2010. október 3., vasárnap

Káin: Freakshow és a Progeria Infantilis II.

http://2.bp.blogspot.com/_f6XLwe-H4IU/TCEpnIkWKwI/AAAAAAAAAFA/fqj3cN2Y4EU/s320/progeria.jpg

Sziasztok!

Nyarlathotep írt egy rövidke kis cikket a témában ami nagyon tetszett de mi ugye többet szeretnénk erről tudni. Most az ő írását szeretném kiegészíteni nektek. Aki azt nem olvasta vagy esetleg elfelejtette már, hogy mi volt benne, itt van a cikk emlékeztetőül:

NYARLATHOTEP ÍRÁSA

Nos, közkívánatra ma ismét terítékre kerül egy genetikai betegség, a progeria infantilis.


Magzati ártalom során kialakuló, végzetes és veleszületett betegségről van szó. Akik ilyen betegséggel születnek, átlagosan 12-13 éves kort élik meg. 9-24 hónapos korban a magzat fejlődése megáll, ennek eredménye a kidülledő szemek, az aránytalanul nagy fej és a fejletlen állkapocs. 2-3 éves korára a páciens összes haja, szempillája és szemöldöke kihullik.Az első életéveben elmarad a testnövekedés, a termet alacsony marad. A testsúly kicsi. A betegek valójában elveszítik a bőr alatti zsírszövetet, az érfalak rugalmassága megszűnik, ez az esetek túlnyomó többségében szívrohamhoz vagy stroke-hoz vezet. Az öröklődést a tudomány kizárja, a szindróma sokkal inkább spontán, a petesejtek illetve spermiumok képződésénél alakul ki.

Betegség megnevezésének szinonimái:
  • Hutchinson-Gilford's disease
  • Werner szindróma 2 típus
  • Werner-syndrome type 2
  • Pangeria
  • Korai öregedés gyermekkorban
  • Hutchinson-Gilford szindróma
  • Progeria



KÁIN ÍRÁSA


http://t1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSWiEFu1sHhKNR5xWAcT1-naBDDZgdVDqYJJ0toIbDmoiWZnWw&t=1&h=162&w=229&usg=__-CHvAquOg_wL8gDGA68W0MmhXCY=

Nos jöjjön hát az én kiegészítésem a témában. Néztem a lifenetwork-ot (most ez az új kedvenc csatornám, jó guszta dolgokat szoktak adni, szóval szerintem nektek is tetszene a dolog :D. ) és ott láttam egy egész nagy filmet róluk. Ahogy láttam TÉNYLEG alig találni neten valamit, tehát nem csak Nyarlat rossz kedve volt az oka a cikk rövidségének (amúgy sem egy szószátyár típus, de valóban alig van erről valami.) Az egyik érdekesség egy magyar nyelvű videó, remélem mindenki érdekesnek találja majd:



Francia és amerikai kutatók felfedezték a korai öregedés, avagy Hutchinson-Gilford szindróma, progéria neveken ismert betegség kialakulásáért felelős gént. A kutatók azt remélik, hogy a szindróma genetikai hátterének felfedezésével felgyorsulhat a tesztek és terápiák kifejlesztése. A forradalmi eredményeket egy időben közlik a Science és Nature tudományos lapok.

A rendkívül ritka, négy-, más források szerint nyolcmillió szülésből egy gyermeket érintő szindróma egy sor elváltozást okoz a szervezetben, és áldozatai rendszerint még gyerekkorukban meghalnak. A betegséget néha már csecsemőkorban leleplezik az aggastyánra emlékeztető, egyre karakteresebbé váló arcvonások.:-/

http://t3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQqfthR-biAs7dB25WIRb9rx29plr1U2f0SrezKAMUT160oOSc&t=1&usg=__B-4Iuow_XucADOprPUVphLgSMwU=

A korai öregedés a kisfiúkat és kislányokat egyaránt érinti. A gyerekek a normálisnál 5-10-szer gyorsabban öregszenek. Hajuk megritkul, fogaik kihullanak, keringési betegségek lépnek fel. Az amerikai Humangenom intézet vizsgálatába 20 esetet vontak be.

"A kis páciensek, akik agyát a betegség nem károsítja, átlagosan 12 éves korukban, és legtöbbször szívinfarktusban halnak meg"

A progéria öröklődését a kutatók kizárják. A szindróma sokkal inkább spontán alakul ki a spermiumok és petesejtek képzésénél.

Angol nyelvű videó


Érdekes ám, hogy bizonyos emberekben bele van programozva egy gén amitől alapjáraton gyorsabban öregszik (ehhez a betegséghez nincs köze egyébként.). A kutatók megállapították, hogy azok az emberek, akiknél a TERC elnevezésű génen bizonyos variációk voltak jelen, nagy valószínűséggel 3-4 évvel idősebbek voltak biológiai koruknál.

"Tanulmányunk eredménye azt sugallja, hogy egyes emberek genetikailag kódolva vannak a gyorsabb ütemű öregedésre"

Cikkükben a kutatók leírják, hogy két típusú öregedésről beszélhetünk: az egyik a kronológiai, életkor szerinti öregedés, a másik pedig a biológiai, a sejtek öregedése. A szakemberek úgy vélik, az öregedéssel összefüggő betegségeknél, például egyes ráktípusoknál inkább a biológiai kor számít, mintsem az évek szerinti.

http://t0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSj5pYu0HqQ8IbRGPFNZZ8OiarATxF8QRg_cMuNz0mmOeJS_yY&t=1&usg=__eiayUwJ5qPLfhsIhm9-94OueA3A=

Egyébként még annyit tudtam kideríteni, hogy a túl sok szénsavas ital fogyasztása felgyorsíthatja az öregedés folyamatát”. A tanulmány szerint a foszfát, az a vegyi anyag, ami sok ital savanykás ízét adja, felgyorsíthatja az öregedést.

Az ezzel kapcsolatos kísérleteket egereken végezték, akik hamarabb érték el az idős kort, mint az várható lett volna. Bár az állatkísérletek érdekes információkat tudnak szolgáltatni a biológiai folyamatokról, ezek a megállapítások lehetséges, hogy nem relevánsak az emberi testre. (Szerencse hogy nem iszok más ilyet, kb. csak ásványvizet :Đ)

Sajnos csak ennyit tudtam hozzá tenni a cikkhez, remélem így már megfelel. Neten alig találni mást, vagy kb más szavakkal írják le a fentebb leírt dolgokat!

http://www.extramirchi.com/wp-content/uploads/2009/11/Amitabh-Bachchan-progeria-Paa.jpg

4 megjegyzés:

  1. Köszönjük a kiegészítést, a videók is jók voltak :)

    MSE

    VálaszTörlés
  2. -MSE:

    Köszi hogy hozzászóltál úgy érzem a többiek részéről nem nagyon osztott-szorzott a dolog, de azért reklamálás ment. XD

    VálaszTörlés
  3. Káin:

    Bocs hogy basztam hozzászólni,de elkapott a lustaság és derogált még egyszer kommentet írnom ehhez a cikkhez,de amúgy kösz a kiegészítést:D

    VálaszTörlés

Ezeket is ajánljuk: