2010. október 24., vasárnap

"kamupók": Abrakadabra

Bár nem ez volt az eredeti témám, de kinőtte magát azzá, szóval érjétek be ezzel ;)

Crowleyval kapcsolatban találkozhattatok a blogon már ezzel a szóval, ő megváltoztatott benne egy magánhangzót. De honnan is eredeztethető ez a szó?

Talán az abrarakadabra történelmünk legősibb, írásban is megjelent varázsigéje. John Allegro angol Ótestamentum-kutató az AB-BA-TAB-BA-RI mezopotámiai kifejezésből eredezteti, amelyet feltehetően az ősi Sumérban a révületen alapuló vallásgyakorlatok során recitáltak. Allegro szerint abban az arameus szóban is felfedezhető, amellyel Istent nevezték és amely az újtestamentumi "Miatyánk" kezdetű imában szerepel.

A következő szavakkal kezdődik egy ősi zsidó lázcsillapítás, amelyet előbb leírtak, majd a beteg nyakába akasztották:

Ab Abr Abra Abrak Abraka
Abrakal Abrakala Abrakal
Abraka Abrak Abra Abr Ab


Az abrakadabra szó valószínűleg Abraxas isten nevével is összefügg. Ennek az istennek a képmása a II. évszázadtól kezdve használatos a varázserejű amuletteken.

Septimus Servus római császár orvosa, Quintus Serenus Sammonicus 208 táján írta azt a verset, amely az abrakadabra alkalmazására a legkorábbi utasítást tartalmazza. A szót egy kis papírdarabra kellett leírni, amelyet aztán a beteg nyakába kötöttek. Az illető 9 napig hordta. Akkor a szöveget át kellett vetni a beteg vállán, majd beledobni egy keletre futó patakba. A varázsszót úgy írták le, hogy minden egymást követő sorban lehagytak a végéről egy betűt, míg végül csak az "a" betű maradt. Amiképpen a szó eltűnt, úgy kellett a beteg bajának vagy lázának is fokozatosan eltűnnie.

De mi is ez a rejtélyes Abraxas?

Abraxas, Abrasax vagy Abracax, homályos eredetű, babonás jelentésű szó, melyet többféleképpen magyaráznak. Némelyek az abrak és sex (szadzsi) egyiptomi szókból származtatják és "szent szó", "áldott név" az értelme; mások szerint Abrasax a helyesebb formája és a görög számjelekből magyarázható meg olyképpen, hogy:

A=1, b=2, r=100, a=1, s=200, a=1, x=60 (a görög betűk számbeli értéke), ami összesen 365-öt ad az év napjainak számát (erről a feltevésről csak annyi kérdésem lenne, hogy miből is következtettek arra, hogy korunk jelenlegi időszámítása szerint gondolkoztak az évek fogalmáról, elvégre ha a rómaiak megtették, hogy helyi időszámítást alkalmaztak akkor a görögök is megtehették, mivel tőlük vettek át rengeteg mindent).

[ez a silány szánalom a magyar wikin fedezhető fel, de az angol wikin simán belefolyhatunk olyan témákba és irományokba, mint amilyeneket Káin is hozott, ősi vallásokról, szektákkal kapcsolatban, hogy honnan is származhat ez a szó]

Mindenképpen megjegyzendő, hogy a baziliszkuszokkal hozzák összefüggésbe, már csak az ábrázolás módjára való tekintettel. Görög nyelvből eredeztethető a legtöbb elmélet szerint. [Annyi az anyagrész, hogy nem győzöm böngészni őket :D]De jegyezzük meg azt is, hogy leginkább a Gnoszticizmushoz köthető ez az "alak", gnosztikus szövegeken és kőtáblákon szerepelt.

[a magyar wikin teljesség semmi hasznos nem található, ilyen témákban mindenki felületesen terjeszti az információkat vagy teljességében kihagyja :|]

Szent Irenaeus (a második században élt) által felvázolt rendszer szerint Abraxas "the Unbegotten Father" {az Istentelen apa/ Istenné lett apa/ Istentelen apa/ a Végtelenség(mindenség?) atyja [bocsánat, de ezzel a szóval még nem találkoztam :| ]}, Nous őse és Nous Logosból Logos Phronesisből, Phronesis Sophiából és Dynamisből, Sophiából és Dynamis hercegségekből hatalmak és angyalok az utolsók kik létre hozzák "az első mennyországot" (körülbelül ezt jelenti) . [Mivel az időtájt az utolsó megmaradt városállamokban az ünnepség vezetőinek az arkhóni címében szerepelt a baziliszkusz szó ('baziliszkusz' arkhón), akik egyetlen város feletti uralmukat gyakorolták (ezek voltak az utolsó gnosztikus városok a Görögök lakta régiókban, ha jól értelmeztem)]. Ők képezik majd alapját a második mennyországnak a következő alapításkor. A folyamat folytatódni 365 mennyország létrejöttéig , az utolsó angyalok vagy a látható mennyek tisztelgés világunk megalkotói előtt (magyarul én így mondanám az angol szöveget). A 365 mennyország vezetője maga Abraxas és ez okból foglalja önmagában a 365-ös számot.

A név felbukkan Hippolytus, Refutation of all Heresies ("Minden eretnekségek cáfolata") ismertté vált művében, aki úgy tűnik ezek alapján a fejezetek alapján (mivel az egész műre nem sikerült rá bukkanni, erre is 1842-ben találtak Athos hegyén, darabokban :|, gondolom elrejtve itt-ott), hogy maga is az Exegetica of Basilides (valamilyen baziliszkuszok, bocsánat de a latin nem hiába holt nyelv) szektáját követte. Leírja az Ogdoadban és Hebdomadban lévő evangéliumok megnyilatkozását, hozzá teszi a 'Baziliszkuszok' számtalan teremtésse és hatalommal foglalkozó értekezései amik a felsőbb erők színpadán történnek (diastemata), amiben 365 mennyországot említenek és ebből jön ki a neve ΑΒΡΑΣΑΞ (ennek a fordítása Abrasax), mivel a név betűinek összege tartalmazza a 365-öt.

Epiphanius úgy tűnik részben Irenaeus, részben Hippolytus elveszett kivonatait követte. Ábrázolása Abrasaxról jobban körül határolt, mint a "Mindenek fölött álló hatalom és Első (/Egyetlen) alapelv", "az ok és első archetípusa" mindennek; és említi a 'Baziliszkuszokat' akik az emberi test részeit 365 számban határozták meg, mint a napok számát egy évben.

A függelék szerzője amit Tertulliannak készített a De Praescr Haereses [A papság ellen(?), talán], valószínűsíthetően szintén Hippolytus értekezéseinek követője hozzátesz további részeleteket; 'Abrasax ' adott életet az 'Értelemnek' (nous), az első a sorban a megszámlálhatatlan erők közül, csak úgy mint Irenaeus és Epiphanius írásaiban; A világot, mint a 365 mennyországto 'Abraxas' tiszteletére teremtették; és Krisztus nem a Föld teremtője által lett küldve, hanem 'Abraxas' által (mintha azt a kósza hírt hallottam volna Júdás evangéliumáról, bár tévedhetek, hogy az az iromány is tartalmazza az utolsó sor csak nem ilyen konkrétan, hanem egy kijelentés olyan kijelentés formájában, miszerint "Nem a Földet teremtő Isten küldött" vagy valami hasonló).

Semmi alapja nincsen Szent Jeromos bizonytalan célzásainak miszerint a 'Baziliszkuszosoknak' az Abraxas szó a "Legnagyobb Isten", "A Legfőbb Isten", " A Legerősebb Isten" és "A Teremtő Isten" kifejezéseket származtatta (az angol wikin zárójelben talán az angol nyelvű Biblia(?) vagy más egyéb származási helyek szerepelnek, amiket nem írok le, lévén úgy sem tudnánk utána nézni).

Tehát az első arkhón neve volt Abrasax a 365 közül és nem valami Istenségnek. A Tertulliannak írt függelék írója ezzel tévesztette meg őt.

A jelenlegi elérhető fő források, mint a Nag Hammadi könyvtás Abrasax alakját nem teszik világossá. A Nagy Láthatatlan Szellem Szent Könyve Abrasaxra úgy hivatkozik, mint egy eonra vagyis új forrásra Sophiaval és másik eonokra amik a luminary (nincs fordítási találat :| ) Elelethel Plemora (teljesség, égi erő) fényében köttettek. Több szöveg is tartalmazza, hogy az utolsó a lumináriusok (spirituális fények) közül a luminary Eleleth ami előrébb hozta Sophia éonját , Elelethel hozzható összefüggésbe, aki visszaveri a sötétséget és közrejátszott azokban a cselekményekben amik odáig vezettek, hogy eloldozzák Demiurge láncait, hogy uralhassa ezt a világot és a megmentéséért tegyen meg erőfeszítéseket. Eleleth új kezdetének szerepe köztük Abrasax, Sophia és sokan mások Pleroma(teljesség) külső határához tartoznak, akik harcolnak Lack világával amivel határosak és helyesbítik/javítják a tudatlanság hibáját az anyagiság világában.

(érthető a szöveg, tudom is mire gondolnak, de szavakba önteni olyan formában, hogy egyértelmű legyen nehéz, mert itt ütközik ki a korlátoltsága az emberi nyelvnek és gondolkodásnak, belezavarodik az agy, mivel amelyik felem érti nem képes áttolni a korlátolt "szűrő berendezésen", ezért csak a töredéke jut át)

Remélem ennyivel beéritek mára, mert én igen.

5 megjegyzés:

  1. Örülök, hogy írtál erről, mert én nem is tudom mikorra jutottam volna el oda, hogy nekiálljak :Đ


    Nagyon érdekes volt egyébként és tetszett is!

    VálaszTörlés
  2. Mikor még nem teljesen fejeztem be az írást, ez volt olyan 2 körül egyszer csak rándult egyet a hátsóm a széken úgy, hogy felugrottam, azt hittem te billentettél seggbe amiért erről írtam :D. De akkor mégsem, csak az ideg volt.
    Egyébként nem is erről akartam csak aztán bele gabalyodtam, mert botor módon utána néztem az angol wikin és ez lett belőle.

    Köszönet, majd holnap is írok valamit, ha már nem leszel, de ez csak a mostani (vész)helyzet miatt ;)

    VálaszTörlés
  3. Fú hát ez nagyon érdekes volt!^^ hát én például nem is gondoltam volna hogy az abrakadabrakanák mélyebb jelentése is van és az is biztos, hogy sose kerestem volna rá :D

    MSE

    VálaszTörlés
  4. Pont ma gondolkoztam el ezen az abrakadabra kifejezésen mert itt már korábban olvastam róla és most végre ki lett egészítve néhány korábbi cikk is ez által:D
    Na meg az én ismereteim is!

    Kurva érdekes volt és jelzem hogy engem ez a téma nagyon érdekel tehát mondanom sem kell várom a folytatást mihamarabb :)

    VálaszTörlés

Ezeket is ajánljuk: