2010. október 17., vasárnap

"kamupók": Az európai "chi energia"

A történet egy bizonyos Franz Anton Mesmer (1734-1815) német orvossal kezdődik, aki a "delejes gyógyítást" gyakorolta. Mesmer 1766-ban egy orvosi disszertációt írt latin címmel De planetarum influxu in corpus humanum (A bolygók hatása az emberi testre), amely a hold és a különböző bolygók hatásáról értekezett az emberi testre és a betegségekre gyakorolt hatásukról. Ez a mű nem gyógyászati asztrológia volt - tovább gondolása Newton apály-dagály jelenségének - Mesmer kifejtett benne bizonyos apály-dagály jelenségeket amik az emberi testen belül érvényesülnek a Nap és a hold mozgásának köszönhetően. Tegyük hozzá, hogy bizonyítékokkal szolgált egy bizonyos Frank A. Pattie nevezetű úriember, hogy Mesmer a művét magáénak tüntette fel egy Richard Mead nevezetű angol fizikus (és Newton jó barátja) helyett.

A gyógyítási módszer abból az alaptételből indult ki, hogy léteznie kell valamilyen egyetemes energiának (fluidumnak) ami állandóan kölcsönhatásban van az égitestekkel é a földi élettel. A kölcsönhatás eredményeként a fluidum oda-vissza áramlik, hatással van az emberre, stimulálja az idegeit. A betegségek oka pedig az, hogy a testben belül a fluidum rosszul oszlik meg (Emlékeztetőül: a keleti gyógyászatban az energia csekély vagy nem áramlásának feloldására szokták alkalmazni az akupresszurát és az akupunkturát, meg más egyéb módszereket is, tehát a hasonlóság adott). Az ember és a világegyetem közti kapcsolat ugyan olyan jellegű, mint az amely a mágnese tárgyak között áll fönn. Elegendő tehát egy mágnese (ásványi delejesség) és annak segítségével le lehet vezetni a fluidumot, vissza lehet állítani a szervezet egyensúlyát.

Mesmer a bécsi csillagvizsgáló munkásaival mágneseket csináltatott, s azokkal kezelte betegeit. A mágneseket úgy alakította ki, hogy illettek a test különböző részeihez. Aztán - egy évi gyakorlás után rájött, hogy hasonlóképp jó eredményeket ér el a kézrátétellel is - sutba vágta a mágneseket. Áttért az "ásványi" delejességről az "állati" delejességre, amelyet maga a test közvetít az ujjakon keresztül.

Az eljárás:

Mesmer halványan megvilágított rendelőjében halk zene szólt, s a páciensek vízzel, kövekkel és finom vasreszelékekkel töltött kádak körül üldögéltek, amelyekből vasrudak álltak ki, A betegek ezeket fogták meg vagy helyezték fájó fájó testrészeikre, miközben Mesmer körbejárt, s a maga úgynevezett "állati mágnesességét" használta arra, hogy puszta személyével vagy vas varázspálcája érintésével elősegítse a gyógyulást. Páciensei hisztérikus állapotba kerültek, ami szemmel láthatóan jót tett az egészségüknek, olykor azonban végzetesnek bizonyuló hisztériás rohamot kaptak. Ez az állapotot nevezhetjük "delejességnek".

Mesmer az "állati mágnesességet" vagy fogalmazhatnánk úgy is, hogy "állati vonzerőt" azért használta, hogy megkülönböztesse a kor többi kifejezésétől amik a mineral magnetim (ásványi vonzás/mágnesesség), cosmic magnetism ( kozmikus vonzás), és a planetary magnetism (bolygó vonzás) voltak .

Érdekességként 1777-ben Maria Theresia Paradis 18 éves vak zenész nőt nem tudta kigyógyítani arra sarkallta, hogy elhagyja Bécset.

Párizsban próbált szerencsét, ahol támogatókra nem igen számíthatott, hiába kért kutatásaihoz segítséget mind a Királyi Tudományos Akadémiától, mind pedig a Királyi Gyógyászati Társaságtól. Egyetlen támogatója Charles d'Eslon volt, egy magas körökben mozgó fizikus. 1779-ben d'Eslon bátorítására kiadott egy 88 oldalas könyvet Mémoire sur la découverte du magnétisme animal (Memoár az állati vonzerő felfedezéséről) címmel ami a 27 híres állítását/tézisét tartalmazta és alapját képezte munkásságának.

Felfedezte a hipnózist amiről akkor még nem nagyon tudott, később James Braid alkotta meg a kifejezést. Az emberek akiket alávetett az eljárásának egyfajta transz szerű állapotba kerültek, a fentebbi eljárása során, amit már akkor kellett alkalmaznia, amikor is páciensei nagy számban tolongtak ajtaja előtt. Amikor még egyesével foglalkozott a gyógyulni vágyókkal leültette őket egy székre, ő a közvetlen közelükbe ült, hogy térdeik összeérte és a szemükbe nézett, a háttérben halk zene szólt hüvelykujjukat a kezükbe szorította. Majd lassú mozgással kezeit végig húzta a páciens vállától lefelé a kézfejig, végül ujjait a páciens tüdő alatti területébe nyomta és akár úgy maradt órákig. Sok pácienst különös érzések fogták el vagy rázkódásba/rángatózásba kezdtek amit válságoknak tartottak és azt hitték, hogy előidézi a gyógymódot.

Puységur márki 1784-ben (Mesmer követője) felfedezte, hogy a "delejezett" ember clairvoyance (távolbalátó) és parafenomenális képességeket árul el, ki nem mondott utasításokra reagál, s nagyobb fokú intelligenciáról tesz tanúbizonyságot, mint normális állapotában.

1808-ban J.H. Petetin francia orvos (szintén Mesmer követője) a "delejezés" hatékonyságát demonstrálta. "Delejezett" női páciense tapintással különbséget tudott tenni az ételek íze között, s fel tudta sorolni, mi minden van a doktor barátainak zsebében és tárcájában.

Angliai kutatások 1792-ben dr. J. Bell egy médiumról írt, aki olvasni tudott a sötétben, s azt állította, hogy az "alvajárókat" puszta akaratával befolyásolni tudja. Egy londoni "delejező" bemutatón 1837-ben a szegényeket és a betegeket csipkedték, szurkálták, égették, demonstrálva, hogy nincs fájdalomérzékelésük. A londoni University Colege Hospital pofesszora, John Elliotson beszámoltót közölt a "delejezett" pácienseken végzett operációkról. Ebből kiderült, hogy az ilyen betegek alig vagy egyáltalán nem éreztek fájdalmat. Aztán 1843-ban James Braid (akit már említettem) skót sebész felismert egy olyan pszichés állapotot, melyet úgy lehet előidézni, ha az alany egy közvetlenül a szemmagassága felett elhelyezett fényforrásba néz. A páciensek szuggerálható állapotba kerültek, amelyet Braid egyfajta nyugtalan alvásnak tekintett. Ő alkotta meg a hipnózis kifejezést az alvás görög istensége, Hüpnosz nevéből.

A hipnózis később nagy térhódításba kezdett Jean-Martin Charcot, Sigmund Freud és más pszichoanalitikusok közbenjárásával és mind a mai napig van, hogy szórakoztatásra vagy "gyógyításra" használják.

Nagy felfedezés volt, de mint eddig minden ami Európába került vagy itt látott napvilágot valami folytán félre értelmeződött és ami komoly hagyományt teremtett keleten itt nálunk csupán legenda, fikció, alternatív gyógyászat és torzított mása a felfedezéseknek amikkel máshol nagyobb tapasztalattal és mélyebb belelátással foglalkoznak mind a mai napig.

19 megjegyzés:

  1. Hú ez érdekes volt! tetszenek az ilyen kísérletekről szóló cikkek! :O

    VálaszTörlés
  2. Nagyon érdekes volt!!
    Szívesen alávetném magam ilyen kezelésnek, mert amit nem tapasztaltam ,láttam, nem igazán tudok hinni :(
    Talán az akupunktúrával kéne kezdenem...

    Még valami, Ez a képesség amit ugye Mesmer használt, csak egyes emberekben van meg, vagy gyakorlással elsajátíthatja egy normál ember is? :O

    Ms.Rat

    VálaszTörlés
  3. -Ms Rat:

    Szerintem mindenkiben benne van!!!!

    VálaszTörlés
  4. :)
    Miből gondolod, Káin?
    Én pl próbáltam hatni emberekre, de vagy nem vettem túl komolyan, vagy gyengusz vagyok ezen a téren...nem sikerült.
    Vagy azok az emberek nem vették komolyan akiken "kísérleteztem"? Gondolom számít az is.

    VálaszTörlés
  5. Csak egyet tudok érteni az előttem hozzászólóhoz ;)
    Akinek van rá hajlama és kedve, bármit elsajátíthat. Mi akik szeretnénk foglalkozni ilyen témákkal, mint a kézrátételes gyógyítás és más hasonló dolgok amikkel az emberek segítségére lehetünk gyakran "hosszú utakat" kell bejárnunk a fejlődésben. Nem mindenkinek van hozzá türelme, ideje, pénze, de leginkább érdeklődése.
    Szerintem kifejtettem már valamelyik "Kósza gondolatomban", hogy az életekben előfordulhat, hogy nem állandó jelleggel a Karmikus feladataink állnak a középpontban és a fejlődés, hanem esetleg a lazítás és erőgyűjtés, így fordulhat elő, hogy egyszerre nem olyan sok ember foglalkozik ilyen témákkal. Ha pedig igen akkor csak érdeklődés és segítség kérés szintjén.

    VálaszTörlés
  6. Szóval Káinnal értenék egyet, csak Rattyka megelőzött ;P

    VálaszTörlés
  7. -Ms.Rat:

    Hát ez most kb. olyan hogy van egy karaktered aki level 10-es és rárakod egy pályára amin level 30-as szörnyek vannak.

    Nem elég az akarat hanem gyakorlatokat is kéne végezni és jobban tájékozódnia témában és akkor érzed a fejlődést, ha tunyulsz az a vicces hogy vissza is tudsz fejlődni.

    De ha komolyan érdekel nézzél meg egy prána vagy egy reiki tanfolyamot!!!!

    VálaszTörlés
  8. -Kamupók:

    abban viszont nem értek egyet hogy a földi lét pihenőfázis. A lélek pihenőfázisa a testbe születés előtt lehet, de amint anyagba kerül feladata lesz és mindenféle képen a spirituális fejlődése a cél. :-s

    ( De mindenki azt hisz amit akar).

    VálaszTörlés
  9. hmmm...akkor már tudom mi az a "mesmerized" az angolban :)

    VálaszTörlés
  10. Sajnálom, h keveset adnak az efféle gyógymódokra, nekem szimpatikusabb, ha ilyen természetes oldalról közelítik meg a testi bajokat.
    "olykor azonban végzetesnek bizonyuló hisztériás rohamot kaptak" belepusztultak/nem keltek föl? :S

    Madame C.

    VálaszTörlés
  11. Részleteket nem írtak, hogy milyen végzetes lehetett ez a hisztériás roham, de mivel transz szerű állapotba küldték a "betegeket" gondolom, a rendes pszichés működési egyensúlyukat sikerült felborítaniuk és bekattantak, tehát nem múlt el a hisztéria, nem voltak beszámíthatóak vagy egyszerűen katatón állapotba kerültek.

    Amit kihagytam, hogy a Franciáknál sarlatánnak nevezték Mesmert és maga a király bízott meg 4 tudóst az egyeteméről, hogy hiteltelenítsék Mesmer munkásságát és mivel akkor már csupán d'Eslon támaszthatta alá az eljárást akinek magának nem sikerült elsajátítania a módszert ezért megbukott az egész.

    VálaszTörlés
  12. És valóban Mesmer nevéből alakult ki a mesmerized angol kifejezés, az angol wikin erről is szó volt :)

    VálaszTörlés
  13. Engem már gyógyított meg természetgyógyász igencsak durva betegségből, szóval én hiszek az ilyesmiben.

    VálaszTörlés
  14. Hűh, ez nagyon jó. Én is kipróbálnám, hogy mit+milyen érzéseket hozna ki belőlem, egy ilyesmi... a hipnózistól kicsit lehet, hogy tartanék.

    Nagyon tetszett a cikk! És nekem is a mesmerise jutott egyből az eszembe.Így kell nyelvet tanulni. :D

    VálaszTörlés
  15. Ms.Rat: szerintem ha valaki egy évig gyakorol (mint Mesmer úr), szép szintet elérhet bármiben.

    Érdekes, hogy a delejezésből hiányzik a verbális szuggesztió, a hipnózisnál úgy tudom ez alapfeltétel. Vagy a zene a kulcs?
    Kíváncsi vagyok, van-e valami kapcsolat az alvajárás és a hipnózis között.

    Káin: milyen technikával csinálta?

    VálaszTörlés
  16. Káin: tárgytalan a kérdés, legközelebb előbb olvasok, és csak utána írok:)

    VálaszTörlés
  17. -Susmus:

    Annyira nem, aszt hiszem a pontos menetét nem írtam!

    Pránás volt, energiát adott és talpmasszázst egy órában és a végén csakratisztítást/feltöltést végzett.

    (Káin)

    VálaszTörlés
  18. Káin:
    Jajj köszönöm szépen :) Ezekről szedek le jó sok anyagot és ha lesz időm majd átnyálazom.

    Susmus:
    Persze, ha azt vesszük h tényleg mindenkiben benne van.
    Ha 1 évig behatóan foglalkoznék ezzel, csak lenne vmi hatása és nem csak így amatőren hozzáfogok...:)

    VálaszTörlés

Ezeket is ajánljuk: