2010. október 25., hétfő

Káin: Alkímia IV.

http://www.omm.hu/vegyeszeti/Bolcsek.kove.jpg

Sziasztok!

Itt vagyok egy rövidebb résszel, elnézést mindenkitől aki hosszú cikket várt, majd csütörtökön már nagyobbat fogok nektek kirakni. Nagyon úgy néz ki, hogy a napokban egy régebbi szerkesztő visszajön mert néha még mindig kevés a cikk hiába van beosztva ki melyik nap írjon :-/.

Az alkímia alapelvei és a bölcsek köve

http://t0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQfpzU42Y0q56YmWrjkSiN90jicTaHcFCYyehXZoaJJVGs6FvQ&t=1&usg=__NRhZjSs3EOEjXMHRbm5V96tveOk=

Az alkimistáknak két alapelve volt, amire a működésüket alapozták:

-Fémek összetétele

- előállításuk elmélete

Szerintük mind különböző alapanyagból áll, de egy biztos: az összesben van kén és higany. A fémek különböző fajtáit az arányok alakítják ki, pl az aranyról úgy hitték, hogy a nagyobb része higanyból áll. Míg a rézben a két anyag egyformán van jelen. Az ón szerintük szennyezett higanyból született meg és így tovább.

A VIII.századi arab Geber is ezt vallotta, sőt úgy tartotta hathatós műveletekkel meg lehet változtatni a fémek összetételét: egyiket a másikká alakíthatja át!Az edényben lejátszódó folyamatokat a középkori teoretikusok a növényi és állati szaporodáshoz hasonlította: a fémek előállításához fel kellett tárnia magjukat is!

Szerintük nincs szervetlen anyag, minden anyagban létezik élet! Ezt a csillagok is befolyásolták, a kezdeti tökéletlen anyagot csiszolták tökéletesre, a folyamatnak akkor lett vége amikor az anyag arannyá vált!

Ez mind teória volt és a bizonyításhoz transzmutációt kellett végrehajtani és ehhez bizonyos "hatóanyagra,, volt szükségük. Ez a hatóanyag sok néven ismert, de amit mindenki hallott már legalább egyszer nem más mint a : bölcsek köve.

A bölcsek kövéből és annak porából készül az állítólagos nagy elixír: kvintesszencia. Úgy vélték ha ez a cucc a folyékony fémekhez ér, az akkor arannyá válik.Ez a dolog szerzőnként más és más. Van aki szerint vörös folyadék, pipacspiros, karbunkulus, sárga stb stb. A történet eléggé ellentmondásossá vált, de az arab Khalid tisztázta a dolgot:

" Ez a kő egyesíti magában az összes színeket. Fehér, vörös,sárga, égszínkék és zöld,,

http://t0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQWA4zSo-W7wcFEzzVLk7PF3T_2lkZlNsEKujReuI_Zly6sk6I&t=1&usg=__RurwHP6DW3P1bMWdxzTwW_dGM9s=

Ez a kő nem csak a fémeket alakította át, hanem minden betegséget meg tudott gyógyítani és az életet a határain túlra is meg tudta nyújtani! Érdekes hogy Kínában már akkor léteztek alkimisták, mielőtt maga a fogalom megszületett volna. A kínai alkímia adott lendületet a Nyugatinak. A kínaik hitték, hogy mivel az arany örökkévaló a testben felszívódva örök életet produkál.

Az elkészítés már nehezebb volt, ugyanis az aranypor emészthetetlen. A fém szétzúzásánál jóval finomabb feldolgozást kellett kitalálniuk, ami valóban fel is tud szívódni. Az orvosság neve: huantan volt. Állították: új fogak nőnek, az öregek tar fejét sötét haj borítja be, a feleségből fiatal lány változik. A hasonló hasonlót hoz létre alapelv működött a háttérben , vagyis: a legtökéletesebb fém tökéletességet és maradandóságot teremt. A kínaiak úgy hitték a mesterséges arany mágikus erővel bír.

A Kelet tudósai cinóberből, higanyércből akarták ezt kifejleszteni, sőt mi több: edényt csinálni belőle, amiből úgy vélték, hogy ha folyamatosan esznek elérik a kellő hatást. Állítólag Vej Po-jang feltalálta az aranyorvosságot és a tanítva és kutyája megette mitől valóban halhatatlanokká váltak. A kínaiak a megfiatalodásra és az örök életre törekedtek igazából, a bölcsek aranya mint fogalom ismeretlen volt számukra. Itt a transzmutáció volt az érdeklődés tárgya : mennyi arany készül az átalakított fémből.

Egy 1700-as évekbeli tudós szerint ha az alapfémet a kővel színezzük akkor kétszer annyi aranyat kapunk :D. Ha az ólommal csináljuk akkor pedig ötvenszer több lesz az arany. De pl Roger Bacon 100.000-szeres és van aki milliós tételekben magyarázza az arany gyarapodását. XD

A bölcsek köve összetétele kicsit hajazott azon szent kövekéhez melyeket az ókorban készítettek az egyiptomiak. Bár sokak szerint ez azért nem igaz mert ott maga a kő volt a hódolat tárgya. Ezek a kövek több féle anyagból készültek, amiben keveredett az arany és az ezüst is. A kő, szent volt és mágikus erejű.

http://t3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTWOaAGWQawzgN6t6bPTN2vYJd6lLaX3iHGcIrOULu58T7HFfA&t=1&usg=__KdzUOv5vCDFcQNPoPZW6PCLxsCg=

Sok akkori filozófus úgy tartotta hogy az anyagnak nem csak testtel és lélekkel kell rendelkeznie, hanem isteni értelemnek is kell párosodnia hozzá. És az eredeti erény és minden földi dolog ereje a világlélektől függ.

A világegyetemben négy alapelem van amit nem csak Agrippa hitt, hanem sok más nagy gondolkodó is.

Ezek meglepő módon a : tűz, víz , föld és levegő. Az ötödik elem, kvintesszencia ami mindent áthat: a csillagoktól a földig. Ez a világ lélekszelleme ami életet önt minden testbe. Kb. úgy funkcionálhat mint az őssejt. Sőt elgondolkodtam azon, hogy mi van ha egyezik az őssejttel a kvintesszencia, de erről lehet később írok valamit, ha érdekel másokat is az elméletem. A föld folytja le az ötödik elemet, de ha valaki ki tudna szabadítani az anyagból, a kezében tudja tartania teremtő erőt, mellyel Isten ruházta fel a világot. Ízisz tehát az alkimistáknak a kvintesszencia jelképét jelenti.

http://members.ozemail.com.au/~clauspat/stone081.jpg

Remélem tetszett a cikk, akkor is ha rövidke volt, Csütörtökön már hosszabbal fogok nektek jelentkezni, a hermetikus talányok lesznek a középpontban több részen keresztül!

7 megjegyzés:

  1. Érdekes elméletek ezek,de van rá bizonyíték hogy kipróbálták a gyakorlatban és sikerült is egyáltalán? A Kínaiak is furán álltak a dologhoz,de erről is nagyon keveset hallani sőt szinte semmit se. Ha nem írod hogy ők is próbálkoztak az alkímiával nem is tudnám kb:D
    Szívesen leutánoznám ezeket a kísérleteket már csak a hecc kedvéért is!

    VálaszTörlés
  2. -Skinny:

    Szerintem nincs, csak egy jó nagy köteg grimoire. :D

    Megnézném. Valószínűleg felrobbannánk XD

    VálaszTörlés
  3. Káin:

    Én bevállalnám xD

    VálaszTörlés
  4. Szóval minden út aranyhoz vezet :D akkor nem is lenne már nemesfém. És szerintem nem kell kérdezni, elméleted of course érdekel ;)

    Madame C.

    VálaszTörlés
  5. -Madame C:

    Jól van, akkor majd átgondolom és leírom :Đ

    VálaszTörlés
  6. Hát igen. Európában, ahogyan már említettem korábban is, minden eszme eltorzul, talán van itt valami fekete lyuk féleség ami asztrális vagy mentális téren görbíti el az elméleteket végül magába szippantja azokat és a feledésbe merülnek?
    A kínaiak alkimistái már jó úton haladtak de ott is felütötte fejét az emberi butaság, nem arany hanem az elmúlás elöli menekülés lehetősége csillogott a szemük előtt. Ami azért érdekes, mert a legtöbb ember azzal indítja az életét, hogy minek is születtem meg? Miért kell ennyit szenvednem? Náluk másképpen voltak a dolgok, a szépséget fürkészték volna mindenben?

    VálaszTörlés
  7. -Kamupók:

    Kamupók itt kereszténységvolt. Hidd el mindennek az az oka. :Đ Elég nagy mentális lyuk az egyház, ahogy van.

    Szerintem eléggé rátapintottál, hiszen nekik jóval másabb az életszemlélete mint nekünk és akkoriban még erősebb volt.

    VálaszTörlés

Ezeket is ajánljuk: