2010. augusztus 3., kedd

Káin: A Burlesque csillogó világa


Nos a többi szerkesztő jó munkája lehetővé ette, hogy kicsit másabb témákat is hozzak nektek erre a hétre a szokottaknál, így egy olyan cikket írok ma nektek amit már régen szerettem volna kirakni csak sosem került rá a sor a heti rutinos órarendem miatt. Mint látjátok nekem nagyon bejönnek a Pin-up lányok, így hasonló hölgyekről fogok beszélni, de leginkább egy művészeti ágról amit kevesen értékelnek (a prűdebb fajtából). Szerintem sokan tudják miről van szó, de a pontos kialakulását senki sem ismeri így erről adok nektek egy kevéske infót, utána pedig megnézzük, hogy a mai napokban milyen szintet ért el ez a táncos-komédiás műfaj! :) Bemutatom hát azt a sztriptízt ami már-már művészet! Nos neki is állok fordítgatni, hát lesz mit! ~lol~

Burlesque




A mai napig létezek olyan emberek akik álszenten háborodnak fel a szexualitáson és annak nyilvános bemutatásán holott ők magukat is érdeklik a dolgok, csak szégyenlik beismerni . Ezen a videón pont egy ilyen jelenetnek lehetünk szemtanúi. Az America's Got Talent műsor válogatásán Michelle L'amour burleszk táncost majdnem kizárta egy nő, de szerencsére tovább jutott (még ha ne is nyerte el a fődíjat).



Sokan nem ismerik el a sztriptíztáncosnőket, pedig versenyzés is folyik belőle, talán mostanában kezdett a köztudatba beszivárogni úgy, hogy nem mindenki nevezi lotyónak a lányokat. Viszont ennek a táncnak van egy olyan fajtája, ami komoly mozgáskultúrát, kiállást, gyakorlást és még pantomimes mozdulatokat is tartalmaz. Ezek a lányok nem kurvák, én pl el tudom választani ezt a táncot a sztriptíztől (oké biztos van az is közük, de szerintem ez nem éppen arra van kiélezve) úgy érzem, hogy magasabb értékeket képvisel mint egy szimpla vetkőzés. Első körben vegyük magát a műfajt:

Burlesque is back in vogue.

A burleszk eredetileg egy humoros teátrális szórakozás, ami paródiával és néha groteszk túlzással jár. 20. századi Amerikában ez a show műsor egy olyan revüvel is társult amelyben a sztriptíz vette át a fő csapásvonalat. Az olasz burla szóból ered ami tréfát jelent és a latin móka: burrtae is ehhez a kifejezéshez köthető! Sokan úgy vélik, hogy a középkori tréfás, farsangi mókázásból, verses darabokból forrt ki a műfaj. Ez a filmvilágba is beépült, Már Lumiere-ék rövid filmecskéi között is találunk burleszk darabot, (pl. A műlovaglás, A megöntözött öntöző A némafilmeké volt ez a műfaj, a hangosfilmek megjelenésével tűnt el. ). Lényege a geg, a komikus mozgóképi ötlet, amely újra és újra tovább lendíti a mindig fergeteges iramú cselekményt. A burleszkhősök (Max, Stan és Pan, Charlie, Hulot úr) többnyire kedvesen együgyű, tragikomikus figurák, a nagyváros csetlő-botló kisemberei, akiknek köznapi megpróbáltatásait a műfaj komikusan felnöveszti. A burleszk kedveli a pergő cselekményt, a hajszát, az összecseréléseket, a verekedéseket. Humora sokszor vad, abszurd, a képtelen jelenetekben gyakran gyermeki romboló ösztönök szabadulnak fel. Sok a trükk is: gyorsítás és lassítás (pl Benny Hill showban való futkározás :D ) A harmincas évektől, a hangosfilm korszakának beköszöntésével a burleszk elhal, hiszen a műfaj lényege, a geg a néma filmben a beszédet is pótolta. Csak néhány nagy hatású művelője marad, mint pl. a francia Jacques Tati (Hulot sorozat). A gegekre épülő mozgóképi komikum pedig az animációs filmekben él tovább (lásd pl. Disney Tom és Jerry sorozatának burleszkhatásait). Britanniában burleszket versben és prózában népszerűsítettek a 14. században Geoffrey Chaucer szatirikus The Canterbury Tales-e volt az első. A 16. században egy Spanyol drámaíró és költő Miguel de Cervantes írt gúnydalokat és olyan szövegeket amikkel szatirikusan "udvarolt,,.

http://jacbowie.files.wordpress.com/2007/02/burlesque-cdcover01.jpg

A burleszk mai formája a korai 18. században kezdett kialakulni Európában, ugyanis ott a s jelentése egy olyan zenész és komikus előadást jelentett, amiben groteszk hatásra törekedtek. A korai burleszk egyfajta teátrális zenés paródia volt ami felrúgta a színpadi egyezményeket.A késői 19 század közepén az egyesült királyságban nagy népszerűségnek örvendtek a drámai előadások, két híresebb hely a Londoni: Olympic és Gaety. A brit burleszk leginkább a középosztálynak szólt. Sokszor előadóművészeket figuráztak ki, de politikai és társadalmi szatírákkal is szolgáltak. Ahogy zenés fellépések következtek a munkás osztályba is beszivárgott ez a szórakozási lehetőség. Ez egészen a 20. századig népszerű maradt és a televíziós műsorokba is bele ette magát. Tehát a burleszket két részre bonthatjuk: televíziós/klasszikus burleszk és zenés burleszk. És hogy jönnek a mezítelen csajok a képbe? A 20. századi Amerikában alakult ki, a szó egy olyan revüvel lett társítva, aminek a sztriptíz a fő témája. Egyébként maga a sztriptíz 1890-ben született meg a Párizsi Moulin Rouge-ban. Európában nem annyira terjedt el a stílus, inkább Amerika sajátja volt,, a színházak showgirl-lei és színészei ezt a munkát elítélték és mélypontnak tartották.

Resim

Az amerikai Burleszk:

A 19. századi amerikai burleszk könnyed szórakozásként indult, eredetileg kabaré volt. De a korai 20. században már szatirikus előadó művészet tört felszínre, ami felnőtt szórakozássá alakult. A sztriptíz is egy vígjáték féle volt, leginkább egy bohózat . Később egyértelmű volt, hogy a burleszk nem más mint egy felnőtteknek szóló műfaj, amikor a lányok nem csak sztriptízeltek hanem bohóckodtak is. Némi pantomimesség is előfordult az előadásban, zömével női előadok léptek fel, akik bonyolult buja mozdulatokat tettek színes ruhákban. Az általa ébresztett hangulathoz megfelelő élő zene szólt, ezekben a műsorokban jöttek elő a tűznyelők és a gumiemberek is . Így létrejött egy társulatféleség, amiben: táncoslányok, chansonénekesek, komikusok , pantomimművészek és sztriptízartisták léptek fel. Fontos volt a szatirikus, szemtelen él. A viktoriánus ruhák azért voltak elterjedtek mert a felsőbb osztály életmódját, zenéjét és öltözékét parodizálták ki. Érdekes még, hogy az Amerikai burleszk az angol irodalmasságával szemben igen mocskos szájú és igénytelen volt. 1870-1920-ig a bohóckodás volt a népszerű, majd lett egy erkölcstelenebb stílus amit a brit Blondes produkált. Lydia Thompson és színtársulata előadásában forgott a műsor.

A stílus kiforrásának végét az jelentette, hogy alkalmazni kezdte a vándorénekes bemutató stílusát: 3 részes lett egy darab, dalokból és táncból állt az egész (nők voltak a főszereplői) ezt pedig férfi komikusok törték meg néha valamilyen bohózattal. A bemutató vége egy zárójelent volt. Sokszor gúnyolták ki az operát és a musicaleket, balettet.

burlesque_dita_von_teese


-Szabály 1880-as évekből, amivel a műfaj meghatározta magát:
  • Minimális öltözék, ami gyakran koncentrál a női alakra.
  • Szexuálisan szuggesztív párbeszéd, tánc és színpadi előadás.
  • Az éles eszű humor szójátékokkal fűződjön össze, de mégse legyen túl bonyolult.
  • Minimális háttér (skiccek).
Ez a népszerű bohóckodó játék lassan átfejlődött abba a sztriptízbe ami az 1930-as éveket jellemezte. Végül a 30-as évek vége felé elbukott az egész. A bemutatókból mocskos szájú előadások lettek és a lényeg csakis a vetkőzés volt. A burleszk vége és a sztriptíz születésének drámáját a : The Night They Raided (Burlesque) című film dolgozta fel.

trailer:



A Lady of Burlesque című film bár egy gyilkosságról szól, mégis nagyon jól lefesti nektek az akkori burleszk világot, íme a trailer:



A mai világban a stílus újjá éledt és eljött a Neo burleszk virágzása. Aki egyből eszetekbe juthat az Marilyn Manson exneje Ditta Von Teese , de más lányokkal is megismerkedhettek pár videó során. :)

Az új generáció kedvet kapott, hogy vissza hozza a régi idők hangultatát és ragyogását, így lett újra felkapott divat a burleszk bemutatók sorozata. az egyik nagyobb színház a Londoni Camden Town-ban megnyílt Koko, ahol esténként mindenki megtekinteti az előadásokat!

Érdemes megnézni ezt a hangulatost videót:



Két teljes előadás két szép hölgytől:





Több színtársulat is alakult New Orleansban, Londonban és New Yorkban. Magyarországon semmi infót nem találni erről, szerintem itt nincs is, míg Angliában oktatást is tartanak erről nőknek. (Utánakerestem lányok, de eddig sehol sem találtam itthon infót hogy lenne ilyen :-/ )


Nem baj, én találtam oktató videót :D



Ma már rengeteg féle burleszk show létezik, de a közös jellemvonása a sztriptíz az megmaradt! Drága viseletek és erkölcstelen humor jellemzi, a műfaj nemzetközileg is elismert, tartanak fesztiválokat is: Burlesque Festivalt és a Miss Exotic World Pageant ezek közé tartozik. Mielőtt még nagyon modernizálódnánk szót szeretnék ejteni a gyönyörűséges Betty Page-ről, akiről már írtam a pin up lányok kapcsán! Ő is csinált ilyen táncos videókat, tekintsünk meg tőle párat!

Szerintem nagyon aranyos! :D





És sajnos nagyon elszomorodtam mikor Bettyről kerestem ide képeket, ugyanis megint az erősödött bennem, hogy az idő nagyon egy szemét dolog... :-s




Most, hogy elmerengtünk az idő múlásán, folytatom a cikkemet. Az első egy új film amit nemsoká bemutatnak a mozikban és a Burleszk világa a téma! Christina Aguilera és Cher vállalkozott a Burlesque című filmben való szereplésre, így már előre várom, hogy mi fog ebből kisülni.
"Itt nem csak magáról a sztoriról van szó, hanem a lány lelkéről. Ez egy olyan karakter, aki rengeteg szenvedésen ment keresztül, állami gondozásban élt, senkije nincs a világon. A burleszk világa pedig mindig is izgatott: csillogás, szép ruhák, elegáns pasik, gyönyörű nők..."


Gondolkodtam azon, hogy a cikket két részre osztom, de nem tudom mikor lenne időm és energiám megírni a második részt, így inkább egybe rakom ki, legalább Skinnyt jól lefoglalja egy darabig ~lol~. :D

Ahogy a pin up stílus, úgy a 'burlesque' is divat ma újra. Amerikában már lassan keresettebb, mint a sztriptíz, lévén, hogy sokkal szalonképesebb, nincs benne meztelenkedés, és a nőket is érdekli. Az X-Factorba is eljutottak a burleszk táncosnők, ráadásul Katy Perrytől és a Pussycat Dollstól sem áll távol ez a stílus, amit Dita Von Teese teremtett ismét divattá. Dita visszahozta a burleszket, mint előadást, amit aztán mindenhol utánoznak. A védjegyének számító Martinis pohárban fürdőzés, a méteres legyezők és a lélegzetállító fehérneműk bevonultak a köztudatba, hogy a burleszk végleg elfoglalja helyét a szórakoztatóiparban.

Interjú



Poharas tánc



Már-már közhelynek számít, hogy régen minden nő szép volt, ami, ha nem is igaz így, de tény, smink nélkül nem léptek ki az utcára, fodrászhoz is sűrűn jártak, és a melegítő, farmernadrág ismeretlen volt számukra. A burleszk ezekhez az időkhöz nyúl vissza, a '40-es '50-es évek díváihoz, holott a viktoriánus korban kezdődött minden. Érdekesség még hogy a Broadway is a régi burleszkből nőtte ki magát.

DT Burlesque dancer Angie Pontani
A mai világban, amikor a pornó a legkeresettebb az interneten, amikor a lányok nemi szerveinek aprólékos megmutatását követhetjük nyomon, nehéz elhinni, hogy tömegeket vonzhat Dita von Teese vagy Dirty Martini szemérmesnek tűnő vetkőző estje. Pedig igen, sikerének pont ez a titka, nem mutat meg semmit magából, ami közönséges vagy erkölcstelen lenne, pusztán a női test erotikus oldalán játszik, és még a mellét is takargatja. Ditának, azzal, hogy úttörőként keltette szárnyaira a már rég elfeledett burleszk műfajt, sikerült elérnie, hogy a burleszk mára egyet jelent a minőséggel, az erotikával és az eleganciával. Reméljük Christina Aguilera és Cher most készülő Burlesque című musicalében is ugyanezt fogjuk tapasztalni.

www.burlesquebaby.com

Remélem tetszett a cikk, ha van igényetek külön Ditával foglalkozó cikkre, akkor jelezzétek és időt szakítok rá, hogy írjak nektek róla, az életéről és Mansonnal való kapcsolatáról. Mára kifingtam azt hiszem :D

British burlesque star Immodesty Blaize: Convent girl stars in burlesque film

22 megjegyzés:

  1. Awwwwwwwwwwwwwwwww! Káiiiiiin! Te gondolatolvasó! Vagy én vagyok az, nem tudom, de a csajos képeknél már megint az járt a fejemben, hogy hol van már Dita von Teese??? És megkaptam! Köszönöm! ♥♥♥ (A cikket még nem olvastam el, csak végiggörgettem, de tudom, hogy jó lesz.) *sóhajtozik, sóhajtozik*

    VálaszTörlés
  2. -Luna:

    Na! :D De várj ez nem róla szól, de akkor majd írok kizárólag róla oké? Felírom a listámra! ^_^

    VálaszTörlés
  3. Káin:

    Gondoltam, hogy nem (csak) róla szól, csak láttam a képeket, és belelkesültem. :D És óóóó, igenigenigen, szeretnénk külön Ditás cikket!!! :)♥

    (Gyönyörűségesen szép azon a képen a pezsgőszínű fűzőben!!!)

    VálaszTörlés
  4. Végigolvastam, nagyon tetszett! Ezek a nők annyival nőiesebbek és szexibbek, mint azok, akik mindent kiraknak! Aki meg összekeveri ezt a finom erotikát a pornóval, az hülye! :D

    VálaszTörlés
  5. -Luna:

    Jól van, akkor majd írok neked! :3 Tényleg nagyon szép nő!

    -Mandy:

    Örülök, ha tetszett! Hallod nekem erről már volt egyszer vitám! :D

    VálaszTörlés
  6. Káin:

    Kösziköszi!!! :) ♥

    Awww...és csak most néztem meg a Koko-s videót! Imádom azt a számot ami megy alatta, imádom a swinget! :)

    VálaszTörlés
  7. Mandy:

    Mint a rúdtánc. Az sem csak annyi, hogy vonaglik az ember a rúd körül, hanem nagyon kemény izomzat kell hozzá. Nem csak ribanckodás, mint ahogy a burlesque sem. És azok a ruhák... *sóhaj*

    VálaszTörlés
  8. -Luna:

    Én is szeretem a swinget :D

    Jaja vannak ilyen versenyek, csak nézek ahogy forognak a csajok a rúdon, meg kitartják magukat :-s....

    VálaszTörlés
  9. Pont erről beszélgettünk nemrég barátnőmmel, milyen jó lenne már ilyeneket tanulni -rúdtánc és ez is szóba jöhet :D- Csak aztán arról fognak pusmogni a nézők, hogy milyen előéletünk lehetett XD
    The absinthe glass lenyűgözött *_*
    Filmeket megnézzük, gyakorló videóról pedig szerintem a pali élte bele magát a legjobban.
    Jó cikk lett, grat!

    Madame C.

    VálaszTörlés
  10. -Madame C:

    Örülök, hogy tetszett! Egyébként én láttam OKJ-S RÚDTÁNC OKTATÁST! :DDDD

    Jaja nagyon nyomta neki :D

    VálaszTörlés
  11. Hát :D ha nem jön be semelyik tervem a jövőre nézve...ki tudja. Ez a papír bármikor jól jöhet.

    Madame C.

    VálaszTörlés
  12. Tegnap este még azon tűnődtem hogy vajon mivel fogsz előrukkolni,de látod erre nem számítottam!
    Örülök hogy a Burlesque-t mutattad be az olvasóknak mert megmondom őszintén én már hallottam Ditáról és magáról a műfajról is,de csak annyi jutott róla eszembe hogy "Aha ez a 30-as években volt elterjedt" és más nem nagyon.
    Szóval mindig boldog vagyok amikor egy kis történelmi vonatkozása is van a dolgoknak és részletesen leírod a lényeget:D
    Az biztos hogy most ezen elleszek egy darabig XD

    Ja és mondanom sem kell hogy a Dita von Teese cikk jöhet mert én nem vagyok semmi jónak az elrontója;)

    VálaszTörlés
  13. Szerintem is szexisebb , mint ha simán ledobálná magáról a ruhát és mutogatná a csúnyáját XD
    Bocsi. Én is szeretném ha többet írnál Ditáról kíváncsi vagyok reá!
    A cikk nagyon jó lett ^^

    VálaszTörlés
  14. Egyik ismerősöm elment rúdtáncot tanulni, nem tudom, okj-s keretek között-e, de láttam képeket, és csak néztem, hogy milyen szintre jutott, milyen rövid idő alatt. (kb fejjel lefelé lógott, és csak az egyik lábával tartotta magát - tényleg nagyon jól nézett ki)

    VálaszTörlés
  15. -Madame C:

    Azért hívj el a vizsgákra! :D

    -Skinny:

    Na örülök ha tetszett, a legdurvább hogy kissebb megszakításokkal kb délután 4től írtam este fél 11-ig! Jojózott a szemem :D....

    Oké akkor majd róla is írok! Csak várok pár cikket mert túl sok lett hirtelen a csaj! :D

    -Black Butterfly:

    Jól van! :D Köszönöm szépen!

    -Fekete Retek:

    Jaja nagyon durva technikáik vannak amúgy!

    VálaszTörlés
  16. Rendben :DD szólok. Jövő nyáron esélyes XD

    Madame C.

    VálaszTörlés
  17. Jáhjjj...tudtam, hogy valami nagyon naggyal fogsz előrukkolni, és igazam is lett. *elolvadt a gyönyörtől*

    Wáhh, olyan gyönyörűek azok a ruhák!és egyáltalán maguk a nők is gyönyörűek és egyáltalán nem tűnnek qváknak, hanem igazi hölgyeknek!
    Dita von Teese! Már maga a név is fogalom!!!(szerintem) Imádom az eleganciáját....úgyhogy én is csatlakoznék azokhoz, akik Ditás cikket kérnének szépen!=)

    Amúgy megnyugodtam, hogy nem csak engem érdekel a rúdtánc. Bár én nem akarok vetkőzni csak fejenállva forogni és élvezni. :)

    VálaszTörlés
  18. -Charlotte:

    Örülök, ha tetszett! ^_^

    Jaja nagyon szépek szerintem is! Oké akkor írni fogok róla, csak kicsit várok vele még!

    Csak el ne szédülj ;D

    VálaszTörlés
  19. Fúúú, ez nagyon tetszett! *__* Valóban gyönyörűek ezek a táncosnők, meg úgy az egész hangulata magával ragadó. Eleve oda meg vissza vagyok a Moulin Rouge-ért, ezt a műfajt pedig csak részben ismertem, a cikked után meg egyenesen belezúgtam. O_O
    Nem igazság, hogy nem lehet Mo.-on sehol tanulni. :(Áhh, pedig nagyon érdekelne. Na majd, ha nem lesz itthon senki, nekiállok az oktatóvideónak. xD
    A videók nagyon bejöttek. :D Mondjuk azért a kövér nőciket valahogy annyira nem élveztem, de a csinos csajok jól kenték. Na meg hófehérke ♥__♥

    Jöhet a Ditás cikk, imádom :D

    Szép munka, grat (Y)

    VálaszTörlés
  20. -Nightmare:

    Tudtam, hogy tetszeni fog neked! :D Sajna nem túl hosszú meg a buzi végigbohóckodja :D. Szerintem a kövérek is jópofák! XD

    Köszi, na akkor majd sort kerítek Ditára is!

    VálaszTörlés
  21. Remekül sikerült. Talán tényleg ideje lenne visszatérni azokba az időkbe amikor még nem létezett a pornó ipar. A nőket csak hosszú udvarlások árán lehetett "megkapni". Olyankor az ember is jobban odafigyel a "szerzeményére" amikor sok energiát fektetett a "hadműveletbe".
    (nem mintha valaha is tudtam volna udvarolni...)

    VálaszTörlés
  22. -Kamupók:

    Köszönöm szépen!

    Hát azok az idők szerintem elmúltak, a tv ezt is szétbombázta....

    VálaszTörlés

Ezeket is ajánljuk: