2010. május 24., hétfő

Misantrophe Mandy: Színdarabajánló


FEKETEország


Első posztként egy színházi előadást (illetve a róla készült „filmet”) szeretnék nektek bemutatni. A Krétakör Színházról és Schilling Árpád rendezte FEKETEország c. darabról lesz most szó. 2004-ben adták elő először és az egy éven át tartó turné megjárta a magyar helyszínek után többek között Utrechtet, Rotterdamot és Luxemburgot is.

Magáról a társulatról annyit érdemes tudni, hogy Schilling Árpád alapította 1995-ben. Állandó játszóhellyel nem rendelkeznek, kezdetben a társulat összetétele is folyton változott. Mára a színészek állandóak lettek, de a Krétakör Színház 2008-ban egy átalakuláson ment keresztül, melynek eredményeként ma egyfajta alkotóműhelyként funkcionál.

A társulat tagjai: Bánki Gergely, Csákányi Eszter, Gyabronka József, Katona László, Láng Annamária, Mucsi Zoltán, Nagy Zsolt, Péterfy Borbála, Rába Roland, Sárosdi Lilla, Scherer Péter, Terhes Sándor, Werner Tilo. (Közülük a legismertebbek talán Mucsi Zoltán és Nagy Zsolt, akik többek között a Kontroll c. filmben játszottak, illetve Péterfy Bori, aki jelenleg a róla elnevezett zenekar énekesnőjeként tevékenykedik.)

Sokáig azt tartottam magamról, hogy nem igazán érint meg a kortárs színjátszás, de ez az előadás egyszerűen zseniális, csak szuperlatívuszokban tudok róla nyilatkozni - mivel már nem játsszák, szerencse, hogy 2006-ban kijött DVD-n, így otthon is lehetőségünk van megnézni a darabot. (Az internetnek hála még a DVD-t sem kell megvennünk…)

A FEKETEországot a rendező telefonjára érkező sms-ek ihlették, melyekben a napi hírekről esik szó százhatvan karakterben. Egymáshoz lazán kapcsolódó epizódokkal ábrázolja, milyen országban, milyen világban élünk. A mutatott kép pedig meglehetősen sötét. Erre utal a cím is, ami Babits Mihály azonos című verséből származik – ezt a verset elő is adják a darabban, méghozzá énekelve. A zene egyébként is fontos szerepet kap, több jelenetben is énekelve adják elő az adott epizódot, amitől még groteszkebb lesz az egész előadás.

A legjellemzőbb szó egyébként, amivel a darab leírható, az a groteszk. Sok jeleneten nevetünk, mert látszólag humoros, de ha jobban belegondolunk, korántsem mulatságos, inkább elszomorító a kép. A groteszk azonban nemcsak humorosat takarhat, hanem megdöbbentőt is, és ezzel is előszeretettel él a Krétakör Társulat. Már maga a nyitójelenet is meglehetősen provokatív: rózsaszín – fehér ajtókkal teli – plüssfalak között, hófehér padlón állva egy szmokingos férfi böfögéssorozattal köszönti a nézőt. Ez első pillantásra lehet undorító is, de ha belegondolunk, nem ennyit ér akármelyik politikus magasztosnak látszó szónoklata?

A böfögésen túl provokatív gesztus még a meglehetősen magas káromkodási arány és a férfi nemi szervek viszonylag gyakori mutogatása is. Remélem, sikerült felcsigáznom mindenkit. Most jöjjön néhány kedvenc videóm az előadásból. (A youtube-on elég sok jelenet fent van, de a kommenteket nem éri meg elolvasni, mert rengeteg ostoba megnyilvánulás van közöttük…)

Magyar „mesteremberek”
(Ebből láthatjátok, mit értek magas káromkodási arány alatt.)


Simek Kitty emlékzenekar
(Néhány komment szerint erőszakra buzdít, én viszont azzal értek egyet, aki úgy gondolja, az összes meggyalázott kislányért és bántalmazott nőért szól…)


A nagy kör
(Egy másfél éves kislány szavait tolmácsolja. A végén érdemes elolvasni az alul futó szöveget, úgy üt igazán!)


Szavazóiroda
(A magyar bürokráciáról – zseniális, az egyik kedvenc részem. Akinek volt már dolga a magyar hivatalrendszerrel, az megérti, miért.)


Ez csak némi ízelítő, több fontos problémát is kiveséz még a darab, mint pl. a pedofil papok kérdése vagy a 2004-es athéni olimpiai doppingbotrány. Bár többségben vannak a magyar események ihlette epizódok, de külföldről érkezett hírek alapján is íródik a FEKETEország, így szerepelnek benne pl. az Abu Ghraib-i kínzások is. Mindenképp azt ajánlom, hogy az egészet nézzétek meg és remélem, hogy rátok is olyan hatással lesz, amilyennel rám volt.

A végére pedig néhány link:
A darab honlapja
A Krétakör Színház honlapja
Innen letölthető a FEKETEország

11 megjegyzés:

  1. Nagyon tetszett az első postod, gratulálok hozzá, csak így tovább!

    A Kitti dal és a babás cucc kicsit kiborított, de a legelső videó zseniális! ^_^

    Merjél még több ilyen cikket írni, még brutálisabb témákban!

    VálaszTörlés
  2. "(Egy másfél éves kislány szavait tolmácsolja. A végén érdemes elolvasni az alul futó szöveget, úgy üt igazán!)"

    Mindenre számítottam csak erre nem... O__O Mármint, ami ki volt írva...

    VálaszTörlés
  3. -Siwa:

    Én már a kukis résznél tudtam. Miért kéne ilyet tudnia egy kislánynak?

    VálaszTörlés
  4. Kígyófi Káin:
    Ú bazz! Nekem nem is koppant!

    VálaszTörlés
  5. Örülök, hogy tetszett. Sztem töltsétek le az egész videót, érdemes megnézni.

    Merni merek ilyeneket írni, de nem biztos, hogy a többi is ennyire durva lesz majd... Lehet, hogy nem ennyire erős felütéssel kellett volna indítanom, magam alatt vágom vele a fát. xD

    VálaszTörlés
  6. Nekem tetszett, szóval írj csak ilyeneket.

    VálaszTörlés
  7. Simek Kitty emlékzenekar: innen?
    http://www.youtube.com/watch?v=7CMzH18IjHA
    :D tudtam, h emlékeztet vmire, bár a Kittys jobban tetszik
    Szavazóiroda: Terhes Sándor
    A nagy kör: másfél évesen...

    VálaszTörlés
  8. Igen, ez a szám az alapja... :D Elég egyértelmű, miért. ;)

    Egyébként a Szavazóiroda vágott verziója van csak fent, a jelenet úgy kezdődik, hogy egy zenekar eljátssza az Örömódát, majd másnak adják át a hangszereket, akik tök hamisan adják elő megint. Közben két szmokingos férfi kezet fog, készülődnek elmondani a beszédüket, ami végül abból áll, hogy felváltva köpdösik le egymást. xD

    Annyi kedvenc részem van még, nem győzném sorolni. Azt hiszem, ma megnézem megint. :D

    VálaszTörlés
  9. Szerbusz. Kicsit megkésve, de elolvastam ám a cikked. :)

    Nekem is nagyon tetszett! Sok gratula hozzá! (Y)
    Az első videót egyszer már láttam, akkor is és most is jót derültem rajta. :)

    A kislány szavainak tolmácsolása nagyon durva volt, mármint ami a végén kiderült. *nyel egyet* szegény picurka. :S

    Köszi az ajánlót, valóban érdemes lesz megnéznem. :)

    VálaszTörlés
  10. Köszi, örülök, hogy tetszett. :) És annak is örülök, hogy meg fogod nézni. :)

    VálaszTörlés
  11. Huhúúú, köszi!!! (Aaa, Mucsi Zoltán!!! ^^) Régóta szeretném megnézni, mert rengeteg jelenetet láttam már YouTube-on (nekem a szavazóirodás a kedvencem). Hol van fent a teljes film?

    VálaszTörlés

Ezeket is ajánljuk: