2010. május 10., hétfő

Káin: Film és Könyvajánló

Nos elég sokat gondolkodtam mit is ajánljak, de végül rájöttem rég volt már filmajánló. Ezen felbuzdulva arra gondoltam jön valami klasszikus horror, de inkább más vizekre evezek. Már ugyan volt egyszer Stephen King-ről egy cikk amiben kb. mindenről írtam, de most a kommentek közt olvastam egy címet, ami eszembe juttatta a könyv megfilmesített változatát. Én amikor láttam 12 éves lehettem és olyan nagy hatással volt rám, hogy ha ciki ha nem végig bőgtem az egészet. Annyira igazságtalan és gyönyörű, hogy nem találni rá szavakat. Jöjjön hát egy kis beszámoló a:

HALÁLSORON:

című filmről és könyvről. Első körben pár sót írnék a könyvről. Eredeti címe a : The Green Mile volt és ugye Stephen King írta . 1996 környékén 6 kötetben jelent meg amit 2000-ben egy kötetben is kiadtak.

A főhős John Coffey, egy színes bőrű hajléktalan ember aki egy fegyházban él a biztos halált jelentő szekcióban. Coffey-t megvádolják, majd bűnösnek találják a Detterick ikrek meggyilkolásában. A két halott kislányt karjaiban találták meg egy mezőn (de igazából nem ölte meg őket, na de nem akarok spoilerezni X'D). A többi börtönlakó története is kiderül szépen lassan, több szálon fut a cselekmény. Nem csak a fegyenceket, de az őröket is megismrhetjük, Paul Edgecombe-t, Brutus Howellt, Dean Stantont, Harry Terwilligert, és persze Percy Wetmore-t, aki a legalkalmatlanabb őr, akit az ember csak el tud képzelni. Még egy fontos szereplő akad, egy fehér egér aki időről időre felbukkan.

A Nagy néger (John Coffey) mégis más mit a többi rab: fél a sötétben, folyamatosan könnyezik a szeme és különleges képességgel rendelkezik. A főőr ezt hamar felismeri, rájön nem ő volt a gyilkos és szélmalomharcot kezd folytatni az idővel.

Stephen King ebben a regéyében az igazságot és a hazugságot ízlelgeti, majd előtérbe hozza magát az igazságtalanságot is. A film rettenetesen jól feldolgozta a könyveket!

A FILM:


-Amerikai fantasztikus thriller
-188 perc
-1999-es
-Stephen King könyve alapján készült

-Főszereplő:

-Tom Hanks
-Michael Clarke Duncan

A film Paul, a halálsoron dolgozó fegyőr életét mutatja be. Mindez a 30-as években játszódik. A film elején a férfi már öreg és az idősek otthonában ülve emlékszik vissza az ott történtekre. A filmet 4 Oscar díjra jelölték, de még rengeteg más díjat is kapott.

A sötét bőrű fegyencet két lány megerőszakolásával és megölésével viszik a börtönbe. Különleges gyógyító képességei már az elején megmutatkoznak: meggyógyítja az őr húgyhólyag gyulladását és újra éleszt egy egeret, majd az igazgató halálos beteg feleségét is megmenti. Ez alatt felbukkan egy szadista őr, aki a kormányzó unokaöccse így nem lehet megfékezni. Percy hamar rájön, hogy a többi őr nem kedveli őt, és cserébe távozásáért kierőszakolja, hogy ő vezényelhesse le a következő kivégzést. Percy szándékosan szabotálja a kivégzést; nedves szivacs helyett – ami az elektromos áram hatékonyabb vezetését biztosítaná – szárazat helyez Eduard Delacroix fejére, amivel hosszú szenvedést okoz a halálraítéltnek a gyorsnak szánt kivégzés során. Többet nem is mondok, mert nem akarok spoilerezni, de azoknak akik nagyon érzékenyének és befordulnak filmeken, nem nagyon ajánlott. Én nagyon kevés olyan filmet láttam ami ennyire szíven ütött volna.

Trailer:


16 megjegyzés:

  1. Áhh, annyit hallottam már erről a filmről+meg is van itthon, de eddig még sosem mertem megnézni, mert féltem, hogy nagyon kiakadok...de lehet, hogy először majd inkább elolvasom könyvben aztán utána nézem meg.
    :)

    VálaszTörlés
  2. *.* (pont ez a film járt az eszemben :D)
    Az egyik kedvencem, nagyon mélyen meg tudja érinteni az ember lelkét.
    Pár éve láttam először, és az a szemét Percy úgy felidegesített hogy csak hatalmas bömböléssel és sírással tudtam levezetni azt a gyűlöletet amit iránta éreztem :S
    Habár könyvben még nem olvastam, de nem hiszem hogy a film sokat elvett volna belőle.

    VálaszTörlés
  3. -Charlotte:

    Ahogy érzed! Én mindkettőt ajánlom :D

    -Ms.Rat:

    Pont ezért írtam ;D

    Jaja én is kiütöttem volna, undorító alak :-s Szerintem olvassad el azért. Könyvben durvább!

    VálaszTörlés
  4. Az egyik legjobb Stephen King adaptáció szvsz. :) Jobb szeretem, amikor az ehhez hasonló "nemfélős" műveit filmesítik meg, mert a félősek olvasás közben jobban ütnek sztem. (Bár nem láttam/olvastam tőle mindent, de leginkább így jött le eddig.) A Halálsoron mellett A remény rabjai a másik nagy kedvencem tőle egyébként. <3

    VálaszTörlés
  5. A legszebb és legszomorúbb film, amit valaha láttam!
    Az a sok igazságtalanság, meg az az undorító és gerinctelen Percy grrrr, na meg az eredeti gyilkos srác sem semmi. :(
    Annyira sokan ajánlották nekem, köztük apukám is, hogy leültem egy este megnézni. Mondták, hogy durva lesz, de nem voltam felkészülve arra az érzelmi kitörésre, amit nekem okozott.
    Végigbőgtem az egészet, egy százas zsepi kevés volt, és még apum is átjött megnézni, mi a bajom, de mikor meglátta, hogy mit nézek, nem kérdezett semmit.

    Nem is lehetne kiválasztani a legszomorúbb jelenetet... az egész megsiratott, úgy ahogy volt. Annyira gyönyörű. *__*

    Köszönöm az ajánlót. Kedves a szívemnek ez a film. Még a gondolatára is a hideg ráz.
    A könyvet is el szeretném olvasni, tuti, hogy még azon is sírni fogok.

    (L)^^

    Tímea:

    A Remény rabjai is gyönyörű. :)

    VálaszTörlés
  6. -Tímea:

    Igen díjat is kapott rá, asszem Oscar-ba volt hogy a legjobb adaptáció.

    -Nightmare:

    Nincs mit! ^_^

    VálaszTörlés
  7. Pont a tegnap kérdeztem meg Esztert,hogy jó-e,mert el akarom olvasni xD.Legyen már egyszer időm és elolvasom,amúgyis nagyon szeretem Stephen King könyveit:D.

    VálaszTörlés
  8. Istenem!
    Ez egy olyan mű a világon, aminek elég meglátni a címét, és teljesen elérzékenyülök, és egy más dimenzióba kerülök tőle. Végtelenül nagy hatással volt rám.
    Sajnos csak a filmet láttam, és sajnos nem egyedül, így annyi érzelmet visszafojtottam magamban.. A hideg ráz. Persze, miután egyedül maradtam sírtam egy nagyot, és csak néztem magam elé értetlenül.. Annyi gondolat, annyi kérdés, és.. csak néztem.. Sose sokkolt még ennyire semmi. Ami már teljesen feltette a pontot, az Csengettyű úr volt a végén. Ha belegondolok is könnyezem, az még egy akkora dobás volt a végére, amit hihetetlenül eltalált a rendező.
    Jaj, bocsánat a szómenésért, de ez a mű... Szerintem hamarosan újra megnézem, de egyedül. Kíváncsi vagyok, így milyen reakciót vált ki, hogy bár láttam, de magam leszek.
    Köszönöm az ajánlót!
    [És vicces, mert nekem is A remény rabjai" c. műve a másik kedvencem.((: ]

    VálaszTörlés
  9. Vazze Káin. Erről akartam most írni.XD Direkt tegnap este megnéztem a filmet, hogy na ma neki is állok. Erre...XD

    Kedvencem. A film is meg a könyv is. Tom Hanks-et azóta csípem amióta megláttam először a filmben.
    És én bizony megkönnyeztem amikor először néztem. Szégyen, nem szégyen.
    Ajánlom a könyvet is. A filmből kimaradt néhány rész. Pl. mi történt Paul-al (Tom Hanks) Coffey kivégzése után. Nem arra gondolok, hogy az idősek otthonában van.

    VálaszTörlés
  10. Én imádom ezt a filmet! Mindig sírok rajta ha látom , pedig tudom mi lesz :).Elgondolkodtató az biztos!
    Köszönjünk :)

    OFF: Anti-bogyót kell szednie anyumnak és megszeretném kérdezni ,hogy ha kefirt eszik meg pro-biot akkor nem lesz gombás ügye?. Remélem tudtok segíteni! Köszönöm
    Bocsi az OFF-ért

    VálaszTörlés
  11. Fu nagyon imádtam a könyvet, a film is tetszett,visszaadta a könyv hangulatát és az a lényeg.Viszont annak örültem,hogy a filmben nem mutatták a francia halálát részletesen,a szemkifolyás elrettentett volna a további részektől.Egyszer sírtam csak a könyv olvasása közben : amikor rátapostak Mr.Jingles-re,mer nagyon belopta magát a szívembe az a kisegér.

    VálaszTörlés
  12. -Galaxya :

    Azért írtam róla ^_^

    Libertina:

    Nagyon örülök, hogy tetszett a cikk! Érdemes lesz megnézed egyedül, de akkor egy 100-as papírzsepi kell majd :D

    -Darkness :

    Lol XD Bocsánat X'D

    -Black Butterfly :

    Nincs mit! ^_^

    Nos én a helyében nem kefirt ennék hanem actimelt, ezek mellé normaflort, és a Candibene gombaölő étrend-kiegészítő tablettát tolnám úgy, hogy naponta innék egy pohár vizet amiben van 3 csepp grapefruitmag kivonat (olaj). Ez mind vény nélkül kapható.

    -Eszter :

    Ott én is kiakadtam :-s

    VálaszTörlés
  13. Az egyik legjobb.
    A könyv csak e-book formájában jutott el hozzám, de így is kiolvastam 2 nap alatt. Valami fantasztikus. *-*

    VálaszTörlés
  14. -Ketszi:

    Örülök, ha neked is tetszett! ^^

    VálaszTörlés
  15. Elolvastam.Már majdnem befejeztem könnycseppek nélkül,de az utolsó mondatnál elszakadt a cérna:(.
    Csodálatos egy könyv.A filmet is feltétlenül megnézem,bár előre félek milyen hatásai lehetnek rám.

    VálaszTörlés
  16. -Galaxya:

    A film közben többször lehet sírni :D

    VálaszTörlés

Ezeket is ajánljuk: