2010. augusztus 19., csütörtök

Darkness: Sorozatgyilkosok

Előre is bocsánat Káintól, hogy lenyúlom a sorozatát, de ezt muszáj volt.:D Ez a kedves úriember pedig nem más, mint

Charles Manson

1934 november 12.-én született az Ohio beli Cincinnati-ban. Születési neve Charles Milles Manson. Anyja, Kathleen Maddox 16 évesen szülte meg. Három héttel a szülés után kapta a Charles Milles Maddox nevet. Az anyja egy ideig William Manson felesége volt, így Charlie megkapta a Manson nevet. Az igazi apját valószínűleg sosem látta. A kedves mamáról is írnék pár szót: sokat ivott. Egyszer egy pohár sörért eladta a kis Charlie-t egy gyermektelen pincérnőnek. A nagybátyja hozta vissza néhány nap múlva. A mamát és a tesóját öt évre börtönbe zárták rablás miatt. Szabadulása után lelakott hotelekben laktak. Egyetlen gyerekkori örömét azt a pillanatot nevezte, amikor anyja szabadulásakor megölelte. 1947-ben az anya árvaházba akarta tenni a kis srácot, de nem talált intézményt. Végül az indianai Gibault főiskolába helyezte el, ahonnan 10 hónappal később visszaszökött az anyjához. Viszont anyuci nem akarta befogadni.

Ezután elég zűrös lett az élete. Első lopásakor egy élelmiszerboltot rabolt ki, hogy szobát bérelhessen. Később lopott kerékpárt is, de elfogták és javítóintézetbe zárták, de egy hónap után meglépett, de újra elfogták és Boys Town-ba küldték, ahonnan 4 nap után egy másik sráccal leléptek.:D Miközben a másik srác nagybátyjához tartottak két élelmiszer boltot raboltak ki. 13 évesen az Indianai fiúiskolába került, ahol (saját bevallása szerint) szexuálisan és más módszerekkel kegyetlenkedtek vele. Több szökési kísérlet után végül innen is sikerült megszöknie, két másik fiúval.

Lopott kocsikkal próbáltak eljutni Kaliforniába. Útközben minden benzinkutat kifosztottak. Utah-ban fogták el őket. Manson-t egy washington-i nevelőintézetbe küldték. 4 évet iskolába járt, az IQ-ja 109 későbbi mérésnél 121 volt. Ekkor azonban még írástudatlan volt. Egyik gondozója szerint, agresszív és antiszociális volt. 1951-ben egy pszichiáter javaslatára egy kevésbé szigorú intézménybe küldték, ahol kevesebb, mint egy hónappal a kegyelmi meghallgatás előtt, borotvapengét szorított egy másik fiú torkához, és közben szexuálisan zaklatta. Ezután a virginiai Petersburg szövetségi ifjúsági börtönbe került, ahol veszélyes minősítést kapott. Mivel komoly vétségeket követett el, így egy keményebb intézetbe került. Az új helyen, mintha kicserélték volna. Nem voltak balhék, rendesen tanult és viselkedett. 1954 májusában kegyelmet kapott.


A kegyelem feltétele az volt, hogy Nyugat-Virginiában kell élnie nagynénjével és nagybátyjával. Ezt egy rövid ideig betartotta. De nemsokára az anyjához költözött, aki ugyanabban az államban élt. 1955-ben feleségül vette Rosalie Jean Willist, akivel rövid ideig, de boldogan éltek, é akinek segített az alkalmi munkáiban és az autólopásban is. Október körül Rosalivel (aki 3 hónapos terhes) Los Angelesbe tartottak egy lopott autóval. Természetesen elkapták, 5 év próbaidőt kapott a pszichológiai vizsgálat után. Ámde nem jelent meg a kihallgatáson, ezért a próbaidőt 3 év letöltendő váltotta. A fia akkor született meg, (ifj. Charles Manson) amikor a börtönben volt. Egy ideig az anyja és a felesége is látogatta. Azonban egy idő után Rosalie látogatásai elmaradtak. Az anyja mondta el, hogy Rosalie már egy másik férfivel el együtt. A kegyelmi meghallgatás előtt 2 héttel megpróbált ellopni egy autót, hogy megszökhessen vele. 5 év felfüggesztett börtönt kapott, a kegyelmi kérvényt pedig elutasították.

A "Manson-Család"

1958 szeptemberében öt év próbára engedték Charlie-t. Novemberben pedig már egy 16 éves prostit futtatott.:D Egy másik lánytól, akinek gazdagok voltak a szülei, anyagi támogatást kapott. 1959 szeptemberében Manson bűnösnek vallotta magát abban, hogy megpróbált beváltani egy hamis amerikai kincstárjegyet. 10 évre ítélték, de megint próbára engedték, mert egy fiatal nő (akit prostitúcióért már letartoztattak) sírva vallotta be, hogy szereti Manson-t és hozzámenne, ha elengednék. És valóban hozzáment a csaj.



Még abban az évben Manson, a felesége és egy másik lány Új-Mexikóba mentek, ahol Manson futtatta a lányokat. Elkapták őket, de ekkor még elengedték. Mivel a próbára bocsátást megszegte, elfogató parancsot adtak ki ellene. A texasi Laredóban fogták el. A kincstárjegyes balhé miatt a 10 évet le kellett töltenie. 1966 júniusában a terminal szigeti korrekciós táborba került. A szabadulás napja 1967 március 21. Ekkor 32 éves. Életének nagy részét börtönben töltötte. Azt kérte, hogy letölthesse a büntetését, mert az számára az otthon. A hatóságok azonban ezt nem engedélyezték. Szabadulása után San Franciscoba költözik. A börtönben megtanult gitározni, az 1930-as évek bankrablójától, Alvin Karpis-tól. Ebben az időben koldulásból élt. Megismerkedik egy 23 éves egyetemista csajjal, Mary Brunnerrel, akivel aztán összeköltöznek. Végül sikerül legyőznie Mary ellenállását, hogy más nők is lakhassanak velük. Hamarosan még 18-an költöznek hozzájuk. Gurunak állította be magát a Haight-Ashbury-ben (a Szerelem nyara után a hippi mozgalom központja lett). A börtönben hallott filozófiát fejtegette hallgatóinak, akik többsége nő. Még a nyár előtt, Manson és a "családja" körútra indultak. Egy kisbuszt alakítottak át hippi stílusban. Északra indultak egészen Washingtonig majd Los Angelesbe, Mexikóba.

Karpis,

1968 kései nyarán Dennis Wilson (Beach Boys tag) hazafelé tartott egy éjszakai felvételről. Két stoppos lányt vett fel és megengedte nekik, hogy a Pacific Palisades-en levő házában maradjanak. Másnap reggel találkozott Wilson Mansonnal. Azt hitte valami betörő, ezért megkérdezte tőle, hogy szándékában áll-e bántani, erre Charlie a lábát kezdte csókolgatni. A későbbiekben szinte elválaszthatatlanok lettek. Wilson állta, a nem csekély, számlákat, Wilson fizette a stúdiót is, ahol Charlie felvette saját maga által írt és előadott dalokat. Több ismerősének is bemutatta, akik főleg zenészek és producerek voltak.

Spahn tanya

1968 augusztusára Wilsonnak sikerült teljesen eltávolítania a "Családot" a házából. Végül a Topanga Canyon közelében, a Spahn tanyán alakítottak ki új központot. A tulajt, George Spahnt, egyébként azzal tartotta sakkban, hogy a "családhoz" tartozó Lynette Fromme volt a kedvence, és más lányokkal szexuális szolgáltatásokat nyújtottak az öregnek.

Helter Skelter

1968 novemberében két újabb, elhagyott, alig használt ranch-et vett a "család" a birtokába. Charlie barátunk elég komolyan a megszállottja volt a Beatles-nek. Bár mikor 1964-ben a "gombafejűek Amerikában jártak, Charlie éppen börtönben ült. A börtönben több társának is arról beszélt, hogy ő nagyobb hírnévre tudna szert tenni, mint a Beatles. A "család" tagjainak pedig arról beszélt, hogy a zenekar a lélek és a végtelenben lévő lyuk része. Ekkor gyakran arról is beszélt, hogy a feketék és fehérek közti feszültség egyre növekszik Amerikában. A feketék pedig hamarosan fellázadnak. Példának hozta fel Martin Luther King JR. 1968 április 4-ei meggyilkolását. Egy szilveszteri estén egy tűz körül ültek, és Manson arról beszélt "híveinek," hogy a társadalmi felfordulást a Beatles is megjósolta. Szerinte az egész ott van a "Fehér Album" dalaiban. Csak kódolva. Manson odáig jutott, hogy e lemez a "családnak" szól, a kiválasztottaknak, akiket arra tanít, hogy megmentsék az arra érdemeseket a közelgő katasztrófától.

1969-ben egy Canoga Park-i kanári sárga házba költöztek, hogy tanulmányozhassák hogyan hat Los Angelesre a társadalmi feszültség. Manson a sárga tengeralattjáró néven emlegette e házat, ezzel is utalva a Beatles-re. A "család" tagjai is itt készültek a közelgő "apokalipszisre", amit Manson csak Helter Skelter-ként emlegetett (újabb utalás a Beatles-re. Egyébként e szám miatt sokan bírálták a "gombákat. Sokan sátánistának titulálták őket.:D) Charlie víziója szerint a "família" nekiül elkészíteni egy albumot, melynek dalai éppoly hatásosak, mint Beatles dalai és kirobbantanák a jósolt káoszt.

A vízió

A feketék által a fehéreken elkövetett gyilkosságok után a fehérek visszavágnának. A rasszista és nem rasszista fehérek közti szakadás a fehérek megsemmisülését jelentené. A feketék győzelme azonban csak a "család" hatalomra jutását előzné meg. A "család" amíg tart a konfliktus, Death Valley alatti titkos városban vészelné át. Hát, ő ebben komolyan hitt...XD

A "család" rémtettei

Manson többször említi a "családnak", hogy elő kellene készíteni a konfliktust és megmutatni a feketéknek, hogyan is kezdjék a "Helter Sklelter-t." Az egyik családtagot kérte meg, hogy szedjen össze elég pénzt. A fickót Watson-nak hívták. Becsapott egy fekete drogdílert, aki erre fenyegetőzni kezdett, hogy megöli "családot." Manson július elsején rálőtt a fekete dílerre. A média persze azonnal rácsapott a hírre, és arról cikkeztek, hogy egy Fekete párduc Párt tag holttestére bukkantak. (Egyébként a díler fickó mégsem halt meg.) Manson megtorlástól tartott ezért erőddé varázsolta a "családi tanyát."XD 1969 július 25-én Manson az egyik velük lógó faszit elküldte egy ismerőse, Gary Hinman házába, hogy pénzt szerezzenek. Mily meglepő, Hinman nem adott pénzt, ezért Mansonék fogva tartották 2 napig. Manson karddal is megvágta a férfit. Ezután (talán Manson utasítására, nem bizonyított) leszúrták Hinman-t. Ezután felírták a falra a férfi vérével, hogy "Political Piggy" (politikai disznó, de rossz helyesírással.:D)

A Tate-gyilkosságok

Ez a leghíresebb és leghírhedtebb rémtette a "családnak". Manson augusztus 8. éjszakáján elküldte Watsont, Susan Atkinst, Linda Kasabiant, és Patricia Krenwinkelt „abba a házba, ahol korábban Melcher lakott” és azt mondta „öljenek meg minden ott-tartózkodót a lehető legborzalmasabb kegyetlenséggel” a lányoknak pedig azt mondta, hogy engedelmeskedjenek Watsonnak. Mikor odaértek a Cielo Drive 10050 bejáratához elvágták a telefonkábelt, majd átmásztak a kerítésen. A 18 éves Steve Parent-et, aki kocsival éppen kifelé tartott, megállította Watson és agyonlőtte. Mindeközben a lányok a bozótban rejtőzködtek. Ezután az ablakon jutottak be a házba.


Watson suttogására, Roman Polanski egyik haverja felébredt. Watson csak ennyit mondott: „Az ördög vagyok, es az ördög ügyeit intézni jöttem.” A ház másik három lakóját is a nappaliba vitték. Abigail Folger, A Folger Coffee örököse, Jay Sebring fodrász, Sharon Tate, Roman Polanski felesége, 8 és fél hónapos terhes és Wojciech Frykowski. Watson a nyakuknál fogva kötözte össze Tate-t és Sebringet. A férfi tiltakozott, próbálta megóvni a terhes asszonyt. Watson erre rálőtt a fodrászra. Később pedig hétszer megszúrta. Frykowski kiszabadult a gyenge kötésből és menekülni próbált. Watson többször fejbe vágta a puskájával, kétszer rálőtt. Végül 51 késszúrással adta meg a kegyelemdöfést. Folger szintén menekülni próbált, de őt Watson és Krenwinkel 28 késszúrással végzett vele. Watson, Atkins, vagy mindketten megölték Tate-t, aki könyörgött, hogy legalább addig éljen, amíg megszüli gyermekét. Tizenhat késszúrást kapott. Halála előtt az édesanyjáért kiáltott. Manson még indulás előtt arra biztatta a lányokat, hogy hagyjanak valami jelet. Atkins az ajtóra Tate vérével írták fel hogy "Pig."

LaBianca gyilkosságok

Másnap a Tate gyilkosság résztvevői Leslie Van Houtenel és Steve Grogannel kiegészülve újra útnak indult. Manson is velük tartott, mert nem tetszett neki, hogy előző este az áldozatok pánikoltak. Waverly Drive 3301-hez értek, aminek a szomszédságában előző évben a "Manson familia" egy party-n vett részt. Ebben a házban Leno LaBianca és a felesége Rosemary laktak. A hátsó ajtón hatoltak be a házba. Majd felverték a házaspárt. Watson Manson uatsítására párnahuzatot húzott mindkettejük fejére. Ezután Manson Kreinwinkelt és Van Houtent utasította, hogy öljék meg a párt. Leno LaBianca-t egy bajonettel ölték meg. Az első szúrás a torkát érte. A feleségét 41 késszúrással ölték meg. Leno LaBianca vérével felírták a falra: "Death to Pigs" a "Rise" és a "Helter Skelter" mondatokat pingálták. Leno-ba pedig a WAR (háború) szót karcolták. Ezután a LaBianca házaspár házában lezuhanyoztak, játszottak a kutyákkal, ettek a hűtőből majd távoztak.:D

Kezdetben a rendőrség nem kötötte össze az eseteket, így csak sötétben tapogatóztak. Később a Los Angeles megyei seriff mesélt a los angelesi rendőröknek a július 13-i esetről, amiben egy Gary Hinman nevű zenetanár esett áldozatul. Az esetek közt több hasonlóság is akadt. Az áldozat vérével felírt szavak. Ráadásul az írás is hasonló. Meglepő módon a los angelesi zsaruk elutasították a kapcsolatot. Szerintük a Tate gyilkosságnak egy drogbandához van köze. Roman Polanskit is kihallgatták, aki megtört a felesége és meg sem született gyermeke halála miatt, valamint az egész média cirkusz miatt. Ugyanis azt terjesztették róla, hogy felesége és ő sátánisták és szex, drog orgiákon vesznek részt. Polanski jutalmat tűzött ki a los angelesi újságban, annak, aki segít a nyomára bukkanni a gyilkosnak/gyilkosoknak. 1969 szeptember 1-én egy 10éves kisfiú egy revolvert talál, az apja azonnal értesíti a rendőrséget, akik nyilvántartásba veszik, majd jól elfeledkeznek róla...

A Los Angeles megyei seriffje és a magánnyomozói sokkal rámenősebbek voltak, szerintük volt összefüggés a gyilkosságok között. Több gyanúsított is volt, köztük Charles Manson is. Végül október közepén a rendőrség úgy döntött, hogy megvizsgálják az esetek közti hasonlóságot. A nyomok egy farmra vezettek ahol egy magát Manson családnak nevező hippi csoport élt. Bobby Beausoleil akit a Gary Hinman gyilkossággal vádoltak, is ezen a farmon élt. Az ő 17 éves barátnője mondta el, hogy Manson küldte el Bobby-t Gary-hez, hogy szerezzen pénzt. És mivel az nem adott, így megölték. Ezután a rendőrség elkezdte kapiskálni a dolgot, hogy valójában van összefüggés az esetek között.

A bíróság mindössze 20 perc alatt meghozta a döntését: Charles Manson, Charles "Tex" Watson, Patricia Krenwinkel, Susan Atkins és Linda Kasabian hét gyilkosságért lettek elítélve. Leslie Van Houten két gyilkosságért. Ezután a rendőrség előtt is világos lett, hogy mi volt Manson célja ezekkel a gyilkosságokkal: ki akart robbantani egy faji háborút, aminek később ők, a "család" lesznek a haszon élvezői.

A tárgyalás 1970. júniusában kezdődött. Manson egy véres X-el a homlokán jelent meg. Ragaszkodott ahhoz, hogy saját magát védhesse. Ha a követői vallomást tesznek ellenne, akkor halálra ítélik. Ki kellett alakítani egy hatékony kommunikációs hálózatot maga és a család között, illetve a család azon tagjai közt akik börtönben vannak és akik nem. Azonban ez a kommunikáció elég baljóslatú volt. Például Barbara Hoyt esete, aki az egyik szemtanú volt, és megfenyegettek, hogy megölik őt is és a családját is ha vallomást tesz. Manson családjának tagja halálos adag LSD-t adott neki be, de időben kórházba került. A bizonyítékok bemutatása után rosszra kezdtek fordulni a dolgok a család szempontjából. Manson összeszólalkozott a bíróval és azt ordibálta neki, hogy "valakinek le kéne vágni a fejedet!"

22 héttel a tárgyalás után a vád szünetet kért. Ekkor már védőügyvédek védték Mansont. A bíró megdöbbent amikor megtudta, hogy mindhárom lány halott, akik tanúvallomást akartak tenni. Charlie "lányai" úgy döntöttek, hogy azt vallják majd, hogy mindent ők tettek, Charlienak nincs semmihez köze.

1971 január 15.-én a bíróság tanácskozni kezdett. 9 nappal később meghozták az ítéletet. Bűnösnek találták Charlie-t, Krenwinkelt, Susan Atkinst, Leslie Van Houtent és Charles "Tex" Watsont is. Az ítélethozatal előtt Manson és a három nő kopaszra borotválta a fejét. Halálra ítélték őket. De 1972-ben eltörölték Kaliforniában a halálbüntetést, így "csupán" életfogytiglant kaptak.

Néhány idézet Charlie papától:

"Ezek a gyermekek, akik késsel támadnak rátok, a ti gyermekeitek. Ti neveltétek őket, nem én. Én csak segítettem nekik felemelkedni.”

„Itt van egy ember, aki Vietnamban százezrek halálát okozta, és ez az ember ítél el engem 8 gyilkosságért.” –
nyilatkozta Manson, Nixon kijelentésére, miszerint ő bűnös."

„Azt hiszem legfőbb ideje, hogy magatokba nézzetek, és elbíráljátok azt a hazugságot, amiben éltek. Kivetíthetitek ezt rám… de én az vagyok, ami mindannyiótokban benne él…”

7 megjegyzés:

  1. Szia!

    semmi baj, egy valami viszont:

    Ha cikket írsz és feletted más már kirakta a cikket légyszi tedd egy új bejegyzésbe mert nem ugrik felülre a cikked magától! Köszi!

    Amúgy tetszett! (az olvasók pl azért nem kommenteltek mert nem görgették lejjebb)

    VálaszTörlés
  2. Káin:
    Oks, ez meglesz legközelebb. Csak eddig amikor elkezdek egy cikket, akkor azt azonnal be is fejezem. Hát, most nem így történt. A képeket később tettem bele. De mostmár tudom.:D

    VálaszTörlés
  3. Szép kis történet a maga happy endjével...Ezt mind fordítottad? Alapos cikk, grat!
    Nem tudom miért vonzódtak azok a nők ehhez a pasihoz...előélete és kinézete alapján :/ kiakasztó -mm maga a történet

    Madame C.

    VálaszTörlés
  4. Madame C.:
    Nem fordítottam semmit. Ha van egy kis időm, energiám és kedvem szívesen böngészek sorozatgyilkosok után a neten. Erről a fickóról sok infót tudtam, így pár dolog fejből ment. Van/volt egy csomó idézetem tőle fent a gépen, de egyszerűen nem találom sehol. A South Park külön részt szentelt Manson bácsinak.:D Boldog karácsonyt Charlie Manson? Vagy boldog szülinapot? Már nem tudom.:D Amúgy ez a dolog, hogy sorozatgyilkosok után kutatgatok, ez a Marilyn Manson imádatomból fakad. Ugye a banda (kezdetben. Mára már ezt nem használják az új tagok) egy híres szexszimbólum és egy sorozatgyilkos névkombinációját használták. Marilyn Monroe és Charles Mansonból lett Marilyn Manson. Vagy ott van Albert Fish (korábban írtam róla) akinek szintén néhány dolgot az életéből fejből írtam. Tőle is van sok idézetem. Fel is használtam egy dalszövegben, amit szeretnék majd megzenésíteni, ha végre összejönne egy fasza zenekar, és az a dal róla szól. Ja, és egyébként a mai nap kap "rajongói" leveleket. Van egy saját honlapja is, amit Susan Atkins készített.XD
    Egyszerűen érdekel ezeknek az embereknek az élete. Ezért mindig türelmetlenül várom Káin következő sorozatgyilkosokról szóló sorozatát. De egyébként én teljesen "normáááális" vagyok. Tehát nem azért vonzódom ezekhez a dolgokhoz, mert gyilkolni akarok vagy ilyesmi.:D

    VálaszTörlés
  5. Tudod az a vicces, hogy a napokban volt róla egy film, amit ha nem is néztem meg csupán pár percnyi jelenet erejéig futotta. Annál a résznél kapcsolódtam bele a filmbe amikor a vén embernek a portáján éldegélnek. A filmen látottak tökéletesen megegyeztek a leírásoddal.
    "kamupók"

    VálaszTörlés
  6. Már vártam hogy mikor lesz cikk Charlie bácsiról és végre megérkezett! Sokszor olvastam az életrajzát,de ilyen részletesen mint itt még soha. Jó pár olyan dolgot tudtam meg amit eddig sehol sem olvastam róla:)

    Darkness: Egyetértek én is serial killer mániás vagyok sőt legszívesebben tanulmányoznám ezeket az embereket:D
    Van bennük amolyan rejtély ami miatt érdekesek számomra.

    VálaszTörlés

Ezeket is ajánljuk: