2010. október 25., hétfő

Darkness: Filmajánló

Szeretnék most egy filmet ajánlani nektek, amit most néztem meg kb 10 perce. Hihetetlenül rákattantam a David Lynch filmekre, különösen a Twin Peaks-re. Jelenleg a 2. évad 7.részénél tartok. Most bukkant fel Lynch a sorozatban. Na, de visszatérve erre a filmre: ugyan ezt most nem David rendezte, hanem egy másik Lynch, Jennifer Lynch, aki egyébként a Twin Peaks kitalálójának a lánya.

Surveillance

Beteg egy film én mondom. A 40 éves rendezőnő rendesen megtanulta a feszültségkeltést a fatertól. A képek alatt a szinte már idegesítő zúgó, sípoló hangok még jobban kihozzák az emberből a parát. A horror filmeket már régóta szeretem. De mostanság nagyon nehéz olyat találni, amiben teljesen "kielégülök." Na nem úgy.XD Több olyan filmet is megnéztem, amiről sokan jó dolgokat mondtak, írtak, de miután megnéztem (ha nem álmosodtam el rajta...) nagyot csalódtam. Ilyen volt például A Rémálom az Elm utcában remak-je. Számomra csalódás volt az a film. De a Lynch filmek egészen más élményt nyújtanak számomra. Mai napig az Útvesztőben/Lost Highway című filmjén gondolkodok, hogy most mi van??? Az uncsi amerikai tini horroroktól meg rendesen hányingert kapok.

Ellehet felejteni a Fűrész sorozatot meg a Motelt, meg a többi olyan filmet ahol a jó mindig győz, mert itt még kísérlet sincs erre. A szereplők többsége frusztrált elmebeteg.

A sztori egy brutkó kettős gyilkossággal kezdődik. De később hallunk egy másik gyilkosságról is, aminek 3 túlélőjét bevitték egy amerikai porfészek rendőrőrsére. Egy drogos csaj, egy rendőr, akinek a társa az egyik áldozat, és egy 8-9 éves kislány. Jön két FBI ügynök, akik kísérletet tesznek, hogy felgöngyölítsék a két ügyet. Három helyiségben megkezdődik a tanúk kihallgatása, a helyi korrupt rendőrök ellenlábaskodása közepette. Eközben idegölő visszajátszásokban láthatjuk a bűntényhez vezető eseményeket. Kicsit vicces, ahogy a vallomások és a bemutatott valós történések között óriási az eltérés. Például a drogos csaj és a barátja egy drogdílerhez mennek, hogy beszerezzék az adagjukat, ám a kihallgatáson állásinterjút mond.:D Ráadásul a dílerük, miután belőtte magát, meghalt. És ahelyett, hogy segítséget kértek volna, jól telepakolták zsebeiket cuccal. A rendőr is egészen más dolgokat mond, mint ahogy valójában történtek a dolgok. Járőrözés címszó alatt, azzal múlatták az időt, hogy éppen arra járó autósok kerekeit kilőtték és a vétlen, szerencsétlen és gyanútlan áldozatokkal eljátszottak. A film végén pedig jön egy csavar, amire én számítottam, de ez nem von le semmit a film értékéből.

A történet nem túl eredeti de az atmoszféra telitalálat.

Rendezte:

-Jennifer Chambers Lynch

Szereplők:

-Bill Pullman-Sam Hallaway
-Julia Ormond-Elizabeth Anderson
-Michael Ironside-Billings kapitány
-Charlie Newmark-Wright rendőr
-Caroline Aaron-Janet
-Hugh Dillon-apa

A produceri teendőket maga David Lynch látta el.

-Hossz: 97 perc
-Nemzet: amerikai, német
-Magyar cím: Aberrált élvezetek

A filmet 2008-ban bemutatták a Cannes-i Filmfesztiválon. Nagyon jó kritikákat kapott.

Online megnézhető:

5 megjegyzés:

  1. Erről még csak nem is hallottam, biztos jó lehet. Majd megnézem!

    VálaszTörlés
  2. Na végre egy lynchiánus rokonlélek. A Surveillanceről eddig még én is csak jókat hallottam(nem úgy mint Jennifer első filmjéről a Boxing Helenáról), talán ideje lenne megnézni. A Lost Highway egyébként szerintem is eléggé agytekergetős, akár a Mulholland Drive, de nálam a pálmát Radírfej és az Inland Empire viszik. No meg ugye a Twin Peaks, de az egy külön kategória.
    Éljenek a Douglas fenyők!
    Kaedrin

    VálaszTörlés
  3. Kaedrin:
    Én a Twin Peaks-es cikked után kezdtem el Lynch után érdeklődni. És hihetetlenül bejön az az érzésvilág ami a filmjeiből jön. Elhatároztam, hogy szépen sorban megnézem Lynch filmjeit, amihez hozzá tudok jutni. Az elefántembert régebben már láttam. A Radírfejnek csak az elejébe kukkantottam be. És a Tűz jöjj velem-re vagyok kíváncs, bár azt csak akkor nézem meg, ha végignéztem a TP-t.

    Darkness

    VálaszTörlés
  4. Na, hát ennek nagyon örülök,mármint hogy felkeltettem az érdeklődéseket, már megérte az egész itteni tevékenységem :)
    A Tűz jöjj velem, hát arra megint mondhatnám, hogy kedvencem, de akkor így ugye már 3 kedvencem is lenne XD. Fantasztikus, iszonyatos erejű a hangulat, a zene valami csodálatos, tehát csak jót tudok mondani róla, nagyon ajánlom.Úgy mondanám, az a film a Lynchangulat a négyzeten :D. Egy kicsit más jellegű mint a sorozat, sokkalta elvontabb és "nyomasztóbb", de mégis tökéletesen illik hozzá, mintegy kiegészíti. Lynchről is, meg a Radírfejről is van kilométeres cikkem a blogomon, ha megnézed és lesznek "elméleteid" akkor ha gondolod, írd meg oda, kíváncsi vagyok- Bocs a túlbuzgóságomért, de nem gyakran találok olyan embert aki nem úgy van a Lynch-filmekkel hogy 'wtf hagyjatok ezzel a szarral, nem is szól semmiről' xD
    Amúgy Lynch az FBI-os szerepben fenomenális, betegre röhögtem magam rajta :D
    Kaedrin

    VálaszTörlés
  5. *érdeklődésedet* pardon

    VálaszTörlés

Ezeket is ajánljuk: