2010. október 2., szombat

Puppet: Játékajánló

oEddig leginkább point and click-játékokat mutattam be, ma egy kicsit nagyobb kaliberű játékot szeretnék bemutatni. Személy szerint az egyik kedvencem, egyszerűen megunhatatlan.

Witcher

A játék egy 2007-es lengyel RPG (role playing game), melyet Andrzej Sapkowski, lengyel fantasy író novellái alapján készítették (az egyik ilyen híres novellája a The Last Wish címet viseli). A játék az elmúlt években számtalan elismerést szerzett szerte a világon, több mint egymillió példánya kelt el világszerte. A lengyel író novelláit a lengyel CD Projekt stúdió valósította meg virtuális keretek között.

A történet egy középkori fantáziavilágban kel életre, melynek főszereplője Riviai Geralt, a witcher, egy professzionális szörnyvadász. A witcherek jellemzője a gyors regenerálóképesség, kiélesedett érzékszervek, embereknél jóval nagyobb erővel bírnak és olyan harcokban vesznek részt, melyre egy átlagos ember képtelen lenne. A történet kezdetén hősünk amnéziában szenved, úgy is mondhatjuk, hogy a játék egy nagyon jól kitalált in medias ressel indít. Így ismerhetjük meg hát a Fehér Farkast, akit más witcherek mentenek meg. Ám a történet legelején megjelenik a bonyodalmat okozó mágus, Azar Javed, aki a witcherek mutációinak folyamatait akarja ellopni tőlük. Ez indítja el Geralt kalandját Vizima városában, ahol az elveszett witcher-titkok után kutatva keveredik számtalan más bonyodalomba.

A játék grafikája nagyon szép, részletesen kidolgozott, nagyon sok látványos elem található benne, néhány részt személy szerint lenyűgözőnek találtam. Minden apró részletre odafigyeltek, egészen a nappali és esti égbolt változásától, a beszélgetések közben megjelenő emberi gesztikulációkig tényleg mindenre nagyon ügyeltek.

A játékban ami még jelentős, hogy cselekménye több szálon fut és több végződése lehet. Már a legelejétől választás elé helyezik a játékost, hogy melyik feladatot tartaná érdekesebbnek, majd egy megadott ponton ezek a mellékcselekmények bekapcsolódnak a történet fő vonalába. Emellett rengeteg mellékfeladat van a játékban, vannak amikben ölni kell tucatszámra a szörnyeket, ám akad olyan is amelyben egy szerelmi ügyet kell megoldani (bár ha úgy vesszük ezekhez is társul némi gyilkolászás :)). A játék 18 éven aluliaknak nem ajánlott, mivel az izgalmak mellett szexuális töltettel is rendelkezik (prostituáltak, egyestés kalandok elcsábítható nőkkel), valamint az alkoholfogyasztás is korlátlan (egészen addig amíg ki nem üti magát a főszereplő). És nem mellékesen drogot is lehet benne fogyasztani .

Ám az alkoholnak az italozáson kívül más, fontos szerepe is van, hiszen egy witchernek jártasnak kell lennie az alkímiában, különböző főzetek segítségével egy időre erősítheti magát a karakter, elősegítheti regeneráló képességét, a kardra kenhető olajok segítségével növelheti a sebzést, fájdalmat az ellenségen, valamint bombák készítésével tovább gyengítheti ellenfelét.

Talán így elsőre nehéznek tűnik a játék, ám kezelése nagyon egyszerű, szerencsére a készítők nem komplikálták túl az egészet. Van egy olyan opció a játékban, hogy csak az egér segítségével játszol, billentyűzetet nem szükséges alkalmazni, de aki hagyományos billentyű+egér kombinációt szereti, arra az irányítási módra is van lehetőség.

A játék kapcsán érdemes megemlíteni a betétdalokat, amelyeket szintén lengyel zeneszerzők alkottak. A legtöbb szám hihetetlenül nyugtató és harmonikus, ám a harcokhoz természetesebben sokkal dinamikusabb és energikusabb zenéket komponáltak.

Witcher vs. Striga

Ennél a pontnál pedig meg kell említenem a játék gépigényét; talán a játéknak ez az egyetlen hátránya, hogy nagyon megterheli a számítógépet. Minimum kell hozzá egy Windows XP SP2 vagy frissített Vista. Intel Pentium 4 2.4GHz vagy AMD Athlon 64 +2800 processzor. RAM: 1 GB XP-re és 1.5 GB Vistára. 128 megás videokártya, mely támogatja a DirectX9 Vertex Shader/ Pixel Shader 2.0 rutinokat, tehát NVIDIA GeForce 6600 vagy ATI Radeon 9800. 8.5 GB szabad hely. Ajánlott konfiguráció: Intel Core 2 Duo 2.13 GHz vagy AMD X2 5600+, 2 GB RAM, NVIDIA GeForce 7900 GTX vagy ATI Radeon X1950 PRO.

A játék magyarul is megjelent a számtalan más nyelv mellett, az egész játékot magyarították, így nagyban megkönnyítették az emberek dolgát.

A játéknak már a folytatása is készül Witcher 2: Assassins of Kings néven, ami várhatóan 2011-ben fog megjelenni.

Egy kis ízelítő

Hivatalos trailer:



Játék bevezetője:



A konzolos verzió trailere:



A játékmenet bemutatása:



Vader- Sword of the witcher (a Witcher által ihletett zenének egy külön lemezt készítettek, nem mellékesen a Vader is lengyel :D):



És egy kis ízelítő a játékban található zenékből (személy szerint ez a kedvencem):



Enjoy! :)

3 megjegyzés:

  1. Hihetetlen, de tegnap mielőtt megjelentetted volna a cikkedet, a Witcher jutott eszembe, nosztalgiából. Meg véletlenül egy witcher videó linket dobott ki a kereső. Végül ráleltem arra a videóra is amiben a játék második részét reklámozták. Csak még neten (már mint letöltő oldalon :P) nem találkoztam a játékkal. Élveztem minden egyes pillanatát (na jó amikor ugyan azok a szörnyek jöttek már százmilliomodik alkalommal már kicsit untam a GYAKorlást rajtuk :P).
    Várom már a második részét a játéknak. Ha ugyan ilyen élvezetes lesz, mint az első rész, lehet rákattanok arra is.

    VálaszTörlés
  2. Húúú, ez egy nagyon jó játék lehet! Hallottam már róla régen, le is töltöttem a demóját, de a videokártyám nem bírta a kiképzést, szép zöld kockás volt az egész. :( Pedig biztos, hogy nagyon jó játék. Némi plusz információval még tudok szolgálni, ugyanis magyarok is részt vettek a játék fejlesztésében, pl. a teljes intro videót magyarok készítették. Itt egy teljes műsor a játékról, és beszélgetés a magyar készítőkkel:

    http://www.levelup.hu/video.php?todo=popup&vid=170

    VálaszTörlés

Ezeket is ajánljuk: