2010. augusztus 21., szombat

"kamupók": Mit üzenhet egy videoklip?

A következőkben egy videoklipet szeretnék elemezni. A méltán elhíresült Miss Gaga klipjét szeretném nektek kicsit behatóbban magyarázni akinek nem esnének le elsőre a képi vonatkozások. Nem azt állítom, hogy amit írni fogok az szent írás csak érdekes elgondolkodni rajta. Ha valaki még nem látta volna érdemes megnéznie és tegye fel magának a kérdést, hogy mit érez, mi jut eszébe elsőre.



Nos az első dolog ami szembeötlő a sötét hangulat, ez a dal valami szakításról szól. Az embereknek olyankor sötétbe borul a világ és manapság már meg sem lepődünk azon ha valami sötét/fekete hangulatú dolgot látunk, hozzá szoktunk, elfogadottabbá vált. Igen ám, de Miss Gaga szó szerint világít az egész videoklip alatt. 3 szín dominál az egész klip alatt, a fekete, fehér és elhanyagolhatóan a piros.

A fekete-fehér jelentése a dualizmus (köszönet Káinnak). Egy temetési menet, feketében, fekete koporsóval, élén Miss Gaga kezében egy fekete párnát tart amin egy vörös valami hever (0:14mp). Talán szívet akar ábrázolni. Vannak benne ilyen drót féleségek amik Káin szerint esetleg pentagrammát ábrázol, de nekem nem jött elő a csillag képe. Viszont ami biztosan látható egy fejjel lefelé látható 12-es szám az objektum tetejénél közel Gagához. A szám jelentése önfeláldozás, áldozathozatal, lemondás. Így a klip eleje is értelmet nyerhet ha nincs mögötte más rejtettebb szándék.

Rögtön utána (0:17mp) felbukkan egy "szöges" Bobby sapkát viselő férfi körülötte drótokkal, mint a marionett bábu. Nálam a dróton rángatott erőszak szervezetek emberei jutnak eszembe róla...

A következő fontosabb momentum (0:40mp) amikor Gaga arca úgy tűnik el, hogy közben átvált a kép erre az előbbi "dróton függő figura" arcára, a kettő összemosódik.

Nem kell sokat várni (0:43mp) Gaga feltűnik egy pipával a kezében. Kinek mi jut az eszébe erről a képről. Nekem Sherlock Holmes, a mester detektív, vagy valamely nagyúr. Leginkább a kéztartás miatt, ahogyan eltartja magától. A következőkben a mester/nagyúr kitekint a romos, huzatos épület egy ablak keretén ahol esik a hó és lent egy olyan "tömeg" képe akik szinte "egyformák" külsőleg. Érdekes a háttér, mert sötét van és havazik. Tehát egy mester/nagyúr akinél mindig éjszaka van és hideg. Hmm. Lássuk csak... Dante Pokla (nem, nem a katasztrófa film), a Pokol legmélyén trónol a Sátán ahol dermesztő hideg van, milyen érdekesen megkomponált környezet. Tehát most, hogy kiderült ki is ez a mester/nagyúr lássuk tovább mit rejthet számunkra ez a remek mű... Miss Gaga a klipben az Ördög és a bábú szerepét is alakítja felváltva.

(0:57mp) Egy érdekes koronát visel Miss Gaga a fején. Mi is jut róla eszembe rögtön. Kecske szarv. A ruha gallérja vagy a korona kialakítása pedig olyan, mintha egy pár plusz fül is lapulna lefelé hajtva. Mindeközben a táncosok belekezdenek a dolgukba. Táncolnak, de még hogy.

Az emberiség számára a tánc mindig is egy rituálé része volt. Itt sem lehet másként. Sajnos a mozdulatok jelentésével nem vagyok tisztában, gondolom egy áldozati tánc a Nagyúrnak. A háttérben lángoló épület, erőszak, lázadás/lázongás képei.(1:39) Egy furcsa kéztartás. A Papok szoktak így áldást kérni vagy adni másoknak (de ebben sem vagyok teljesen biztos).

(1:45) Gaga egy trónon ül, onnan nézi az előadást. Körülötte drótok feszülnek, a kép beállítása olyan látszatot kelt, mintha egy ilyen "átlag" ember a lábainál heverne bal oldalt, a kép jobb oldalán mögötte egy tiszti vagy katonai ruhát viselő ember, tehát vannak fokozatok itt is az emberek között, mégsem annyira egyenrangú mindenki. Gondolom az egyenruhás az őrző/védő szerepét tölti be.

A következő másodpercekben az emberek "harcát" figyelhetjük meg ahogyan egymás ellen küzdenek akárcsak az állatok. A harc hevében felszakadó állati üvöltés ami szinte már nem is emberi ahogy végez a másik ember-állattal.A nő vörösben első feltűnése (2:05mp) kezében rózsafüzér, apáca ruhában. A nő vörösben jelentése szexualitást jelent, a sátán egyik megjelenési formája, ahogyan elcsábítja a tévútra terelődött "jó" keresztényeket. Tehát a csábítás szimbolizálja.

Az ezt követő képsorokon kórházi ágyakon vonagló férfiak és Miss Gaga mindannyian magassarkú cipőben vonaglanak. A Vörös ruhás nő értelmét nyeri. A pusztán fizikai, szexuális kielégülés vágya mely eltöröl különbséget férfi és nő között. Miss Gaga külseje sem különbözik túlzottan a klipben szereplő férfiakétól. Lassú haladás az egyneművé válás folyamatában.

(3:20) Megjelenik Gaga fehér ruhába öltözve rajta fordított keresztekkel amik közül az egyik a szeméremét hivatott takarni. Megbotránkoztatása az egyház híveinek, de valóban el kell ismerni, hogy a szexualitás a fizikai birodalom leghatásosabb fegyvere így a negatív vagyis a démon világ is gyakran fordítja a testi örömök kiélésének irányába az embert.

(3:30) Az apáca ruha mögött a háttérben a lángtenger. Találjátok ki mit jelenthet. (3:36) A vörös ruhás nő egyben lenyeli a rózsafüzért. Két jelentés is az eszembe jutott. Az első, hogy az Ördög "egészben lenyeli" az egyházat, meg sem kottyan neki.

A másik kissé sötétebb jelentőséggel bír. Annak idején az emberi viselkedésről azt tanultam, hogy önző, birtoklási vágyunk kiteljesedésében falni szoktunk, habzsolni, mivel amit megszel az csakis a tiéd. Nos mivel az ördögé a fizikai világ és annak tartalma összekapcsolva, a két lehetőséget rátéve az egyház szimbólumára a kezét kijelenti, hogy az övé és megeszi...

(4:07) Megérkeznek a kislányos mozdulatokat utánzó, egyenruhások. Ekkor már eltűntek a nemek közötti korlátok. Az egyenruháról pedig ismét csak letűnt korok erőszak szervezetei jutnak eszembe.

Bár Miss Gaga az egyenruhások között táncol nekem, olyannak tűnik mint a bárány-bőrbe bújtatott farkas. Különbözik tőlük mégis egy velük. Esetleg a Dualitás felrúgására készülnek erőszakos eszközökkel (a fegyvercsőben végződő melltartó)?(5:00) Miss Gaga feltűnik, mint egy diktátor, legalábbis nálam ezt a benyomást kelti. Jólfésült. Napszemüveget hord, hogy a tekintetét ne lássák és ne tudják kiolvasni belőle, mit is gondol éppen. A katonai dzsekire emlékeztető kabát erőszak szervezetre utal és persze a mikrofon ahogy a "nagy" diktátorok szoktak szónoklatot tartani. A háttérben másodpercek múlva futó fénypászta is a diktatórikus, figyelő környezetre utal. A ködfelhő amit befújnak esetleg az ilyen diktátorok ködösítésére is utalhat. A régies lámpák az egykor volt munkatáborok lápáinak benyomását keltik. Mindeközben fekete-fehér képekben a klip előző képi világát idézik, hogyan is jutottak idáig.

(5:21) Elégedetlen, lázongó tömeg képei, munkások (gépsoron dolgozó, kétkezi munkások) akik lázadoznak a háttérben az erőszak szervezet egy embere aki a klip elején még Bobby sapkában tetszelgett. Az emberek által elfogadottnak és köztiszteletben állónak gondolt rendfenntartó egységek átalakulnak és ellenük fordulnak, a rendszert szolgálják és nem az embereket (ismerős a helyzet?), egy olyan mozdulatot tesz a "rendfenntartó" amikor leveszi a sapkáját mint aki megszokottan indul el rendet tenni és az igazáról van meggyőződve, hogy Ő a "jó" oldalon áll. Tekintete rendíthetetlenséget, keménységet és vasszigort tükröz.

(5:42) Dávid csillag alakja villan fel pillanatra szemnek alig észrevehetően, majd ugyan abban a másodpercben a feketeségből egy fehér kéz mered elő a rózsafüzérrel. Még abban a másodpercben egy tűzfal előtt álló alak képe dereng fel.

(5:43) közvetlenül ezek után a táncos társaság némelyikük fején a csuklya aminek véletlenül a Hóhérok I. -ben már leírtam a jelentését. A kíméletlenül lesújtó, mindenek fölött álló törvények személytelenségét jelenti. Van néhány motívum ebben a pillanatképben ami nem teljesen tiszta előttem így az értelmezését rátok bízom.

Ezt követően a "diktátorunk" felfedi igazi arcát és láthatjuk, hogy valójában mit is takart. Az erőszak szervezet tagjain karszalag (nem BKV-s), a hovatartozás végett. Miss Gaga hátat fordít a kamerának az egyszemélyes táncában így közli a "jó néppel", hogy az eddigi előadás csak színjáték volt és most már teljesen mindegy mivel próbálkoznak a szervezet megvédi Őt. Az erőszakos tobzódásból nincs menekvés, a többség legyűri az ellenállást. És igen a klip vége. Senki nem mozdul, mindenki csak dróton rángatott bábú, utalás a bábjátékosra a torz szétégő arc vagy az elején a Mester/Nagyúr.

Mint írtam az elején, bennem ezeket a benyomásokat és gondolatokat keltette. Egy olyan jövőképet amiben a gyarló "utolsó ember" uralkodik, de ő is ki van szolgáltatva gyarló, vágyainak amit a bábmester táplál, a fizikai világon keresztül. Remélhetőleg a disztópia képeit ami a klipben szerepelt sosem fogjuk megismerni.

(Ha ellentmondásba kerültem magammal azt az álmosságomnak tudhatom be, no meg annak, hogy még előttem sem állt össze teljesen a kép, de ha a jövőképünkkel rémisztgetnek rám ismételten hatást gyakoroltak, hogy elkerüljem azt)

7 megjegyzés:

  1. nagyon jó írás volt. :)
    igaz én azt a pentagrammát inkább anarchia jelnek nézem.
    amikor pedig a pipával van, meg sötét van és havazik, az Sherlock Holmes helyett inkább Lenin lenne Szentpétervárnál (bocs ha hülyeséget beszélek.)
    egyébként teljesen jó a cikk :) bár apám szerint egyáltalán nem ez a mondanivalója, amíg nem áll elő jobb, normálisabb és alapozottabb magyarázattal, vajmi keveset ér a szava. :)

    egyébként igencsak leesett az állam miközben olvastam, ugyanis legjobb tudomásom szerint Gaga néni katolikus suliba járt :D

    VálaszTörlés
  2. Érdekes, én eddig csak egyszer láttam a klippet de teljesen átsiklottam felette, ami viszont feltűnt, hogy ez a nő egy az egyben a 80-as évek Madonna stílusát másolja csak elnagyítva.

    Misu-chan: az egyházi sulik csak arra jóók, hogy bemész hittel telítődve és kijössz hitehagyottan, megtörten. Tapasztalatból beszélek, nálunk mindenki így járt...

    VálaszTörlés
  3. igen, valóban nagyon "eredeti" Gaga kisasszony, de még mindig jobb minta a többi posvány szar ami nuku dalszöveggel riszál retinanyúvasztóan színes és váltakozó, vizuális-környezetszennyező háttérrel.

    Kallisto:
    ez felénk is így van, sokan mesélték akik olyan suliba mentek.
    OFF: Erről jut eszembe, tegnap Mezőberényben az ünnepségen megállított minket egy haaaatalmas nagy hívő, s elkezdett hadoválni, hogy "Hiszed hogy Jézus meghalt érted és a bűneidért? Az emberiség bűneiért?". Közben a fejemben így lezajlott az életem, s azon gondolkoztam, milyen főbenjáró bűneim voltak szerény majd' 15 évem alatt. Meg hogy "pont az ilyen eltévelyedett fiataloknak segít az egyház megtalálni élete célját". Meg mindenféle sületlenségekről pofázott és már annyira mű volt, hogy fizikai fájdalommal járt számomra a hallgatása. meg mondta hogy imádkozzunk hogy "Jézus segíts!". Hát a végén tényleg imádkoztam, hogy elmenjen. XD kaptam szórólapot is.

    VálaszTörlés
  4. Nagyon tetszik ez a cikk! Egyébként akartam is már írni,hogy érdemes lenne kielemezni a klipet! Azért, azt még hozzátenném,hogy a dalszövegnek is van rejtett jelentése.
    Az Alejandro név az 'ember védelmezőjét' jelenti = Isten. Fernando jelentése békére való buzgóság vagy valami hasonló = Jézus. Roberto jelentése fényes, ragyogó hír = Szentlélek.


    Don’t call my name, dont call my name, Alejandro(=GOD).

    I’m not your babe (=child), i’m not your babe (=child), Roberto(=Jesus)

    Don’t call my name, dont call my name, Fernando (=holy spirit)

    Alejandro (=God), just let me go.

    Persze, ez csak feltételezés.

    VálaszTörlés
  5. Egyébként Gaga azt mondta, a furcsa álmait viszi színpadra és a klipjeiben is ezeket jeleníti meg, tehát nem tudom mennyire tudatos amit csinál. Így nyilatkozott:

    “I do have morbid dreams. But I put them in the show. A lot of the work I do is an exorcism for the fans but also for myself.”

    Egyszer utánanézett egy álmának, és kiderült,hogy az egy Illuminátus szertartás volt. :O

    VálaszTörlés
  6. Misu-Chan:
    Az elején megjegyeztem, hogy mindenkinek mást jelentenek a képi világok, tehát nem hülyeség, hanem más szemszög. Sherlock-nak csupán a "Mester" jelzőjére gondoltam, de botor módon nem hangsúlyoztam ki.

    Kallisto:
    A tánc mozdulatok között van az a lóimitálós kézmozdulat csak nem mindig döntik hátra a felső testüket. Engem az Egyiptomi falrajzokra emlékeztet. Miss Gaga eddigi pályafutását végig kísérte videoklipjeiben. Michael Jackson is alkalmazta.

    Ocean.Turquoise:
    Vagy véletlenül az illuminátus segítségével / közreműködésével valósítja meg ezeket az "érdekes" kategóriába sorolható "alkotásokat". Tehát akkor a szöveg világának is lenne valami "értelme". Jó lenne felgöngyölíteni, de csak hobbyból. Nem érdemes belefolyni nagyon.

    Köszönöm a megjegyzéseiteket, észrevételeiteket. Mivel a szimbólumok terén nem vagyok még annyira járatos, minden kis plusz információ jól jön szélesíteni látókörömet.
    Tisztelettel:
    "kamupók"

    VálaszTörlés
  7. Látom végül megírtad! Így összeszedve és leírva már elég elgondolkodtató!

    VálaszTörlés

Ezeket is ajánljuk: