2010. augusztus 7., szombat

Puppet: Aleister Crowley, III.rész

A Törvény Könyve /1904-1906/

1904-ben, Crowley és újdonsült felesége, Rose Egyiptomba utazott Chioa Khan herceg és hercegnő álnéven; ezen cíneket Crowley állítása szerint egy keleti ,,uralkodótól" kaptak. (Mejg. az eredeti szó a 'potentate' volt, az angolban ez egy informális jelölése egy befolyásos személynek.) Ez idő alatt, Crowley elmondása szerint, a terhes Rose elkezdett képzelődni és gyakran említette Crowley-nak, hogy ,,várnak rá". Március 18-án, - miután Crowley Thot, egyiptomi isten segítségét kérte- Rose felfedte, hogy a Crowley-ra várók nem mások, mint Hórusz és állítólagos hírnöke. Rose elvezette Aleistert egy kairói múzeumba, ahol egy temetkezési sztélét mutatott neki az i.e. 7. századból, melynek neve Ankh-ef-en-Khonsu volt (később ezt a Thelema csak a ,,Kinyilatkoztatás sztéléjének nevezte"); Crowley-t megdöbbentette a kiállított tárgy számozása, mivel a 666. volt. (Megj.: a sztélét 1858-ban fedezték fel Hatshepsut halotti templomában fedezték fel. eredetileg Ankh-ef-en-Khonsun i számára késtült, aki Montu papja volt.) Crowley ezt mind jelnek tekintette és 20-án megkezdte Hórusz megidézését. A megidézés után Rose-t Oudra the Seeress-nek hívta (megj.: a seeress a látnok, próféta női alakja); Rose informálta őt, hogy ,,az istenek napéjegyenlősége eljött". Ez utalhatott az Arany Hajnal egyik rituáléjának kozmikusabb verziója, melyet napéjegyenlőség idején hajtottak végre, ekkor megváltoztatták a beavatott tisztviselőt és jelszavát. Az istenek napéjegyenlősége feltehetően megváltoztatta az uralkodó istenséget Oziriszről Hóruszra.


Április 8-án Crowley egy hangot hallott hozzá beszélni, ami magát csak Aiwassnak nevezte. Aiwass kilétét sosem értelmezték teljesen. Crowley tanítványa és írnoka, Israel Regardie úgy gondolta, hogy a hang Crowley tudatalattijából szólalt meg, de a Thelemiták véleménye erről megoszlik. (Megj: Israel Regardie az okkultizmus egyik legnagyobb népszerűsítője volt a 20. században.) Aiwass Hoor-Paar-Kraat isten hírnökeként jelent meg. (Megj.: a Hoor-Paar-Kraat név jelentése ,,Hórusz a gyermek", ezzel arra utalva, hogy Hórusz Ízisz és Ozirisz gyermeke; a szó a görög Harpokratész átírása.) A következő három napban Crowley mindent leírt, amit a hang diktált, később pedig Liber Al vel Legis-nek, avagy A Törvény Könyvének nevezte. Az isteni parancs elmondta, hogy egy új eón kezdődött az emberiség számára, melynek Crowley lenne a prófétája. Legfelső törvényként kijelentette, hogy ,,tégy amit akarsz- ez lesz a Teljes Törvény", valamint hogy az embereknek meg kell tanulniuk az ,,isteni Akarat" szerint élni. (Megj.: az ,,isteni Akarat" az egyén valódi élte szándékát, életcélját jelenti, melyet a szent őrangyalával kapcsolatba lépve ismerhet meg.)

Skóciába visszatérve megszületett Rose és Aleister lánya, Nuit Ma Ahathoor Hecate Sappho Jezebel Lilith Crowley, aki apja kedvenc mitologikus nőalakjairól kapta nevét. Mindeközben 1905-ben Crowley még egyszer Indiába utazott, hogy egy hegymászó expedíciót vezessen a Kangchenjungára (megj.: a világ harmadik legmagasabb hegye, Dr. Jules Jacott-Guillarmoddal próbálta megmászni, ám 6500 méter után visszafordultak); a hegytetőt nem sikerült elérniük és négy emberük meg is halt egy lavina által. Crowley nemtörődöm viselkedése a halálesetekkel kapcsolatban, valamint a tény, hogy megverte az egyik hordárát ,,gyűlöltté tette a hegymászók szemében". Az expedíciót követően Kalkuttára utazott, ahol családjával találkozott. A család ezután elhajózott Kínába. Crowley családját Vietnámban hagyva (akkoriban Indokína) Shanghai-ba utazott, hogy még egyszer találkozhasson Elaine Simpsonnal, aki bátorította, hogy kövesse Aiwass-t és A Törvény könyvét. Britanniába való visszatérte után megtudta, hogy lánya Rangoonban meghalt (megj.: Rangoon Burma fővárosa). Rose-t és az alkoholizmusát vádolta a lányuk haláláért.

A párnak még azon a nyáron megszületett a másik lányuk, Lola Zaza, kinek születése alkalmából kieszelt egy speciális hálaadási rituálét.

Egy ehhez hasonló hálaadási rituálét az első sikere előtt is elvégzett, amit ,,Abramelin eljárásnak" nevezett, 1906. október 6-án. (Megj.: az eljárás egy bonyolult riutálé volt, melynek során kapcsolatba lépett az őrangyallal.) Ez egy mágikus leírás megvalósítása volt, melyet az Abramelin mágus szent mágiájának könyvében írtak le - melynek Crowley a saját verzióját Kínában kezdte el írni. (Megj.: Abramelin egyiptomi mágus történetét meséli el, aki mágiát tanított Abraham von Worms német zsidónak, aki feltehetően a 14-15. században élt. Később Mathers fordította és írta le a történetet.) Azon év eseményei központi szerepet adtak az Abramelin könyvnek Crowley rendszerében. Leírta a ,,Nagy Mű" első sikerét is; a kifejezést ebből a könyvből használta fel, amit Aiwass hangjának is tulajdonított: ,,a szent őrangyal tudása és társalgása". (Megj.: a Nagy Mű a hermetizmus és alkímia által használt kifejezés /magnum opus/; Crowley-nál azokat a spirituális gyakorlatokat jelentették, melyek segítségével eljuthatottaz Egyén és Egész misztikus egyesüléséig.) Az Equinox első számának egyik esszéje is említést tesz a névválasztásról:

1. Abramelin rendszere elég egyszerű és hatásos.

2.mivel az univerzumról szóló összes teória abszurd, ezért jobb egy nyilvánvalóan abszurd nyelven beszélni, így megalázva a metafizikai értelemben vett embert.

3. Mert egy gyermek is megérti.

A rituálékat józanul vagy hasissal kombinálva végezte, ami a Samadhi misztikus állapotát eredményezte. (Megj.: A Samadhi a meditáció magasabb szintje, dhyanaként is ismeretes.) közben Crowley és öreg mentora, George Cecil Jones egy új mágikus rebd létrehozását vitatták meg, amit a fiatalbb vezetne. Szeptemberben megkezdték az Arany Hajnal rituáléinak újraértelmezését vagy újraformálását. Miután Crowley beszélt a Samadhi-ról, Jones bátorította, hogy igényelje a Mathers által lefoglalt vezetői címeket. Eleinte Crowley tartózkodott ettől, de érezte, hogy túllépett mesterén és el tudná foglalni a helyét, mint misztikus vezető.

5 megjegyzés:

  1. Jaj de jó!

    A legjobb az egészben hogy írtál a Liber al-ról, mert már felvezetted egy kicsit. Nekem megvan és a későbbiekben ha már az okkult cikkek eljutottak valameddig( a sorozatom) begépelem azt is. XD

    (Hacsak nem te szeretnél róla írni)

    VálaszTörlés
  2. Káin:
    írhatsz nyugodtan róla, nekem még úgyis sok minden van hátra Mr. Crowley életéből:)

    VálaszTörlés
  3. -Puppet:

    Ha befejezted csak az után fogod amúgy!

    VálaszTörlés
  4. Kalandos élete volt az egyszer biztos! Viszont mindig várom hogy na majd most a cikk végére érünk,de látom ez sem mostanság fog bekövetkezni:DDD
    A hegymászás meg ahogy elnézem nagy hobbija volt neki mert ennyiszer kockáztatni a saját életét biztos nem csinálná csak úgy:)

    VálaszTörlés
  5. Skinny Sixx:
    Crowley életéből még elég sok van hátra, mivel még csak 1906-nál tartunk, ő pedi 1947-ben halt meg :)

    VálaszTörlés

Ezeket is ajánljuk: