2010. május 26., szerda

Misantrophe Mandy: Chopping Block

Az előző cikkemhez képest sokkalta könnyedebb témát hozok most nektek. Egy webcomicról fog szólni a fáma, ez pedig a

Chopping Block

A cím magyarul húsvágó deszkát jelent. Első olvasatra talán valami horror képregénynek gondolhatjátok, de nem egészen erről van szó. A Chopping Block-ot Lee Adam Herold rajzolta 2000-től kisebb nagyobb megszakításokkal 2009-ig. A szerző egyébként azt tartja magáról, hogy "időről időre frissít, aztán eltűnik még hosszabb időre"... A Keenspot nevű webcomic-portál publikálta a Chopping Block-ot, ők még a szórványosan frissített és nem a végleg lezárult képregények közé sorolják, tehát van még remény a folytatásra.

Maga a képregény történet nélkülinek mondható, különálló epizódok sora, melyeket csak a főhős személye köt össze. Minden rész egy-egy szürkeárnyalatos rajz és egy néhány soros megjegyzés a főhősről, Butchról, aki egy nem túl eszes sorozatgyilkos. (A butaságára utal pl. az eredeti oldal angolsága, mely enyhén szólva nem igazán követi a helyesírást.) Butch mindössze abban különbözik a normális emberektől, hogy állandóan hokimaszkot visel és többnyire meglehetősen radikálisan old meg olyan hétköznapi helyzeteket, mint a hagyma nélkül kért, de mégis azzal kapott hamburger problémája vagy a parkolóőr büntetésének elkerülése.

A jelleme több kitalált figurából van összegyúrva, mint pl. Jason Vorhees, Hannibal Lecter és Norman Bates. (Őket talán nem kell bemutatnom, mind egy-egy horrorfilm fiktív főszereplői.) De nem csak ezek sorozatgyilkosok szolgálnak a karakter alapjául, hanem egy Ziggy nevű mókás kis figura, aki Amerikában ismert és közkedvelt. (Leginkább arról híres, hogy nagy orra van, nem hord nadrágot, és se munkája, se barátnője, ellenben rengeteg állatot nevelget otthon. Őt is mindenféle random helyzetben szokás ábrázolni.)

Úgy gondolom, hogy ha magyarázni kell egy viccet, akkor az már régen rossz, így nem is fecsérelnék több szót a webcomic bemutatására, inkább jöjjön belőle néhány kép Sinka Zsuzsanna tolmácsolásában.


2001-ben és 2002-ben a Chopping Block több díjat is nyert a Web Cartoonists' Choice Awards-on, köztük a legjobb koncepció és a legjobb férfi szereplő díját. 2003-ban díjat már nem, de nevezéseket még kapott. 2004-ben adták ki az első és egyetlen gyűjteményes kötetet eredeti nyelven. (A címe szabad fordításban: Sose felejtsd el magaddal vinni a kaszát)


A végére pedig itt van nektek pár link.

A képregény néhány darabja magyarra fordítva

A Chopping Block official oldala


Angol nyelvű wikipédia oldal

2 megjegyzés:

  1. JUj de jó! Ziggy-t ismerem anno még a Tiszta Diliben volt, ez meg zseniális! :D Este ha lesz időm meg is nézem a többit!

    VálaszTörlés
  2. Butch tisztára olyan, mint Jason a péntek 13-ból :D

    Ez nagyon tetszíík. *.* tuti beleolvasgatok, nézegetek. O_O

    Köszi az ajánlót, baromi jó kis képregény! (Y)

    VálaszTörlés

Ezeket is ajánljuk: