2010. augusztus 9., hétfő

Misantrophe Mandy: Filmajánló

No, sikeresen hazaértem a nyaralásból, úgyhogy megint boldogíthatlak titeket egy kicsit. (Persze, miután kipihentem a nyaralás fáradalmait, amit az egyfolytában zubogó-bugyogó panziószomszédoknak és az általuk elszenvedett alváshiány köszönhetek. :D) Visszaolvasni még nem volt erőm, majd este jól kommentelek mindenhová, most csak annyi időre ugrottam fel, hogy írjak egy ajánlót, ha már Káin kérte.

A tökéletes trükk

Ha jól emlékszem, a blog indulása környékén volt szó egy hasonló filmről (A mágus/The Illusionist), amit egyébként én nem láttam, így kommentben szívesen fogadnám a kettőre irányuló összehasonlításokat. :)

A Christopher Priest azonos című művén (The Prestige - 1995) alapuló film, A tökéletes trükk két bűvészről szól: Robert Angier elegáns, stílusos és borzasztó tehetséges, ha a közönség elbűvöléséről van szó, Alfred Borden pedig hozzá képest egyszerű, mondhatni faragatlan figura, aki közben igazi zseni, teremtő géniusz a saját szakmájában. Kettejük kapcsolata eleinte baráti és tiszteletteljes, később azonban egy végzetes baleset miatt megromlik és egy életre ellenségekké válnak. A film ott indul, ahol a két jó barát egymás ellen fordul és a vetélkedésüket követi végig.


"A történet a múlt századforduló Londonjában kezdődik, ahol a bűvészek a kor legnagyobb sztárjai. Két fiatal varázsló van feljövőben: a feltűnő és kifinomult Robert Angier (Hugh Jackman), aki mellesleg a közönség kedvence, és a kicsit bárdolatlan, egyszerű Alfred Borden (Christian Bale), aki igazi géniusz, de hiányzik belőle az a képesség, hogy lebilincselje nézőközönségét. Eleinte barátság és egymás munkája iránti tisztelet van közöttük, de mikor a legnagyobb dobásnak szánt trükkjük rosszul sül el, egy életre ellenséggé válnak - legfőbb vágyuk az lesz, hogy a másikat legyőzzék. Minden trükk és minden fellépés egyre fokozza a véres versenyt közöttük, míg gyűlöletük végül nem ismer határokat. Még az újonnan felfedezett elektromosságot és a briliáns tudós, Nikola Tesla segítségét is felhasználják versengésükben, fittyet hányva arra, hogy közben környezetükben mindenkit életveszélybe sodornak."

Nagy irammal sodródik a cselekmény, ami tele van váratlan csavarokkal és izgalmas fordulatokkal. Christopher Nolan rendező elérte, hogy egy pillanatra se unjuk el magunkat filmnézés közben (sokadszori megnézésre sem), de ez nem csak egyedül az ő érdeme. A tökéletes trükk által felvonultatott szereplőgárda paradés, a főbb szereplők a kisujjukból rázzák ki a figuráikat. A képi világ, a jelmezek, a díszletek szintén mind tetszetősek, egyszerűen nincs olyan momentum, amibe bele tudnék kötni... (De kíváncsi vagyok a véleményekre, kritizáljatok nyugodtan. :))

Hivatalos adatok

Eredeti cím: The Prestige
Megjelenés éve: 2006
Rendező: Christopher Nolan
Operatőr: Wally Pfister

Főbb szereplők: Hugh Jackman (Robert Angier), Christian Bale (Alfred Borden), Michael Caine (Cutter), Scarlett Johansson (Olivia Wenscombe)

Trailer eredeti nyelven, magyar felirattal



"Minden bűvésztrükk három felvonásból áll. Az első rész neve: Ígéret. A bűvész ilyenkor bemutat egy közönséges tárgyat: egy pakli kártyát, egy madarat vagy egy embert. Kéri, hogy vizsgáljuk meg, valódi-e, változatlan-e, hétköznapi-e. De a tárgy valójában... nem az. A második felvonás neve: Fordulat. A bűvész fogja a közönséges tárgyat, és valami rendkívülit tesz vele. Kíváncsian lessük a titkot... de nem találjuk, mert igazából nem is keressük. Nem akarunk tudomást venni róla, mert félünk attól, hogy becsapnak. De még nem tapsolunk, mert az nem elég, ha a rendkívüli tárgy eltűnik. Elő is kell kerülnie. És itt érünk el a harmadik, legnehezebb felvonáshoz, aminek neve: Jutalom."

12 megjegyzés:

  1. Mandy: Elfogult vagyok a filmmel kapcsolatban, véleményem szerint sincs benne semmi hiba. Na jó, Tesla szerepelhetett volna többet. :) Örülök, hogy éppen erről írtál.

    Nyarlat

    VálaszTörlés
  2. Júúúj, ez nagyon jó lehet! Christian Bale ♥ *.*

    VálaszTörlés
  3. -Mandy:

    Szia!

    Jaj nagyon kedves vagy hogy írtál!!!! Ezért kívánhatsz cserébe valamit! :D

    Ezt a filmet még nem láttam , de ha hasonlít a Mágushoz akkor simán megnézem! Sajnos még nem láttam!

    VálaszTörlés
  4. Nyarlat, Luna, örülök, hogy sikerült örömet okozni. :D

    Káin, igazán nincs mit. :D Majd jól megfontolom, hogy mit kérjek... :D Egyébként olvasgattam mindenféle fórumokat, ahol összehasonlítják a két filmet (mivel ugyanabban az évben jöttek ki, hasonló témában) és ott többnyire A tökéletes trükköt hozták ki győztesnek, merthogy jobb a befejezése. Ha egyszer eljutok odáig, hogy megnézzem A mágust, akkor majd nyilatkozom a kérdésről bővebben. :)

    VálaszTörlés
  5. -Mandy:

    Hát kíváncsi leszek! Én a Máguson befostam :D

    VálaszTörlés
  6. Félelmetesnek a Prestige-t nem mondanám, de attól még izgis, pörgős. :) Ha egyszer megnézted, mindenképpen nyilatkozz meg róla, légyszi! :)

    VálaszTörlés
  7. -Mandy:

    Nem úgy értettem, hogy félelmetes, hanem a befejezéstől: letaglózott rendesen :D

    OK ok szólok ha megnéztem, Te meg szólj ha megnézted a Mágust XD

    VálaszTörlés
  8. Ja, hogy úúúúgy. :D *fáradt* Szólok, ígérem, kiscserkész becsszóra. :D

    VálaszTörlés
  9. Hát, ha egy szóval kéne jellemeznem a nyaraláshoz kötődő érzelmeimet, akkor azt mondanám, vegyes. :D
    Az első pár nap tök jó volt, mert kettesben voltunk a szálláson - síri csend volt, akkorákat aludtunk, mint állat. (A strandolás élményéből némileg levett, hogy halat meg hínárt is láttam a tóban és kb. állandóan az ember nyakán lógtam, mert nem voltam hajlandó úszni ilyen élőlények között. xD)
    Aztán hétvégére érkezett egy paraszt brancs, akik három napon keresztül ott baszták a rezet és folyton a röhögésüket kellett hallgatni. (Mondjuk megbosszultuk, mert direkt jó hangosan szexeltünk. xD) Ezt leszámítva, meg azt, hogy egyik délután a viharban szarrá áztunk, jól éreztem magam. :) (De még nem aludtam ki teljesen az élményeket, azért ilyen nehéz a felfogásom... :D)

    VálaszTörlés
  10. -Mandy:

    akkor végül is jó volt! :DDDDDDDDDDDDDDDD

    VálaszTörlés
  11. Christian Bale miatt töltöttem le anno, de még nem sikerült megnézni. :/ Azt hiszem ma éjjel filmmaratont tartok. :D

    VálaszTörlés

Ezeket is ajánljuk: