2010. május 15., szombat

Kaedrin: Addams Family

Addams Family


Bemutatkozó cikkem témájául a bizonyára sokatok által ismert és kedvelt borzadályos famíliát, Addamséket választottam.


A Charles Addams amerikai karikaturista által megálmodott család hatalmas evolúción ment keresztül 1932 óta.

Addams fogta az amerikai álmot és egyszerűen (de nagyszerűen) kifordította, kifacsarta, majd jól megfűszerezte morbid humorral. A sötét tónus a mindent átható macabre vonásoknak köszönhető.


Mint arra utaltam, számtalan feldolgozása létezik a különc család történetének, a különféle filmsorozatokon át egészen a számítógépes játékokig, de már elkészült az Addams Family musical is. Ezek közül én most csak a legfontosabbakat említeném.


Filmek

A mozgóképes Addams Family alkotások közül a Charles figuráival készült rajzfilm volt az első a sorban.






Ezt az 1964-es TV-sorozat






Majd 3 mozifilm követte a kilencvenes években.





Az első kettő film valóban kiváló, sőt az a ritka eset áll fenn, amikor a második rész képes überelni az elsőt.A harmadik film ezzel szemben legjobb indulattal is csak az ürülék szót bírhatja. Talán ha egy színész egyezik az első két filmben szereplőkkel.


Család


Az Addams család tagjai: Gomez, Morticia, Pugsley, Wednesday, Purbert, Fester bácsi, és a Nagymama. Hozzájuk tartozik még a komornyik, Lurch, és Izé, egy testetlen kéz is, a távoli rokonság legjelentősebb képviselője a Hogyishívják kuzin. Maga az Addams család ennél jóval kiterjedtebb (ezt a filmekben tapasztalhatjuk a különböző bálok alkalmával), és eléggé összetartóak is.


A szűkebb és (tágabb) családi körre is jellemző az Európához való erős kötődés (Gomez kasztíliai, Morticia feltehetően francia származású) s ezáltal életük egy igen fontos eleme a hagyományőrzés. Ennek ékes példája a mamuska, a harcművészetek vagy a akár tangó. Ez utóbbira Gomez és Morticia bárhol és bármikor kapható.






Meghatározó vonásuk még a primitív átlagemberektől elszenvedett sérelmeken való méltóságteljes felülemelkedés, és a töretlen ellenállás. Ennek ékes példája a család krédója:


Sic gorgiamus allos subjectatos nunc - Vígan ülünk tort azok felett, akik az életünkre törnek. (Személy szerint ez rám akkor hatással volt, hogy egy idő után a magamon való megörökítése mellett döntöttem ~scarification gyanús~)


A család tagjai:


Gomez a családfő, odaadó férj és megbízható apa. Morticiával szenvedélyesen szeretik egymást (ezt gyakran fejezik ki táncban), és példás módon odafigyelnek a gyermekeikre.Gomez a rajzfilmben még alacsony és pocakos, a sorozatban és a filmekben már sármos úriember, ám hordoz valamiféle gyermekies világszemléletet.








Morticia a gondoskodó édesanya, a szerető feleség és az ellenállhatatlanul vonzó, démoni asszony. Talán nem túlzás kijelenteni: Morticia a gótikus szubkultúra egyik ikonikus alakja. Filmbeli megjelenítését egy korábbi cikkben Neo által említett szintén ikonikus hölgy, Maila Nurmi ihlette.






A gyerekek:


Wednesday a rajzfilmben és a TV-sorozatban még ártatlan kislány, aki a pókjával és a Marie Antoinette babájával játszadozik legszívesebben, a filmekben már zseniálisan elvetemült kis hölgy, aki hűen a családi értékekhez nagy örömét lelki a különböző kínzási módok próbálgatásában. Ehhez előszeretettel használja fel öccsét.




Pugsley a rajzfilmben még intelligens feltaláló, a filmekre azonban nővére szolgájává „butul”. Ettől még szerethető karakter.



Purbert, aki a magyar szinkron keresztségében a Placebó nevet kapta.





Nagymama

Morticia édesanyja



Lurch, az inas.



Hogyishívják Kuzin



Fester

Kicsit szerencsétlen, de a humora haláli, és alapvetően nagyon ragaszkodó típus.





Izé

„Izé, légy kéznél!”




A sokunk által tisztelt Tim Burton is tervezi az újrafeldolgozását. A mű 3D-s lenne, és az eredeti Charles Addams figurákhoz térne vissza. De a dolog még erősen terv stádiumban van, így ha lesz is belőle valami, az sem mostanában.


Eléggé gyerekes, tudom, de nekem nagyon sokat jelentenek Addamsék. Ki merem jelenteni, számomra ők a tökéletes család: nem élnek az elvárások szerint, nem érdekli őket, mit mond a szomszéd, felvállalják a különc (és az én szívemhez is roppant közel álló) stílusukat, hagyományőrzők, és nagyon szeretik egymást. Hát ki ne vágyna erre?


Negatívumként egyedül azt említeném (legalábbis a filmek esetében biztosan), hogy nem leltem fel semmiféle Edgar Allan Poe utalást sem. Nem is értem.


Mondjuk tény, hogy vele kapcsolatban csöppet elfogult vagyok, irodalomórán is kisebb rohamot kaptam, hogy hörr, mi az, hogy csak 2 órát foglalkozunk vele (amiből másfél az én kiselőadásom volt ráadásul XD).Imigyen hát teljes szívemből ajánlom nektek legalább a két filmet, ha eddig kimaradt, és szeretnétek valami igazán zseniálisat látni.


~ Cara mia ~


17 megjegyzés:

  1. A Beetlejuice mellett ez volt a kedvenc mesém kiskoromban :D (Biztos azért lettem ilyen X'DDD) Annyit prédikálnak a tv-ben vetített műsorok/rajzfilmek és a gyerekek agresszivitásának kapcsolatáról. Ez is azt bizonyítja, hogy kurvára nevelés és nem az ilyen torz mesék kérdése az egész. Megyek is youtube-ra, megnézek pár részt.

    VálaszTörlés
  2. Nagyon tetszett a bemutatkozó cikked! Rám is nagy hatással volt gyerekkoromban a Beetlejuice-al egyetemben! anyuval néztük együtt mindig! :D

    Maila Nurmi-s ckket Neo írta, nem én! Ezt légyszi majd javítsd át, de örülök, hogy már akkor is olvastál minket!

    Szép munka volt, így tovább! Jó lenne, ha Tim megfilmesítené! :O

    VálaszTörlés
  3. Jajj, de imádom!! Kiskorom óta a mai napig. ((:
    A harmadik rész nekem se tetszett, de szerintem csak a szereplők miatt. Jó, a Gomezt alakító színész 94-ben elhunyt, Angelica Houston is már 60-61 éves... Engem főleg a Wednesday-t alakító új csajszi idegesített, annyira erőltetett volt részéről.
    Nekem őszintén szólva nem is hiányzott Poe hatás a filmből, így volt kerek, és tökéletes (meg számomra már kicsit sok, hogy ami kicsit elvontabb ott mindenhol Poe, meg Holló, stb., örülök, hogy ebben nem volt hasonló). (:
    De rettentően tetszett a cikk, jó volt olvasni. (:
    Ennek örömére betöltöm a második részt estére, úgyis megakartuk nézni Párommal megint.:D

    VálaszTörlés
  4. Imádom már egészen pici korom óta *-* Mikor először láttam TV-ben vissza akartam nézni de nem volt meg videón XD olyan hisztit levágtam anyámnak, máig emléxek rá pedig alig 4 éves lehettem XD

    Nagy hatással volt rám :) Sokkal jobb és eredetibb mint az összes mai szarság amit a TVben adnak xD

    A kedvencem Morticia mellett Wednesday, miatta szoktam befonni a hajam [meg mert állítólag jól áll xD] :D kislányos külsőt kölcsönöz nekem, és ha rám néz az ember nem tudja hogy valójában mekkora vadbaromállat vagyok :P

    VálaszTörlés
  5. Köszönöm Káin, hiba javítva!

    Libertina :
    Háddeazért egy kis Poe sosem árt.XD
    De mondom,elfogult vagyok kissé.

    VálaszTörlés
  6. Jajj, sajnos nem láttam még a filmet csak vmiféle sorozatot még régebben, de már akkor nagyon megfogott.Úgyérzem számomra is olyanok lesznek mint egy mintacsalád.:)Morticia maga a gótikus báj és asszem olyan férjet akarok, mint Gomez.xD

    VálaszTörlés
  7. A család egésze egy olyan ikon, akiknek lényegtelen, milyen ruhában is vannak, mert olyan karaktert sikerült megszemélyesíteniük a színészeknek, amik lényegében képviselik a régi sötét korszakot, a halál, mint olyannak elfogadását, megfűszerezve egy kis túlvilági/misztikus hatással és fekete humorral. Mondhatni, egy régi (igazi) gót film. (:
    (Mellesleg enyhén közel áll a szívemhez, nem csak ez miatt, de szintén legidősebb lánytestvér vagyok, és van két öcsém...:D Bár apám nem kasztíliai, jómagam spanyolb.zi vagyok.:D)
    Asszem eldöntöttem, mivel töltöm a jövőhetem. ((:

    VálaszTörlés
  8. -Kaedrin:

    Érdekes én Lovecraft mániás vagyok :D

    VálaszTörlés
  9. wáááááh, imádom őket :D nekem izé a kedvencem :D na és Wednesday :D köszi a cikket, nagyon jó lett, és felvillanyozta a napom :D

    VálaszTörlés
  10. Letti: örülök, hogy tetszett

    Káin: Igen, ez egy egészen különös dolog. Mármint számomra nem csak egy író/költő, biztosan vannak akik többet tudnak az életéről és a műveiről, de nekem az első "találkozásunk" óta olyan volt, mint ha valami nagyon erős kötelék lenne közöttünk, egyféle lelki rokonság, de úgy szó szerint. Tudom ez hülyén hangzik, de valami ilyesmi.

    VálaszTörlés
  11. -Kaedrin:

    Nekem Lovecraft ilyen :D Sőt volt pár testkilepésem és amit láttam hasonlított az általa leírt világokhoz (nyomokban)

    VálaszTörlés
  12. Nagyon jó cikk lett! Én is kicsi korom óta imádom őket! Még a végén kiderül, hogy minden mortemes az Addams Family-vel kezdte :D

    Grat. (Y) szívem csücskei :)

    Tényleg jó lenne egy Burton-féle feldolgozás :O

    VálaszTörlés
  13. Nightmare:
    ha nem is mind, de úgy 90%-uk sztem igen :) milyen lenne már egy teletabi-mániás mortem-fan?

    VálaszTörlés
  14. Misu :

    *a cipőjét kezdi bámulni, és egy követ tologat a lábával*
    én szeretem a teletabikat...:(

    VálaszTörlés
  15. Letti:
    én 3-4 rész után maradandó agykárosodást szenvedtem... xD

    VálaszTörlés
  16. Misu :

    jajj, te szegény : *nagyöleléééééés* :D

    VálaszTörlés

Ezeket is ajánljuk: