2010. október 18., hétfő

Darkness: Alkoholizmus

Üdv újra itt. Most egy komoly betegségről szeretnék írni. Legalábbis én úgy gondolom, hogy ez egy betegség. Sajnos személyesen is volt "szerencsém" átélni ezt. Na, nem úgy, hogy alkesz voltam, hanem inkább, mint szenvedő alany. De azt inkább hagyjuk.

Az alkoholizmust, mint kifejezést, először 1849-ben használta Magnus Huss orvos, hogy leírja az alkohol káros hatásait. E. Morton Jellinek 1960-as tanulmányát tartják tartják az alkoholizmus betegségnek tekintő elmélet alapjának. Van egy kisebbség, akik megkérdőjelezik az alkoholizmus betegség létét. (Ezek gondolom az alkoholisták lehetnek.:D) De ezek a kritikusok azt viszont elismerik, hogy az alkoholizmus egy betegségre utal. Ez a kisebbség egyébként a "túlzott ivászat" kifejezést használja, amikor az alkoholizálás káros hatásait taglalják. De mik is az alkohol káros hatásai?

Az köztudott az alkoholról, hogy kis mennyiségben gyógyító hatása van. Például az Unicum, ugye. Ugyanis az alkohol képes megemelni a vérben tartózkodó HDL koleszterin (a "jó" koleszterin) szintjét, ami jótékony hatású az ereket nézve. Csökkenti az érelmeszesedést és csökkenti a trombózis kialakulásának kockázatát. Ezen kívül fokozza a vérkeringést. A vörösbor a magas vastartalom miatt a vérképzésre is hat. Kitágítja a hajszálereket, csökkenti testhőmérsékletet és növeli az étvágyat is.


Negatív hatások nagy fogyasztás esetén hamar jelentkeznek. Az alkohol a szervezetbe jutva minden szervhez eljut. Leginkább a központi idegrendszerben fejti ki hatását. Leginkább a kisagy illetve a hipotalamusz egyes magjainak működését befolyásolják. A kisagynak nagyon fontos szerepe van a mozgás kialakításában, így az ittas állapot első tünete, a mozgás ügyetlensége, a kézremegés. A hipotalamuszban alkohol hatására dopamin termelődik, ez az anyag hatást gyakorol a közérzetre. A hipotalamusznak az agresszió féken tartásában is nagy szerepe van, így ittas állapotban könnyen agresszívvé válik az ember. Ki nem látott már részeg verekedéseket? A hipotalamusz emlékezet kialakulásáért is felelős, így ez a régió gátlása nagy mennyiségű piával produkálja az emlékezetkiesést. Továbbá nagy mennyiségű alkohol bevitele esetén az alapvető funkciók, pl. légzés koordinálatlanná válnak. De a közvetlen hatásokat sok minden befolyásolhatja, ami elsősorban az egyéni szervezet állapotától függ.

Ilyen sajátosság például a máj állapota, bizonyos érzékenységek, allergének, így ezért lehetséges, hogy néhány embernél kis mennyiségű pia is komoly és káros folyamatokat indíthat be. Fontos még, hogy a nők szervezete érzékenyebb az alkohol bevitelre, mint a férfiaké. Várandós nőknél a vérben található alkohol a magzat keringésébe is átkerül, ezzel károsítja a gyerekét. A fiatalkorúak is kiemelt csoportot alkotnak, hiszen ők még különböző testi és lelki fejlődésen mennek keresztül.

Az alkoholisták közt gyakori, hogy azután is folytatják a piálást, hogy az egészségük elkezd megromlani.

Az alkohollal összekötött káros egészségügyi hatások: májzsugorodás, hasnyálmirigy gyulladás, epilepszia, szívbetegség, rák, szexuális zavarok, táplálkozási hiányosságok és még lehetne sorolni. Valamint azt is kimutatták, hogy az alkoholisták közt magas az öngyilkosság aránya. Hosszútávú fogyasztás esetén pánikbetegség, depresszió, szorongás is jelentkezhet.

Ezt találtam a neten böngészve:

-5,0 felett Halál -az alkohol ilyen magas szintjét nem lehet túlélni.

-3,5-5,0 Kóma -beáll a teljes eszméletvesztés. A testhőmérséklet kórosan alacsony. A légzés és keringés akár olyan mértékű zavart is szenvedhet, hogy végül a légzés leállása miatt beáll a halál.

-2,5-4,0 Aluszékonyság -a mozdulatok lomhák lesznek, ami a járásban is megmutatkozik. Reakcióideje nagyon elhúzódik mindenféle külső ingerre. Hányás, vizelettartási nehézségek jelentkeznek, előbb-utóbb a leglehetetlenebb helyen és testhelyzetben is elalszik.

-1,8-3,0 Zavarodottság -a tudatos és tudatalatti összemosódik, szándékai nem egyértelműek. Fejfájás, hányinger, hányás jelentkezik. Térbeli tájékozódása romlik, mozgása bizonytalan, fájdalomingerre érzékenyebben reagál. Artikulációja romlik, levertség jelentkezik.

-0,9-2,5 Izgatottság -a hangulat ingadozó, az alkoholfogyasztó áthág olyan társadalmi normákat, amelyeket józan állapotban nem tenne. Felfogása kissé romlik, rövidtávú emlékezete kihagy, reflexei lassulnak. Érzékelése romlik, egyensúlyérzéke észrevehetően bizonytalan.

-0,3-1,2 Eufória -az illető sokat beszél, hangulata derűs, viccelődik, lazább a megszokottnál. A gátlásos személyek is felszabadultak lesznek. A precíziós mozgások ügyetlenné válnak, alig észrevehető egyensúlyzavarok léphetnek fel.

-0,1-0,5 Normális tudatállapot -semmi látható jele nincs az alkoholfogyasztásnak.

Szociális hatások

Az alkoholisták magatartása alaposan érinti a környezetet, családot, barátokat. Házassági konfliktushoz, váláshoz, valamint családon belüli erőszakhoz is vezethet. Ezzel pedig a gyerekek járnak a legrosszabbul. Az alkoholista elveszíti a környezete megbecsülését, tiszteletét, akik aztán az alkoholistát könnyen elkerülhető problémaként kezelik.

Személyes megjegyzés

Nos, emberek lehet inni, de csak mértékkel. Én például egy-egy buli előtt néhány sör szilveszterkor egy kicsit több.:D De mindig mindenre emlékszek. Voltak már persze olyan esetek korábban, amikor párszor eléggé szétcsúsztam és másnap értetlenül néztem magam elé, de annak vége. Múlthéten délutános voltam így este 10 után a buszállomás kocsmáiban elég érdekes emberkéket láthattam. Idősebbek és fiatalabbak egyaránt. Láttam már hullarészeget villanyoszloppal verekedni, mindenkibe belekötő, kiabáló, csajozni próbáló részeget. Gondolom senki sem akar olyan emberré válni később , akinek az egyetlen szórakozása, hogy naponta leissza magát és jól nevetségessé válik mindenki előtt.

14 megjegyzés:

  1. Ráadásul pénzük sincs nagyon, mer ugye elisszák.
    0-5ig terjedő skála mi alapján értékel? Úgy értem tartozik e hozzá valamilyen mértékegység, vagy 1 egyszerű beosztásról van szó?
    Az oszlopos pasas kemény lehetett :D részemről maradok az eufóriánál.

    Madame C.

    VálaszTörlés
  2. Nekem a nagyapám ettől halt meg most, elitta a máját mindenét, elrákosodott.

    A nagyanyám anno szintén ettől halt meg és anyám is iszok. (Y)

    Annyira megundorodtam az egésztől, hogy csak buliban szoktam ott is annyit, hogy a végére kijózanodok. (Direkt a végén vizet iszom és rohanok hugyozni)Ritkán szoktam még sajtkóstolóknál borozni de az is max 1 pohár.

    Azt mondják alkoholista szülőknek alkesz gyereki lesznek, szerencsére annyi rossz példát láttam hogy elment a kedvem.

    Én még nem rúgtam be annyira hogy ne emlékezzek vagy agresszív legyek. Max nagyon dughatnékom támad vagy idióta leszek és harsogok.

    Amikor sokat iszom hányok mielőtt bekómálnék, nem emlékeznék, vagy hülye helyeken aludnék el. :D

    Valamilyen szinten szerencsésnek érzem az "ivás,,-omat.

    VálaszTörlés
  3. Madame C.: az az alkohol szint. 0,5 ezrelék.

    Az én nagyapám 25 év után tette le a piát meg a cigit. Egyik napról a másikra. Azóta még egy pohár sört sem ivott meg.

    VálaszTörlés
  4. Na ez is időben jött. : )
    apám pont ma volt szemtanú egy balesetnél ahol a pasas nekibaszódott a villanyoszlopnak. a fószer olyan részeg volt hogy majdnem elaludt az összeroncsolódott kocsiban. apámnak kellett szólnia azért is hogy kapcsolja ki a motort különben felrobban -_-""" a vérében asszem 2,6nál magasabb volt az alkoholszint~
    apám rögtön hívta a mentőt meg a rendőröket. a pasas meg az életét, és párszázezer forint bírságot köszönhet faternak :)

    és szomorú hogy ilyenek vannak az utakon. a hapsin meg apám szerint látszott hogy full alkesz.~

    VálaszTörlés
  5. -Darkness:

    az én nagyapám már 10 éves korától cigizett és ivott, kb 60 éves koráig ment. (meghalt)

    VálaszTörlés
  6. Darkness: Azóta találtam 1 grafikont, ami a magyarázatoddal együtt értelmet gyújtott fejemben, köszönöm :) Nagyapádnak pedig elismerésem.
    Káin: nálam is hasonlóan működik, emlékezet kiesésem már visz volt :D és ált a leggázabb pillanatok ezek.
    10 éves korától hogy?? O_O -nagyapud
    Misu: Aaz szép, kis mázlista.

    Madame C.

    VálaszTörlés
  7. -Madame C:

    Durva nekem sosem volt. Így. Szegénység és a rendszer. :-/

    VálaszTörlés
  8. Sajnos nagyon közelről érintett az eset egy igen közeli családtag révén. Szerencsére ő már rendbejött, de nem mondhatni, hogy az utóhatásait még viseli magán. Elég nagy öniróniával néz vissza a dolgokra, és ő elmesélte többek között, hogy az a baj az egésszel, hogy eleinte azt hiszi, az alkohol megoldás minden problémára, aztán eljut egy olyan szintre, ahol már maga az ALKOHOL a probléma. Semmi különbség az alkoholizmus és a drogfüggőség között, maximum annyi, hogy utóbbi látványosabban és gyorsabban alakul ki. A leszokás is épp olyan nehéz. Alkoholmegvonási tünetek sajnos ennél az ismerősömnél epilepsziás rohamokat okoztak, hiába próbált magától leszokni. Aztán szépen elment orvoshoz, és elmondta, hogy alkoholista, le akar szokni, és írtak neki olyan gyógyszereket, melyek az elvonás hatását normalizálják. Ma már jól van. Eljutott odáig, hogy az agykapacitása nagy részét ismét értelmes dolgokra tudja fordítani, és ennek nagyon örül. Milyen kis dolgok is boldoggá tudják tenni az embert, ha rájön, hogy nem a környezetét kell hibáztatnia minden gondjáért, hanem saját magának kell megoldást találnia problémáira, és nem az alkoholtól várni a megváltást.

    VálaszTörlés
  9. Mit mondjak nálunk az egész család alkoholista XD
    Persze nem olyan durván mint azt most gondoljátok,de a piát nem vetik meg az hét szentség:D
    Én az ivással eddig úgy voltam hogy ritkán csináltam,de akkor megadtam neki a módját elég rendesen ami eleinte még hányásokhoz vezetett aztán szép lassan rájöttem mit szabad és mit nem szabad innom! Ez ment egy jó darabig erre a múlt héten közli velem az orvosom vérvétel után hogy többet nem ihatok mert érzékeny lett a májam O_o
    Ami azért is durva mert kb 3 éve kezdtem el iszogatni és sosem szoktam hetente lerészegedni vagy ilyesmi inkább a havi egyszeri piálást folytattam,de volt mikor 2-3 hónap is eltelt szóval ritkán alkoholizáltam erre pont engem tiltanak el a drinktől -.-
    Asszem találnom kell valami pótcselekvést XD
    Csak a fű meg baszott drága :D

    VálaszTörlés
  10. -Skinny:

    Ez durva. Én meg sem merem magamat vizsgáltatni O__O

    VálaszTörlés
  11. Nincs min csodálkozni, Magyarországon a halálesetek 3%-a köthető az alkoholhoz. A szomszédos Ausztriában pl. nincs mérhető adat annyira alacsony, de ott romkocsmák sincsenek minden utcasarkon. Na vodkázok tovább..

    VálaszTörlés
  12. Pont ezért "poén", hogy Magyarországon, ahol az alkoholizmus a vezető halálozási okok közé tartozik, a friss kormánynak az egyik legelső döntése az volt, hogy engedélyezte az otthoni pálinkafőzést... :P

    Egyes északi országok még durvábbak, ott a heti meló után pénteken beül kiskosztümben a titkárnő meg öltönyben a menedzser a kocsmába és vasárnapig iszik. :D

    Finnországban úgy próbálják megakadályozni az alkoholizmust, hogy az egekben van egy üveg sör ára is, de mit csinálnak ezek az okos finnek? Átjárnak taxival Oroszországba, mert még úgyis megéri... xD

    Bár igazából ez mind-mind inkább nagyon szomorú, mint vicces. :-/

    VálaszTörlés
  13. Északkelet-Magyarországon is divat volt átruccanni olcsó vodkáért cigiért benzinért Ukrajnába.

    VálaszTörlés
  14. Itt egy újabb "nagyon súlyos" tudományos felfedezés az alkoholizmussal kapcsolatban :)

    http://hvg.hu/egeszseg/20101020_spiccesseg_aloholizmus_genek

    VálaszTörlés

Ezeket is ajánljuk: