2010. május 5., szerda

Káin: Film és Könyvajánló

Ma este nagy nehezen rávettem magamat a cikkírásra (valamiért nem ment :D) . Egy klasszikus horrorfilm bemutatása lesz ismételten a mission. Már annyiszor emlegettem a Frankensteint, hogy muszáj lesz róla írnom is valamit :D. Tehát bemutatom nektek a legelső

FRANKENSTEIN

filmet! Nagyon érdekes már abból a szempontból is, hogy a rendezője, nevezetesen : James Whale volt akkoriban az egyetlen aki nyíltan vállalta, hogy homi. A film folytatásában a : Frankenstein menyasszonyában már leplezetlenül vannak homokos vonások, amibe nem fogunk bele menni, mert nem ez a lényeg, hanem a fent nevezett film! (Y)

-1931-ben készült -Rendező: James Whale -Producer: Carl Laemmle Jr. -Szereplők: Colin Clive, Mae Clarke, John Boles

A filmben szereplő doktor megírja a menyasszonyának, hogy a munkája fontosabb nála és a megbántott nő a férfi régi barátjától és tanárjától kér segítséget. A film kicsit olyan benyomást kelt, mintha egy makacs gyereket győzködne egy marék felnőtt. Igazából a lényege az, hogy néha a szellemi dolgok és a szellem fontosabb a társadalmi szokásoknál és gyakran gondolom ezt én is így! Tehát van a beilleszkedésnél és a házaséletnél fontosabb létforma is.

A hisztérikus öröm az életre kelő szörnyeteg láttán pl annak a szimbolikája volt, hogy mennyivel másabb az átlag embernél (ez 31-ben ugye rebellis egy jelenet volt) :D. A filmben kiaknázzák a sztereotípiákat, hogy leplezzék a társadalmi viselkedésszabályok elnyomó jellegét. Az egyik jelenetben a szörny a kislányt bele dobja a tóba, hogy lássa virágként lebegni és mikor a lány megfullad elszomorodik. Ez a falusiakat nem érdekli és a gonoszt látják csak akit el kell pusztítani. A film végén az a kérdés is felvetődik, hogy vajon kik a szörnyetegek: az alkotó, az alkotott, vagy maga a társadalom?!
trailer:



A KÖNYV


Eredetileg amiből a legenda és a film lett az egy regény volt. Mary Shelley írta. Göncz Árpád fordította (aki a Gyűrűk urát is :p) . Ez a könyv nagyon meghatározta az elkövetkező horrorfilmek jellegét, érdekes hogy Mary 19 évesen írta meg a könyvet!

A főszereplő Victor elektromos árammal kísérletezik és a tudomány elvakult híve. Ingolstadtban alkotja meg a lényét amit szépnek akart teremteni de hullákat használt így igencsak ronda lett. Maga az alkotója is megrémült tőle így otthagyja a laborban. Ez a lény fázik, fél és semmit sem ért, nincs eredendő bűne sem. A bajor erdőkben bujkál és egy családot les akiknek segíti az életét észrevehetetlenül. Egy idő után színre lép de mindenki megijed és elkergeti, folyamatos tragédiák és megalázások miatt gyilkol, de akaratlanul. Végül a köpeny zsebében talált notesz segítségével felkeresi teremtőjét, hogy a szeretetéért-kegyéért folyamodjon. Frankenstein beleegyezik, hogy egy női lényt alkosson neki, aki a társa lehet magányában, de később megmásítja az ígéretét és félbeszakítja a munkáját.A lény ezért bosszút fogad és direkt öl, Frankenstein legjobb barátját és vad fogócskázás veszi kezdetét.

A könyv úgy keletkezett, hogy a lány Lord Byronhoz látogatott, de túl hideg volt a sétálgatásra így Byron kihívta a jelenlévőket egy költői versenyre (Poridoli is ott volt) és meg kellett alkotni a legijesztőbb és legszebb történetet. Mary ötlete egy rémálom, vagy lidércnyomás hatására fogant, amelyben egy „istentelen” tudományt tanulmányozó sápadt diákot látott térdelni a dolog mellett, amit összeállított. Poridoli ugyanerre az alkalomra írta A vámpír című történetét, a romantikus vámpírtörténeteket megelőző egyik alapművet.

-Tisztázzunk pár dolgot:

  • Sokan, akik csak hallomásból ismerik a művet úgy hiszik, hogy Frankenstein a szörny neve, holott az Victor vezetékneve. A lény valójában nem kapott nevet. Felváltva illették a „teremtmény” (the creature), a „gonosz lélek-ördög” (the fiend), a „démon” (the dæmon) és a „nyomorult” (wretch) kifejezésekkel.
  • A különböző feldolgozásokban elveszett a mű filozófiai mondanivalója, a magányt és a kirekesztettséget elemző lélektana és a német „Bildungsromannak” nevezett regény sajátossága és a lényt, mint lélektelen zombit mutatják be. A Bildungsroman különös hangsúlyt helyez arra, hogy a szereplő (lelki) fejlődését szoros kapcsolatba hozza műveltsége gyarapodásával. Például mikor a rém a német falucska egyik csűrjében lapulva lassacskán megérti a „vendéglátói” világát. Előbb a puszta szavakat sajátítja el (a szörny első felfogott szavai az emberi világból apa, Felix, Agatha), majd az átszűrődő felolvasások révén maga is szert tesz egy olyan kultúrára (többek között megismeri Milton Elveszett paradicsomát), amit alkotójától sosem kapott volna meg. Érzelmei párhuzamos fejlődést mutatnak: a szörny megszereti a családot és segíteni akar nekik.

19 megjegyzés:

  1. A Frankensteint pár éve el kellett olvasnom érettségire. Hát min mondjak... Ilyen egy szart ritkán veszek a kezembe. :D Persze, nagyon tanulságos a filozófiai háttér, ami megjelenik benne, de nálam kiverte a biztosítékot, hogy egy hullákból összetákolt izé olyan választékosan nyilatkozik meg benne, mint pl.: Vörösmarty. xD
    A filmre mondjuk kíváncsi lettem. Ha egyszer vége lesz ennek a kuuuuurrrrrvaaaa vizsgaidőszaknak, megpróbálom beszerezni vhonnan. :)

    VálaszTörlés
  2. Azt hiszem, már láttam a filmet, de hogy mikor, és hol?!
    Csak annyira emlékszem, hogy nem igazán jött be :-S Kicsikét untam :D xD
    Jajj a végén a Bildungsroman-nal eszembe juttattad a vizsgáát..
    Annyi ilyen hülye elnevezés van máár xDDD :D Nah mind1....:|

    VálaszTörlés
  3. Dejó, hogy tisztáztad, hogy az alkotó a Frankenstein, nem a teremtmény!
    Na én majd elolvasom!A lélektan nem tart vissza, sőt inkább az vonz!

    VálaszTörlés
  4. -Tímea:

    Bár nekem kellett volna ilyenekből érettségiznem :D

    -Cukorka:

    Na ja, 31-es film :D

    -Charlotte:

    Jaja sokan nem tudják basszus :-s Pedig még össze is cseng, hogy Victor Frankenstein stb stb

    Örülök, ha így megtetszett! ^^

    VálaszTörlés
  5. Charlotte:

    Idézet újra a keleti bölcstől:


    Mortem Aeternus, A közelmúlt állati és emberi kísérletei
    2010. március 11., csütörtök

    "Az első és talán legelső ilyen személy, aki igazából nem tehet hírhedtté válásáról Konrad Dippel. Fő életcélja az alkímia és az életelixír megtalálása volt, viszont laboratóriumi kísérleteiben azonban csak a "Dippel-olajig" jutott el, addig a csontból és állati testnedvekből kikevert szerig, amely egyesek szerint rovarirtónak vagy állatűzőnek volt csak használható.


    Sokan azt pletykálták, gyakran ásott ki holttesteket a helyi temetőből és azok lelkeit próbálta meg "átvinni" az egyik testből a másikba. A tudós Frankenstein kastélyában született, élt és dolgozott, így több kultúrtörténész úgy véli, ő szolgált Mary Shelley klasszikus horror-történetének alapjául, amit persze az írónő tagad."

    Hoppááá lebuknak a nem szemfüles olvasók!

    VálaszTörlés
  6. Káin

    Maradjunk a keleti bölcs megnevezésnél!
    Csak idéztem a fennségességeset!

    VálaszTörlés
  7. -Neo:

    A fenségesség tudod, ott figyel a lábam közt :DDDDDD

    VálaszTörlés
  8. Káin:

    nem egészen értelek..most rám céloztál vagy a pápára???

    VálaszTörlés
  9. Neo:
    Jól van na, Drága Keleti Bölcsöm!!!!Sztem márciusban még nem voltam "aktív mortemes", bár most, hogy így visszaolvastam emlékszem a cikkre+a kétfejű kutyákra.
    Na most mivel engeszteljelek ki?????? :)

    Amúgy miért van az, hogy mindig egymás nemi szerveihez juttok ki?? xD xD xD

    VálaszTörlés
  10. Káin:

    Szégyen-gyalázat, de még nem olvastam a Frankenstein-t. :( Ezt sürgősen be kell pótolni. :D
    Tetszik a történet meg a mondanivalója. :) Felkeltetted az érdeklődésemet.

    Jó cikk lett, köszi érte. :)

    Tímea:

    Nekem valószínű a filmet kell majd rendesen kielemeznem még érettségi előtt, mert jövőre átkerülök média szakra. ;)

    VálaszTörlés
  11. -Charlotte:

    Mer' buzik vagyunk :D

    -Nightmare:

    Na örülök, ha érdekel! ^^ És köszi (Y)

    VálaszTörlés
  12. Káin:
    Meg őrült-beteg-perverz-kiéhezett-vadállatok! xD xD xD

    VálaszTörlés
  13. Jaj, Neo ennek lehet megint nem fog örülni. :S
    (bocsi Neo)

    VálaszTörlés
  14. Huhúú én kb 16 éves koromban olvastam először és azóta tart a szerelem :D

    A filmeket is megnéztem,azt hiszem 3 is volt ami akkor készült.Sőt még a hajamat is ott festettem be ahol Frankenstein menyasszonyának voltak a csíkjai csak én kékkel,lilával meg egyebekkel..:D

    VálaszTörlés
  15. -Eszter:

    Na az király!

    LOL. Na azt megnéztem volna :D

    VálaszTörlés
  16. Hát már át van festve az egész mogyibarnára :D
    De mókásan néztem a fehér bőrömmel meg a kék tincseimmel,csak elcseszte a hajam :(

    VálaszTörlés
  17. -Eszter:

    Igen... a hidrogénperoxid gyönyörei....

    VálaszTörlés

Ezeket is ajánljuk: