2011. szeptember 24., szombat

Káin: A hastánc eredete és története II.

http://images.tribe.net/tribe/upload/photo/b15/583/b155831a-be6c-4a8e-8648-8511464001ec

Sziasztok!

Mivel volt egy minimális érdeklődés ezért folytatom a cikket, nagyjából átnéztük a történelmét és nagy vonalakban a stílusokat, most az eszközökről fogok írni és arról ami még bele fér ebbe a részbe. (Nem akarom, hogy túl hosszú legyen mert akkor amiatt nem lesz elolvasva X'D).


Eszközök


Fátyol

http://t1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcT-B-oPnUIWWVPviasmUILJzNKw-eqwzPMtZ5xtfava2cBDnk6sIw

Ez már az ősi időkben is az istennőkultusz egy része volt, az istennőkön akkor volt fátyol amikor szent zarándokútra indultak. A lefátyolozott nő mindig numinozitást sugároz, áhítatot ébreszt, tiszteletet kelt, elérhetetlenné, megérinthetetlenné tesz. A muzulmán nők az utcán fátyolozott arcukkal pszichikus területüket óvják. Már az iszlám előtt viseltek a nők fátylat, részben a nap elleni védelemként, részben a felsőbb osztálybeliek önmaguk megkülönböztetésére. Ez láthatatlanná tette őket, ők mindent láthattak, de őket senki. Ma a fátyol jelzi a nők és a férfiak világa közti határt. A nők így egy titkos testvéri összetartozást élnek át, ami erőt és bizalmat ad nekik. ezzel az eszközzel nagyon sok érzés fejezhető ki: titokzatosság, légiesség, erotika. Sokszor ez nem egy darab anyagként hanem a lélek meghosszabbításaként funkcionál. Sokszor a hernyóselyem az alkalmazott anyag mert az a leglégiesebb.

Ujjcintányér

http://t0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRtJfRpQoEUeOyf1AbmaKjSeddBCLZMfub0pZKjh8aoc2qztxwS

A szertartásokat végző és három lányok mind tudtak régen táncolni, hangszereken játszani. A dupla skill az volt amikor a zene és a tánc egyszerre folyt ez a kezekben lévő hangszerekkel volt lehetséges pl: kasztanyetta, ujjcintányér, kereplők. A hangja a cineknek elég erős, így a táncos aktívságát, életerejét emeli ki.

Bot

http://dancesamara.ru/wp-content/uploads/2010/10/dancesamara_tribalfusion.jpg

Anno Egyiptomban léteztek férfi botos táncok :D (nem röhög). Ezek harcos és önvédelmi mozdulatokból álltak. A nők később vették át és építettek bele a hastáncba. Ettől a tánc sokkal népiesebb lesz: általában teljes baladi ruhában, saidi vagy baladi ritmusra táncolnak vele. A hastáncban a bot a férfit szimbolizálja, a tánc során a nő azt fejezi ki vele, hogyan tudja irányítani, hogyan tud játszani vele, hogyan uralja, gyakran különböző testrészein egyensúlyozza, vagy körültáncolja. Ezt a női tudást azonban minden erőszakosság nélkül, nagyon játékos formában fejezi ki, nem beképzelten, csak a tudás büszkeségével

Kígyó

http://t2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTgyzv-A08MCnzIRLayWkf3yVTjEthiZEwVEkzm5jXmkLSKf7Ch

Voltak táncok az ókorban amit kígyóval nyomattak, ez a nagy istennők hatalmi szimbóluma. Ez a női istenek hatalmát és tekintélyét jelképezik, de a görög istennők attribútuma is volt. A női erő kifejezője.
További eszközök

Gyertya és kard esküvői szertartási eszköz. Mára már nem nagyon léteznek csak a táncban.


A hastánc funkciója és haszna

http://t0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRgN0bUrWTL9pFeVD8DX87ho8Ea_SkhxCEQEowZBTfcfNGKNItN9injWiCN3Q

Sok nyugati ember a szexualitással és a csábítással köti össze, de tévesen. Ez a látásmód azt mutatja: a nyugati ember még a fáradtságot sem veszi hogy tájékozódjon olyan nagyképű és felszínes :D. =jaj imádom fikázni az embereket X'D). Már az előző részből megtudhattuk hogy ez termékenységi tánc ami szertartások alatt folyt, a női testet felkészítette a szülésre és még sorolhatnám és: NEM CSAK A HAS MOZOG EZ EGY TÉVES ELNEVEZÉS!

Farab Firdoz (táncos) azt állítja, hogy a hashullám, remegtetés a szülés és a vajúdás természetes mozdulatain alapulnak.A hastánc önbizalmat ad, előhívja a nőiességet és alakot formál, testtartást javít. Próbáltam több oldalt is átnézni de mindenhol ezt látni max átfogalmazva vagy több rizsával :D. A következő részben kiemelten a tribal fusion és a gótikus tánccal fogunk foglalkozni és interjút is készítek a tanítómmal! :3

http://www.velvetpeacockdesigns.com/Ghawazee-coats/ghawazee_coats.jpg

-Érdekes linkek:

-Hastáncos magazin

2 megjegyzés:

  1. Az egy minimális érdeklődő köszöni a folytatást és dicséri a tök jó képeket+várja a kövi részt! :)
    Ja és asszem most megtaláltad a megfelelő bannert! ^_^

    VálaszTörlés
  2. -Charlotte:

    Jaj de kedves vagy! :) Búúúú köszi bár kicsit sajnálom hogy nem tudtam szépen megcsinálni de nem értek a PS-hez XD

    VálaszTörlés

Ezeket is ajánljuk: