2011. szeptember 5., hétfő

Line : Biológiai terápiák története - zárás

Ezzel a cikkel fejezem be a XIX-XX. századbeli biológiai terápiás módszereit és felfedezőit. Egyes részei túl rövidek lettek volna így egy csokorba gyűjtöm őket.



1. Manfred Sakel : kereken 1900-ban született, zsidó származású osztrák, később osztrák-amerikai pszichiáter és neurofiziológus. Az orvosi diplomáját Bécsben szerezte, fő területe a neurológia és a neurofiziológia volt.

Hozzá kötjük az inzulin-kóma eljárást is (1927). Kábítószer függőknek inzulint adott nyugtatóként, majd észrevette, hogy ha túladagolja kómába eshetnek vagy epilepsziás rohamot kaphatnak. Később terápiaként alkalmazva szándékosan nagy mennyiségű inzulint adagolt a pácienseinek, majd cukorral oldotta ezt. Voltak akik jobban lettek tőle, de a veszélyessége miatt nem terjedt el.

Ő maga így nyilatkozott :

"A függőkkel kezdtem. Javulást figyeltem meg a komolyabb epilepsziás görcsök után… Azok a páciensek, akik előzőleg izgatottak és ingerlékenyek voltak, hirtelen elégedetté és nyugodttá váltak a sokk után… Sikereim a függők és neurotikusok kezelésében arra bátorítottak, hogy ezt az eljárást alkalmazzam skizofrénia vagy súlyos elmezavar esetében is."


Az elektrosokkal egy időben terjedt ez a módszer.

2. Meduna László : Magyar neurológus és pszichiáter, Budapesten tanult, majd az I. világháború alatt Olaszországban szolgált.

Különös érdeklődést mutatott a skizofrénia iránt, abban az időben úgy gondolták, hogy az epilepszia és a skizofrénia ellentétesek. Lipótmezőn kísérletezett, Nyírő Gyula felettesével.Nyírő előtte sikertelenül kísérletezett epilepsziások vérének beinjekciózásával (skizofrén betegeknél).

Ezután Meduna kámfor általi rángógörcsöket alkalmazott betegein ezzel kiváltva az epilepsziás rohamot, később áttért a kardiozolra, ezenkívül kifejlesztette a szén-dioxidos terápiáját, ami abból állt, hogy 30% szén-dioxid és 70% oxigént lélegeztet be a beteggel, aki ettől öntudatlan állapotba kerül kényszeres betegeknél alkalmazta, de nem ért el vele jóformán semmit így felhagyott vele. Később rájött, hogy az epilepszia és a skizofrénia nem váltja ki egymást.

3. António Egas Moniz : Portugál származású neurológus és pszichiáter, őt (is) nevezik a mai modern pszichiátria egyik úttörőjének.

Barátságos ember volt, a lobotómiához hasonlóan lyukat fúrt a páciens fejébe és alkoholt fecskendezett be, hogy pusztítsa az agysejteket. 1949-ben osztott Nobel-díjat kapott.. Hozzá kötjük még a pszichokirugia fogalmát is mely az idegek roncsolásából állt.

4. Ezekkel egy időben fejlődött az elektrosokk terápia, nem írok róla mert már megtették ITT és ITT

A kor pszichiáterei, akik ezt a fajta sokk-terápiát alkalmazták, hittek abban, hogy az így előidézett félelem és rettegés terápiás hatású, mivel a "rémület érzése" és az azt követő pentetrazol, triazol, picrotoxin vagy ammónium-klorid injekciók alapvetően megváltoztatták pácienst.


Biológiai terápiák- gyógyszeres kezelések kezdetei :

5. John Cade : ausztrál pszichiáter, abban az időben amikor a sokk-terápiák terjedtek ő megalkotta a lítiumos kezelést amit bipoláris (mániás depresszió) betegeken alkalmazott. Melbourne-ben fedezte fel, méghozzá tengerimalacokon való kísérletezéssel ami abból állt, hogy beteg emberek vizeletét fecskendezte beléjük. Később ezt használta hangulatstabilizátorként. Mármint a lítiumot. Ami mellesleg nyugtató hatással volt a beteghez, és Cade is eléggé lenyugodott akármennyire is igyekezett óvatos lenni :D

Ezután jött rá, hogy hol csökkenteni kell a szintet, több haláleset is történt, ezért az Egyesült Államokban 1970-ig be volt tiltva

6. Delay : Hozzá kötődik az első generációs antipszichotikum, a klórprozamin, később ezt elvetették, mert Parkinson-kor tüneteihez hasonló mellékhatásai voltak.

7.Roland Kuhn : Hozzá köthetjük az első antidepresszív hatású szert az imipramint. Óvatosan kísérletezett depressziós és skizofrén betegeken, a tüneteik egy idő után javultak.

Nu, ez volt a biológiai terápiák rövid története, ezután a szociális és családterápiák kialakulásáról szeretnék írni, majd a modern pszichiátriáról és a személyiségzavarokról illetve azok kezeléséről.

9 megjegyzés:

  1. :) Érdekes, mint mindig! Még mindig el-elcsodálkozom, hogy mennyi őrült ötlete volt ezeknek és azt hitték, hogy jó a terápiájuk. O_O

    VálaszTörlés
  2. Anyám...ez a kádas kép nagyon beteg, honnan szedted? amúgy várom a többit :DDD

    VálaszTörlés
  3. -Charlotte : Köszönöm, :) hát igen egy-kettő páciensnek is beillett volna...

    -Káinné : ŐŐ asszem ez abból a pakkból van amit még régebben szedtem le és ahol korhű pszichiátriai szanatóriumokat mutatnak be.

    VálaszTörlés
  4. Fúú már nem emlékszem, de egy jóóó hosszú pdf fájl volt orvostanhallgatóknak. Majd rakosgatok még ki belőle.

    VálaszTörlés
  5. -LIne: az jó lenne imádom az ilyen képeket :O

    VálaszTörlés
  6. Ezen terápiák olvasatán nem is csodálkozom, hogy az ilyen intézetek hemzsegnek a nyugtalan, ottragadt lelkektől. Ilyen kínzási módszereket legutoljára az inkvizíció korában találtak ki...

    VálaszTörlés
  7. tényleg ennyit ér egy Nobel-díj?

    VálaszTörlés
  8. -Susmus:

    Elég sok hülyeségért kaptak már az emberek...

    VálaszTörlés

Ezeket is ajánljuk: