2010. október 31., vasárnap

"kamupók": Kósza gondolatok

A doppelgangeres téma még mindig foglalkoztat és a napokban bebotlottam egy olyan irományba ami a jelenséghez hasonló, sőt leginkább a doppelganger ennek a jelenségnek a félre magyarázása. Kezdeném is a felvázolását a dolognak.

Nos azaz oldal ahonnan merítette az ötletet Nyarlathotep tartalmaz egy bizonyos részt ami így hangzik:

"...De a Doppelganger, a félelem és a sötétség árnyszerű lénye fél a haláltól, mert nem képes szembenézni a sír utáni szellemlét fényével. Az érzékenyebb lelkek tudatában vannak annak a pillanatnak, ami­kor a hasonmás eltávozik, és ezután földi életük utolsó három napjá­ban a béke és a harmónia érzése tölti el őket... "

Igen érdekesnek találtam azt a részt olvasni csak éppen más szemszögből. Méghozzá A.J. Christian könyvének egyik kivonatában találkoztam vele az Élet-Halál taglalásánál (sajnos csak a kivonathoz jutottam hozzá anyagi okok miatt, amit a neten elérhetek). Szóval következzen összehasonlításként amit a kivonat tartalmaz:

"...Amikor egy ember teste a materiális életben használhatatlanná válik, mindössze annyi történik, hogy a tudata figyelme teljesen elfordul a fizikai világtól és a testtől. Részleges elfordulás esetén a tudat már az Énen keresztül megkezdte azon energiáinak visszavonását, amelyekkel az éppen aktuális testet fenntartja, és a felszabadult energiákkal már az újabb létezést, a másik dimenzióban kezdődő életet készíti elő. A tudat teljes elfordulásának folyamatára nincs univerzális útmutató, a megélt élmények az egyéniség tapasztalataitól, elvárásaitól, hitétől függenek..."

Érdekes egybeesésről tesz tanúbizonyságot a kettő, de én az utóbbival értek egyet. Tehát valódi önmagunk mindig is itt él bennünk és próbál az általa helyesnek vélt útra terelni bennünket. Azért tűnhet ez a kivetülés (már akinek volt ilyenje) gonosznak vagy embertelennek, mert a felsőbb tudatunk nem ember. Nem kötik az emberi lét szabályai, így gyakran nem érthet egyet döntéseinkkel. A belénk nevelt dogmákkal sem ért egyet, amiket emberi éltünk során kényszerítenek ránk és zárnak újabb korlátok közé bennünket velük. Ahogy már máskor kifejtettem, nem a külsőségek határozzák meg azt, hogy ki a jó ember és ki a rossz, hanem ami belülről jön az határozza meg. Hiszem, hogy minden ember belülről jót szeretne, de a ránk telepedő félelmeink amik kívülről érkeznek eltorzítják valódi szándékainkat és cselekedeteink nem éppen úgy alakulnak ahogyan mi azt szeretnénk. A félelmeink által vizionált képek gyakran előfordulnak és az általunk jónak gondoltak kevésbé. Ennek csupán annyi oka lehet, hogy míg Európában a félelmet ültették el az emberekben a vallási dogmák által és ez kihatott egész Európa fejlődésére, máshol (ugye keleten) a pozitív élet felfogást tanították egyes vallások vagy filozófiai irányzatok ezért náluk a negatív képek kevésbé voltak olyan erősek, mint a pozitívak. Bár ez változott mióta Európa és a botor "félj Istentől, különben megbüntet" eszméikkel nekivágtak a Föld felfedezésének és erőszakkal helyet kértek a vallásuknak minden hova. Igazából hitet kell írnom, mivel az embereket a hitük és hiedelem rendszerük korlátozza a leginkább. Ki miben hisz. Európában a népek félni tanultak meg Istentől és ezáltal saját maguktól. A fizikai valóságot, örömöket és az emberi gondolkodás által felmagasztalt "dolgokat" tartják az elsődleges irányelvnek, mivel a vallás kitalálói a fizikai világot tartották elsődlegesen meghódítandó területnek. Fel sem merült bennük, hogy valamit félre értelmezhettek, pedig megtették. Tűzzel-vassal, elnyomással és félelemmel korlátozták és korlátozzák mind a mai napig az emberek legnagyobb részét és ez a felfogás csupán a meg nem értés szüleménye. Vajon hány ember gyakorolja az önvizsgálatot? És ha gyakorolják akkor helyesen alkalmazzák-e? Állandó lelkiismeret furdalást és bűntudatot okozva saját maguknak, félelmet, dühöt és egyéb negatív tévképzetek közt hagyják vergődni magukat, pusztán azért mert az "emberi eszméknek" és "emberi normáknak" nem felelnek meg. Döntsük már el mi a fontosabb? Egy életen át szorongani és nyomorogni, mert hazudunk önmagunknak aki ráadásul ismer is és tudja, hogy helyesen cselekedtél-e egy adott szituációban vagy sem. Tudja mi okból foglalta el a testet amiben jelenleg létezel.

Felszabadultam. Szabadabbnak érzem magamat, mint eddig valaha. Részben a tudatos figyelésnek, részben annak, hogy nem aggódom már annyira a fizikai létem és az emberi korlátozások miatt. Az emberi törvények egy fityfenét sem érnek számomra. Én magam tudom, hogy mit akarok megtenni és mit nem. Az emberi törvények a megfélemlítésemre törekszenek, mert abból indulnak ki, hogy minden ember gonosz vagy rossz. Minden ember bűnös szándékú. Nem ismerős egy kicsit? Az Európában elterjedt Biblia nem azt mondja ki, hogy az ember egy bűnös faj, mert Ádám és Éva bűnbe estek? Miattuk kell szenvedniük a leszármazottaiknak is? Tehát eleve úgy kezeljük magunkat, hogy mi vagyunk a bűnösök? Minden ember bűnös ha tudni szeretne valami? Az egész életünkben így folyik itt Európa szerte. Ha tudni akarsz valamit akkor mások emiatt dühbe jönnek, haragudni fognak rád vagy bármi negatív dolgot vonz a másik részéről a "felszínére". Csupán egyetlen félre sikerült, nyavalyás könyv miatt dúljon Európa szerte a depresszió és az önmarcangolás. Mindenki maradjon segg hülye és örüljön annak, amit elért vagy elérhet a fizikai világban.

Még egy utolsó példa arra, hogy a Doppelganger nem más, mint valódi önmagatok:

Percy Bysshe Shelley élete kissé nyugtalan volt. Mindig újabb dolgokat akart elérni. Mozgalmas volt az élete az akkori kor emberéhez képest. Az egyik alkalommal amikor a teraszon állt és nézte a tájat felbukkant a kivetülése és megkérdezte tőle, hogy "Milyen sokáig áll szándékodban elégedett lenni?" Mintha szemrehányást tenne neki. Mintha nem azt a sorsot választotta volna magának az író, mint amit eltervezett.

Szóval ha "véletlenül" magányotokban találkoznátok önmagatokkal ne röstelkedjetek megszólítani. Tegyétek fel neki a következő kérdést: "Merre is kéne elindulnom az életben?"Ugyanis szerintem ha az ember találkozik önmagával akkor bizony nagyon eltévedt az "élet tengerén". Gondolom ez már az utolsó figyelmeztetések egyike, amit tehet értünk valódi lényünk. Ezért jelenik meg számunkra kedvezőlen arckifejezéssel, mert nem azt tettük amiért testet öltöttünk magunkra...

15 megjegyzés:

  1. Wow ez aztán elgondolkodtató írás lett!
    Jó hogy végre tisztább képet kaptunk erről a jelenségről mert eddig nem igazán tudtam hova tenni ezt a doppelgänger dolgot.:

    Az emberi törvényeket pedig szívesen felrúgnám sőt ennek tudatában is vagyok nap mint nap,de nehéz eljutni addig. Legalábbis én így vagyok vele jelen pillanatban!

    VálaszTörlés
  2. "Állandó lelkiismeret furdalást és bűntudatot okozva saját maguknak, félelmet, dühöt és egyéb negatív tévképzetek közt hagyják vergődni magukat, pusztán azért mert az "emberi eszméknek" és "emberi normáknak" nem felelnek meg."....basszus ez de nagyon igaz. :-s

    Kamupók, Te, hogyan jutottál el erre a szintre??? Úgyértem, hogy hogyan kezdted el???

    Köszönet a cikkért!

    VálaszTörlés
  3. Huuuh na igen! Ezért járok fel minden nap többször is a Mortemre. Nagyon jó írás, nagyon jól megfogalmazott gondolatok. Köszönöm^^ *megemelni nemlétező kalapját.* Ezen a témán és is sokat szoktam agyalni, de sose tudom rendesen megfogalmazni, remélem majd egyszer én is eljutok ide.

    MSE

    VálaszTörlés
  4. Nekem is tetszik a cikk:)

    Kamupók,akkor kérdezek:)

    Nem veszélyes túl okosnak lenni ebben a világban?Nem fogsz beleörülni,hogy olyanok vesznek körül főként,akikhez ha nem alacsonyodsz le,akkor egyedül érzed majd magad? :)
    Példa:
    Ha én ilyen,általad írodott témát mesélek a munkahelyemen és próbálom kifejteni...akkor én vagyok a hülye,depressziós...én hiába tudom,hogy ők vannak bezárva a földi kalitkájukba,nem tehetek semmit...nekem is le kell alacsonyodni és résztvenni a primitív dialogusaikba,különben egyedül maradok...ezért írtam,hogy muszáj színészkedni az emberekkel úgy,hogy belül-önmagamban tudom a helyes utat...és hiába ajánlom nekik a Donnie Darko-t vagy a Mesterséges értelmet...mert jobban megy a Fekete Pákó és Hajdú Péter :)) Nem tudsz mit tenni,ez a földi lét bukásra van itélve?:)

    VálaszTörlés
  5. Az őszintét megvallva csupán az elején gondolkoztam el a doppelgangeres összefüggésről, a többin egy percet sem gondolkoztam csak úgy jött magától és kész. Nagyjából olyan volt, mint amikor a Jehovás srácnak beszéltem. Akkor sem bírt megnyikkanni az agyam, legfeljebb kijavította a nyelvtani/helyesírási hibáimat. Miért is őrülne bele az ember abba, ami a dolga? Lépésről lépésre próbálgatom leírni azokat a dolgokat amik a saját fejlődésemben megfordultak és tudatosan észre sikerült vennem.
    Nem veszélyes túl okosnak lenni, mert ez már nem valódi észjárás, hanem a kapu ami mögött önmagam lapul résnyire kitárul időnként és mutatja olyankor, hogy mi a teendő vagy teszi amit éppen kell.
    Nos Skinny látom neked is nagy az igazságérzeted, főleg akkor ha esetleg hírül adják, hogy megint valamelyik megmondó János sikeresen elbújt valamelyik "kreált" törvény mögé. Ilyenkor régebben nekem is elszállt az agyam, ma már jobban bírom az effajta primitív dolgokat elviselni. Ez olyan, mint amikor a fogócska szabályait leginkább az írja akit kergetnek.

    Charlotte: Én még mindig csak laikus vagyok. Vannak nálam fejlettebbek is. Könyvek olvasásával sikerült, de először kellett a gondolkodás is. Amúgy mindenkinek magának kell éreznie, hogy mire hivatott. Leginkább a könyvek abban segítenek, hogy erősítsék bennünk a hitet önmagunk megismerése nem csak ostobaság. Káin is és én is ajánlottam pár könyvet. Amúgy figyelj oda, mert ha érzed, hogy befordulsz, fáj a fejed, pondrónak kezded érezni magadat akkor tedd le amit olvasol mert nem állsz még készen rá, hogy végig olvasd.

    VálaszTörlés
  6. MSE köszönet a dicséretért, te is előbb-utóbb sorra kerülsz ha komolyan gondolod a fejlődésedet.

    Janezz Darko:
    Szóval nem veszélyes túl okosnak lenni, mert minden ember magának tanul ;) Ha ők beérik a Pákoval meg a többi szennyel és nem foglalkoznak úgy magukkal amiért ide kerültek üsse kavics. Majd máskor előlről kezdik. Ne aggódjatok semmi miatt. Vegyétek komolyan az életet, de ha játék kerül az utatokba akkor szórakozzatok. Tudatosan figyeljétek a világot. Közben pedig magatok fejlesztésével és elfogadásával egy olyan pozitív állapotba kerülhettek ami kihat majd környezetetekre és ez a cél lebegjen a szemetek előtt. Legalábbis nekem ez lebeg előttem. Az utóbbi eltelt napokban nagyon is pozitív légkör vett engem körül ahová csak mentem. Persze volt egy kis bosszankodás, de elhanyagolható az általános jó kedv miatt. Magától jönnek/kialakulnak majd saját fejlődésetekkel a dolgok, mivel vonzani kezditek magatok köré a jó dolgokat, pozitív élményeket vagy bármit ami éppen eszetekbe jut. És nem őrülsz bele a magányba, mivel a munka helyen lehet dolgozni is :P aztán irány haza ha elég volt a locsi-fecsi munkatársakból. Amúgy rendezgetem a gondolataimat és én magam is részt veszek a munkahelyi "játékokban", mert "csak" játszunk, de azok nem komolyak, csak elvarrható mellékszálak az életnek. Nem kell győzködni senkit, magától kialakulnak a dolgok. Vegyél részt a játékban és alakítsd szép lassan a saját szád íze szerint. Vagy csak simán élvezd a kötetlen/felhőtlen szórakozást. Ha nem tetszik utasítsd el és foglalkozz magaddal.

    VálaszTörlés
  7. Huu Kamupók nagyon tetszenek az írásaid, mert én is eléggé kinyitottam magamat a spiritualitás felé és azon vagyok, hogy fejlődjek.
    Nem tudom, én amikor belecsöppentem a spirituális közegbe, akkor azt mondták nekem, hogy olvassak OSHO-t meg Tolle-t.
    Te hogy vagy ezekkel? Volt már kezedbe tőlük könyv? (mert ugye A.J Christian-t olvastál már...)

    Egyébként nekem is voltak már olyan szituációim, mint amit Janezz Darko írt. Nem azt mondom, hogy okos vagyok, de talán már magasabb fejlődési fokon állok, mint az emberek többsége és a baráti köröm, így aztán tökre hülyének néznek, ha "okosságokról" beszélek. Olyankor inkább befogom a számat és a későbbiekben is próbálok "olyan" témákról nem beszélni velük. DE nem érzem magam magányosnak, mert utána úgymond vissza tudok állni az én kis világomba. Csak azért rossz, mert szívesen beszélgetnék másokkal is ilyen témákról.

    VálaszTörlés
  8. Látom nagyon ráálltál a témára, de tetszenek az írásaid!

    VálaszTörlés
  9. Anno még BKV-s korszakomban ajánlották nekem OSHO-t egyik munkatársnőm, de odáig nem jutottam el, hogy bele is olvassak akár egy könyvébe is. Tolle-ről pedig tőled hallok először. Egyébként ha az utak különböznek is egymástól, de mindnek egy a vége, saját magunk megismerése és ez már egy új aion kezdete, a tudatos élet/lét időszaka, amikor a világot elkezdjük a saját akaratunk szerint formálni.

    VálaszTörlés
  10. [még jó, hogy tetszik neked egy-két szösszenetem Káin, mivel meglepő, de magamtól is képes voltam felfedezni a Keresztény egyházak ártó tanításai és jelenlegi életünk párhuzamos részeinek összefüggését ;)]

    VálaszTörlés
  11. Akaratlanul is felvetődik bennem,hogy a sok "birkának" vezető kell,tehát akik magasabb állami poziciót töltenek be vagy médiában dolgoznak,azok csúnyán kihasználják az átlagembert és "bezárva" tartják,de vajon miért nem inkább az ellenkezőjét teszik?Nyugalmasabb és élhetőbb világ lenne ez,ha önmagunk felfedezésére inspirálnának bennünket:)
    Vagy annyira elfajult a helyzet,hogy a parlamentbe már csak a vezetők doppelganger-eit látjuk,akik saját maguk próbálják helyretenni az országot,amig a hasonmás otthon vegetál,csorgó nyállal:)?
    Bocs a politikai kitérőért:)

    VálaszTörlés
  12. Nem a doppelganager valójában saját magunk, valódi önmagunk és az ego az aki tévútra visz a különböző társadalmi berögződésekkel és "emberi" értékekkel. Kryon írása szerint (amit nem olvastam végig...) a magas pozícióban lévő emberek karmája az egyik legerősebb, amit nagy nehézségek árán tudnak csak leküzdeni és ezért jár nekik az a magas pozíció ahol vannak. Ezt a fajta megalomániát pedig saját karmájuk okozza. Nem olvastam végig azt a részt ami ezzel foglalkozik, mert rosszul lettem. Ezért nem tudom mennyi igaz belőle és én, mint a társadalom alján helyet foglaló kizsákmányolt, nem tudok egyet érteni ezzel az állítással, de majd idővel fény derül az igazságra és ha rájöttem megosztom veletek.

    VálaszTörlés
  13. Kamupók:

    Oksi, majd utána nézek a könyveknek, de sztem előbb még rendet kéne egy kicsit tennem a fejemben, hogy maximálisan rá tudjak koncentrálni. =)
    Köszönöm a válaszod.

    VálaszTörlés
  14. Nincs mit. Elsőre egy kis szórakoztató irodalomnak tűnik, már mint amivel én kezdtem. James Redfield könyveivel, a Mennyei Próféciákkal. Az első könyve sikerült a legjobban. Nyitottabbá tett a dologra, de később értem meg a befogadásra. Az Istenes szavak olvastán, rögtön az egyházra asszociáltam belőle és a szörnyűségekre amiket műveltek. Mára már eltudom vonatkoztatni a kettőt egymástól. Tehát apró kúszásokkal, mászásokkal kezdtem és most próbálok meg lábra állni... Ha már talpra kecmeregtem azt jelenti, hogy a mindennapjaim részévé váltak a tanultak, de mindenkinek máshoz van affinitása és máshogyan kezdi, tehát más képességeket nyit meg magából a világra...

    VálaszTörlés
  15. Kamupók:

    ^_^ Mindenképp utánajárok majd. :)

    VálaszTörlés

Ezeket is ajánljuk: