2010. augusztus 9., hétfő

Puppet: Zeneajánló

Fields of the Nephilim

A Fields of the Nephilim egy 1984-ben alakult gothic rock-ot/gothic metal-t játszó banda, ám gyakran sorolják őket a "rock noir" stílusához is.

A banda eredeti felállása: Carl McCoy- ének (manapság már csak ő az "egyszemélyes Nephilim"), Gary Whisker- szaxofon, Tony Pettitt- basszusgitár, Paul Wright- gitár és Alexander "Nod" Wright- dobos (a banda alapítója is egyben). Ám nem sokkal a megalakulásuk után Whisker kilépett és helyette lépett be második gitárosnak Peter Yates.

Eleinte Perfect Disasternek, majd The Mission-nek nevezték a bandát, ám nem sokkal később átnevezték Fields of the Nephilimre. De kik is azok a Nephilimek? Énok könyvében találunk rájuk utalást (,,Az őrangyalok könyve"), miszerint:

6 1.És lõn abban az idõben, miután az emberek fiai megsokasodának a földön, hogy leányaik születtek, akik bájosak és szépek voltak.
2. És amikor az angyalok, a mennyek fiai látták õket, kívánkoztak utánuk, és így beszéltek egymás között: Menjünk és válasszunk feleségeket magunknak az emberek fiai közül, és legyenek gyermekeink tõlük.
3. És Shemjáza, aki a vezérük volt, azt mondta nekik: Félek attól, hogy ragaszkodtok az elhatározásotok
hoz és meg is teszitek azt.4. És én pedig egyedül fogok szenvedni majd, ilyen nagy gonoszságért.
5. Azok, válaszolva neki, ezt mondták: Mindannyian megesküdünk; 6. És fogadalommal kössük magunkat közös átkok alá, hogy ezen a terven nem változtatunk, hanem véghez visszük azt.

7 1. Õk, és a velük lévõ többi angyal feleségeket vettek magukhoz, mindegyik azt, akit kiválasztott magának, akikkel egybekeltek, és velük megfertõzték magukat-
2. És megtanították õket varázslatokra, bûvöletekre és a gyökereket vágni, és megismertették velük a növényeket.
3. Azok teherbe estek, és hatalmas óriásokat szültek, kiknek magassága háromezer könyöknyi volt.
4. Ezek felélték az emberek minden termését, amíg azok nem bírták õket tovább eltartani.
5. Ekkor az emberek ellen fordultak, hogy azokat falják fel.
6. És kezdtek bûnöket cselekedni a madarak, állatok, csúszómászók, és halak ellen is, és egymásnak estek, hogy egymást felfalják és igyák egymás vérét. És a föld vádat emelt a törvénytelenek ellen.
Tehát az angyalok és földi leányok viszonyából születtek a Nephilimek, a földi bűnök pedig ezen lények hatására terjedtek el (pl. húsevés, fekete mágia, különböző elmebetegségek, torzulások.

Hangzásukat tekintve elmondhatjuk hogy a hard rock néhány eleme keveredik a pszichedelikus rockkal, így a basszus és a gitárok összhangjára illeszkedik Carl McCoy hörgése/suttogása. A Fields of the Nephilim ezért is számít különlegesnek, hiszen a korabeli bandáktól merőben eltérő zenét nyújtanak, mind zeneileg, mint témailag. Néha talán Aleister Crowley helyében érezhetjük magunkat, néha pedig egy lovecrafti novella főszereplőjeként élhetjük át a borzalmakat, mikor a Nephilimet halllgatjuk. Talán a legjobban így tudom leírni a zenéjüket.

A dalszövegek témája főleg a Ctulhu-mítoszban, a sumér vallásban és a káosz mágiában gyökerezik, de gyakran találunk utalást Mr. Crowley-ra is. :) A dalszövegeket maga Carl McCoy írta, általában eléggé érthetetlenek és szövevényesek, talán csak maga a szerző tudja mi is a lényege és üzenete egy-egy számnak.

Megjelenésüket tekintve nem sokat változtak az elmúlt 20-25 évben: mai napig kitartanak a "death and dust" imidzsük mellett, amit a western szubkultúrából vettek át. Jellemző a poros, mocskos cowboy bőrszerelés, a megtépázott, sötét külső. Eleinte Angliában kritizálták is őket megjelenésükért.

Első nagylemezük, az 1987-es nagylemezük a Dawnrazor nem hozta meg a várt sikereket, ám a Preacher Man kislemezként feljutott az Indie Charts második helyéig. Sikeressé csak 1988-ban válnak a The Nephilim című nagylemezükkel. A lemez legismertebb száma talán a Moonchild volt (,ami megegyező név Crowley 1917-es Moonchild című regényével). Két év múlva 1990-ben kiadják az Elizium című lemezüket, ami talán a mai napig a legjobb alkotásuknak mondható. (Elízium/Élüszion egy túlvilági hely, ahol az istenek kegyeltjei kaptak helyet.)

Az 1991-es turné során veszik fel az "Earth Inferno" címú élőkoncertes lemezüket, majd ebben az évben McCoy otthagyja a bandát. A megmaradt tagok új együttest alapítanak Rubicon néven, később McCoy pedig új bandát alapít The Nefilim néven, amely 1996-ban kiadja a Zoon című albumát.

Mindeközben 1990-ben McCoy szerepel egy Hardware (M.A.R.K. 13) címú poszt-apokaliptikus filmben, melyben egy nomádot alakít. A filmet Richard Stanley rendezte. McCoy a filmszereptől így nyilatkozott: ,,Egy nomádot alakítok, aki sokat hibázott és tévedett életében. Hulladékok között vándorol kifelé az időből, de megértette a sorsát. Ez egy kis karikatúra önmagamról."

1997-ben felröppent a hír miszerint a Fields of the Nephilim újra összeáll, ami 1998-ban be is következett, ám Pete Yates nélkül. A banda 2002-ig rengeteg fesztiválon vett részt, újra elkezdtek koncertezni. Ebben az időben nem adtak ki jelentősebb lemezt, de a boltba kerül a Nephilim A.D. kislemez, amelyen a régi számok vannak remixelve.

2005-ben megjelenik a Mourning Sun című lemez, amely merőben eltér a Nephilim régi hangzásától; bár Carl McCoy hörgése, suttogása még mindig a régi.

-Jelenlegi felállás:

-Carl McCoy- ének
-Gavin King- ritmusgitár
-Tom Edward- szólógitár
-Snake- basszusgitár
- Lee Newell- dobok

-Kiadott lemezek:

1987 - Dawnrazor
1988 - The Nephilim
1990 - Elizium
1991 - Earth Inferno
1996 - Zoon
2002 - Fallen
2005 - Mourning Sun

Kislemezek: 1986 "Power"
1987 "Preacher Man"
1987 "Burning the Fields (EP)"
1987 "Blue Water"
1988 "Moonchild"
1989 "Psychonaut"
1990 "For Her Light"
1990 "Sumerland (Dreamed)"
2000 "One More Nightmare (Trees Come Down A.D.)"
2002 "From the Fire"

És néhány videó:

Preacher man



Moonchild



Psychonaut (melyben néhány sort a Necronomiconból idéz)



Sumerland (What dreams may come)



Carl McCoy egyik jelenete a M.A.R.K. 13-ben

6 megjegyzés:

  1. Juj ennek most nagyon örültem! Én anno letöltöttem a teljes discography-t, ebből sajnos csak elég kevés track fogott meg (pont nem raktad ki de nem baj XD) Nekem a :

    -Shroud

    -Melt

    Volt az amitől égnek állt a szőr a hátamon. Főleg a szöveg miatt!

    -Shroud:

    http://www.youtube.com/watch?v=pCjh0RwBzMg

    SHROUD (EXORDIUM)

    Come home
    Malach now
    To your father
    Now
    Cover his face so that he may not see the light
    (baby crying - birth)
    That's the one
    Malach menoodehah*, I return you
    (laughter of the father)

    You'll shine now

    Heaven will shine no more
    Solitary without light

    Until that day, welcome home

    Frozen
    Life
    Chosen
    Life
    Chosen
    Life
    Chosen
    Life
    Chosen
    Life
    Chosen
    Life

    No Angel was Capable To View The Face of Him

    (laughter)

    *This is a phonetic spelling of the Hebrew, meaning: 'banished angel'. McCoy pronounces it a bit differently.

    -Melt:

    http://www.youtube.com/watch?v=_2RBcD5nlzc

    As she crawls from my hands
    Her eyes I think they've found me
    Matter
    Blood
    Her features cease to be traced

    Oh forgive me

    Now have your place with god
    Innocence can be hell
    Of the perfumed and penetrated flesh
    She's melting, melting away

    Of the passions that see and destroy us
    This subtle fire, the secret flame
    Torture by desire
    Transformation from flesh to spirit

    Melting, just melt away

    There's a stillness
    Between the light and me
    Nothing but dreams and decay
    And the angel
    Whose wounds are my lamentation
    Oh just melt away

    Melting, Melting away.....

    Nefilimek érdekes, van egy elméletem róluk, majd egyszer ha összeszedem magamat akkor írok erről is (csak most 2 cikksorozatom már van XD)

    VálaszTörlés
  2. Káin:
    Nekem nagy kedvenceim, minden számukat imádom:) Bár a dalszövegeik gyakran nehezen értelmezhetők... Néha jó lenne tudni McCoy bácsi egy-egy alkalomnál mire gondolt:D (pláne azért mert eléggé benne vannak az okkult témában:))

    VálaszTörlés
  3. -Puppet:

    Szerintem bevesz egy kis gombát dalszerzéshez és akkor nagyon látja az összefüggéseket utána már ő sem tudja :'D

    Hát az biztos!

    VálaszTörlés
  4. Káin:
    Valamit csak szednie kellett(olvastam, hogy állítólag az elmegyógyintézetet is megjárt). De most találtam egy érdekes dolgot: van egy Fields szám a Love Under Will; Crowley egyik tövrénye a Liber Al vel Legis-ben: ,,Love is the law, love under will." Lehet, hogy csak véletlen egybeesés...:)

    VálaszTörlés
  5. -Puppet:

    Nem hinném, hogy véletlen lenne amúgy! Én pl most értettem meg az egyik Ákos számat a Zarathusztra után XD

    VálaszTörlés
  6. Eddig nem ismertem őket, de jóféle. :D A Moonchild nagyon tetszik. *-*

    VálaszTörlés

Ezeket is ajánljuk: