2010. május 20., csütörtök

Kaedrin: Doktor Halál, Herr Frankenstein, avagy az utánozhatatlan Dr. Gunther von Hagens


Ebben a cikkemben a német anatómusprofesszorról, a plasztináció atyjáról fogok nektek írni. Dr Gunther von Hagenst sokan csak Dr. Halálként vagy Herr Frankensteinként emlegetik. Kiállításaival már a kezdetekkor nagy port kavart, s munkássága máig viták tárgyát képezi.


Élete


1945. január 10.-én látta meg a napvilágot Gunther Liebchen néven.Édesapja az SS-ben szolgált szakácsként . ;))Ő maga Kelet-Németországban nőtt fel. Két évig ült börtönben nyugati irányba tett, ám meghiúsult szökési kísérlete miatt.1973-ban szerzett orvosi diplomát Lübeckben, majd 1975-ben fejezte be szakorvosi képzését, és lett a Heidelbergi Egyetem Patológia és Anatómia Intézetének rezidense.Jelenleg törvényszéki orvos és a Heidelbergi Egyetem anatómiai professzora.



Plasztináció


A plasztináció a test, vagy testrészek konzerválásának anatómiában használatos modern módszere. Hagens 1977-ben fejlesztette ki az áttörő tartósítási technikát.Az eljárás során a formalinnal kezelt szövetekből kivonják a vizet és a zsírokat, majd ezek helyére szilikon polimert juttatnak.


A módszer négy fő lépése:

1. a formalinos fixálás,

2. a -19 fokos acetonfürdőben végzett dehidratálás,

3. az impregnáció, amely során szövetekben maradt kémiai anyagokat vákuum segítségével eltávolítják majd a test szilikonfürdőbe kerül és újra telítődik,

4. végül a szobahőmérsékleten történő keményítés.


A plasztinált test kemény, szagtalan, szabad levegőn tartható, a sejtek és természetes szövetfelületek eredeti alakja mikroszkópikus nagyságrendig épségben marad, és már nem tud elbomlani.Az izmok, a szervek, az idegpályák, a vérerek egyaránt jól kivehetővé válnak az egyiptomi mumifikálásnál is tökéletesebb eljárással. Egy szerv plasztinálása néhány hetet, egy teljes emberi testé nagyjából egy évet vesz igénybe. A doktor nemrégiben készült el az elefántjával, aki 5 évig tartott.



A kiállítás


Dr. Gunther von Hagens kiállítása a Körperwelten (Body Worlds). Amit talán ti is láttatok nemrégiben Magyarországon, az a Bodies nevű kiállítás volt. A Bodies nem a doktor kiállítása. Az eljárás, amivel a testek készülnek, ott is ugyanaz, a két kiállítás hullái tehát ugyanúgy néznek ki, legfeljebb csak a tárlatok koncepciója különbözik: von Hagens művész, Roy Grover, a Bodies preparátumait felügyelő szakember pedig inkább tudós.


A doktor kiállítása etikai kérdéseket is felvetett, egyes kritikusok cirkuszi shownak nevezték a kiállítást. A berlini zsidó kongregáció vezetője Andreas Nechama a zsidókból lámpaernyőt készítő kézmíves nácikhoz hasonlította a professzort.


Nadedoktorbáá!!!



Zikkalj! Zikkalj!



Wir müssen die Juden ausrotten!


És a satöbbi, satöbbi, nem hiányozhattak persze azok a barmok sem, akik szétverték egy-egy szobrát, ahelyett hogy otthon maradtak volna eret vágni.


Legutóbb e műve csapta ki a biztosítékot:



A „kalapos”


Dr. von Hagens professzort gyakorlatilag egy képén sem látni a híres fekete kalapja nélkül. Az inspirációt Rembrandt "Dr. Nicolaes Tulp anatómiai előadása" című festményéből merítette.



Anatómia kezdőknek


A YouTube-on látható egy érdekes sorozat, Anatomy for beginners címen, amit a doktor tart.Ide most csak az előzetesét rakom be, az egészet részekre bontva megtalálhatjátok ezen a csatornán.A drhága dhoktor íggy pöppet ákhszentusos, de meg lehet szokni, illetve van hozzá felirat is az említett csatornán.


Nézzétek meg, nagyon érdekes, tanulságos.



S végezetül a doktor ars poeticája:


27 megjegyzés:

  1. fúha, hát ő sem egy figyelmen kívül hagyható valaki :D jól megírtad, nagyon érdekes volt, és újabb információkkal bővült gyermekies gondolkodású agyam :D jó cikk volt :D tetszett :D
    puszi :)
    (elsőő xD, nehari:D)

    VálaszTörlés
  2. A Bodies-on én is voltam és tetszett is.Nem tartom rossz dolognak ezt mivel mi csak felszínt látjuk mindig és ez is ugyanúgy hozzánk tartozik.Nem árt néha látni,hogy miből is állunk.Az egyetlen ami akkor sem tetszett, hogy állítólag olyan embereket raktak ki oda, akik ebbe nem egyeztek bele.Ezt elég etikátlan dolognak tartom, persze a lényeg már nincs bennük,de akkor is sokkoló,hogy mennyire nem tisztelik a holtakat.Persze lehet,hogy csak ezzel akarták reklámozni a kiállítást.:D

    Tetszett a cikk,a doktor ars poeticája meg haláli.:D

    VálaszTörlés
  3. Köszönöm szépen! :)

    Igen, ezt beleírhattam volna, csak már utólag nem nagyon merem szerkeszteni mert olyankor furákat csinál... Az Addams Familys cikkemnél is azért van hogy egy-két másik helyen túl kicsi vagy túl nagy betűk vannak, mert ahogy utólag belenyúltam, megbolondult o.O.
    Mondjuk tény hogy eléggé béna is vagyok ami a teknikát illeti. XD

    De az a lényeg, hogy Dr. Gunther von Hagensnek már több ezren felajánlották a testüket, így szerintem ő nem annyira szorul rá másra, viszont a Bodies kiállításhoz kapcsolódóan tényleg volt egy ilyen kiírás:

    „A Premier Exhibition Inc. nem tudja önállóan, hitelt érdemlően bizonyítani, hogy a kiállításon bemutatott egyes szervek és testrészek nem kivégzett raboktól származnak. A társaság csak kínai beszállítója, a WHO által is elismert oktatókórház, a Daliani Orvosi Egyetem anatómiai tanszékének vezetője által kiadott nyilatkozatokra támaszkodhat, melyek szerint a preparátumok nem raboktól származnak.”

    VálaszTörlés
  4. Tetszett a cikk..imádom az ilyen anatómiával foglalkozó írásokat..nagyon szeretnék én is pathológus lenni:)Egyszerűen lenyügőz az emberi szervezet belülről..gyönyörű*-*

    VálaszTörlés
  5. Durva, nekem nagyon tetszett :D A doki úgy fest mint Dr. House XD

    Én is láttam a Bodies kiállítást, hát igazából nagyon éhes lettem tőle :DDDDDDDDD az baj? XD

    VálaszTörlés
  6. Káin :

    áááá dehogy xD enyhén vagy csak kannibál, ez arra utal xD én is megnéztem, tánctanárommal, hát nagyon nagy röhögést csaptunk ( Réka főiskolára jár, és ugye táncolni tanít minket -több-kevesebb sikerrel xD- és ott röhögcséltünk közben : néézd, ez az izom felel a spiccért, ez húzódik ha spárgázol, erre kell figyelni amikor pásszézol, stb. :D xD elvoltunk, annyi a lényeg. )

    VálaszTörlés
  7. -Letti:

    Én éhesen mentem be és kb mindenről a sonka jutott az eszembe.

    VálaszTörlés
  8. Káin

    Ebben az a poén,hogy akikkel voltam pont ugyanezt mondták, utána mentek sonkát enni. XD

    VálaszTörlés
  9. -Eszter:

    ~megkönnyebbül sóhaj~

    Akkor nem voltam egyedül XD

    VálaszTörlés
  10. Káin :
    sonka bázzeg, mért nem csülökpörkölt? :D kannibál banda xD csak nehogy én legyek a következő ×.× :D

    VálaszTörlés
  11. ez a doki egy zseni *-*
    Köszi a cikket Kaedrin :)

    Káin:
    sonka baszd meg XD *szakad*
    de ugye bele nem kóstoltál? [én már bármit kinézek belőled xD] lehet hogy csalódtál volna az ízében XD

    VálaszTörlés
  12. -Misu:

    Nem mert megállt rajta a por :D

    VálaszTörlés
  13. Zseniális a fickó és a kiállítás is nagyon fasza volt csak néhány testet otthon hagytak és persze pont azok voltak számomra az érdekesek-.-
    Tetszik a technológia is amivel a hullákat konzerválják:D

    VálaszTörlés
  14. Jóófej a doki, tényleg ráébresztette az embereket, hogy miből is állunk tulajdonképpen. Én úgy gondolom, hogy ha valaki megnéz egy ilyen kiállítást, talán kevésbé fog undorodni a belső szervektől és a vértől. értsék csak meg az emberek, hogy nincs ebben semmi undorító, ezek vagyunk mi.

    VálaszTörlés
  15. Hát vérrel nem találkoznak egy ilyen kiállításon.
    Plussz mondom, a Bodies nem Dr. Gunther von Hagens kiállítása.

    VálaszTörlés
  16. Én is voltam a kiállításon :) bár az fura volt, h többségben keleti emberkéket lehetett látni -már, amin rajta hagyták a borítót-. Egyetértek azzal, h jó tudni milyenek vagyunk belülről, hogyan működünk. Bár picit el is riasztott...nem vagyok oda az élő hullákért -nem a zombikra gondolok :D- főleg nem taperolnám, patológia végképp. Na meg a magzatos darabok -.-
    Pasinak meg jó a kiejtése :D

    VálaszTörlés
  17. Madame Curieuse, igen szerintem is, tök ari XD

    VálaszTörlés
  18. Huuuuuhhh, kocsonyán lógtak a szemeim, mikor megláttam a képeket. O_o Valóban gyönyörűek, annyira tökéletesen látszik minden apró részlet. Elképesztő. *___*

    Az egyiptológia mellett a patológia az, ami nagyon foglalkoztat. Talán még előtérbe is kerül. A kórboncnok szakma vonz a legjobban, most ez foglalkoztat. :)

    A doktor úr nagyon szimpatikus. :) Tiszteletre méltó a munkája. Nagyon tetszett a cikk. Köszönöm szépen. (Y)

    Sajnos a Bodies kiállítást nem láttam. :( Pedig nagyon szerettem volna megnézni. Remélem lesz majd rá lehetőségem (vagy esetleg a fent említett úriember kiállítását megtekinteni).
    /Félek valami elmebeteg pszichopatának néznének, ha hullákra nyáladzanék kiguvadt szemekkel. xD/

    Káin:

    Sonka?! -.-"
    Mondjuk ott én is elgondolkodnék újra a kannibalizmuson, meg az emberi hús ízén. :D

    Misu:

    Megkóstolni nem próbálnám őket, mert nem hiszem, hogy az a szilikonos anyag, meg egyéb szereke, amiket használnak, jót tennének a szervezetemnek. :D
    Bár, lehet nem lenne többé gondom a gyomrommal. Még halálom után is tökéletes állapotban maradna meg. Lerohad rólam a hús, csak a gyomorfal marad. :P

    VálaszTörlés
  19. hoppá, szóismétlés xD sorry (korán van)

    - foglalkoztat/ + érdekel

    VálaszTörlés
  20. Hát ez fantasztikus. o.O :P

    VálaszTörlés
  21. Ez nagyon nagyon érdekes volt...figyelemre méltó úriember...:)Ez valóban művészet.

    VálaszTörlés
  22. -Nightmare:

    Ha úgy adódna én gondolkodás nélkül ennék embert...

    VálaszTörlés
  23. Káin:

    Hát, nálam csak attól függ kit kéne megennem. De magától az emberi hústól nem undorodom. :)

    VálaszTörlés
  24. Érdekes hozzászólások vannak... Nekem suliból is mennem kellett boncolásra, meg azóta félig-meddig szakmai ártalomként találkoztam már nem egy halottal, és habár jól bírtam, és egyszer nem fordítottam el a fejemet, de az égvilágon semmi magasztos vagy étvágygerjesztő nincs benne. Egy dolog a látvány, de amikor mellé szegődik az a jellegzetes szag, igazából az az, ami igazán halottá teszi a halottat -szerintem-. Meg aztán a halottakról mindig eszembe jutnak a hozzátartozóik is, hogy mennyi emberben kelt fájdalmat az a halott test...szóval az égvilágon semmi magasztos nincs benne. Az élet része, ezt el kell fogadni, de divatot azért ne csináljunk belőle, és ne úgy aposztrofáljuk, mint egy cool dolgot.

    VálaszTörlés
  25. Leginkább felejthetetlen. Több írást olvastam a témában, ahol úgy emlékeznek meg róla, mint valami édeskés szag, de nekem inkább valami mindent áthatónak tűnt, amit aztán egy jó ideig nem tudsz kizavarni az orrodból. Olyan ez, mint...amikor először éreztem, akkor is rögtön tudtam, hogy ez a halál szaga, szerintem valahogy ösztönösen tudja az ember, ha megérzi. Nem feltétlenül kellemetlen. de semmi mással össze nem téveszthető.

    VálaszTörlés
  26. -G:


    Nagyon nagyon szeretnék már végre látni egy boncolást O___O

    VálaszTörlés

Ezeket is ajánljuk: