2010. május 28., péntek

Darkness: A dohányzás

Elhatároztam, hogy leállok ezzel a baromsággal. Tervezem egy ideje, de most már cselekedni kell!Mielőtt belekezdenék ebbe a cikkbe, el szeretném mesélni, hogy én miképpen szoktam rá a cigire: 2 éve fejeztem be a sulit. Első munkahelyem a LEGO lett. Folyamatos műszak, 6 nap meló 2 nap szabad. Az éjszakázás elég kemény volt eleinte, főleg az első. A dohányzó mellett voltak az automaták, kávé, csoki, kóla, ilyesmik. Aztán mentem a kollegákkal a dohányzó helyiségbe, kínálgattak meg minden. Eleinte mondtam, hogy nem. De aztán rágyújtottam egy szálra. Ettől kezdve nem volt megállás... EDDIG!

Egy kis cigi töri

A burgonyafélék családjába tartozó dohánynövény leveleinek az élvezete. Már régóta tudták, hogy vannak növények, melyeket meggyújtva és beszívva élénkítő vagy kábító hatást érhetünk el. Valószínű, hogy először Kolumbusz Kristóf és társai találkoztak először füstölgő indiánokkal. Európába is ők hozták át a későbbi Amerikából. Ez a szokás a 16.század végén terjedt el.


Portugáliából
Jean Nicot, francia diplomata terjesztette tovább. Nevéből ered a nikotin elnevezése. Akkoriban gyógynövényként is használták. Elnevezései közt szerepelt a szentfű, isteni fű, szent kereszt füve, mindenre hasznos fű stb. Hazánkban a dohánytermesztés a török hódoltság idején terjedt el. Már a kezdetektől bírálták e szokást. Mégis egyre nagyobb méreteket öltött. 1920-as évek végén német tudósok mutatták ki a dohányzás és a tüdőrák közötti összefüggést. 1950-es évek környékén halálbüntetéssel sújtották a dohányzókat Angliában és Törökországban. Az egyház kiátkozással harcolt a dohányzás ellen. Az első dohányzás elleni rendelkezés hazánkban Erdélyből maradt fent, a 17.századból. Ekkor pénzbüntetéssel sújtották a pöfékelőket. Az 1980-as években megnőtt a tudományos bizonyítékok száma, ami ösztönözte a politikai életet a dohányzás elleni fellépésre. A modern és rohamosan fejlődő világban a dohányzás továbbra is nagy népszerűségnek
örvend.

2000-es adatok szerint 1,22 milliárd ember dohányzik.

Sok dohányos már kamaszkorban elkezdi. Először a dohányzás kellemes érzést nyújt, megerősítésként szolgál. Később a fő motiváció a megvonási tünetek elkerülése lesz. Napjaink legveszélyesebb és legtöbb halálos áldozatot követelő legális élvezeti szere. Magyarországon évente 28 ezer a halálos áldozatok száma.

Füstképzéssel járó felhasználás

-Bidis,
-Kretek,
-Vízipipa
-Nargilé,
-Pipázás,
-Szivar
-Cigaretta
-Sodort cigaretta
-Vaporizer
-Elektronikus cigaretta
(ez még nagyon új keletű. Amúgy elemmel működik.:D)

Füstképzés nélküli felhasználás

-Bétellel rágás,
-Dohányszirup fogyasztása,
-Dohánypaszta nyalogatása,
-Kúpként való felhelyezés (nesze seggen keresztül is élvezheted XD)
-Tubákolás. Dohányport felszívni orron keresztül.
-Bagózás. Dohánylevél rágása
-Snűszölés. őrölt dohány íny közé helyezése.

Jótékony hatások
(mert van ilyen is:D)

Az emésztőmirigyek és a belek működése fokozódik. A mellékvesére gyakorolt hatásával fokozza a vércukor mennyiségét, emelheti a vérnyomást, csökkenti az éhségérzetet, növeli az agy vérellátását. Az évek során kialakult megszokás nyugtatólag hat, csökkenti az idegességet. Később ezek miatt nem tudnak, vagy csak nehezen tudnak a dohányosok szabadulni ettől a szartól és elvonási tünetek jelentkeznek. (pl.: idegesség)

Egészségügyi hatások

Leggyakrabban szív és tüdőbetegségekhez vezet. Valamint szívinfarktus, agyvérzés, idült obstruktív légúti betegség (COPD), tüdőtágulás, rák különböző fajtái (tüdőrák, szájrák, hasnyálmirigy-rák.)


Az American Journal of Public Health 2008-as beszámolója szerint a dohányból nem tudják kivonni az aroma csökkentése nélkül a radioaktív polónium-210-es izotópot, amelyek egy év alatt annyi károsodást okoz a dohányzónak, mint amennyit a csernobili atomkatasztrófa okozott az egyes emberek szervezetében Magyarországon (napi 16 szál cigarettával számolva egy év alatt 0,1–0,3 millisievertnyit). Mivel a problémát a dohánygyárak az 1960-as évek óta nem tudják megoldani, a kérdést azóta is inkább a szőnyeg alá söprik.

Ártalmak férfiaknál

Az impotencia fő oka a dohányzás. Ugyanis csökkenti a pénisz vérellátását és károsítja az erekció fenntartásáért felelős szelepeket. Több a károsult spermium is a dohányosoknál, valamint kevesebb az ondószám.

Ártalmak a nőknél

A nőkben megváltozik a női és férfi hormonok aránya, emiatt a dohányos nők teste gyakran jobban hasonlít egy férfi testhez. Magasabb a cukorbetegség és a szívroham veszélye. Terhes nőknél nagyon veszélyes a dohányzás, mert a nikotin átjut a magzathoz, szoptatáskor pedig bekerül az anyatejbe. Emiatt a gyereknél alacsony a születési súly, légzési zavarok lépnek fel. Akár halál is előfordulhat.Emiatt fontos, hogy a terhes nők legyenek figyelemmel a magzatra, ha már önmaguk egészsége nem fontos!!!!!

Ártalmak mindkét nemnél

Felgyorsítja az öregedést. Hamarabb alakulnak ki ráncok, szarkalábak, főleg a szem és a száj körül.

A passzív dohányzás

Az aktív dohányzásról azt szokás mondani, hogy kétszer olyan ártalmas, mint az aktív cigizés. Ha egy gyerek erős dohányos családban nő fel, és később tüdőszűrésen vesz részt, a tüdeje egy erős dohányoséra hasonlít. Ma már a magyar családok nagy része dohányzik.

"A dohányzásról leszokni nem könnyű, de visszaszokni annál egyszerűbb. A dohányzás abbahagyása, azaz a "leszokás" a dohányzás-absztinencia felé vezető cselekvés. A dohányzók átlag 68%-a szeretne leszokni szenvedélyéről,de 100-ból mindössze 3-nak sikerül pusztán az akaraterejéből. Ez azért van, mert a nikotin, az orvosi vizsgálatok szerint olyan függőséget alakíthat ki, mint a kokain vagy a heroin. Erről leszokni igen komoly testi és lelki megterhelést jelent. A dohányzás során nikotin kerül az agyba, ennek hatására dopamin és noradrenalin szabadul fel. Ehhez az állapothoz a szervezet hozzászokik és egy esetleges nikotinelvonás ingerlékenységet, szorongást vált ki. Többféle módszere van a leszokásnak, például az azonnali leszokás (cold turkey), a nikotin-helyettesítő terápia, antidepresszánsok szedése, hipnózis, önsegítő és támogató csoportok. "

És majdnem elfelejtettem: a dohányzás a fogakra is ártalmas. Valamint jó büdös lesz tőle a leheleted. Illetve a ruhád, a szobád, az autód vagy akár a bőrödbe is beivódhat.


"A dohányzásról pofonegyszerű leszokni. Én magam is legalább százszor megtettem."

Mark Twain

22 megjegyzés:

  1. Na ez tetszik, érdekes volt. Még szerencse hogy én nem dohányzom. :D

    Kurva undorító az a száj :-s...

    Azon röhögök hogy seggen keresztül is lehet. XD

    VálaszTörlés
  2. Szia!
    Ugyes cikk volt, habar nem hinnem, hogy barki is leszokna az elhangzottak alapjan...
    ha ha...
    Ilyet olvasva, vagy nem olvasva is orulok annak, hogy nem dohanyzom...

    VálaszTörlés
  3. Darkness: igaz hogy a hangszálakra sincs jó hatással? csak mert akkor mindenképpen leszoktatom a páromat xD


    Én erős vagyok.:) az én korosztályomban mindenki cigizik, rajtam kívül. kínálgatnak, de nem fogadom el [józanul biztos nem].

    Apum unokatesójának ex-felesége azért vetélt el egypetéjű ikrekkel mert bagózott. hülye kurva.

    VálaszTörlés
  4. Sok sikert a leszokáshoz! :)
    Én már kétszer megtettem... xD Újabban mondjuk nem szívok olyan sokat (havonta max. egy doboz), mint 4-5 éve (hetente ugyanennyi), de azért buliban vagy stresszhelyzetben még mindig nem tudom megállni. :( És törekszem azért arra is, hogy ellensúlyozzam, pl. próbálok minél többet sportolni (trombózis ellen), min. napi kétszer fogat mosok (fog és szájbetegségek ellen) meg sok vizet iszom (bőröregedés ellen).
    Egyszer azért szeretném abbahagyni végleg... Mondjuk, ha babám lesz. Annál undorítóbb nincs, amikor egy kismama dohányzik. :S

    VálaszTörlés
  5. neeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee
    ezt most neeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee
    az a rossz, hogy én ilyen hullámvölgyben vagyok perpillanat... megvagyok nélküle, de mégis jobb, ha van. tanév eleje óta aktívan dohányzom... de mondjuk megérthető, anyu a terhesség alatt is nyomta, éjjel nappal. (nyolc hónapra születtem, 43 centi voltam, 2-2,5 kiló...)
    tegnap elgondolkodtam... ők megcsináltak normálisnak, egészségesnek (lisztérzékenységemet leszámítva) és én meg elcseszem...
    bűntudatom van.
    de nagyon :'(
    és most sírni fogok.

    VálaszTörlés
  6. Nna végre egy olyan dohányzás elleni cikk, ami felhívja a figyelmet arra, hogy nem kéne, de mégsincs ilyen "fehérköpenyes-iskolaivédőnős" feelingje!!! :)
    Nem értem azokat a kismamákat, akik képesek dohányozni a terhességük alatt.Én még sosem gyújtottam rá, de nem is fogok.

    Darkness, kitartást a leszokáshoz!

    VálaszTörlés
  7. Letti:

    Ölellek szorosan gondolatban.

    VálaszTörlés
  8. Charlotte :

    köszi *szipog* *visszaölel, és újra hüppögni kezd*

    VálaszTörlés
  9. Cigi helyett együnk csokit! vagy nem ilyen egyszerű? :)

    VálaszTörlés
  10. Akkor már cigi helyett szexeljünk (persze csak Káin intelmeit betartva ;)), az nem hízlal, és ugyanúgy termel endorfint, mint a csoki. :D

    A kiskorú olvasók vegyék úgy, mintha az előbb nem is írtam volna semmit. :P

    VálaszTörlés
  11. Káin:
    -Na ezen a kúp dolgon én is röhögtem. Halvány emlékeim vannak gyerekkoromból a kúpról... Rossz emlékeim...XD
    Nekem a vérszerinti apám dohányzik, vagy dohányzott régebben, nem tudom, 5 éve nem láttam. Mindkét nagyapám kb. kamaszkora óta füstölt. Aztán az egyik már 25-30 éve letette. Nevelőapám apja, tavaly nyáron tette le egyik napról a másikra. Azóta rá sem gyújtott. Ehez az egész leszokáshoz AKARAT kell. Több embertől hallottam, hogy a nikotin tapasz meg az a rágó szart sem ér. Ezért én személy szerint ki sem próbálom egyiket sem.
    Köszönöm a bíztatást. Már 2 napja egy szálat sem vettem a számba.
    Jaj, még annyit, hogy azok akik nem cigiznek el sem tudják képzelni mennyire nehéz leszokni erről a szarról. Én most érzem a saját bőrömön. Anno azt gondoltam, hogy ez gyerekjáték. Egy nagy lófa.zt.:D

    VálaszTörlés
  12. Misantrophe Mandy:
    -Na ez a szex dolog jól is hangzik.:D

    Misu Chan:
    -Nem tudom találkoztál e már olyan emberrel aki nagyon régóta keményen cigizik. Én nőbe láttam már és olyan mély hangja volt, hogy komolyan rám ordított volna egy kis gyerekre sztem hátralevő életében pszichomókushoz kéne járatni. De ugyanez van a piásoknál.

    És az mennyire undorító már, amikor egy anyuka tolja a babakocsiban a párhónapos babát, a szájában meg ott figyel a cigi. Ez nagyon gáz. Legalább amíg szoptatja a gyereket addig leállhatna, vagy mittomén. Ilyenkor a férj hol van?? Én biztos nem engedném.

    VálaszTörlés
  13. Nálunk az egyik női tanáron abszolút látszik, hogy piás+dohányos.(és mély a hangja)Jah, és természetesen a dohányzóhelyiségben van az asztala.xD ott ül a füstben...
    Amúgy tényleg, a cigi árából, lehet egy csomó mindent venni:csokit, óvszert...kinek mi tetszik. (Ez is motiválhat Darkness!) :)

    VálaszTörlés
  14. Én úgy szoktam le egyszer ( nem szándékosan) kihúzták a bölcsességfogamat! 3 napi se inni, se enni ,se cigizni nem tudtam! Aztán mondtam magamnak próba cseresznye! Egy hétig bírtam aztán nikotin tapasszal nyomtam , de sajnos vissza szoktam a bulizások miatt!(3 hónapi bírtam egy huzamba) Szokásos történtet! Iszol elszívsz egy cigit kövi bulin többet és ott tartasz ,h megint cigizel!
    Én is leszeretném rakni , de most nem megy! És tényleg úgy kell ,hogy lerakod és kész!
    Mondjuk nálam az is nehezíti a dolgot ,hogy anyumék cigiznek így nehéz le rakni!( 21 vagyok csak úgy megjegyzem XD)

    Én is ki vagyok azoktól a kismamáktól akik cigiznek! Amelyik anyuka a baba kocsi felet pöfékel szerintem táppal eteti a gyerekét, persze ha van esze!

    VálaszTörlés
  15. Én is le akartam már párszor tenni a cigit, de olyan súlyos elvonási tüneteim voltak, mint a szédülés, gyengeség, fejfájás. Sok ismerősömnek egyáltalán nem voltak ilyen tünetei. ha ismét meglesz bennem az elhatározás, megpróbálom nikotin tapasszal, hátha nem leszek szarul. mert tényleg mekkora hülye az aki dohányzik. Fizet azért nem is kis pénzt egy hónapban, hogy rongálja magát és a környezetét, baromira büdös lesz tőle, etc..

    VálaszTörlés
  16. Nagyon tanulságos cikk volt és én is sok szerencsét kívánok a leszokáshoz. Viszont én férfiasan bevallom, hogy eszem ágában sincs leszokni. :D Én azok közé az emberek közé tartozom, akinek annyi adatot és boncolási képet mutogathatnak sorvadt tüdőkről amennyi csak van a világon, akkor sem hatja meg. Ez ilyen. Én nem szégyellem a dohányzást. De tisztelem azokat akik leszoknak, mert tudom, hogy én képtelen lennék rá. Egy évig nem gyújtottam rá...O_____O Nagyon rossz hatással voltam magamra. A baba miatt muszáj volt szüneteltetni. De alig vártam az első szál cigimet utána.

    VálaszTörlés
  17. A dohányosokon mindig is jókat röhögök már elnézést mert szerintem aki nem bír leszokni az gyenge ember lehet. Nekem érdekes kapcsolatom van a cigivel méghozzá azért mert soha a büdös kurva életben nem sikerült rászoknom ha szívtam is az csak azért volt mert mittomén unatkoztam vagy haverokkal voltam,de amúgy azon kívül egyáltalán nem sőt soha nem is kívántam:)
    Mostanság van az hogy ha partiba vagyok és már be vagyok kissé baszva na olyankor szoktam kérni a haveroktól pár szálat,de ilyen is csak nagyon ritkán van!

    Azt mondom inkább igyatok mint bagózzatok mert annak legalább van némi jótékony hatása XD

    VálaszTörlés
  18. Skinny Sixx :

    Nem arról van szó ,hogy gyenge ember , mert nem tud leszokni. Nagyon rossz érzés ám főleg ha normálisan cigizel nem csak hébe-hóba...
    Jó lerakod otthon burokba vagy egy ideig mondjuk hétvégén és kimész az utcára megérzed az "illatát". Nehéz ez szerintem. De próbálkozni kell egyszer csak sikerül! Nem kell őket kiröhögni!

    És sok sikert azoknak akik próbálják vagy már sikerült nekik!

    VálaszTörlés
  19. Skinny Sixx:van aki egyszerűen nem akar leszokni. Én szeretek cigizni, ezt mindig be is vallom, főleg ha üldöznek a leszokással.
    Valahol minden dohányos azért szívja mert SZERETI. aki meg nem szereti, azt hívjuk úgy hogy: NEMDOHÁNYZÓ

    :D:D

    VálaszTörlés
  20. Nagyon jó cikk lett ez is!
    Nekem a baba miatt sikerült leszoknom.
    Először úgy volt, hogy nem tartom meg, az első három hónapot ugyanúgy végig buliztam (eljártam hétvégenként ittam-cigiztem, ráadásul, ha ittam, akkor többet is szívtam), és pont ez a meghatározó, az első három hónap.
    Amikor 12 hetes ultrahangon kiderült, hogy EGÉSZSÉGES a gyerek, úgy meghatódtam, hogy könnybe lábadt a szemem, és elhatároztam: leszokom, gyerek marad, hisz élni akar. Ez adott nekem egy akkora erőt, és késztetést, mint még soha semmi. Jó, egyszer még márciusban úgy felb.sztak otthon balhé miatt, hogy zsupsz le egy feles pálesz+cigi, de azóta még egy Bacardi breezer se (pedig hogy imádom!! *.*).
    Nem hittem volna, hogy ilyen könnyű lesz leszokni, egyik napról a másikra. Jó, amikor agyf.szt kapok, érzem, hogy jó lenne talán rágyújtani, vagy egy pohár bort meginni, de tudom, hogy NEM SZABAD, TILOS, és egyből elmegy tőle a kedvem.
    Viszont egy közeli ismerősöm mind a négy gyerekét végig bagózta (engem is kínált, hogy "hát de lehet"), a gyerekek egészségesek, de kösz, nem. Nem éri meg kockáztatni. (mellesleg rémes volt látni még tavaly nagy hassal cigizni:S)
    Mellesleg tisztult a hangom is. (((= Gondolom a gyerek is élvezettel hallgatja az anyu tiszta énekhangját, mint a krákogását. (:
    Nem azt mondom, hogy soha többet nem fogok rágyújtani, mert elképzelhető. Mittudomén, nagyobb lesz a gyerek, eljárunk ismerősökhöz, ünnepelgetni, ilyesmi, biztos lecsúszik egy kis pezsgő, vagy valami alkohol, ami mellé rágyújtok, de ha úgy érzem, hogy nem kell, akkor nem fogom erőltetni.
    Egyébként én 16 éves korom óta dohányzom (heh, ha fogalmazhatok így... naponta elszívtam pár szálat..), de nincsenek szarkalábaim. ^^

    VálaszTörlés
  21. Hupsz, bocsánat, hogy ilyen hosszú lett.:D

    VálaszTörlés
  22. skinny

    pont így vagyok vele...gyönge aki enm tudja letenni




    mondjuk én is cigizek, már vagy 8 éve talán...de nem érdekel különösebben :D
    van egy szövődményem úgyhoyg a tüdőm már régen egy fonnyadt teveszarra hasonlít :D mostanában szoktam rá direkt megint..:d más leszokik én visszaszokom :D de ha nincs cigim és nem gyújtok rá mert nincs kedvem..mittomén..de soha nem veremki a hisztit, meg az se zavar ha 2 napig nem gyújtok rá..nálam hangulatfüggő teljesen..van napi 1 doboz vagy csak fél, de oylan is van hogy egy nap 1 szál..hmm fura..:D

    VálaszTörlés

Ezeket is ajánljuk: