2010. augusztus 2., hétfő

Puppet: Aleister Crowley, I. rész


Korai évek /1875-1984/

Aleister 1875. október 12-én éjjel 11 és éjfél között született az Angliai, warwickshire-i Royal Leamington Spa területén lévő Clarendon Square 30-as szám alatt Edward Alexander Crowley néven. Apja, Edward Crowley, mérnöki képzéssel rendelkezett, de Aleister állítása szerint sose dolgozott hivatásának megfelelően, mivel tulajdonrésze volt egy jövedelmező sörfőzdénél, ami miatt megengedhette magának, hogy még fia születése előtt nyugdíjba vonuljon. Anyja, Emily Bertha Bishop, aki Devon, valamint Somerset megyei családból származott és aki iránt fia megvetést táplálva csak "a Bestiaként" emlegette, ám Aleister ezen viszont jót mulatott. Apja, aki Kvékerként született (Megjegyzés: a kvékerek egy keresztény felekezet tagjai , Barátok Vallásos Társaságának - angolul Society of Friends- hívják őket. Ennek a felekezetnek nincsen rögzített hitvallása, papság és szertartások nélkül élnek, valamint szigorú erkölcsi szabályokat kell betartaniuk), feleségével együtt átkeresztelkedett házasságuk idején egy sokkal konzervatívabb klikkhez, amit ,,Exclusive Brethrenként", közismertebb nevén Plymouth Brethrenként ismertek. (Megjegyzés: a Plymouth Brethren gyülekezete Plymouth városában alakult, jellemző rá a konzervatív teológiai felfogás ,valamint a millenarizmus, más néven kiliazmus.) Az idősebb Crowley mélyen vallásos volt, idejét azzal töltötte, hogy egy vallási felekezet számára utazgatott papként, valamint naponta bibliai fejezeteket olvasott fiának és feleségének reggeli után.

1887. március 5-én, mikor Crowley még csak 11 éves volt,mikor az apja nyelvrákban meghalt. Később ezt egy fordulópontként írta le az életében és mindig fenntartotta az apja iránti tiszteletét; hősként és barátként jellemezte őt. Miután apja vagyonát örökölte, a cambridge-i Ebor iksolába küldték, ami egy Plymouth Brethren magániskola volt, de innen kicsapták, mivel ,,megpróbált megvesztegetni a másik fiút". Ezután a Malvern College-be és a Tonebridge fiúiskolába járt, melyeket szintén megvetett, így csak pár félévet kellett ezeken a helyeken eltöltenie. Egyre szkeptikusabbá vált a kereszténységgel kapcsolatban, vallásos tanárainak következetlenségre mutatott a Bibliában, valamint keresztény nevelés ellen lázadt, ezt például férfi és női prostituáltakkal való ,,ismerkedéssel" is kifejezte; egyiküktől viszont a gonorrheát (Megj.: ismertebb nevén kankót) kapott.

Egyetem /1895-1897/

1895-ben Crowley elkezdett egy három éves szakot a cambridge-i Trinity College-ban, ahol úgynevezett ,,emberi tudományt" tanult (pontos fordítást nem találtam rá, maradt a tükörfordítás. Megj.: az ember életével, működésével kapcsolatos folyamatok vizsgálatát végzi különböző tudományágak segítségével.) , de az egyik magántanítója jóváhagyásával angol irodalomra váltott, ami akkoriban nem tartozott a tananyag részéhez. Itt még tovább lazított a kereszténységhez fűződő szálain. Erről később állította:

,, Az Anglia Egyháza ... (Megj.: az első anglikán egyház, a 16. sz.-ban szakadt el a katolikus egyháztól VIII. Henrik által) egy korlátozott zsarnokságnak tűnt, ugyanolyan megvetésre méltó mint a Plymouth Brethren, bár ez még illogikusabb és képmutatóbb ... Mikor felfedeztem, hogy templomba járni kötelező volt, rögtön visszavágtam. A fiatal dékán megállított, mert nem mentem templomba, ami nem is szerepelt terveim között, mivel ez korai keléssel járt együtt. Elnézést kértem, mivel én Plymouth Brethren nevelésben részesültem. A dékán megkért, hogy alkalom adtán látogassam meg és vitassuk meg a problémát; rendelkeztem azzal a megdöbbentő arcátlansággal, hogy ezt írjam neki: 'a magvat apám hintette el, amit anyám könnyeivel locsolt és ez bizonyítaná, hogy túl merész növekedését még az ő ékesszólása és tudása sem tudná kitépni."

Az egyetemen szintén elhatározta, hogy nevét Edward Alexanderről Aleisterre változtatja. Erről írta:

,,Éveken át gyűlöltem, hogy Alicknek hívtak (Megj.: az Alexander angol beceneve), részben mert a szó hangzása és látványa kellemetlen volt, részben pedig azért, mert anyám is ezen a néven szólított. Az Edward nem illett hozzám, a becézett formái (Ted, Ned) pedig még kevésbé. Az Alexander túl hosszú volt és Sandy a névhez tejfehér hajat és szeplőt javasolt. Olvastam pár könyvet és egyebeket, miszerint a híressé váláshoz kedvező név egy daktilusból áll (Megj.: egy hosszú szótag,amit két rövid követ), ezt pedig egy spondeus követ (Megj.: két hosszú szótag), pont mint a hexameterek végén: például Jeremy Taylor. Az Aleister Crowley tökéletesen megfelelt ezen feltételeknek, az Aleister a gael megfelelője az Alexandernek. (Megj.: Gael- kelta nyelvek egyik csoportja, más néven goidel kelta.) A név felvétele kielégítette romantikus elképzeléseim. Az A-L-E-I-S-T-E-R iszonytató kiejtését Gregor unokatestvérem javasolta, aki jobban értett ehhez nálam. Bármely más esetben, az A-L-A-I-S-D-A-I-R egy rossz daktilus lett volna. Ezen okok miatt döntöttem a jelenlegi álnevem mellett (Megj.: ő ezt nom-de-guerre-ként definiálta, egy francia kifejezés, melynek jelentése "háborús nevek" vagy "háború nevei"; a francia idegenlégióban használták, mint egyfajta szakítás a múltjukkal) - bár nem mondhatom, hogy ez biztosan megkönnyítette a híressé válás folyamatát. kétségtelenül így történt volna minden, bármely név választása esetén."

Crowley ideje nagy részét különböző szabadidős elfoglaltságokkal töltötte, egyik ezek közül a hegymászás volt; 1894 és 1898 között minden évben az Alpokban nyaralt más hegymászókkal együtt, akik ,,ígéretes mászóként, mégis valahogy kiszámíthatatlannak" ismerték. A másik hobbija a versírás volt, amit tíz éves kora óta folytatott, majd 1898-ban kiadott száz darab másolatot Aceldama címet viselő költeményeiből, bár ezzel nem aratott különösebb sikert. Mindazonáltal, ugyanebben az évben kiadott más verseket is, melyek közül egy meg is jelent egy "White Stains" nevű lapban (Megj.: erről nem találtam konkrét információt, mindössze annyit, hogy a white stain a szótárak szerint ondó okozta folt ágyon, kanapén, szőnyegen stb.); ezt az erotikus művet csak külföldön nyomtathatták ki biztonsági intézkedésként, nehogy gondot okozzon a brit hatóságoknál. Lawrence Sutin, későbbi életrajzírója szerint ,,megérdemel egy helyet a homoszexuális költészet széles körű antológiájában". A harmadik hobbija a sakk volt, csatlakozott is az egyetemi sakk klubba, ahol - későbbi állítása szerint - már első évében legyőzte a klub elnökét, valamint naponta további két órát gyakorolt, hogy bajnok lehessen: ,, Egy komoly e világi célom volt, hogy a világ legjobb sakkbajnoka lehessek." Állítása szerint legyőzte Joseph Henry Blackburne-t (Megj.: "A Fekete halálként is nevezték, később a világ második legsikeresebb sakkozójává vált) és Henry Bird-t (Megj.: szintén kitűnő sakkozó volt a korban), így jó irányba haladt, hogy elismert sakkozóvá váljon, egészen az 1897-es berlini sakkversenyig, ahol: ,, Láthattam a legjobbakat- egy aljas, kellemetlen külsejű és elhomályosult szeműt; egy másikat, aki rossz külsejű lehetőség szerint tiszteletre méltó aljast (Megj.: a pontos fordítással gondban voltam); a harmadikat, aki az emberiség egyik paródiája és így tovább a többiek. Ezek voltak azon emberek, kiknek elismerését szerettem volna kivívni. Ott, istennek hála, undorral kiáltottam fel magamban és megfogadtam, hogy soha többet nem veszek részt komoly sakkjátszmákban."

Az egyetemen meglehetősen aktív szexuális életet élt, nagy részben prostituáltakkal töltötte idejét, akiket a helyi kocsmákban és dohányt áruló boltoknál szedett fel, de végül vele ugyanazon nemű tevékenységekben is részt vett, anális közösülésnél a passzív fél szerepét töltötte be. 1897-ben megismerkedett egy Herbert Charles Pollitt nevű férfival, aki a cambridge-i egyetem Rivaldafény Dráma Klubjának volt elnöke (Megj.: ez egy mai napig létező amatőr színházi klub, amit 1883-ban alakítottak, Pollitt 1896-ban és 1897-ben elnökölt) és a kettő azután egy párkapcsolatba "lépett" , ám később szakítottak, mivel Pollitt nem osztozott Crowley ezoterika iránti növekvő érdeklődésében. Crowley állította: ,,Az életemet a vallásnak szenteltem és ő nem illett a terveim közé. Most látom, hogy milyen gyengeelméjű voltam, milyen rettenetesen hibás és milyen gyengeségre vall, hogy megtagadjam egy személy bármely részét is."

1896 decemberében volt az első jelentős spirituális élménye, amiről később állította, hogy ,,ez a benne született filozófia". Későbbi életrajzírója, Lawrence Sutin, úgy gondolta, hogy ez volt Crowley első homoszexuális élményének az ,,eredménye", ami egyfajta ,,találkozás volt egy immanens(belsőleg hozzá tartozó) istenséggel." A tapasztalata után Crowley elkezdett az okkultizmusról és misztériumokról olvasni, következő évben pedig már alkimistáktól és misztikusoktól, valamint mágiáról szóló könyveket olvasott. Októberben egy rövid betegsége elindította benne a halandóság fontolgatását, valamint az ,,emberi igyekezet hiába valótlanságának" felismerését, vagy legalább rájött a diplomata karrier eredménytelenségére, amit ezt megelőzően fontolgatott; ehelyett életét az okkult tudományoknak szentelte. 1897-ben otthagyta Cambridge-t, nem diplomázott le, még úgy se, hogy 1897 tavaszán vizsgáival bekerült a legjobbak közé (Megj.: angolul ,,first class"- a gelmagasabb érdemjel, amit egyetemen el lehet érni), ezelőtt pedig folyamatosan ,,second class" érdemjelet ért el.

11 megjegyzés:

  1. Hoppá-hoppá!

    Miből lesz a cserebogár! Így tovább a blogon, nagyon örülök hogy felhoztad őt témának, Ő az egyik kedvencem én sokat tanultam tőle!

    VálaszTörlés
  2. Már megint kukacoskodni fogok, előre is elnézést! :D Csak annyi, hogy jó lett volna valami kis bevezető rész, hogy ki is az a Crowley, és miért írsz róla, hogyan kapcsolódik a személye a blog tematikájához? Csak mert valószínűleg vannak olvasók akik még sosem hallottak róla és lövésük nincs ki ez a fószer, és miért kéne elolvasniuk az élettörténetét. Hogy úgy mondjam belecsaptál a lecsóba kronológiai sorrendben, és nem csigáztad fel az olvasót, hogy igenis akarja elolvasni az írást. Ha sose hallottam volna a nevét nem biztos, hogy vettem volna a fáradságot, hogy elolvassam az életét, mert hát ki a fene ez az ember, ugye? De ettől függetlenül jó kis sorozat lesz ez, érzem, mert még soha nem találkoztam ilyen részletes leírással róla, látszik, hogy sok munka van benne!

    VálaszTörlés
  3. Igaza van az előttem szólónak egy kis bevezető tényleg nem ártana mert ez így olyan nem is tudom kicsit talán száraz. Maga a cikk jó lett csak tényleg valami intro kéne azért:D
    A pasasról meg már hallottam először is Ozzy kapcsán,de én mindig azt hittem hogy Mr.Crowley a sötét középkorban élt és hogy valamiféle okkult tanokkal foglalkozó alak volt! Akkor asszem tévedtem pár századot bocs xD

    VálaszTörlés
  4. Én is így gondolom egy kis bevezető kellett volna!
    Ettől függetlenül tetszik a cikk és , hogy elmagyarázol benne dolgokat :)
    Csak így tovább!

    VálaszTörlés
  5. Azért az vicces, hogy a homoszexuális élménnyel hozzák összefüggésbe az ezotéria iránti érdeklődésének felerősödését. :D

    VálaszTörlés
  6. -MIndneki:

    Bele fog Ő jönni, amúgy szerintem a cikk jó lett.

    Crowley szexuálmágiával foglalkozott így elkerülhetetlen a biszexualitás :D

    VálaszTörlés
  7. Káin:

    Mint nálad? (Bocs, ha nagyon indiszkrét a kérdés, nem muszáj rá válaszolni ha nem akarsz.)

    VálaszTörlés
  8. Merész dolog a Mesterrel kezdeni az írást, de hajrá! :) Egyetértek a többiekkel, bevezető szükséges. :)

    Káinhoz egy totál nem ide vágó kérdés: a profil képeden te vagy? :$

    VálaszTörlés
  9. Hűű, na nekem speciel fogalmam se volt, hogy ki is Ő, de valahogy érdekesnek tűnt a Crowley név, úgyhogy el is olvastam, és tetszett is az életrajza. =) Remélem a következő részben több mindenre is fény derül. :)
    Jó cikk lett és nem volt unalmas, várom a folytatást!

    VálaszTörlés

Ezeket is ajánljuk: