2011. szeptember 11., vasárnap

Ahowe: Pokol kapuja 2.?

Sziasztok.

Egyik ismerősöm küldözgette a hülyeségeit egyik nap és megakadt a szemem egy cikken, rögtön Kami poklos cikke jutott eszembe, így hát muszáj leközölnöm.

Szovjetekről tudjuk, hogy nagyon érdekes emberek. Az alábbi esetet szerintem többen is ismeritek.

1971-ben a szovjetek kőolaj vagy földgáz után kutattak Türkmenisztánban, a sivatag közepén. Véletlenül, vagy direkt, de sikeresen megfúrtak egy óriási barlangrendszert, amely a beomlást követően elnyelt minden fúrótornyot, egyéb berendezéseket. Emberáldozata állítólag nem volt, vagy csak nem hozták nyilvánosságra.




A 20 méter mély kráterből kiáramló gázok nem kevés mérgező anyagot tartalmaztak. Mivel a kitörést nem tudták elfojtani, úgy döntöttek, hogy meggyújtják. Azt hitték, hogy pár nap alatt elég.. Nos, ez a pár nap 40 éve tart. Csak találgatni lehet, mekkora mennyiségű gáz égett el eddig, illetve mennyi tartalékkal rendelkezik még.


A helyi lakosok csak a "Pokol kapujaként" emlegetik. Ez nyújt látványosságot a maroknyi arra tévedő turistának manapság. Az izzó gödörből kiáramló hőség csak pár percig elviselhető, egyébként a kráter főleg éjszaka nyújt "pokoli" látványt.


[origo]: 2010-ben a türkmén miniszterelnök figyelmét is felkeltette a jelenség. Türkmenisztán évi 75 milliárd köbméter gázt termel ki, melyet szeretne megháromszorozni a következő 20 évben (mégpedig a sivatag középső területére fókuszálva). A miniszterelnök meglátogatta a krátert, és elrendelte, hogy a hatóságok minél előbb keressék meg a tűz megszüntetésének módját, vagy legalább biztosítsák, hogy ne veszélyeztesse a közeli gázmezők fejlesztési munkálatait.


3 megjegyzés:

Ezeket is ajánljuk: