. Láttam évekkel ezelőtt. Én is nagyon kiakadtam rajta! Brrrrr... Gusztustalan! Ilyenkor úgy megutálom az embereket.

    VálaszTörlés
  2. Fúúúú ezt meg fogom nézni! Már most idegbeteg lettem!

    Amúgy éppen akartam írni hogy ilyenek voltak is. Mikor seprűnyéllel erőszakoltak meg apácákat a zárdában és sorolhatnám... Na majd erről is írok cikkeket!

    VálaszTörlés
  3. Nem tudom, nekem hogy kerülte el eddig a figyelmemet, de örülök, hogy láttam. Már ha lehet erre ilyet mondani.

    Tényleg gusztustalan és felháborító, hogy ez mind valóban megtörtént. :S Bár Írországról tudtam, hogy nagyon erősen vallásos ország, de ez egyszerűen túl sok...

    VálaszTörlés
  4. Áhh....:-s Én ezt filmen még nem láttam, viszont olvastam a könyvet. Az is eléggé megrázó és szörnyű volt....totál kiakadtam rajta.

    VálaszTörlés
  5. Vááh ez szörnyű így is szar kedvem van de most még jobban az lett.

    MSE

    VálaszTörlés
  6. Charlotte, a könyvnek majd még utánanézek én is, kíváncsi lettem.

    MSE, én is elég rossz passzban vagyok, ráadásul csupa drámát nézek egyfolytában. (Valahogy csak ilyenek vannak mostanában a Megnézendő filmek listámon.) Nem is derülök jobb kedvre tőlük, ki érti ezt? :P

    VálaszTörlés
  7. Én egy időben NAGYON akartam NAGYON jó s NAGYON keresztény lenni, ám utólag kiderült: NEM a kereszténység vonz hanem csak nosztalgia mivel mikor Lackót ,a férjemet (R.I.P.) megismertem, eljártunk egy ideig a HIT gyülibe.
    Persze aztán leléptünk onnét visitva a bigottságuk miatt, s mikor most rámjött a kereszténység -mánia az valójában csak nosztalgia volt- merthogy még a Lackóval jártunk oda!
    Ugyanigy nosztalgiám van a 80-as évek újhullámos zenéje meg Budafok (ahol eleinte laktunk) iránt.Csak ezek legalább jók mig a kereszténység...nos pár dolog szép amit vallanak e nagyrésze meg MARHASÁG!
    Valójában MINDENBEN ellentmond az egész az alaptermészetemmel, ráadásul HAZUGOK!
    OFF:
    NE FELEDJÉTEK művészeti tabublogom:
    http://artangyal.blogspot.com
    /a lélek/művészet SÖTÉT oldala!/

    VálaszTörlés
  8. Mandy:
    Háát ki gondolta volna hogy a drámáktól rossz kedved lesz :P Nem is értem.
    Amúgy én is szeretek drámákat meg idegesítő és rosszkedvet hozó filmeket nézni biztos normális vagyok XD

    MSE

    VálaszTörlés
  9. Engem a nyomasztó filmek -persze attól függ, mondjuk nem pont mondjuk Bergman filmek!- feldobnak. No persze mondom,attól függ, a misztikus horrorok, nyomasztó borús hangulatú filmek igen.Azért a nagyon lelki pszichófilmek engem sem, de pl.egy vigjáték inkább idegesit, depissé tesz kivéve ha gonosz morbid fekete humor!

    VálaszTörlés
  10. CSINÁLHATNÁTOK FACEBOOK OLDALT ENNEK A BLOGNAK!Én reklámozlak titeket ,rengeteg az ismerősöm. Sok elmebajos művész is!

    VálaszTörlés
  11. -Zoe:

    Jó ötletnek tűnik, szerintem regelek is ma éjjel!

    VálaszTörlés
  12. Mandy:

    A könyv szerintem nem olyan durva, mint a film lehet és leginkább életrajzi dolgokon alapul, de sztem érdemes elolvasni. Már csak azért is, mert megint kiderül, hogy milyen kegyetlen emberek vannak. :-s


    Jehejj, Mortem faszbúkon! =)

    VálaszTörlés
  13. Azt mondanom sem kell hogy engem is felbaszott idegileg ez a téma,de ha jobban belegondolok ez egyáltalán nem újdonság mert nagyon jól tudjuk hogy az egyház falain belül mik zajlanak...
    És ez még egy lájtosabb incidens volt-.-

    Muszáj lesz megnéznem a filmet és kösz hogy felhívtátok rá a figyelmemet:)

    VálaszTörlés
  14. ...nem tudjátok honnan lehet letölteni? Tudom google a barátom, de nem találom :S

    VálaszTörlés
  15. Mme C. (és mindenki más, aki meg szeretné nézni), rapidshare link: http://f60s.com/cache/p/295008/295008.aspx (A felugró reklámablakot be kell zárni és látszani fognak alatta a linkek. Mindet le kell szedni, aztán tömörítőprogrammal kicsomagolni, ami automatikusan egyesíti a darabokat.) Itt pedig találtok ehhez a 2 CD-s verzióhoz feliratot is: http://feliratok.hs.vc/index.php?keres=The+Magdalene+Sisters

    VálaszTörlés
  16. Igazán nincs mit. :) Ha vmi kérdésed lenne még a letöltéssel kapcsolatban, szívesen segítek.

    VálaszTörlés

Ezeket is ajánljuk: