2011. szeptember 4., vasárnap

Daems: Testbeszéd Cicafülekkel

Annak örömére, hogy megérkeztem Portsmouth-ba és 2 nap után be is kötötték a netet, szeretnék veletek megosztani egy új japán őrületet.

Nemrég szereztem be cicafüles hajpántom a Maybe Innocent-ről, s barátnőm máris azzal traktál, hogy milyen nagy kár, hogy a fülek nem mozognak a hangulatomhoz illően. De természetesen erre is van megoldás! A Gizmodo állítása szerint Japánban már bárki beszerezhet mozgó nekomimit!








Lehet, hogy sokan nem gyakorolják a "telekinézist", de az agyhullámok fizikai ereje igencsak foglalkoztatja a tudósokat és már rengeteg mindent állítottak össze világszerte a laborokban, amit akár "a gondolatainkkal is irányíthatunk". Japánban a komoly neuro-technológia teszi hétköznapi szórakozássá eme "agyhullám-tudományt".

A legújabb hi-tech trend a Nekomimi, a "hangulatingadozó" cicafülek, amelyek a viselő mentális állapotára reagálva lendülnek mozgásba.


A Nekomimi készítője a Neurowave nevű vállalat. Legújabb projektjükkel noninvazív agyi képalkotó technikákkal próbálnak a divat világába is betörni. A Nekomimi a fejre rakható füles hajpánton túl egy agyhullám-szenzorokkal ellátott szerkezet, amely képes a viselő érzelmeinek olvasására.


A fülek élesen az égnek merednek, ha viselőjük ideges vagy rendkívül koncentrál valamire. Relaxált állapot esetén viszont lekókadnak. Ha valaki viszont nyugodt de mégis egy adott tevékenységre koncentrál közben, akkor a fülek körkörös mozgásba kezdenek. Ha csökken az agyi aktivitás, a fülek lassan, gyengéden mozognak ide-oda.


A Nekomimi egyik készítője úgy nyilatkozott, hogy szeretett volna egy olyan kommunikációs eszközt létrehozni, amely mindenki számára elérhető és szórakoztató. Végül a cicafülekre esett a választás, mivel a macskák népszerűek Japánban.


[Nakano Kana, tervező]: "Amikor a macskák megrémülnek és el szeretnének ijeszteni egy betolakodót, akkor lecsapják füleiket. Viszont a mi Nekomimink leengedett fülei egy ellazult állapotot jeleznek. Ezt azért találtuk ki, mert az emberek aranyosnak találják a lelapult cicafüleket. Így végül is adaptáltuk a macskák testbeszédét az emberek tetszéséhez."


A neuro-kontroll tudománya több laboratóriumban is szerepet kapott. A mai nap is folyamatban levő kutatásokkal szeretnék elérni, hogy az esetleges végtag-bénulás kevesebb terhet jelentsen az emberek számára. Svájcban például a kerekesszékben ülőknek próbálnak ezzel segíteni, Németországban pedig azzal is próbálkoznak, hogy segítsék a rászorult (lebénult karokkal vagy lábakkal illetve ki nem fejlődött vagy amputált végtagokkal rendelkező) embereket az autóvezetésben.


Igaz, hogy a Nekomimi ezekhez képest úgymond csak egy játéknak tűnik, de Nakano úgy véli, hogy remek példa a tudomány népszerűsítésére az egyszerűbb emberek körében. Hozzáteszi, hogy a Nekomimi segíti a szégyellős gyerekek és idős emberek kommunikációját a környezetükben élőkkel. De egyelőre a Nekomimi csak egy divatos kiegészítő.

A Neurowave tervezi, hogy nyitni fog a nemzetközi piac felé a Nekomimivel és már Japánon kívül is viselhetik a terméküket pár száz dollárért. De vajon tényleg van rá igény?

Ti vennétek egyet, ha tehetnétek? Megéri, hogy lássák az emberek, ha ideges vagy? Vagy így tényleg könnyebb lesz őszintén kommunikálnunk?

A testbeszédet ugyanis nehéz értelmezni, mert egy-egy mozdulat személyenként változhat, főleg ha egy nemzetközi csapatról van szó. A tárgyalóteremben karba font kézzel ülő új-zélandi például nem tartózkodó vagy bunkó, hanem éppen nagyon magabiztosnak érzi magát. A szemkontaktust kerülő japán pedig nem félénk, hanem tisztelettudó.

De már Európán belül is vannak különbségek. Ha próbálsz megismerni egy angolt, akinek éppen kitárulkozol, valószínűleg nem fognak veled ellentétben hosszasan a szemedbe nézni, hiszen mialatt ez nálunk az őszinteség és tisztelet jele, addig ők ezt illetlenségnek illetve támadásnak is vélhetik.

Ha nézitek a Hazudj, ha tudsz! című sorozatot, akkor az amerikai arcizom-rándulások illetve a különböző testtartások együttes értelmezésből a főhős úgymond belelát mások fejébe. De vajon tényleg tudatnunk kell a világgal, hogy mikor vagyunk valóban idegesek és nyugodtak?

A pszichológusok minden esetre nagyon sokat foglalkoznak az emberi érzelmekkel, hazugságokkal és a stresszel, nemcsak a laboron belül, de még a díványon heverő pácienssel szemben is. Paul Ekman (aki nem mellesleg a fentebb említett sorozat ihletője) például arckifejezések alapján matat mások fejében. Több mint 50 év kutatásai alapján David Matsumoto és Mark Frank segítségével megalapította a Paul Ekman Csoportot, amely online kutatási segédanyagok forgalmazásával foglalkozik, ami azt bizonyítja, hogy igenis van igény a testbeszéd illetve a mimika értelmezésére a rendőrségi kihallgatásokon kívül is. Ugyanis lehet, hogy valaki meg tudja játszani, hogy teljesen nyugodt, de egy-egy apróbb mozdulata elárulhatja, hogy valójában izgul. Viszont ez nem jelenti azt, hogy az utca embere mindenkivel tudatni szeretné, hogy mennyire feszült. De ettől függetlenül én szívesen viselném a Nekomimit (a hangulatgyűrűk nem jöttek be, mivel mindig befogták az ujjam).

Egyébként Ekman az a tudós, aki bebizonyította kísérleteivel, hogy 7 alapvető érzelem van, amely a világ minden táján azonos és az arcról is leolvasható: öröm, harag, meglepetés, undor, szomorúság, félelem, érdeklődés. Azt hiszem, megvárom, amíg a Neurowave kiadja azt a Nekomimit, amely ezeket az érzelmeket fogja tudatni társaimmal. Csak nehogy a végén elfelejtsünk beszélni! Bár néha nem lenne rossz egy olyan társadalomban élni, ahol mindenki megérti egymást akár szavak nélkül is, nem pedig félreérti...

1 megjegyzés:

  1. Wáááá nagyon durva nekem ez kell! XD amúgy ha cikket írsz nyiss neki újat ha feléd postoltak mert semmi sem jelzi hogy régebben kiraktad, még én sem láttam!

    VálaszTörlés

Ezeket is ajánljuk: