2010. október 9., szombat

Elizabeth: Lincoln és Kennedy

Sziasztok!

Lehet, hogy nem úgy tűnik, de most nagy fába vágtam a fejszémet, ugyanis engem, úgy ahogy van hidegen hagy a történelem. Ma mégis két történelmi személyről fogok írni, pontosabban a hozzájuk kapcsolódó elgondolkodtató egybeesésekről. Találkoztam olyan oldallal is, ahol az összes közös vonást pontról pontra megcáfolja az író, vagy ha igaznak bizonyul, akkor csupán mindennapi véletlennek kiáltja ki. De egyszerűen nem tekinthetünk el attól a ténytől, hogy rengeteg az összefüggés.

Nyilván sokan hallottak már Abraham Lincoln és John F. Kennedy életének és halálának megegyező, vagy hasonló momentumairól. Hogy mindez a szóra sem érdemes egyszerű véletlen műve, vagy netán a szinkronicitás elve alapján működik a világ, s jelen esetben is ezzel magyarázható a történet, azt a mai napig senki sem tudta eldönteni és bizonyos, hogy ez után sem fogja.

De mi is az a szinkronicitás?

Ez az elmélet elismeri ugyan a véletlenszerűséget, de nem abban az értelemben, ahogy az a hétköznapokban, összefüggéstelenül jelenik meg. Jung szerint létezik egy magasabb rendű rendszer a világban, ami nem szedhető részekre, szerinte minden mindenhez kapcsolódik.

Egyszerűbben megfogalmazva: minden véletlen egy követhető rendszer része.

De lássuk a medvét, nézzük azokat a véletlen egybeeséseket.

Abraham Lincoln és John F. Kennedy az Amerikai Egyesült Államok 16. és 35. elnökei voltak. Részletezhetném politikájukat, vagy elnökségüket pontról pontra, de az nem tartozik ide. Következzen inkább a puszta tényközlés, avagy „Miben hasonlít annyira Lincoln és Kennedy?”

-Lincolnt 1846-ban, Kennedyt pedig 1946-ban választották a Kongresszusba.

-Abraham Lincoln 1860-ban, Kennedy 1960-ban lett elnök.

-Lincoln és Kennedy neve egyaránt hét betűből áll.

-Lincoln titkárnőjét Kennedynek hívták, Kennedy titkárnőjét Lincolnnak.

-Mindkettejüket pénteken lőtték fejbe.

-Lincolnt a Ford nevű színházban ölték meg, Kennedyt pedig autójában, ami egy, a Ford cég által gyártott Lincoln volt.

-A férfi, aki Lincolnt lelőtte (John Wilkes Booth) 1839-ben született. Lee Harvey Oswald, Kennedy merénylője, pedig 1939-ben.

-Booth egy színházban lőtt, és egy raktárban fogták el. Oswald egy raktárból lőtt, és egy színházban fogták el.

-Mindkét gyilkos neve 15 betűből áll.

-Lincoln utódja az 1808-ban született Andrew Johnson, Kennedy utódja pedig az 1908-ban született Lyndon Johnson lett.

-Lincoln egy héttel a merénylet előtt a Maryland állambeli Monroe-ban volt. Kennedy egy héttel a gyilkossága előtt Marilyn Monroe-val volt.

Na már most, ha valaki ezt elolvassa rögtön a hideg futkos a hátán és százával jelennek meg a fejében a gondolatok, hogy itt biztos csakis reinkarnációról lehet szó, és ez mennyire megdöbbentő, ez mennyire hihetetlen, de kétség kívül igaz…

Elolvassák és elhiszik. Így voltam vele én is.

Aztán utánajártam. Kezdjük először is a legutolsóval, ami már első olvasásra is sántított. Marilyn Monroe mikor is halt meg pontosan? Egy perc múlva megtudtam a választ: több mint egy évvel John F. Kennedy meggyilkolása előtt. Tehát ez kacsa.

Ezek után megpróbáltam egyesével kideríteni a többi állítás valóságalapját.

Az, hogy mikor választották őket a Kongresszusba, illetve mikor lettek elnökök természetesen igaz, és egyben furcsa is, hiszen éppen száz év különbség van a két-két évszám között.

A hét betűből álló vezetéknevek is, mint mindenki láthatja, megállják a helyüket, bár szerintem ez nem sorolható a megdöbbentő hasonlóságok közé.

Aztán egy tévedés következik.

Kennedynek valóban Evelyn Lincoln volt a titkárnője, de Lincoln két titkára John G. Nicolay és John Hay voltak.

Újabb hiba Lincoln gyilkosának születési éve. Booth nem 1839-ben, hanem ’38-ban született.

Innentől szinte mindegyik megállja a helyét, csupán egy pontatlanságot véltem felfedezni.

Igaz, hogy Both egy színházban lőtte le Lincolnt, de miután elmenekült egy dohányszárító csűrben találtak rá, Oswald pedig egy raktárról (és nem belőle) lőtt, majd egy moziban fogták el.

Ez csupán puszta tényközlés volt, ám a néhány soros cáfolás után sem hunyhatunk szemet a véletlenek sorozata fölött. Egyesek a reinkarnációval magyarázzák ezt, úgy gondolják, hogy Abraham Lincoln lelke újjászületett John F. Kennedy testében, de a legtöbb ember (köztük én is) egyszerűen nem tudják hova tenni. Talán tényleg létezik egy felsőbb rendező hatalom, ami a világot irányítja, talán csak egyszerű egybeesésekről van szó.

Egybeesések, véletlenek… Mégis csak a szinkronicitás elve alapján működik a világ?

5 megjegyzés:

  1. Mind a két elnök az ország javát akarta szolgálni és az embereket. Örülök, hogy utána jártál ennek, mert én sajnos nem tettem meg és bevettem ezt az írást róluk még akkor amikor először rátaláltam.
    Köszönet az érdekes irományért.

    VálaszTörlés
  2. Mivel ennek sosem néztem utána érdekes volt! Ügyes vagy és szép a munkád! :3

    VálaszTörlés
  3. kamupók: hát igen, először én is elhittem, és szerintem ezzel mindenki így van:)

    VálaszTörlés
  4. Végül is..nem is olyan nagyok az eltérések :D a bizalomhoz sok kell, és ilyeneket meg simán beveszünk ,vicc -valószínűleg én sem jártam volna utána-. Jung elmélete meg bejövős ^^ Tetszett a cikk! :)

    Madame C.

    VálaszTörlés

Ezeket is ajánljuk: