2010. augusztus 11., szerda

Káin: Ím igyen szóla Zarathustra

http://manybooks.net/covers/nietzscheetext058zara10.jpg

Örülök, hogy egyre többen csatlakoztok az olvasók táborába, ma is megosztok veletek egy kis mesét, ha már így várjátok. Mivel nagyon sok részes lesz a sorozat a sorszámokat innentől inkább elhagyjuk. :D
http://www.danish-kurd.com/images/zarathustra.gif

3.

MIkor Zarathustra a legközelebbi városba ért az erdő mentén, sok nép gyülekezett a piacon, mert az a hír járta, hogy kötéltáncos mutogatja magát. És zarathustra így szólt a néphez:

Én az emberibb emberre tanítlak benneteket. Az ember olyasvalami, amin diadalmaskodni kell. Mit tettetek, hogy fölülemelkedjetek rajta?

Eddig minden élőlény teremtett valamit maga-magán túl. És ti apálya akartok e nagy dagálynak lenni, inkább az állathoz süllyedni, mint az emberen diadalmaskodni?

Mi az emberek a majom? Nevetség és fájdalmas orcapirulás. És ugyanez legyen az ember az emberibb embernek: Nevetség vagy fájdalmas orcapirulás.

Megtettétek az utat a féregtől az emberig és sok mindenféle bennetek a féreg még most is. Egykor majmok voltatok és még ma is majomabb az ember, mint akármelyik majom.

De még ki legbölcsebb is köztetek csak kétfélesége és kétlakija növénynek és kísértetnek. De azt akarom-e én, hogy plánta vagy kísértet legyetek?

Íme én az emberibb emberre tanítlak benneteket! Az emberibb ember a föld értelme. A ti akaratotok így szóljon: Az emberibb ember legyen értelme a földnek!

Kérve-kérlek benneteket atyámfiai, maradjatok hűségesek a földhöz s ne higgyetek azoknak, kik előttetek földöntúli reményekről beszélnek ! Méregkeverők, ha tudnak felőle, ha nem. Az élet megvetői ők, haldoklók és mérgezettek, terhe a földnek: ám pusztuljanak!

Egykor az istenkáromlás volt a leggonoszabb káromlás, de isten meghalt s vele meghaltak e káromlók is. A föld ellen vétkezni , most a legszörnyűbb vétek és a kikutathatatlan belsejét többre becsülni, mint az élet értelmét!

Egykoron megvetéssel nézett a lélek a testre: s akkor ez a megvetés volt a legfönségesebb: silánynak, sivárnak, ijesztőnek szerette vón látni. Így akart volna a test és a föld elől elsurranni.

Oh ez a lélek maga is silány, ijesztő és kiéhezett volt: és kegyetlenség volt e lélek gyönyöre! De még ti is atyámfiai így szóljatok: Mit beszél a testetek a lelketek felől? Hát a lelketek nem szegénység, piszok és nyomorúságos öröm? Bizony , piszkos folyó az ember. Tengernek kell már annak lenni, aki egy piszkos folyót befogadhat anélkül, hogy maga is bepiszkolódnék.

Íme az emberibb emberre tanítlak benneteket, ő ez a tenger, benne a nagy megvetés is elmerülhet. Mi a legnagyobb mit megélhettek? A nagy megvetés órája ez.Az az óra, melyben megundorodtok a boldogságotoktól, ép úgy , mint az eszetektől és az erényetektől.

Az az óra, melyben így szóltok : Mit bánom az erényem! Áhítja-e oly mohón a tudást, mint az oroszlán a zsákmányt? Szentség ő, piszok és nyomorúságos öröm!

Az az óra, melyben így szóltok: Mit bánom én az erényem! Eddig még nem tett őrjöngővé. Mennyire megelégeltem már a jómat és a rosszamat! Mindez csak szegénység, piszok és nyomorúságos öröm!

Az az óra melyben így szóltok: Mit bánom én az én igazságosságom! Nem látom, hogy parázs és üszök lennék. Pedig az igazi ember parázs és üszök!

Az az óra, melyben így szóltok: Mit ér az én könyörületem! Nem az a kereszt-e a könyörület, amire megfeszítik, ki az embert szereti? De az én könyörületem nem megfeszíttetés.

Szóltatok már így? kiáltottátok már ezt? Oh, vajha hallottalak volna bennetek így kiáltani! Nem a bűnötök a megelégedésetek kiált az égre, még a bűnötökben való fösvénységetek is az égre kiált!

Hol a villám, mely nyelvével végigsimítson benneteket? Hol az őrület, mellyel be kellene titeket oltani?

Íme , én az emberibb emberre tanítlak benneteket: ez az a villám, ez az az őrület!

Mikor Zarathustra így beszél, a népből valaki így kiáltott:

" Eleget hallottunk már a kötéltáncos felől, lássuk is!,,

És az egész nép kinevette Zarathustrát. De a kötéltáncos, ki azt hitte, hogy e szó reá vonatkozik, a dolgához fogott.

FOLTY.KÖV.

http://www.danish-kurd.com/images/zarathustra.gif

8 megjegyzés:

  1. Boldog vagyok hogy egyre gyakrabban van Zarathustra frissítés! Jó ötlet volt szétdarabolni ezt a sorozatot;)

    Ami pedig a történetet illeti: Már az elején feltűnt hogy a keresztények Z bácsiról mintázták jézust és még arra se vették a fáradtságot hogy ne szakállal ábrázolják XD
    Na róluk ennyit így hirtelen...
    Tetszenek ezek a sztorik főleg mert nagyon sokat lehet tanulni belőlük!!!
    Ami az emberibb embert illeti hát ez mind szép és jó fejlődni kell csak nem mindenkiben van meg ez a képesség vagy tulajdonság.Pont emiatt van annyi debil ember! És mindenki nem lehet ilyen mert akkor túl tökéletes világban élnénk és nem lenne meg az egyensúly szerintem.:
    Az olyanok mint mi megértik ezeket a tanokat,de egy teljesen átlagos embernek hiába mutogatnánk ő fel sem fogná sőt leszarná az egészet ahogy van. Sajnos az emberek többsége ilyen. nem számít hogy 2010-et írunk sokan még mindig az állatok szintjén vannak sőt még talán az alatt jóval-.-

    VálaszTörlés
  2. -Skinny:

    Egybe be se tudnám írni. Egyébként azóta hogy elkezdtem minden nap írtam, csak elég sok. tegnap megírtam két cikket, utána ezt és kidőltem és nem tudtam magamat kipihenni. Ha lenne valaki akinek megvan ez a 1922-es irat akkor megkérném váltva írjuk de nincs sajna senki. Már azon agyalok hogy még egy szerkesztő kéne.

    Ja igen. De mit vártál a keresztényektől? azok semmit sem maguknak találtak ki. Az a kedvenc húzások hogy amelyik néptől lenyúlnak valamit azt kifikázzák utána. :D Pl: Ellopták a Babiloni templomépítés fortélyát és kitalálták Bábel tornyát. Ez kb. olyan mintha egy csaj stílusát leutánozná egy másik csaj és az miseőseinek fennhangon mondaná, hogy de ronda az akitől lenyúlt meg hogy egy büdös kurva, kb azért hogy ne derüljön ki a kis sunyi húzása...

    Ó várd ki a végét Zarathustra is rájön erre. :D

    VálaszTörlés
  3. Tudom-tudom rohadt egy másoló népség a keresztények ez azért már elég régóta feltűnt:D
    Mondanom sem kell hogy undorító amit műveltek illetve nem is maga a lopás hanem hogy utána lefikázzák azt akiről kopiztak-.-

    A Zarathustra sztorit pedig jobban várom mint a saját szülinapomat XD!!!

    VálaszTörlés
  4. -Skinny:

    Jaja, az okkult tanos cikkem kb azért született hogy ezt mutassa be, meg ugye letegyen egy kis alapot nálatok.

    Mé, most lesz? :D

    VálaszTörlés
  5. Ez cikkről cikkre jobb és izgalmasabb lesz.
    Esetlen lehetne egyszer egy olyan bejegyzés amiben valaki összeszed annyi dolgot amennyit csak tud keresztények ötletlopásairól.

    MSE

    VálaszTörlés
  6. -MSE:

    Azt csinálom :DDDDD

    Örülök, ha tetszik!

    VálaszTörlés
  7. Ez a rész kissé zavaros számomra:

    ,,Mit bánom én az én igazságosságom! Nem látom, hogy parázs és üszök lennék. Pedig az igazi ember parázs és üszök! "

    Mit ért parázson és üszkön?

    VálaszTörlés
  8. -Ocean:

    A tűzisten ebből teremtett embert a zoroaszter hitben.

    Gondolom az hogy egy ember túl akarja misztifikálnia halandóságát és akkor ez egy oltás arra hogy nem vagyunk többet ennél és ennél akár mit is szeretnénk hinni. (tévedés jogát fenntartom)

    VálaszTörlés

Ezeket is ajánljuk: