2010. május 27., csütörtök

Kaedrin: A patológiáról

A korábbi cikkeimhez írt kommentekben többen hangot adtatok a patológia iránti érdeklődéseteknek, ezért úgy gondoltam, egy tévhiteket eloszlató, valamelyest átfogó cikk a témáról sokak örömére szolgálna. A patológia az orvostudomány egyik legérdekesebb, legösszetettebb, és ugyanakkor a talán leginkább félreismert ága.

Ebben a cikkemben írni fogok többek között a patológia céljairól, történeti múltjáról, a patológus hivatásáról és munkájáról. Szót ejtek arról is, hogyan hatottak a patológia megítélésére az emberek legősibb félelmei, és a média által közvetített kép. És ami még fontos, szeretnék leszámolni a tévhitekkel, kibogozni a fogalomzavarokat.

Öntsünk hát tiszta vizet a pohárba!

Mi is az a patológia?

A patológia elnevezés a görög pathosz=fájdalom és logosz=tudomány szavakból ered, régebbi neve a kórbonctan.Rengeteg megfogalmazása létezik annak, hogy tulajdonképpen mi is az a patológia.Általánosságban elmondható, hogy a patológia az orvostudomány, és mindenféle orvosi gyógyító tevékenység alapját képezi. Azt vizsgálja, hogy adott betegségek miféle morfológiai és funkcionális elváltozásokat okoznak a szervezetben. Feladata a kórfolyamatok megértése és felismerése, a szervezetben zajló káros elváltozások kölcsönhatásainak elemzése, értelmezése.

Fő területei:
  • Anatómiai patológia
  • Törvényszéki patológia
  • Kórszövettan
  • Citopatológia
  • Citogenetika
  • Molekuláris patológia

A patológia története


A patológiához kapcsolódó első vizsgálatokat két ókori görög tudós Herophilus és Erasistratus foglalta kezdetleges rendszerbe.A első orvos, aki kórboncolást végzett az arab Avenzoar volt. Az anatómiai patológia iskolájának megalapítója, és ezzel a mai értelemben vett kórboncolás atyja Giovanni Morgagni (1682-1771) volt a 18. században. A vizsgálati eredmények pontosítását tette lehetővé a mikroszkóp felfedezése (Antony von Leeuwenhoek).Az első mikroszkópot használó, szövettani leírást tartalmazó átfogó kórszövettani munka Rudolf Virchow (1821-1902) nyomán született meg. A magyar patológia kiemelkedő alakjai: Arányi Lajos György, Buday Kálmán, Haranghy László, Jellinek Harry, Kropecher Ödön, Romhányi György, Zalka Ödön, Zacher Pál.


Patológus - kórboncnok - boncmester


A patológus, régies elnevezése a kórboncnok, ahogy a patológiáé a kórbonctan. A boncmester viszont nem egyenlő a patológussal. A boncmester nem orvos, ő egy OKJ-s képzést végez el. Munkája közepesen nehéz fizikai munka. Konkrétan ő készíti elő és nyitja fel a testet, ő távolítja el a szerveket a patológus számára, de ő távolítja el a salakanyagot is a belekből, egyszóval a munka "piszkosabb" fele az övé.

Mortui vivos docent
("A holtak tanítják az élőket")


A patológus feladatai

A patológus feladata közel sem csak az elhunytak vizsgálata; mára egyre nagyobb jelentősége van az élő páciensek sejtdiagnosztikájának is.A patológusok munkájának mindössze 5 %-át teszi ki a boncolás, hetven százalékát a kórszövettani vizsgálat, a maradék a citológiai diagnosztika.Minden olyan szövetet, amit orvosi eljárás során távolítottak el, a patológus vizsgál meg.Ismeretei segítségével ő dönti el, hogy az adott minta alapján az elváltozás jó- vagy rosszindulatú, kell-e, szabad-e műteni, kezelni, vagy sem.

"A patológus munkája szép és érdekes, de intellektuálisan nehéz, talán egyike a legnehezebbeknek az orvosi pályák közül. Ahhoz, hogy valaki önállóan tudjon diagnózist felállítani, legalább tíz évet kell idősebb kollégák felügyelete alatt dolgoznia. A szakvizsga után tehát még legalább négy-öt évbe telik, amíg az ember megszerzi a diagnosztikus ismereteknek, képemlékeknek azt a tárházát, ami alapján a mikroszkóp mellé leülve felelősséggel meg tudja mondani, hogy daganatról, gyulladásról vagy más jellegű betegségről van-e szó."

Beszélgetés Iványi Béla patológussal


Az út


Ez a rész kifejezetten azok kedvéért íródott, akiket komolyan érdekel ez a hivatás. Hogyan lesz valakiből patológus?Először is, be kell jutni az orvosi egyetemre.Jelenleg ehhez szükséges legalább egy emelt szintű érettségi vizsga biológiából, fizikából, vagy kémiából.Mellé emelt biológia esetén középszintű fizika vagy kémia, emelt fizika/kémia esetén közép biológia.Az általános orvosi képzés 12 félév, azaz 6 év. Ezután a szakvizsgáig még (ha jól tudom) 5 év.Ekkortól kezdő szakorvos az ember. A fenti idézet tanulsága alapján még ezen túlmenően is hosszú évek szívós munkája kell ahhoz, hogy az emberből jó patológus legyen.


Média

Misztikus félhomály, a hullák fölött étkező patológus, nekrofil boncmester, falakról csöpögő vér, meg még ki tudja mennyi hatásvadász baromság fordult már elő a filmvásznon.Az emberek legősibb félelme a haláltó való félelme a haláltól való félelem. Így a "halálközeli" munkát végzők tevékenysége máig tabutéma. Hollywood erre persze a már megszokott módon rátesz egy lapáttal.A nemrégiben megjelent Pathology című film szintén nem valami korrekt, de egyszer meg lehet nézni.Amit viszont mindenkinek ajánlok, az A halál 1000 arca című film (első része). Ott is előkerül a hullaház, illetve a nézőket kalauzoló narrátor karaktere is patológus.
Az egész filmet megtaláljátok itt:





Plussz még egy kis TV-műsör ajánlás: A temetés világa című dokumentumfilm lesz a Spektrumon szombaton éjféltől, lesz benne Dr. Gunther von Hagens.

Zárásként jöjjön néhány érdekes és hasznos link:

17 megjegyzés:

  1. Imádom az anatómiát ezért is szeretnék patológus lenni.Nagyon jó lett a cikk..nagyon vártam már,hogy írjatok erről a témáról.Csodálatos dolog az amikor belülről megismerhetted az emberi szervezetet.

    VálaszTörlés
  2. Tetszett a cikk, érdekesnek találtam. :)
    Két hozzáfűzésem lenne (véletlenül se támadó szándékkal, mielőtt azt gondolnád :)): az egyik, hogy szerintem a kórbonctan nem régies megnevezés, hanem a magyar megfelelő. Azért nem lehet annyira elterjedt, mert orvoskörökben jobb szeretik a latin-görög kifejezéseket használni. Pl.: az átlag ember biztos nem rémül meg a Prosectura felirat láttán, mert nem tudja, mi az, ellenben ha Hullaház lenne kiírva! :D

    A másik, hogy a Pathology c. filmet sokan abszurdnak találják, mert a valóságban biztos nem esznek a hullaházban, meg ilyesmi. Hát... Azért ezt nem állítanám. :D Jó, nyilván egy három napos vízi hulla mellett nem kezd el kedélyesen falatozni az ember, de pl. anatómia órán gyakorlatilag a tetemről lehet enni, olyan bacimentes. ;) És tudtommal a májjal dobálózás, ami a filmben volt, szintén előfordult már máshol is. :S

    VálaszTörlés
  3. Mandy:
    Azért régies elnevezés, mert ma már, ahogy említettem a boncolás rész visszaszorult, csak töredéke a patológus feladatainak, nem úgy mint régen, amikor még tényleg főként azzal foglalkozott. Kór-boncolással, tehát kórbonctannal.

    A Pathology meg azért abszurd mert abba is csak boncolnak meg van egy csomó szabadidejük gyilkolászni is. Egy igazi patológusrezidensnek hol van ilyenre ideje?XD

    Wonderland:
    Na, azjó, és mikor érettségizel? biosz tagozatos vagy?:)

    VálaszTörlés
  4. Á, értem, akkor csak én olvastam figyelmetlenül. :)

    Lehet, hogy Külföldiában nem annyira leterheltek a rezidensek. :D Meg ezek biztos zsenik, úgyhogy tanulniuk már nem is kell, alvás helyett meg enerdzsidrinkeken élnek. :D És máris megkaptuk a gyilkolásra elegendő szabadidőmennyiséget.

    VálaszTörlés
  5. Kaedrin:Még csak most vagyok elsős gimiben..amúgy nem jött össze a biológia tagozat..szüleim nem örülnek a patológiai ötletemnek.

    VálaszTörlés
  6. Hát, tudod, ha az vonz, milyenek vagyunk "belülről" akkor ahhoz másmilyen orvosnak is mehetsz, hátha annak jobban örülnek a szülők. De amugy akkor még messze van, ráérsz eldöntetni :)
    Kaedrin

    VálaszTörlés
  7. Úgy érzem,hogy már eldöntöttem:)Az emberekkel nem igazán jövök ki ezért is lenne jobb halott emberekkel foglalkoznom:)

    VálaszTörlés
  8. Anno én is akartam de már egy büdös kukától öklendezek akkor egy hulla tuti nem lenne fáklyás menet. Hipochonder vagyok és attól rettegnék nem kaptam-e el valamit.

    Most hogy megtudtam hogy az OKJ-vel a szart nekem kell kinyomni a hulla beleiből már annyira nem vonzz. A cikk nagyon tetszett és megnéznék élőben egy boncolást egyszer, ha lenne rá lehetőségem, de sajna sosem volt.

    A Halál ezer arca nagy király, anno 16 évesen láttam először. :D

    VálaszTörlés
  9. :))
    Nagyon jó cikk. Ugyan nem vonz a patológia, de valamennyire mégis érdekelt vagyok a témában. Jövőre megyek boncolásra :P
    Am nem ragad az emberre a szaga a dolognak? :D v a hangulata...kíváncsi vagyok a patológusok hogy viszonyulnak más emberekhez -tárgyként?- jó volna eggyel elbeszélgetni...

    VálaszTörlés
  10. Pathologyc. film az vicc. Akárhogy is nézzük!
    Nekem ezzel a témával kapcsolatos sorozat jutott eszembe ami nagyon jó! Sírhant művek , imádtam azt a sorozatot!

    Jó lett a cikk engem is érdekkel ez a téma , bér én nem lennék képest ennyit tanulni meg ekkora felelősséget vállalni!

    VálaszTörlés
  11. Káin:
    Szerintem is nagyon jó film a halál 1000 arca, hiába a 40% megrendezett, akkor is van valami olyan jó hangulata és összhatása az egésznek.

    Igen, összesen 7 ismerősöm akart patológus lenni, csak aztán rájöttek hogy ja, hát ehhez tanulni kéne ám. Aki ezt választja, annak tényleg el kell magát köteleznie.
    Nem véletlen, hogy az országban körülbelül 300 patológus van csak. És nem csak azért mert mind kimegy, az egész világon patológus-hiány van.

    Madame Curieuse
    A szag egyszeri alkalomtól nem fog rádragadni, hacsak nem valami vizihullát boncoltok.

    "kíváncsi vagyok a patológusok hogy viszonyulnak más emberekhez -tárgyként?"

    Más emberekhez? Mármint marinénihez a szomszédból, vagy a halottakhoz, akiket vizsgálnak?
    Mert az utóbbi esetén szerintem egyfelől tárgyként, hiszen ha mindenkiben az embert néznéd, akkor egy idő után az lelkileg nagyon megterhelne. Viszont olyan értelemben meg nem tárgy, hogy meg kell adni az elhunytnak járó tiszteletet.

    VálaszTörlés
  12. Tudom, nem is így értettem, hanem ráragad e a szag és hangulat arra, aki sokat foglalkozik vele(?) Nem magamra céloztam :) A másik pedig igen, Mari néni :D Bár az biztos kicsit más szemszögből néz az -élő- emberekre.

    VálaszTörlés
  13. A hangulat?
    A szag szerintem a boncmesterre igen, a patológusra nem feltétlenül, ha ő nem tölt olyan sok időt a hullaházban.

    VálaszTörlés
  14. Felkavart ez poszt/cikk.
    Nekem nemrég le kellett mondanom az orvosiról pedig életem álma az volt törvényszéki patológus legyek.Eltereltem a figyelmem, próbálok barátkozni az alternatívákkal de most (amikor látok valamit ami a 'veszteségre' emlékeztet) rájövök hogy borzalmasan fáj.Kurva érdekes munka, még ha rémesnek is találja a legtöbb ember, ez az egyetlen amit nem unnék meg pár év alatt, egyszerűen rémes le kell róla mondanom, jól pofánb.szott ez a poszt ami egyébként tök jó.Jó ilyen normálisabb hangnemű irományt olvasni, már utálok turkálni a 'közszemétben'.
    Amúgy bocs a siránkozásért.
    C.B.

    VálaszTörlés
  15. -C.B:

    Nem akarom felkavarni a dolgokat nem muszáj válaszolni, de miért nem lehetsz?

    VálaszTörlés
  16. Írtam egy rohadt hosszú választ.Kitöröltem,íme a rövid és tömör változat:
    Még ha fel is vesznek államilag támogatottra, az egyetem ledózerolja:
    -az anyagi helyzetem ( nem tudnak a szüleim eltartani, dolgozni meg képtelenség mellette mert nem tudsz tanulni RENDESEN, a könyvek áráról már nem is beszélek és akármennyire szeretném ezt tanulni, nem akarok éhen halni.Mindenki akit ismerek és orvosira jár a szülei tartják el,ők fizetnek mindent.)
    -a párkapcsolatom (sajnálom, ő a másik felem, vele együtt vagyok egy egész, vele vagyok szabad, őt nem adom,nem ezt érdemli már pedig rá sem volna nagyon időm)
    -a maradék szabadidőm, a fiatalságom (ehhez nem is írok )

    Megjegyezném ismét,RÖVIDEN ennyi.És köszönöm az érdeklődést:)C.B.

    VálaszTörlés

Ezeket is ajánljuk: