2010. augusztus 11., szerda

Káin: Freakshow és az őrült macskás nő szindróma

http://t1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTbcHEBpbHZkvg1H_cXSaXe2LUh1nu8gaAs61m-r0gX06IY70A&t=1&usg=__lN5ERlFfB06k8NXUBpBzA32vWKE=
Nos gyerekek ma egy igen furcsa dologgal ismerkedhettek meg! Nem is gondolnátok hogy a puha, selymes négy lábon járó tökéletesség milyen kis fertőzéseket tud okozni. Ez nem macska ellenes cikk, ugyanis a macskámmal alszom egy ágyban, csak mint érdekesség írom le nektek ezt az információt. Ha valaki rettenetesen rajong a cicákért és ha meglát egyet elkapja egy langymeleg szeretethullám (legyen ez bárhol, bármikor, bármi közben) és az agya offon lesz és csak gügyögést tud produkálni és egyetlen vágya, hogy a kis jószágon végigsimítson, akkor lehetséges, hogy elkapta az őrült macskás nő szindrómát! (Nem... nem vicc! :D).

TOXOPLAZMA FERTŐZÉS:

http://journals.cambridge.org/fulltext_content/ERM/ERM3_01/S1462399401002204sup013.gif

Mindenkinek ismerős lehet ez a szó, hogy toxoplazma fertőzés. Terhes nők közelében nem lehet macska mert a magzatot megfertőzi egy igen csúnya betegség. Egy egysejtű okozza, Nicolle és Manceaux mutatta ki 1908-ban egy északafrikai rágcsáló, a fésűs patkány (Ctenodactylus gondü) szervezetében. Még ugyanabban az évben többen megtalálták ezt a kórokozót nyulakban, majd egerekben és patkányokban, később szárnyasokban, kutyákban, macskákban és csaknem minden gerinces állatban.

Az ember toxoplazmás fertőzését Wolf és Cowen írta le először (1937) egy agyhártyagyulladásban szenvedő csecsemő esete kapcsán. Két évvel később újabb ilyen eseteket figyeltek meg újszülötteken, és ezek alapján leírták a betegségre jellemző általános tüneteket:

-vízfejűség,meszes gócok az agyban, a szem ér- és ideghártya-gyulladása. A kórokozó által okozott betegséget szövettani vizsgálattal igazolták. Ha a kóros elváltozást szenvedett szöveteket egészséges állatokba oltották át, abban idővel ki tudták mutatni a toxoplasmosis kórokozóját. Alkalmazásukkal például bizonyossá vált, hogy a terhesség idején fellépő fertőzés következménye veleszületett toxoplasmosis lehet, továbbá, hogy az AIDS-ben, valamint a szerv- és a csontvelő-átültetést megelőző immunszuppresszív kezelés következményeként a krónikus fertőzések fellángolhatnak.

Hutchinson 1967-ben több éves kutatás eredményeképp felismerte, hogy a Toxoplasma gondii végső gazdája a macska, annak szervezetében fejlődnek ki az élősködő ivaros alakjai, amelyek végső formái a macska ürülékében megjelenő oociszták. Ebből következőleg a macskafélék kivételével minden állat, valamint az ember csak közti gazdája ennek a kórokozónak.

Megvizsgálták, milyen gyakori ez a fertőzés azoknak az állatoknak a körében, amelyek az emberrel érintkezésbe kerülhetnek. Kiderült, hogy a macskák fertőzöttsége annak mértékétől függően - lehet tünetmentes, de súlyosabb esetekben a vékonybél hámsejtjeiben szaporodó kórokozó hasmenést okoz. A fiatal macskák tünetei lehetnek súlyosabbak: láz, tüdőgyulladás, agyvelőgyulladás léphet fel, de előfordulhat, hogy a toxoplazma az állat összes szervében szétszóródva pusztulását okozza. A kutyáknak fertőzöttség esetén nincsenek tünetei. A veleszületett toxoplasmosis gyakran jár a központi idegrendszer károsodásával.

Az állatok közti fertőzés fennmaradásában meghatározó szerepe van a kórokozót hordozó mezei rágcsálóknak. Ezek fertőzik meg az állatvilág többi fajait, amelyek által a kórokozó az emberbe jut. A rágcsálók igen fogékonyak a toxoplazmával szemben, és ez a bejutó kórokozók mennyiségétől függően heveny vagy krónikus megbetegedésüket okozza. Az egerek és a patkányok alkalmas alanyok a toxoplazma fenntartására és tanulmányozására is.Na és innen lesz érdekes a cikk (erről később írok bővebben) ! :D

A terhesség idején az anyát érő friss fertőzés következtében a kórokozók átjutnak a méhlepényen, és károsítják a magzatot. Spontán vetélést, halva születést vagy veleszületett toxoplasmosist okoznak. A kórokozó hatása a terhesség első harmadának végén és a második harmadában a legsúlyosabb. Ebben az időszakban 50 százalék az esélye annak, hogy az anyát érő fertőzés megtámadja a magzatot is, s ezeknek az eseteknek 2-10 százalékában alakul ki veleszületett toxoplasmosis.

http://pengobatantorch.com/img/torch.jpg

A veleszületett toxoplasmosis jellemző tünete a mikrocephalia, a vízfejűség, a szellemi visszamaradottság (retarcíáció) és különféle szembetegségek. A veleszületett toxoplazmás fertőzésre visszavezethető szemelváltozások, a szellemi fogyatékosság évek múltán is kialakulhat, annak ellenére, hogy az újszülöttön a betegségnek semmiféle tünete nem látható. Ezért tartják fontosnak, hogy a terhesség idején fertőződött anyák gyermekeit hosszabb ideig tartsák megfigyelés alatt.

http://t3.gstatic.com/images?q=tbn:RELHVJ28yRfWvM:http://img.photobucket.com/albums/v97/Cat_Lady/CrazyCatLady2322.jpg&t=1

Az elmondottak alapján a toxoplazmás fertőzés megelőzésének lehetőségeit így foglalhatjuk össze. A macskákat távol kell tartani a madarak és egerek zsákmányolásától, a macskák alatt naponta kell almot cserélni, a macskaürülékkel szennyezett talajon végzett munkák közben kesztyűt kell viselni, a macskákat távol kell tartani a homokozóktól, ahol gyerekek játszanak, kerülni kell a nyers vagy nem kellően átfőtt, átsült hús fogyasztását. Nem lehet eléggé hangsúlyozni, mennyire fontos, hogy a terhes nők elkerüljék a fertőzést.Hogy lesz ebből a mi kis szindrómánk? Nos a következőképpen (egy videóval fogom majd demonstrálni, magyar nyalvű egyébként).

Őrült macskás nő szindróma

http://t3.gstatic.com/images?q=tbn:WXC7Tuccw5THtM:http://www.animenation.net/blog/wp-content/uploads/2008/12/crazy-cat-lady-anime-announced.jpg&t=1

Mike Leahy biológus a Bogaras utazó filmsorozat az Egyesült Államokat bemutató részében a toxoplazmózisról ejt szót. A toxoplazmózis egy apró, egysejtű parazita, a Toxoplasma gondii által okozott fertőzés. Szaporodása csak macskákban zajlik, de köztigazdája lehet bármilyen melegvérű állat és az ember is. Az USA-ban körülbelül a lakosság 20, Magyarországon 5 százaléka átesett a fertőzésen. A tápcsatornán át, fertőzött állatok ürülékével, szennyezett földdel, mosatlan zöldséggel, gyümölccsel vagy a köztigazda állat húsának fogyasztásával fertőződhet az ember. Egyik fő fertőzési forrás a játszótereken a homokozóba került macska- és kutyaürülék, melynek következtében Magyarországon évente 7-8 kisgyerek veszti el a szeme világát, azáltal, hogy fertőzött homokkal szennyezett kezével a szájához nyúl, majd az élősködő lassan a szervezetben a szembe is eljut. A toxoplazma agyi elváltozásokat is okoz, mely által a fertőzött melegvérű állat vagy ember különös vonzódást kezd érezni a macskák iránt, a parazita terjedésének elősegítése érdekében: a végeredmény az "örült macskás nő szindróma". Mindezeket e film részletben Mike Leahy egy patkány-kísérlettel bizonyítja: az egészséges patkány az olyan messzire megy a macska alomtól, amennyire csak lehet, míg a fertőzött patkány rögtön oda megy és körbeszaglássza. Lássuk hát:

Nos aki gyerekkorában homok, kutya és macskaszart evett akkor sajnos lehet azért szereti a cicákat mert elkapta a fertőzést. Én mindezt csináltam és még meg is nyaltam egyszer részegen a macskámat, hogy tuti legyen a dolog. Nem baj... ~vállat ránt~ Káin őrült macskás nő lesz! (Y)

http://s-ak.buzzfed.com/static/imagebuzz/web03/2010/7/2/3/cat-lady-or-crazy-cat-lady-19309-1278054030-28.jpg

33 megjegyzés:

  1. Ez de durva... xD Kiskoromban a kutyám elásott egy macskát a homokozómba. Az vajon számít? :D

    VálaszTörlés
  2. hát ez aztán nem semmi.
    azt hittem, csak az idős nénik, kicsit szenilisek, cicák, aranyosak, tartsunk vagy ötvenet, már senki sincs itthon...
    de viszont nem.
    ez durva.
    bááááááá <- ahogyan Meti mondaná.
    tényleg. hiányzik Meti :(
    (országon kívül tartózkodik) :/

    VálaszTörlés
  3. "macskámmal alszom" de aranyos:D:D

    Én utálom a macskákat meg allergiás is vagyok rájuk..így sohase leszek őrült macskás nő:)

    VálaszTörlés
  4. -Mandy:

    NE MESÉLJ ILYENEKET MERT SÍROK. :-S

    - Letti:

    Hogy-hogy? Azt hittem valami baja lett az oldallal és azért nem ír. :-s

    -Wonderland:

    Nem értem hogy lehet utálni őket :Đ

    VálaszTörlés
  5. Káin, ne haragudj, nem akartalak bántani vele. :( (Szeretem egyébként a cicákat, de nem tehetek róla, hogy az az egy szem pont akkor jött át, amikor a kutya épp nem volt megkötve. (Tehát kb. szökőévente egyszer.))

    Egyébként a Trainspottingban is volt egy figura, aki ebbe a betegségbe halt bele, mert betépve nem takarított a cicája után. :P

    VálaszTörlés
  6. -Mandy:

    Félig viccesen mondtam, csak nagyon szeretem őket és búúú leszek ha ilyet látok/hallok/olvasok. :D

    Jaja vágom :DDDDDDDDDDD

    VálaszTörlés
  7. Káin :

    kamionozik nevelőfaterjával 4 hétig. Németben, Svédben, meg satöbbi helyeken van. a mocsok.
    vele álmodtam! xD tökre meglepődtem. még nem álmodtam Metivel.
    najó, nem tépem a szám :D
    ööööm... augusztus végén jön. hát lessz mit bepótolnia :D hiányzik. :( búúúúú.

    VálaszTörlés
  8. Bakker hogy ezt én eddig nem tudtam O_o
    Nekem is van macskám már kb 6 éve persze azóta már a másodikat fogyasztom mert az első meghalt rákban...
    A lényeg hogy miután simogatom őket mindig kezet mosok és sosem nyúlok vele semmilyen fontosabb testnyílásomhoz! Viszont mindig hozzádörgölöm a fejemet a testéhez XD
    Sőt a fejéhez is mindig dörgölőzni szoktam meg szagolgatni a szája körül XXD
    Amúgy csak ennyi és mindezt szeretetből,de ezek után kétszer is meggondolom hogy közel menjek hozzá:DDD

    VálaszTörlés
  9. -Letti:

    Azta O__O. Durva nagyon. Remélem visszajön azért.Hiányoznak a faszságai :Đ

    -Skinny:

    Nyugi én sem tudtam, csak annyit hogy terhes nőkre veszélyes nagyon.

    Szerintem ennek fényében már mindegy. Mé? Terhes nő vagy? :DDDDDDDDDDDDD

    VálaszTörlés
  10. Káin :

    élőben sokkal fárasztóbb. az a hülye letörölhetetlen vigyora... :D
    hiányzik :( búú.

    VálaszTörlés
  11. Káin:

    Még jó hogy nem XD

    VálaszTörlés
  12. -Skinny:

    X'Đ Na viszont én megyek, majd este re!

    VálaszTörlés
  13. Brrrrrrr... Hát én biztos nem vagyok fertőzött! :D De azért az elég vicces, hogy az állatorvos is meg az asszisztense is gumikesztyű nélkül nyúl egy feltehetően toxoplazmával ferőzött patkányhoz. Meg a végén mekkora mosollyal közli a csaj, hogy pozitív. :D

    VálaszTörlés
  14. Visszatértem a Balcsiról :DDD sziasztok!! ^^

    bah. hogy ezt a bejegyzést pont akkor kellett olvasnom mikor Mai-nek mutogattam azt a macsekot, akit valamelyik várnál láttam XD aszittem agyonnyünyörgetem <333

    hát Káin, én nem ettem macskaszart soha, pedig kb macskák között nőttem fel (volt mikor mindegyik nőstény fialt, és volt vagy 20 macskánk összesen XDD alig győztük elajándékozgatni a kicsiket :33 XD). utána elkezdte a szomszéd kurva mérgezni őket és most ott tartok hogy van egy szem macsekom, aki viszont SURVIVOR, ugynis már 3 éve megvan és imádom <3 csak sajna nem lehet szobacica mert anyum allergiás lett rájuk :(
    búúú.
    majd esetleg lefotózhatnád a cicusodat, szívesen megcsodálnám a kis szőrmókot :3

    VálaszTörlés
  15. -LUna:

    Gondolom utána nem nyalogatták a kezüket :DDDD

    -Misu:

    Milyen volt?

    A nőt fel lehetne jelenti, börtönt is kapna.

    Szegény most elég randa. :( Tudod a lába :-/

    VálaszTörlés
  16. Tényleg Káin hogy van a cicád?

    MSE

    VálaszTörlés
  17. -MSE:

    Búúúúú köszi, már szőrösödik a lábija :D

    VálaszTörlés
  18. Akkor jó
    Jó szőrösödést neki :DD

    MSE

    VálaszTörlés
  19. Káin:
    azt leszámítva hogy pákó-barnára sültem [höhö faszán nézek ki a fekete cuccaimban XD], és hogy többszöri kísérletet tettem a vízbefulladásra, egész jó. :)

    "Búúúúú köszi, már szőrösödik a lábija :D "

    úgy félreolvastam bakker XD " már szőrösödik a LÁBAM"-ot láttam olvastam és már írtam volna hogy gyantázzad XD de mivel észrevettem hogy a cicádról beszélsz, őt inkább ne XD

    Jó szőrösödést a(z ideiglenesen kicsit szőrhiányos) szőrmóknak :)

    VálaszTörlés
  20. Amikor anyum terhes volt velem, neki is volt toxoplazmózisa. :-S De asszem kikezelték, vagy legalábbis nem lettem vízfejű (Halleluja) és csak addig csípem a macskákat, amíg távol vannak tőlem.

    VálaszTörlés
  21. Utánajártam, terhesség előtt volt neki, de kiszűrték, hogy volt. :-S Megharapta a macska , de amúgy nem tudott róla, hogy elkapta a fertőzést.

    VálaszTörlés
  22. Nekem 12 évig volt macskám és volt,hogy miközben ettem odajött kunyerálni és én a számból adagoltam neki a megrágott ételt az ő szájába :DDD
    Akkor az már a mániákus-örült macskás férfi szindróma?? :DDD

    VálaszTörlés
  23. Na gyerekek visszaöklendezek egy vidám témát,mert már sok a vér-bél-hányás-fájdalom....
    Szóval a barátnőmet állandóan lepisálja a macskája illetve a cuccait is...hiába koppint a fejére,nem használ...bakmacska,de tudtommal személyeket nem szoktak jelölni....ki tud valamit? ;)
    Lehet a macskának mániákus macskás nő lepisáló szindrómája van? :DDD

    VálaszTörlés
  24. -Janezz:

    Na ilyenről még nem hallottam O___x

    VálaszTörlés
  25. A macskák minden egyes dörgölőzéssel megjelölik "tulajdonukat".

    VálaszTörlés
  26. -Névtelen: ezúton akkor magamhoz dörgölöm a macskát. És az enyém. :D

    VálaszTörlés
  27. Ja, bocs Káin, azt hittem, hogy be voltam jelentkezve, de akkor mégsem. Amúgy nem hinném, hogy bárkit is érdekelné a Káinféle odour amikor meg óhajtanák a cicádat simogatni vagy teszem azt "kisajátítani", mivel az emberek tudtommal nem szaglás alapján tájékozódnak a másik embertárs tulajdonát illetően ;)
    (értettem a viccet:])

    VálaszTörlés
  28. -Kamupók: Nekem azért sok minden lejön egy ember szagáról attól függetlenül XD És pl érzem hogy mi a barátomé mert rajta van a szaga. :DDDD

    VálaszTörlés

Ezeket is ajánljuk: